8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Καλα ντε .... :laugh:

Η 10 ΜHz θα ηταν, η 12 MHz ... η 16 MHz.

Με δεδομενο οτι το δευτερο ψηφιο ηταν σβησμενο απο το τσιπ ... πως θα το βρισκατε ?

Ειπαμε ... That's a tricky one :rolleyes:

Παντως υπαρχουν και trickier .... εδω αναγραφεται η κατηγορια αλλα ΟΧΙ ο χρονισμος.

IBM_90X9161_8550_System_Board_10-MHz_processor.jpg

Και ομως ειναι 10 MHz 286 !

Καλα Ok ... να λεμε και του στραβου το δικιο :rolleyes: ....
το 1981, δεν ηταν αστειο ποσο τα 300 δολλαρια !

Ομως ο William ... εμπαινε ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στο ψητο της υποθεσης ! :laugh:

Εκεινες οι εποχες, συγκρινομενες σε σημερα, εδιναν αστειο value for money.
Και ομως .... το excitement for money .... βρισκοταν στρατοσφαιρα.
Νιωθαμε οτι αγοραζαμε την απαρχη του HAL 9000.

Εκείνη την εποχή κάναμε upgrade και μας έπεφταν τα σαγόνια από τη διαφορά που βλέπαμε.
Τώρα αγοράζεις ολόκληρο υπολογιστή μετά από 5 χρόνια και βλέπεις... 20 frames το δευτερόλεπτο παραπάνω και αυτό μόνο σε παιχνίδια.

Δεν καναμε ολοι upgrade καθε Χριστουγεννα (δεν βγαζαμε λεφτα :rolleyes:... TOTE).
Ισως και να καναμε 4 χρονια (!!!) μεχρι το δευτερο upgrade. :flute:

Αλλα ΝΑΙ ... οταν αναβαθμιζες επεξεργαστη ... αγοραζες ΔΙΠΛΑΣΙΑ συχνοτητα !!!!
Γκαραντι το awe factor ! :proud:

Είναι εντυπωσιακό το πως δούλευαν τα γραφικά τότε, με τα cells και τα tiles, για να μπορέσουν να δώσουν και χρώμα και κάποια υποτυπώδη ανάλυση με μόλις 9KBytes Video-RAM...

Λεφτά δεν βγάζαμε πολλά, αλλά όταν δουλεύεις μέσα στον πειρασμό και τα παίρνεις και λίγο πιο φτηνά... κάνεις αναβαθμίσεις συχνά.
Εγώ μπορεί να μην έβλεπα όλες τις αναβαθμίσεις στον υπολογιστή μου, αλλά όταν έβγαινε κάτι καινούργιο και το δοκιμάζαμε βλέπαμε μια χαρά τις διαφορές!

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Λεφτά δεν βγάζαμε πολλά, αλλά όταν δουλεύεις μέσα στον πειρασμό και τα παίρνεις και λίγο πιο φτηνά... κάνεις αναβαθμίσεις συχνά.
Εγώ μπορεί να μην έβλεπα όλες τις αναβαθμίσεις στον υπολογιστή μου, αλλά όταν έβγαινε κάτι καινούργιο και το δοκιμάζαμε βλέπαμε μια χαρά τις διαφορές!

Η πρώτη νίκη ήταν όταν βλέπαμε οτι το σύστημα πέρασε config.sys, autoexec.bat, φόρτωσε drivers και ο κέρσορας αναβοσβήνει κανονικά. Θυμάμαι οτι το πρώτο πράγμα που έκανα μετά, ήταν να δω πόση μνήμη έμενε διαθέσιμη, αν έπρεπε να φορτώσω τον driver πριν ή μετά απο κάποιον άλλο, αν μπορούσε να ανεβεί στην expanded ή την extended και άλλα τέτοια μαγειρέματα ανάλογα με το ποιά εφαρμογή θέλαμε κάθε φορά να δουλέψουμε... Απο τα 640kb να έχεις 560kb για να κάνεις τις δουλειές σου ήταν μεγάλη υπόθεση... :)

Εγω ειχα 580 Kb ελευθερα. :proud: .... ΑΡΧΗΓΟΣ ! :coool:

Με υποστηριξη ελληνικων (αλλα δεν ειχα φορτωμενα ουτε Mouse,
ουτε VESA, oυτε SBlaster, oυτε MSCDEX, oυτε SmartDrv ....
σχεδον τιποτα:nounder:.... !!!!)

Μιλαμε για εποχες ..... MsDOS 3.30 :laugh:

Dr Dos rulezzz... :)
(digital research)
Kαι pc-dos (ibm) είχα χρησιμοποιήσει, αλλά ήταν το χειρότερο απο τα τρία...

Tο Norton Commander, με την μπλέ/κίτρινη οθόνη, o βασιλιάς του pc μου. Ακόμα και τώρα, το βασικό εργαλείο μου για διαχείρηση αρχείων είναι ο απόγονός του, το Total Commander...

Υeap :proud: .... same here -bye-

Εγω (αργοτερα) εκανα και μαγκιες ! :proud:

iu

Πηγαινα και πειραζα αρχεια απο Pascal και Basic (αλλα και Windows !!!!)

DP_Figure_7.gif

Ντουγανακι τεφαλ :rolleyes: ο υπογραφων .... και ομως βουταγα σε απαγορευμενες περιοχες !
Μερικες φορες κολλουσε το συμπαν ! :laugh: ... Ε τι να κανουμε ? ... Καπως πρεπει να μαθουμε :smash:

Αυτό ήταν το NDE, μπορούσες να κάνεις ότι ήθελες στους δίσκους. Αν καμμιά φορά έσβηνα λάθος αρχείο, έμπαινα και προσπαθούσα να βρω το αρχείο στο file table και να του ξαναδώσω το αρχικό γράμμα ( το dos έσβηνε το πρώτο γράμμα του ονόματος και έκανε τον χώρο που δέσμευε, διαθέσιμο). Και παρακαλούσα να μην έχει γραφτεί κάτι απο πάνω.

Υeap ... :proud: .... the Norton Disk Editor !

Την γλιτωνες (πολυ φθηνα) αν εκανες ενα τετοιο λαθος (delete).
Η καταγραφη στο FAT ... εμενε, δεν σβηνονταν ολο το αρχειο.
Moνο το πρωτο γραμμα σβηνονταν (κατι που ΔΕΝ ξεραμε τοτε !)

Ομως, μπορουσες να βρεις και ιους .... σε πιο απαγορευμενες περιοχες.
Voila .... the Boot Record of a floppy diskette ....

iu

Eκει ψηλα στο OEM ID ... επρεπε να γραφει MSDOS 5.0 (η κατι παρομοιο).

Κάπου στο 1992 η Microsoft έφτιαξε έναν δικό της commander σαν το Norton Commander, που μάλιστα δούλευε και με ποντίκι νομίζω, ποιος θυμάται πως λεγόταν; Το έβαζα στους φίλους στο autoexec.bat με το που ανοίγει ο υπολογιστής να έχεις αμέσως πρόσβαση στους δίσκους και με ποντίκι να μην πληκτρολογείς καμία εντολή.

Νομίζω οτι είχε ένα πολύ γενικό όνομα. Κάτι σαν MSdos Shell ή File manager, κάτι τέτοιο.