8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Κι εγώ ψάχνονται αυτόν τον καιρό και μάλλον θα πάρω 2 εξωτερικούς wd και θα τους ξηλωσω καθώς είναι πολύ φτηνοτεροι.

To σκέφτηκα αυτό - το είχα κάνει και παλιότερα μe 2 Lacie... Aλλά δεν ξέρεις ποιόν δίσκο θα έχει μέσα. Μπορεί να έχει κάποιον Green του 2010+ (οχι οτι θα είναι κακό αυτό οπωσδήποτε). Χτες που έψαξα αυτό το ενδεχόμενα, είδα οτι έχουν στο eshop σε καλή τιμή τον WD στα 4ΤΒ me 115E. Kαι μάλιστα στις 2.5 ίντσες. (και έναν Maxtor 4tb στα 98E επίσης 2.5)...Ο WD blue στις 3.5 ίντσες έχει 110 Ε. Είναι εμφανές οτι οι εξωτερικοί έχουν πολύ κατώτερο υλικό μέσα τους. Βέβαια, αν τους θέλεις μόνο για backup και χρήση μισή ώρα την εβδομάδα, παίρνεις 2 τέτοιους και είσαι καλυμένος - αποκλείεται να χαλάσουν ταυτόχρονα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Ωραια ... αξιοπιστο μηχανημα !
Εγω ομως ενδιαφερομαι περισσοτερο για εμπειρια χρησης του OS/2
συγκριτικα με τα Windows 3.0. Δουλευες Windows το ιδιο διαστημα,
ετσι δεν ειναι ?

Είχα εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση του OS/2 για να παίξω λίγο... Ιδιο με τα Windows μου είχε φανεί με ένα σχεδόν πράσινο-λαχανί background αντι για γαλάζιο). Δεν είχα φυσικά εφαρμογές να τρέξω, αλλά μου είχε φανεί στιβαρό και σταθερό. Ηταν εμφανές όμως οτι ζητούσε RAM (που δεν είχα)...

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Me μια πρόχειρη αναζήτηση θα σε πιάσει γέλιο μέχρι δακρύων.

https://medium.com/@diego./cray-2-v-iphone-xs-fight-6f05b494efe1

Το 2007 αγόρασα το πρώτο μου smartphone. Ένα Nokia 6120 Classic με Symbian S60. Ο ξάδερφος μου είχε αγοράσει στα μέσα του '90 ένα φορητό Toshiba που ήταν σχεδόν state of the art για τη δουλειά του. Μετά λίγα χρόνια μου τον έδωσε για παιχνίδι. Όταν τα σύγκρινα, το κινητό ήταν σε ΌΛΑ καλύτερο εκτός του ότι δεν είχε μαθηματικό συνεπεξεργαστή. Και δεν μιλάμε καν για κορυφαίο τηλέφωνο. Ήταν το φτηνότερο Symbian της αγοράς.

Εντυπωσιακό... Δεν το περίμενα ότι ο Cray του 1985 θα είχε διπλάσια επεξεργαστική ισχύ από το iphone...

Super computer indeed...

Εντυπωσιακό... Δεν το περίμενα ότι ο Cray του 1985 θα είχε διπλάσια επεξεργαστική ισχύ από το iphone...

Super computer indeed...

Αυτό παρατήρησες; Τα υπόλοιπα; Ότι ήθελε 200KW ενώ το τηλέφωνο έχει 3Ah μπαταρία; Ότι το ένα είναι σα δωμάτιο με υδρόψυξη και το άλλο αν σου πέσει μέσα στο αμάξι την έκατσες;

Τα σημερινά PC κερδίζουν για πλάκα τους κορυφαίους υπολογιστές των αρχών του '90. Στο μόνο που υστερούν είναι στη μαζική παράλληλη επεξεργασία δεδομένων. Εκεί ίσως παρατηρηθεί bottleneck σε ένα απλό PC λόγω περιορισμών όπως ένας επεξεργαστής και μια μνήμη. Θεωρώ όμως ότι ένα σύγχρονο Workstation ή ένας Server που έχει 2 ή 4 επεξεργαστές και πολλαπλά κανάλια μνήμης θα κέρδιζε άνετα καθώς θα εξαλείφονταν οι παραπάνω περιορισμοί.

To σκέφτηκα αυτό - το είχα κάνει και παλιότερα μe 2 Lacie... Aλλά δεν ξέρεις ποιόν δίσκο θα έχει μέσα. Μπορεί να έχει κάποιον Green του 2010+ (οχι οτι θα είναι κακό αυτό οπωσδήποτε). Χτες που έψαξα αυτό το ενδεχόμενα, είδα οτι έχουν στο eshop σε καλή τιμή τον WD στα 4ΤΒ me 115E. Kαι μάλιστα στις 2.5 ίντσες. (και έναν Maxtor 4tb στα 98E επίσης 2.5)...Ο WD blue στις 3.5 ίντσες έχει 110 Ε. Είναι εμφανές οτι οι εξωτερικοί έχουν πολύ κατώτερο υλικό μέσα τους. Βέβαια, αν τους θέλεις μόνο για backup και χρήση μισή ώρα την εβδομάδα, παίρνεις 2 τέτοιους και είσαι καλυμένος - αποκλείεται να χαλάσουν ταυτόχρονα...

Nαι σωστά, από τα 8tb και πάνω παίρνεις ισάξιο wd red λίγο που το είδα.

Έστησα xpenology σε VMware και πάει μια χαρά και έχω πριζωθει για ένα DIY NAS.... Με κάνα mini itx board του 20ρικου από eBay.

Είχα εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση του OS/2 για να παίξω λίγο... Ιδιο με τα Windows μου είχε φανεί με ένα σχεδόν πράσινο-λαχανί background αντι για γαλάζιο). Δεν είχα φυσικά εφαρμογές να τρέξω, αλλά μου είχε φανεί στιβαρό και σταθερό. Ηταν εμφανές όμως οτι ζητούσε RAM (που δεν είχα)...

E τι να ΣΕ πω τωρα ! :laugh: Το background ετρεξες ? :flipout: .... μπραβο !
Κανα προγραμμα προκοπης ? Lotus, Excel, Dbase ? (... οτι ετρεχε σε OS/2, δεν ξερω ποια ηταν)

Δουλεψε καποιος (απο δω μεσα) PS/2 ? :hmmmm:

eb1e3b076dff65ce1d0d5e42b8ba1241.jpg

Δεν χρειαζεται να λογομαχησουμε αν ηταν ασυμφορα ακριβα.
ΝΑΙ, ΗΤΑΝ. Τα δουλεψε κανεις ? Θυμαμαι οτι τα ειχα δει σε κατι τραπεζες.
Δεν θυμαμαι να τα ειχα δει με Windows 3.0. Νομιζω OS/2 Warp ετρεχαν (νομιζω).
Δουλεψε κανεις αυτα τα δυο μαζι ? Και ποια ηταν η αισθηση (συγκριτικα με Win3) ?

Εγω έχω δουλέψει σε δίκτυο με Windows 3.11

Xωρις προβληματα ?

Τεσπα,
η αρχικη μου ερωτηση ηταν ποιος δουλεψε PS/2 KAI OS/2 ... μαζι !!!
Και με καποια εφαρμογη αντιστοιχη των Windows (ιδιας εποχης).

Αλλιως, δεν εχω κανενα λογο να αμφισβητησω την αξιοπιστια και
μακροζωια αυτων των μηχανηματων (ισως και να ηταν bullet-proof
που λεει και ο Τασος :laugh:)

Xωρις προβληματα ?

Τεσπα,
η αρχικη μου ερωτηση ηταν ποιος δουλεψε PS/2 KAI OS/2 ... μαζι !!!
Και με καποια εφαρμογη αντιστοιχη των Windows (ιδιας εποχης).

Αλλιως, δεν εχω κανενα λογο να αμφισβητησω την αξιοπιστια και
μακροζωια αυτων των μηχανηματων (ισως και να ηταν bullet-proof
που λεει και ο Τασος :laugh:)

Τα PS/2 είναι παλαιότερα των win 3.1
Ναι έπαιξα και win 3.1 (αλλά τότε είχα σκληρό και svga)

Ας πάμε λίγο πιο πίσω.

Το OS/2 που είχα πρωτογνωρίσει ήταν το v1.2 . Ήταν μεν μια διαφορετική εμπειρία από το DOS, αλλά κανείς δεν το χρησιμοποιούσε.
Αλώστε υπήρχε είδη το Xenix για σοβαρές δουλείες, και πολλά κιλά κώδικα σε C

Τα win τα είχα δοκιμάσει από win v1
αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν το GEM, και είχε και κάποιες καλές εφαρμογές DTP

Αργότερα Warp ήταν είδη χαμένη υπόθεση, ακόμα και εάν έδιναν τσάμπα CD,μόνο λίγες εξειδικευμένες εφαρμογές, λίγοι χρήστες, νομιζω μεονο σε τράπεζες τα είδα production.

Ναι, καπως ετσι ηταν !
Το OS/2 v2.0 κυκλοφορησε το 1992.
Δεν θυμαμαι αν το προλαβε η entry-level σειρα των PS/2.
Μονο η mid και top level σειρα (αλλα σε εξωφρενικες τιμες).

Μου δημιουργηθηκε η εντυπωση οτι εκει κοντα στο 1990
υπηρχε μια χρονικη επικαλυψη ενος ετους, οπου Windows 3.0
OS/2 v2.0 και PS/2 (models 35 και 40) ... συνυπηρξαν.

Ναι, σωστά θυμάσαι. Κι μετά από χρόνια γέμισε ο τόπος μεταχειρισμένα PS/2+OS/2 από τράπεζες. Δεν το δούλεψα ποτέ. Αντίθετα θυμάμαι ακόμα με νοσταλγία το GEM Ventura.

Τα win τα είχα δοκιμάσει από win v1
αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν το GEM, και είχε και κάποιες καλές εφαρμογές DTP

Πού το θυμήθηκες το GEM βρε θηρίο; Καλό ήταν όντως, αλλά αν δεν το ανέφερες θα έμενε στην λήθη στην γερασμένη μνήμη μου.

Το GEM ηταν κατσε-καλα γραφικο περιβαλλον (GUI) ... και οχι μονο.
Μπορει να μην ηταν full operating system ... αλλα εφτιαχνε παπαδες.
Drag & Drop ..... σε ΧΤs ? :blink: DRAG & DROP ... ΣΕ ΧΤs ? :bang: ... το 1985 ? :speechless-smiley-0

Καποιος πατησε (κατα λαθος) το fast forward στην παραθυρικη εξελιξη (μετα το Mac-OS και τα διαφορα Unix, βεβαιως)
και εφερε ανεπιτρεπτα πραγματα .... στους καχεκτικους και κακομοιρους πισαδες (με τα εντελως αναιμικα 8μπιτα 8088)

Gem_11_Desktop.png

Επαιξα λιγο ... αλλα ο Norton Commander μου φανηκε αρκετος ! Γιατι μου φανηκε αρκετος ?
Γιατι ΔΕΝ ειχα συνηθισει την ιδεα του ποντικιου και των εικονιδιων που "κανουν κατι" οταν τα κλικαρεις.
Τοσο ... ΤΟΣΟ ... command-liners ειχαμε καταντησει. Δωστε μου να γραφω (μεχρι να σβησει ο ηλιος :nounder:)

Tο GEM δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο, ειδικά σε σχέση με το amiga is που βγήκε περίπου τον ίδιο καιρό.

Ναι, ΚΑΙ για την Amiga ... δεν ηταν τιποτα σπουδαιο.
Αλλα για τους χαροκαμενους πισαδες ... ηταν ιεροσυλη πολυτελεια.
ΟΛΑ, τοτε, ηταν command prompt ... Ο-Λ-Α !

Ver.png

Αντε, παιξε μπαλλα :laugh: .... το μαυρο ερεβος :speechless-smiley-0....

Tο GEM δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο, ειδικά σε σχέση με το amiga is που βγήκε περίπου τον ίδιο καιρό.
Αν εννοείς το Workbench ω ναι τρομερό και με πραγματικό και αληθινό multitasking. Το οποίο δεν βρίσκεις ούτε σε PCs ακόμη και σήμερα αν δεν είναι καθαρόαιμος i7 με 8giga RAM. Μπορούσε να κάνει πολλά ταυτόχρονα χωρίς πτώση ταχύτητας.

Στάλθηκε από το ASUS_Z00AD μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Όλοι εσείς οι παλιοί δείτε το ντοκιμαντέρ για την amiga, from bedrooms to billions the amiga years. Είναι πραγματικά πολύ καλό.