8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

1997 ............ κουτακι για Pentiums.
Περπατησε κυριως στο εξωτερικο. Για εδω, δεν ξερω. Η προσθηκη πλαϊνων ηχειων ενθουσιαζει.
Οχι τιποτα Creative ..... ταϊβανεζικων no name. Ο αποσπωμενος δισκος με χερουλακι .... επισης ενθουσιαζει.
Αν και δεν βλεπω τον λογο σε standalone μηχανημα να υπαρχει τετοια δυνατοτητα (και δεν γνωριζω αν τελικα δουλεψε).

All in all ........... strictly for looks .............. 9/10

1997 PC case.jpg

Τα διαγωνια κουτακια κατω ........ volume level indicators ! Xαβαλεδιαρικο κουτακι ...... ΗTPC εποχης ...... love it !😌

Last edited:
Συρτάρι με αποσπώμενο δίσκο υπήρχε και εδώ.
Δεν μιλάμε για hot swap καταστάσεις (υπήρχαν και αυτές αλλά σε άλλους υπολογιστές).
Απλά έκλεινες τον υπολογιστή και άλλαζες δίσκο.

Για να αλλάξεις το Corsa πρέπει να δώσεις ένα κάρο λεφτά.
Για να αλλάξεις το PC 20ετίας θέλεις 200€.
Δεν είναι μηδέν (0) € αλλά είναι εφικτό για τον πιο πολύ κόσμο.

Τα Win 10/11 είναι αισθητά πιο ελαφριά σε σχέση με τα 7 στο ίδιο hardware, όποιο είναι αυτό.
Το πιο παλιό λειτουργικό λαπτοπ στο σπίτι τρέχει με έναν Pentium N 3710 / 4 GB ram και έναν SSD. Από την πρώτη μέρα νομίζω 8-9 χρόνια πίσω έτρεχε windows 10. Τα είχα βελτιστοποιήσει όσο περισσότερα μπορούσα μέχρι στο τέλος χεράτα με το να απενεργοποιώ processes και να σβήσω ένα παλιό χρήση και να στήσω έναν νέο. Το λαπτοπ ήταν πολύ αργό ακόμη και με αυτά, αλλά για την πολύ περιστασιακή χρήση κυρίως για σύνδεση με vpn / remote desktop αλλού ήταν αποδεκτό.
Πήρα την απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα να του περάσω windows 11 μόνο για λόγους ασφάλειας. Ενώ ο επεξεργαστής δεν υποστηρίζεται επίσημα, είχε όλα τα χαρακτηριστικά που θέλουν τα 11 (TPM κλπ). Έτσι με ένα registry value που έβαλα, τα πέρασα. Δεν με άφησε να τα περάσω κρατώντας τα προγράμματά μου, αλλά τουλάχιστον με άφησε να κρατήσω όλα τα αρχεία που ήταν μέσα.
Περιττό να πω ότι τα "σκουπίδια" των τόσων αναβαθμίσεων των Win 10 τόσα χρόνια το είχα κάνει ακόμη και με πειράγματα πιο αργό από τα 11 που πέρασα τώρα. Τουλάχιστον δεν θα φοβάμαι να συνδεθώ σε web banking ή κάτι άλλο. Δεν το μετανιώνω ούτε λεπτό.

Υ.Γ. Μετά από την κατάργηση της δωρεάν έκδοσης του Driver Easy (έστω σε άφηνε χειροκίνητα να περάσεις drivers) βρήκα το Snappy Driver Installer Origin. Και σε αυτή την περίπτωση μου φόρτωσε εύκολα όλους τους απαραίτητους drivers.

Συρτάρι με αποσπώμενο δίσκο υπήρχε και εδώ.
Δεν μιλάμε για hot swap καταστάσεις (υπήρχαν και αυτές αλλά σε άλλους υπολογιστές).
Απλά έκλεινες τον υπολογιστή και άλλαζες δίσκο.
Καλα, ουτε εγω ειπα οτι ειναι hot swappable.
Απλα, και μονο για να τον βγαλεις ωφειλεις να αποσυνδεσεις τροφοδοσια και καλωδιοταινια.
Πως θα γινει αυτο με καπακι φορεμενο ?

@SR-71

Το Gentoo Linux είναι η καλύτερη απόδειξη ότι έχεις μείνει στην παλαιολιθική εποχή:LOL:. Για όσους δεν ξέρουν το Gentoo το χτίζεις από τον πηγαίο κώδικα με τις δικές σου επιλογές. Ας πάρουμε ένα πολύ δημοφιλές πακέτο που είναι το MPV. Ο απόλυτος media player που είναι η βάση για το iina του MacOS ή το Plex. Φυσικά παίζει και μόνος του αν και χωρίς GUI.

Εδώ είναι η σελίδα του που περιγράφει τις πιθανές επιλογές που μπορείς να έχεις. Μην ασχοληθείτε με λεπτομέρειες απλά δείτε εκεί που λέει "USE Flags". Θα δείτε υποστήριξη για Blu-Ray, συμπιεσμένων αρχείων και διάφορα άλλα. Στο δίπλα tab που λέει "Dependencies" θα δείτε στην πρώτη στήλη τις εξαρτήσεις που είναι απαραίτητες. Αν πάτε στη μέση θα δείτε το παρακάτω πρόγραμμα που αναφέρθηκε και πριν

Εδώ κυριολεκτικά χάνεται η μπάλα. Σκεφτείτε μαζί με τα υπόλοιπα τι χαμός γίνεται και πόσες άλλες βιβλιοθήκες χρειάζεσαι ώστε να κάνεις το πιο απλό. ΝΑ ΔΕΙΣ ΕΝΑ ΡΗΜΑΔΙ ΒΙΝΤΕΟ.

Όμως ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ δε θα διαβάσεις κανένα χρήστη να λέει ότι έβαλα Gentoo για να έχω 945MB μνήμης ενώ εσείς με τις binary έχετε 2GB. Ενώ μας δίνει αυτή τη δυνατότητα το χρησιμοποιούμε ώστε να χτίσουμε το πακέτο που ΕΜΕΙΣ θέλουμε. Το memory footprint είναι δευτερεύον. Το κύριο είναι πως δεν έχουμε bloat στο σύστημα. Για παράδειγμα τι να κάνω την επιλογή libcaca; Θα δω ποτέ ταινία σε τερματικό με ASCII ART; Είναι δυνατόν; Γιατί να κουβαλάω μια εξάρτηση; Όχι για τα 500KB μνήμης αλλά για το πιθανό "σπάσιμο" σε κάποια αναβάθμιση.

Θα δεις λοιπόν αρκετους χρήστες να σου λένε ότι έχω Gentoo εδώ και 10-15 χρόνια και απλά κλωνοποιώ το δίσκο. Ο λόγος είναι η μειωμένες εξαρτήσεις που έχουν καταφέρει να έχουν.

• Like
Reactions: SR-71
Καλα, ουτε εγω ειπα οτι ειναι hot swappable.
Απλα, και μονο για να τον βγαλεις ωφειλεις να αποσυνδεσεις τροφοδοσια και καλωδιοταινια.
Πως θα γινει αυτο με καπακι φορεμενο ?

Έπαιρνε τροφοδοσία και καλωδιοταινία στη θήκη.
Αυτό το συρτάρι είχε ένα δικό του μεγάλο βύσμα που κούμπωνε στο ανάλογο της θήκης όταν το έβαζες.

• Wow
Εντυπωσιακο ! ...........

To εδωσαν στην ΑΙ να το ζωγραφισει (time-lapse). Εχεις τις ανακριβειες του αλλα οχι οδυνηρες.
Η κυρια διαφορα (εξωτερικη παντα) ειναι το ......... ΠΛΑΣΤΙΚΟ ! 😝 Υπαρχουν και αλλες διαφορες
(εξωτερικη καλωδιωση, μαγνητοταινιες) αλλα επονται.

Last edited:
Παναλαφρο 😙 ................... 11 κιλακια ! 😚
(ο περιχαρης εξασκουσε πλαγιους ραχιαιους και δικεφαλους για κανα τριμηνο ....
αλλα δεν τα λεμε αυτα ! 😌)

Osborne 1.jpg

Οθονη ? ...................... 5 ιντσες TTL !
Επεξεργαστης ? ....... Ζ80 4Μhz !
Μνημη ? ..................... 64 Κb !
Τιμη ? ........................... $1795 (σημερινα $6020)

Kαι τι ετρεχε σ'αυτον τον ...... FLINTSTONE ?
Τα παντα : Βasic, dBase ΙΙ, SuperCalc 1.12, WordStar 2.26, ΑmCall 2.06 και ..... 5 παιχνιδια !
Τα παντα ! ☺️

Last edited:
Ενας CEO τσεκαρει την αλληλογραφια του (εκ του μακροθεν)
απο εναν Panasonic commuter RL-H1400 μαζι με ενα RL-4001 μοντεμ
απο εναν δημοσιο τηλεφωνικο θαλαμο.

Checking email.jpg

Θελω λιγο να ανατριχιασετε : φανταστειτε να χτυπα το dial tone
για handshake ...... και ο περιβαλλοντες ηχοι να το ξεπερνουν σε dB.

• Like
Reactions: Tzimisce
Θυμαστε το 8ιντσο τερας (δισκετα) των 80 και 160 Kb στις προηγουμενες σελιδες ?
Το υπουργειο αμυνας των ΗΠΑ ξεκινησε το 2019 την αντικατασταση ολων αυτων των παναρχαιων floppy drives
..... >>> KAI AKOMA NA OΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ <<< .... για να μην λεμε οτι μονο στην Ελλαδα σερνομαστε.

Missile-combat crew member 1st-Lt Katie Grimley.jpg

Με μια μικρη υποσημειωση : τα παροντα drives αριθμουν 500.000 και τα περισσοτερα .... βρισκονται σε silo με ICBMs !!!!
Οποτε ναι ..... φοβουνται αρκετα να τα αντικαταστησουν σε μια νυχτα με ισαριθμα USB sticks. Δεν φοβουνται τα USBs.
Φοβουνται οτι η αργοπορια των floppies ειναι αναγκαια, κατα καποιο τροπο απαιτουμενη, για την ευρυθμη λειτουργια
των συστηματων (που χρονολογουνται απο τα 60s). Καθε ενα που αποσυρουν .... γινεται συνολικο simulation testing
για 3 και 5 και 7 φορες ! Οσες κρινουν σκοπιμο. Παντως αυτες οι παπαριτσες ..... κοντευουν να κλεισουν 60 XΡΟΝΙΑ !!!

I am impressed !😌

Last edited:
Σε τέτοιες δισκέτες είναι αποθηκευμένη η διπλωματική μου. Έχω κι ένα κουτί αχρησιμοποίητες, έχω πει τόσα χρόνια να τις κάνω ρολόγια...

• Love
Εγώ είμαι μικρότερος...χρησιμοποιούσαμε δισκέτες 1.44 στο πανεπιστήμιο αλλά είχα usb stick για τη διπλωματική μου....
Οι 8 ιντσες θεωρούνταν δεινόσαυροι ακόμη και το 2000 και είχα δει μόνο 2-3 φορές στη ζωή μου, ενώ εύρισκες κάπου κάπου 5.25 ακόμη...

• Like
Το '88 που ήμουν στην Αμερική μπορούσες να τις βρεις ως αναλώσιμα σε κάποια μαγαζιά με μεγάλη δυσκολία.. νομίζω μόνο μία φορά είχα πετύχει.. αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να βρεις να αγοράσεις drive για αυτές.

• Like
Οντως.
Ακομα και αν πετυχαινες καποια δισκετα ..... δεν μπορουσες να βρεις drive.
Εγω πετυχα μια το 1988 ..... η οποια ομως ηταν ανοιγμενη και σκισμενη απο τον Jack τον Αντεροβγαλτη.
Την σηκωσα, αντιληφθηκα οτι ηταν μια ΠΡΟ 360K 5.25" δισκετα ..... και την ξαναφησα εκει που την βρηκα.
Ηταν νεκρη !

Οι καλοί Cobol developers τσιμπάνε κάτι καλά 6αψήφια συμβόλαια...
Οι καλοί Cobol developers εκμεταλλεύονται το γεγονός πως έχουν κλειδώσει τους πελάτες τους σε μία νεκρή πλατφόρμα. Και δε μιλάω καν για τώρα, το 2025. Γύρω στο 2005 είχα την εμπειρία εγκατάστασης λογιστικού πακέτου - διαχείριση αποθήκης σε εταιρεία επίπλων στη περιοχή της Πάτρας. Έτρεχε σε SCO Unix server και τα γραφεία είχαν VT220 τερματικά + dot matrix εκτυπωτές που συνδέονταν πάνω στο τερματικό. Δηλαδή η επικοινωνία τους γινόταν με το server μέσα από το ίδιο σειραϊκό καλώδιο. Ο server κάηκε και φυσικά δεν υπήρχε σύγχρονο hardware να τρέχει το SCO Unix και να υποστηρίζει και τις serial κάρτες για τα τερματικά που είχε πάνω. Η εταιρεία που υποστήριζε τη λύση πρότεινε ένα τρελό ποσό για αλλαγή σε Windows server με Windows clients. Δε θυμάμαι τώρα το ποσό αλλά ήταν τεράστιο, 20-30 φορές πάνω από το να έπαιρνε ένα άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα - που όμως θα έχανε όλη την ιστορία των αρχείων. Συν ότι με νεκρό το server, δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης στα παλιά δεδομένα.

Δώσαμε λύση αντικαθιστώντας το SCO Unix με Linux, τα cobol binaries ήταν συμβατά με το τότε τουλάχιστον Linux. Αντικαταστήσαμε τα τερματικά VT220 με Windows (για να είναι έτοιμα για τυχόν αλλαγή σε νέα πλατφόρμα) και έτρεχαν VT220 emulation over tcp/ip για το παλιό πρόγραμμα. Τέλος γράψαμε ένα driver που μετέτρεπε τις serial εκτυπώσεις σε κανονικές και πήγαιναν σε CUPS laser printer. Οι κομπολάδες έπαθαν πολλαπλά εγκεφαλικά αφού έβλεπαν ότι χάνουν το lock down.

Ο πελάτης γύρισε σε σύγχρονο ERP και κράτησε το παλιό server μόνο για το αρχείο μετά από λίγους μήνες. Οι κομπολάδες ποτέ δε συνεργάστηκαν για τη μετατροπή του παλιού αρχείου στο νέο ERP, αν και θα μπορούσαν.

Κομπολάδες = κοράκια

Οι καλοί Cobol developers εκμεταλλεύονται το γεγονός πως έχουν κλειδώσει τους πελάτες τους σε μία νεκρή πλατφόρμα.

True.
Δεν φταίνε όμως πάντα οι devs.
Κάποια συστήματα είναι τόσο αρτηριοσκληρωτικά που δεν θέλουν να γίνουν migrate.
Και ποια είναι τα πιο αρτηριοσκληρωτικά συστήματα παγκοσμίως; :p

Μα οι τράπεζες!
Αν είσαι καλός Cobol dev βρίσκεις δουλειά ΕΥΚΟΛΑ σε Ελβετική τράπεζα με καλό 6αψήφιο συμβολαιο.

• Like
Reactions: athlon6401
Να συμπληρώσω στη παραπάνω ιστορία πως το πελατολόγιο και τα στοιχεία αποθήκης τα κάναμε export σε txt reports από το παλιό πρόγραμμα και αφού έγιναν τα σχετικά scripts, import στο νέο πρόγραμμα. Τις κινήσεις όλων των παλιών ετών δε τις μετατρέψαμε γιατί δεν υπήρχε εύκολος τρόπος χωρίς τη συνεργασία των devs του παλιού προγράμματος. Οπότε το αρχείο έμεινε στο παλιό πρόγραμμα. Αν θυμάμαι καλά σε επόμενο στάδιο το Linux μετατράπηκε σε VM.