8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Είμαστε συνομήλικοι. Και εγώ το 1983 τελείωσα την 3η Λυκείου αλλά ήμουν ήδη στον κλάδο από το 1982, οπότε και μπήκα γερά στην αγορά της Πληροφορικής εκείνης της εποχής

Kαι μπηκες στο ΠΟΛΥ ΓΕΡΟ ξεκινημα της αγορας !

Οι νεοεισερχομενοι πωλητες (ακομα και αν ηταν γαλαταδες) θεωρουνταν
εκπροσωποι θρησκευτικης σεχτας ... γκουρου μιας ασυλληπτης τεχνης !

Το οποιο (ως hype) πρεπει να κρατησε μεχρι το 1987 η 1988.

Εγω εβγαλα μονο 25.000 δραχμες (το 1990, πολυ αργοτερα).
Απο ενα interface για μετρησεις οξινων ατμων σε στομαχι. Ολα σε DOS.

Σε Turbo Pascal (οτι χειροτερο προγραμματιστικα ...
αλλα τον κρισιμο κωδικα τον εγραψα σε assembly .... inline code ... ASM - END;) )

Tι μου θυμισες ! ...
Ο γαστρεντερολογος με παρακαλεσε να ΜΗΝ κρατησω τιποτα (απο κωδικα)
για ολους τους ευνοητους λογους (καποιος αλλος να ζητησει το ιδιο προγραμμα).
ΦΥΣΙΚΑ και τον σεβαστηκα (ενω μπορουσα να κρατησω τον κωδικα και κανεις
να μην επαιρνε χαμπαρι ποτε).

Oμως ... ΔΕΝ το χω ! (το επιχειρειν ...)

Σε ευχαριστώ που μου τα θύμισες και εμένα.

Κάποια στιγμή θα επανέλθω όταν βρω την δύναμη και τον χρόνο να ανοίξω το αρχείο μου εκείνης της εποχής. Το καλό είναι ότι ήμουν ιδιαίτερα προνοητικός και έχω κρατήσει όλα τα προγράμματά μου, τα βιβλία, τα περιοδικά, H/W & S/W, δισκέττες καθώς και πολλές φωτογραφίες.

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Το καλό είναι ότι ήμουν ιδιαίτερα προνοητικός και έχω κρατήσει όλα τα προγράμματά μου, τα βιβλία, τα περιοδικά, H/W & S/W, δισκέττες καθώς και πολλές φωτογραφίες.

Μ-Π-Ρ-Α-Β-Ο .... Κωστη ! :SFGSFGSF:

Εγω (στερνη μου γνωση να σ'ειχα πρωτα :bang:) κρατησα μονο ΑΥΤΑ .... :nounder:

20190920_004120.jpg

Τα περιοδικα (που ηταν ο πραγματικος πλουτος) τα πεταξα πριν 9 χρονια.

Και θα το μετανιωνω ΜΙΑ ΖΩΗ (και βαλε) ... :icon15:

Tις δισκεττες ΕΥΤΥΧΩΣ .... τις κρατησα. Αλλα δεν θα αντεξουν αιωνια.
Και φοβαμαι να τις αγγιξω (πια) ... :nounder: ... δεν ειναι για πολλα-πολλα !

Εδώ τα έμαθα και από εδώ έκανα τα πρώτα βήματα

04.jpg

02.jpg

Respect!
Απο το Micropolis αγορασα σε ηλικια 11 ετων, τον Γεναρη του 1986, τον πρωτο μου micro, τον φοβερο ZX Spectrum +
Μπραβο που κρατησες φωτο απο τοτε. Εχεις και αλλες τις εποχης;

Λιγα χρονια αργοτερα, οταν μπορουσα να κυκλοφορησω μονος μου πια, κατεβαιναμε καθε Σαββατο απο τα δυτικα προαστια στην "Ελληνικη Silicon Valley" και βολταραμε στα μαγαζια.
Κοιτουσαμε βιτρινες, μπαιναμε και μεσα στα μαγαζια ομαδον για hands-on εμπειρια με μηχανηματα που δεν υπηρχαν στην παρεα, μας ετρεχαν τα σαλια με την απλησιαστη Amiga που ειχε σκασει μυτη, αγοραζαμε Πιξελαρα απο το περιπτερο στην κατω γωνια της Πλατειας (ο καθενας το δικο του τευχος!) και αν ειχαμε χαρτζηλικι γραφαμε και κανενα καινουριο παιχνιδακι απο τον Εγκεφαλο και τον Θωμα και μετα το αντιγραφαμε μεταξυ μας. Αρχες του 1990 ειχαμε πια σχεδον ολοι στην παρεα Amstrad CPC 6128, οποτε επαιζε δισκετουλα και ειχαμε γλιτωσει απο τον βραχνα του πενταλεπτου φορτωματος απο το Walkman και του εφιαλτη του tape loading error.

Ηταν πραγματι ωραιες εποχες τοτε. Υπηρχαν τουλαχιστον 20 "κομπιουτεραδικα" σε ακτινα 500 μετρων γυρω απο το πολυτεχνειο!
Δεν ειναι μονο η νοσταλγια που ωραιοποιει τις αναμνησεις αυτες - οπως συμβαινει ολες τις αναμνησεις.
Ηταν που υπηρχε παρεϊστικο κλιμα γυρω απο τους υπολογιστες, που ειχαμε την αισθηση της ανακαλυψης, που νιωθαμε την αγνη χαρα της ενασχολησης με ενα συναρπαστικο χομπι που οσο περναγε ο καιρος "ανοιγε" σε ολο και περισσοτερους "πιστους".

Το ωραιο κλιμα συνεχιστηκε την εποχη των 16μπιτων και (για μενα) αρχισε να χαλαει με την επελαση των PC, γυρω στο 1995.
Ισως επειδη ειχαμε πια μεγαλωσει, ο υπολογιστης πλεον δεν ηταν ενα εξωτικο μαραφετι που επρεπε να ανακαλυψουμε και να "ξεζουμισουμε", αλλα ενα εργαλειο που επρεπε να μαθουμε να χειριζομαστε.

Ολοι εμεις που εργαστήκαμε στην Amstrad Hellas καθώς και στα καταστήματα Micropolis την εποχή της δεκαετίας 80 & 90 προχωρήσαμε σε ένα μεγάλο Re-Union που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τότε εργοδότη μας Κου Ακη Καραιωσηφίδη. Για το σημαντικό αυτό γεγονός έγινε συγκέντρωση υλικού και κατασκευάστηκε μια ιστοσελίδα με πολλές φωτογραφίες, δημοσιεύματα, κείμενα και άλλο σημαντικό υλικό που αφορούσε την εταιρεία.

Ωρίστε λοιπόν : www.micropolis.gr

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Μια από τις Κυρίες είναι και η σύζυγός μου (εργαζόμενη και αυτή στην ίδια εταιρεία τότε), 2-3 κουμπαριές, άλλοι φίλοι κολλητοί .. μια οικογένεια γίναμε όλοι μας

Παράλληλη επεξεργασία. Έφαγα πολλά χρόνια προγραμματίζοντας Fortran και αυτό ήταν το όνειρο για τους number chunchers. Βέβαια έπρεπε να ξαναγράψεις τον κώδικα από την αρχή... Τώρα πια η παράλληλη Fortran τρέχει περίφημα σε i5 και i7.

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Παράλληλη επεξεργασία.

Παραλληλη επεξεργασια πανω σε ΤΙ ακριβως ?
(δεν ξεφευγεις τοσο γενικολογα με μενα :laugh:)
H καρτα ΔΕΝ χρησιμοποιηθηκε για number crunching.
Οριστε ... σε βοηθησα (λιγακι).