8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Αν την βρω πουθενά θα σου πω αν ήταν αυτή. Της μοιάζει πάντως.

Εμένα η αγαπημένη μου κάρτα γραφικών ever ήταν η σειρά Voodoo της 3dfx. Πολύ μπροστά από την εποχή της. Το Glide API έδειχνε ελπιδοφόρο και μπροστά από την εποχή του. Αλλά..αλλά..

Aπο 3DFX, ειχα τις 3DBlaster Banshee, Voodoo3 AGP, Velocity100 και ... Voodoo5 5500.
Η καλυτερη ηταν η Voodoo3 ! Θα μου πεις "γιατι οχι η Voodoo5 ?". Γιατι αυτος που μου την πασαρε ...
ειχε καψει το δευτερο VSA100 ("και ξεχασε να μου το πει"). Φοιτητης κολλημενος με το overclocking !

Η Banshee ηταν οτι πιο γρηγορο σε περιβαλλον DOS περασε απο τα χερια μου (σε PCI παντα).
Ομως, η επιταχυνση σε 3D ... ηταν αστεια υποθεση. Επρεπε να της αφαιρεσουν το προθεμα 3DBlaster.
H Velocity100 ηταν VfM προιον (οι επιδοσεις της, οπως και η τιμη της). Τιμια καρτουλα ... τιποτα παραπανω.

Για οοοοοονομαααααα :flipout: ....

CAD σε 12ιντσο monochrome monitor :laugh: .... του 1986 !

scan0006.jpg

Τουλαχιστον τρεχει σε 386-16 Μhz ... ΑΛΛΑ ... η μνημη στο 1 Mb ... fixxed. :slapface:

ΑCER Multitech 1100 :rolleyes: (.... πολυτεχνολογικο :proud: ... τοσες πολλες oι τεχνολογιες, που δεν χωρανε :flipout:)

Είχα ps/2
Και είχα τη χαρά να έχω MCGA
Τότε οι περισσότεροι είχαν Hercules
Λίγοι είχαν EGA

Η MCGA ήταν η πρώτη με χ 256 χρώματα σε 320χ200
Επίσης υποστήριζε και 640χ480 mono , ότι έπρεπε για hi resolution windows / gem

Μπορεί να μην είχε τις αναλύσεις τις EGA, ούτε είχε 640χ480 χ16 χρώματα
Αλλά το ότι ήταν η πρώτη που υποστήριξε 256 χρώματα ήταν τεράστιο ατού
Για όλα τα adventures , Monkey Island , doom , F19/F117 etc.
Πολλά παιχνίδια της εποχής έγραφαν VGA (MCGA) ή το ανάποδο MCGA (VGA)

Με τα 256 χρώματα μέχρι να πάρω svga… ήμουν σούπερ σε όλα τα παίγνια

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Μπορεί να μην είχε τις αναλύσεις τις EGA, ούτε είχε 640x480x16 χρώματα
Αλλά το ότι ήταν η πρώτη που υποστήριξε 256 χρώματα ήταν τεράστιο ατού
Για όλα τα adventures , Monkey Island , Doom , F19/F117 etc.

Oρθως ελαλησες ! :proud:

Στα πρωτα ΙΒΜ PC (αυτα που ειχαν ... 8088 CPU !!!!!) μπορουσες να βαλεις και ΙΒΜ VGA.
Aλλα .... ΠΟΙΑ VGA ? Οοοοοοχιιιιιιι την 8514/Α (με τα SuperVGA modes) αλλα αυτην εδω ...
την παρακατιανη και ΦΤΩΧΙΑ :nounder:

IBM%20PS2%20Display%20Adapter.jpg

Διεθετε μνημη 256 κιλοβυτων ... (που ΔΕΝ διεθεταν ουτε οι μητρικες που θα την φιλοξενουσαν !!!)

Ως γνησιος hardwarικος δεινοσαυρος ... ΔΕΝ θα μπορουσα να προσπερασω τον κατωθι διπλοδοκο :laugh:

Dynamic Pictures V192 PCI ..... for VLSI MIPS workstations !!!! :blink: (δουλευε και σε x86 πλατφορμες)

Full length και Full height (και Full weight :laugh:) υπερ-καρτα γραφικων. ΕΤΣΙ οπως μου αρεσουν !!!
Να μην χωραει σε PC κοινου θνητου ... και να χλαπακιαζει αμπερια, μπολικα αμπερια και βολταζια :proud:
Τελικα ισως να μην ειναι και τοσο ακορεστο (αφου δεν βλεπω εξωτερικη τροφοσοδια !). Moνο 25 wattακια !

dynamic_pictures_v192_f.jpg

To τεραστιο μπλε τσιπ ειναι RAMDAC απο IBM (τουλαχιστον δυομισυ φορες το μεγεθος ενος IBM 9314 DAC
στις παρακατιανες ... S3 Stealth !!!) Kαι τι συχνοτητες ανεβαζει αυτος ο Λεβιαθαν ? 1280x1024 στα 72 Hz :blink:
Αυτο το τερας ? Αυτο το τερας ! :rolleyes: Ουτε καν 85 Hz (στα 1600x1200). Ντρουπης πραγματα :nounder: ....

O προσεσορας γραφικων (οπως λεμε προφεσορας :proud:) βρισκεται μαλωμενος .... στην αλλη ακρη της καρτας.
Δεν του δωσαν αρκετες μνημουλες να παιξει (... και ειναι ακορεστος, 64-bit γαρ). Μονο 16 μεγαβυτες (VRAM
περικαλω) που επειδη δεν χωραγαν απο την μια πλευρα, στοιβαχθηκαν ... και απο την αλλη πλευρα της καρτας.
Αλλα ειναι λιγες (... ακομα και γω το παραδεχομαι :rolleyes:)

dynamic_pictures_v192_r.jpg

Ο προφεσορας :proud: .... ειναι ΔΙΩΡΟΦΟΣ ! Και φυσικα με κυριλε καπελακι (ψυκτρουλα) !
Eκτος απο 2D, αναλαμβανει και 3D εργασιες. Φυσικα με το δεον anti-aliasing, z-buffering,
transparency, smooth shading .... μεχρι 4 overlay planes. Ειναι καθηγηταρα (οχι παιζουμε :smash:).
Υποστηριζει OpenGL V1.1, αλλα .... ΔΕΝ παιζει παιχνιδια (QUAKE) :blink: .... Μα γιατιιιιιιιιι ? :nounder:
Γιατι ειναι σοβαρος. :angry: Δουλευει :slapface: , δεν αεριζει τις οσχεοθηκες του (.... ρεμαλια :angry:).

Eνα screensaver ομως (3D pipes) ενδεχεται να το αφησει .... οσο θα λειπει σε εξω-πανεπιστημιακες
υποχρεωσεις !

dynamic_pictures_v192_c.jpg

(Κατι τετοια τερατα, λιγο αρχαιοτερα, τα λιγουρευοταν ΔΕΟΝΤΩΣ το Computer για Ολους :rolleyes:)

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Για οοοοοονομαααααα :flipout: ....

CAD σε 12ιντσο monochrome monitor :laugh: .... του 1986 !

Τουλαχιστον τρεχει σε 386-16 Μhz ... ΑΛΛΑ ... η μνημη στο 1 Mb ... fixxed. :slapface:

ΑCER Multitech 1100 :rolleyes: (.... πολυτεχνολογικο :proud: ... τοσες πολλες oι τεχνολογιες, που δεν χωρανε :flipout:)

θα με πιστέψεις ότι το autocad το ξεκίνησα τότε σε αυτή την έκδοση (2.52 αν θυμάμαι καλά) και σε υπολογιστή Wyse 286?

Σε πληροφορώ ότι το cad έτρεχε μια χαρά!!!! (δεν είχε παράθυρα και γραφικό περιβάλλον, μόνο drop down menus)

Μάλιστα μαθαίνοντάς το και δουλεύοντάς το σε εκείνη την έκδοση, απέκτησα ένα ατού σε σχέση με άλλους που το μάθανε σε γραφικό περιβάλλον.

Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιώ κατά 90% τη γραμμή εντολών και δεν ψάχνω τα menu με το ποντίκι!
Τρομερά μεγαλύτερη ευελιξία δηλαδή γιατί ξέρω από μνήμης τις εντολές και τα switches.

Ναι ... γιατι (ισως) εμαθες να χειριζεσαι ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ την AutoLISP.
Οπως εγω εμαθα την Turbo Pascal (ανομοια πραγματα, το δεχομαι).
H απλα .... εμαθες ολα τα shotcuts (και δεν πελαγοδρομουσες σε μενου) ?

Για πες ....

(Ρε μαστορα :laugh:, τι μου εβγαλες τα jumper settings του Wyse ? :flipout:
Kαμια φωτο παιζει ? :smash: ....)

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Ναι ... γιατι (ισως) εμαθες να χειριζεσαι ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ την AutoLISP.
Οπως εγω εμαθα την Turbo Pascal (ανομοια πραγματα, το δεχομαι).
H απλα .... εμαθες ολα τα shotcuts (και δεν πελαγοδρομουσες σε μενου) ?

Για πες ....

(Ρε μαστορα :laugh:, τι μου εβγαλες τα jumper settings του Wyse ? :flipout:
Kαμια φωτο παιζει ? :smash: ....)

Όχι, δεν έχει σχέση με την auto lisp.

Αναγκαστικά αφού δεν είχε γραφικό περιβάλλον έμαθα απ'εξω τις εντολές σχεδίασης, χειρισμού κ.λπ. και όλες τις παραμέτρους διαμόρφωσης της κάθε εντολής.

Μιλάμε για εκατοντάδες εντολές.

Οι πιο κύριες από αυτές (πάντως όχι όλες) πλέον είναι σε drop down menus και εικονίδια και τις επιλέγεις με το ποντίκι.
Όμως αν τις ξέρεις μπορείς να τις πληκτρολογίσεις κατευθείαν στη γραμμή εντολών του autocad και να βάλεις και τις παραμέτρους που θέλεις.
Αυτό πέρα από την ταχύτητα σου δίνει και πολύ μεγαλύτερη ευελιξία.
Επίσης όπως είπα, δεν είναι όλες οι εντολές "εμφανείς" στα drop down menus. Με αποτέλεσμα όσοι μάθανε το autocad στην εξελιγμένη του μορφή, κάποιες να τις αγνοούν εντελώς.

Δυστυχώς δεν έχω φωτό από το Wyse. Ήταν όμως εξαιρετικό μηχάνημα (το είχα φέρει απο αμερική).

Είχε περίεργη για την εποχή διάταξη. Είχε motherboard και daughterboard (υποτίθεται για ευελιξία αναβαθμίσεων).

Bεβαια ηταν εξαιρετικο ... και για κατι ακομα ... ΕΙΧΕ 287 στην βασικη συνθεση (απ'οτι διαβαζω).
Ποσα PCs εκεινη την εποχη ειχαν 287 στην βασικη τους συνθεση ?

Λοιπον, απο το πρωι γκουγκλαρω μανιωδως για χρωματιστα πληκτρα και πληκτρολογια.
Το παραπανω (Wyse DSA keyboard) ειναι παρα πολυ κοντα στο ιδανικο .... αλλα ....
ισως να χρειαζεται και μια ακομα χρωματικη αντιθεση στο ΚΕΝΤΡΟ του πληκτρολογιου ...

hGoR25O.jpg

... για να βρισκεις ορισμενα γραμματα ακομα γρηγοροτερα ! Ε ... τι λετε ? :rolleyes:
(ο βλακας εχει βαλει ασχετα συμβολα στα πληκτρα που χρωματισε,
για να κανει διαφημιση στο site του .... but the idea is still brilliant !)

Και μιας και ο Χρηστος αναφερθηκε σε εντολες και παραμετρους ....

OMTI_1.JPG

... ποια ηταν η πιο κρυπτογραφικη, user-unfriendly και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ εντολη στο DOS ? :rolleyes:

Tο παραπανω εκτελει low level format στον δισκο, στο οποιο ΑΝ δεν ξερεις τι απαντας ... :hanged: ...

Θα μου πειτε "και γιατι να μπλεξω με ολα αυτα ?" ....

Οταν αγοραζες για πρωτη φορα σκληρο δισκο ... το εργοστασιο (τοτε) ΔΕΝ στον εστελνε formatted.

ΔΕΝ μπορουσες να αποφυγεις το παραπανω ... ΔΕΝ μπορουσες να φτασεις στο απλο Format C: /U.

Nα πω και το καλυτερο ? ... Οποιοσδηποτε controller ΔΕΝ υποστηριζε οποιονδηποτε δισκο (φιρμα).

Εδω ... ολο το sequence του Nightmare on Elm street ... για Western Digital (εγω ειχα Seagate)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
..... AΣ ΜΗΝ εκανες κατι ολοσωστα :SFGSFGS5:..... (απο δω :violent-smiley-008: παν και οι αλλοι !)

Πως τα εκανα σωστα (ο yours trully :rolleyes:) ? ..... Aς ειναι καλα η φοιτητικη κοινοτητα (και το Pixel).

To rm dir (η rd dir) ηταν για αδεια directories.

Το deltree dir HTAN για γεματα directories !!!

Aλλα υπηρχε το DiskEdit του Norton που επανακτουσε ακομα και σβησμενα directories ...

DirectoryInDEafterEDLIN.png

Aρκει ... να εδινες σωστα το πρωτο γραμμα ! Μετα μπορουσες να επαναφερεις και τα (περισσοτερα) αρχεια !
Παντως ΟΧΙ ΟΛΑ .... γιατι καποια αρχεια ΔΕΝ τα θυμοσουν απ'εξω ... (λιγα, αλλα υπαρκτα).
Και ηταν και μια εποχη που τα αρχεια ΚΑΙ σχετικα λιγα ηταν ΚΑΙ το συχνο dir σε εκανε να τα θυμασαι.