About Foobar2000

Απάντηση: Re: About Foobar2000

Eίναι δυνατό να παίξω dvd video ανάλυσης ήχου 48KHz στο foobar?

Μπορείς, απλώς θα πρέπει το foobar να υποστηρίζει το video fornat. Για παράδειγμα ένα αρχείο videο από το κινητό με ήχο ΑΑC στα 48Κz παίζει σωστά.

Επίσης τα mp4 παίζουν κανονικά, απλώς θέλει προσοχή ποια κωδικοποίηση θα επιλέξεις κατά τη μετατροποπή (ripping) του δίσκου DVD για τον ήχο καθώς και ποια θα είναι η ανάλυση του ήχου.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Στήσιμο Foobar

Αν διάβαζες πιο προσεκτικά θα έβλεπες πως ρωτάω γιατί γίνεται αυτή η μετατροπή (DSD64 σε 256) με το ASIO proxy, δεν το είχα ρυθμίσει να την κάνει.

Από εκεί και πέρα όλα τα τεχνικά που αναφέρεις είναι σαφώς σωστά και δεν διαφωνούμε καθόλου

Απ' την άλλη μιλάμε για ακρόαση μουσικής.. δεν πρόκειται να πάθει κανείς τπτ πειραματιζόμενος είτε νέος είτε παλιός στον χώρο.
Ποτέ δεν είπα πως το upsampling είναι το σωστό και σαφώς δεν το πρότεινα σε κανέναν ως πανάκεια! Ούτε προτρέπω κανέναν να ασχοληθεί... Εμένα με ενδιαφέρει και το κάνω. Αυτό και τπτ παραπάνω.. δεν έχω κάνει ΑΒ τεστ αλλά θαρρώ διαφορές υπάρχουν. Όποιος ασχολείται διαβάζει, δοκιμάζει, ακούει και αποφασίζει.
Απ' την άλλη υπάρχουν αρκετά πειστικές εξηγήσεις για το ότι έχει ένα νόημα να γίνεται. Σαφώς ανάλογα με το σύστημα και τον DAC.

Ξέρεις λοιπόν να μου πεις γιατί το ASIO proxy ενώ υπάρχει στο πρόγραμμα δεν μπορώ να το δω στα components; Στο πρόγραμμα "μου" υπάρχει και το ASIO proxy και το foo_input_sacd. Το πρώτο δεν μπορώ να το εντοπίσω ενώ το δεύτερο φαίνεται στα components.
Επίσης μόνο το ASIO proxy υπάρχει σαν output στο JRiver (από εκεί ξεκίνησε όλη η κουβέντα).
Στην ουσία ένα καθαρά τεχνικό "πρόβλημα" λειτουργίας του προγράμματος έγινε αντιπαράθεση bit-peefect vs upsampling.

Για το ASIO σου απάντησε ο sokmav.
Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις δεν διαφωνώ. Καταλαβαίνω το λόγο της αναζήτησης στο επίπεδο του λογισμικού ως μια προσπάθεια βελτίωσης του τελικού αποτελέσματος.
Οφείλουμε κάποιοι από εμάς, στο τέλος μιας αναζήτησης ή έρευνας, να ομολογήσουμε ότι παρόλες τις χιλιάδες προσπάθειες που έγιναν σε επίπεδο λογισμικού δεν κατέστη δυνατή η τεκμηριωμένη διαφοροποίηση του MP3 από οποιοδήποτε άλλο format.
To πείραμα με το blind test , για τα 10 και τα 5 σε διαφορετική τσέπη, το ανέφερα αστειευόμενος αλλά και για ιστορικούς λόγους για να θυμηθούμε και λίγο τα παλιά, όπου το θρυλικό cd player bluesky ήταν για κάποιο διάστημα εδώ μέαα ένα από τα καλύτερα players της αγοράς ανεξαρτήτως τιμής. Ειδικά εκείνα που είχαν το πορτοκαλί display panel κι όχι τόσο εκείνα με το κίτρινο :grinning-smiley-043

ΟΚ... Μετατρέπω όλη μου τη δισκοθήκη σε mp3 ... Δεν θα χρειαστώ ποτέ ξανά δίσκους... Συμφέρει!!!

Εγώ παραδέχομαι εκείνους που ενώ διαθέτουν υπέροχα μηχανήματα και συνοδά, επιπέδου hiend αν προτιμάς, δεν ντρέπονται να αναφέρουν και τις περιπτώσεις εκείνες που όντως δεν αντιλαμβάνονται διαφορές συγκρίνοντας το ίδιο μουσικό θέμα σε διαφορετικά formats. Το MP3 στα 320 kbps εξακολουθεί να μας προβληματίζει στο κατά πόσο το σύστημα μας είναι ικανό να μας παρουσιάσει της διαφορές σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο lossless format.
Mε ενοχλεί το αντίθετο. Ατομα με συστήματα "κουδουνίστρες" να ισχυρίζονται ότι ακούνε διαφορές ακόμα κι όταν αλείφουν τα καλώδια του συστήματος με μουστάρδα.

O καθένας μας μπορεί να σπαταλά τον ελεύθερο χρόνο του όπως θέλει, ειδικά όσοι έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο.

Το foobar παίζει εξαιρετικά με 5-6 απλές ρυθμίσεις και δεν χρειάζεται κάποιος να σπαταλίσει πάνω από 15 λεπτά της ώρας για να προβεί σε αυτές στις βασικές ρυθμίσεις.

Last edited:
Από το επίσημο site του foobar 200 παραθέτω το πολύ ενδιαφέρον σχόλιο :

Does foobar2000 sound better than other players ?

No. Most of “sound quality differences” people “hear” are placebo effect (at least with real music), as actual differences in produced sound data are below their noise floor (1 or 2 last bits in 16bit samples). foobar2000 has sound processing features such as software resampling or 24bit output on new high-end soundcards, but most of the other mainstream players are capable of doing the same by now.

http://www.foobar2000.org/FAQ

Last edited:

Παλιά ιστορία αυτή και είναι αλήθεια έως το σημείο που τα data φτάνουν στον εκάστοτε audio renderer. Εκεί χάνεται η μπάλα..

η μεγαλύτερη μπάλα , ο τελικός κυπέλλου δηλαδή, χάνεται στα ηχεία, αλλά ας μη το πάμε και τόσο μακρυά :operator:

OFF TOPIC

Γι αυτό το λόγο φροντίζουμε όλα να είναι καλά σε επίπεδο hardware (εξοπλισμού) και γι αυτό αναζητούμε ικανούς αντιπροσώπους που θα μας κοθοδηγούν για να πάρουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.
Υποδείξεις παρακαλώ μόνο με pm

Απάντηση: Στήσιμο Foobar

Αυτό θα ήταν αμφισβητήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις.
Ενώ τώρα διαλέγεις,μετά πας στο log που παράγεται και βλέπεις τι προτιμάς.
Χτες έκανα κάποιες δοκιμές και ανάμεσα σε dsd με mp3 128 η διαφορά ήταν χαωτικη. Έκανα επίτηδες αυτό το τεστ για να δω το ποσό εύκολο είναι. Θα ήθελα όμως να το κάνω και σε flac 16/44 με 24/96. Όμως δε μπορώ αυτή τη διαδικασία. Θα ήθελα απλά 2 κουμπιά A-B και στο τέλος να λέω ότι το A πχ ήταν το high resolution.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Τα σοβαρά blind test έχουν δείξει ότι τα "εκπαιδευμένα" αυτιά είτε αυτά ανήκουν σε επαγγελματίες του ήχου είτε σε συστηματικούς ακροατές αντιλαμβάνονται άνετα την διαφορά mp3 320 από flac 16/44. Ταυτόχρονα ο μέσος όρος των ακροατών δεν τα ξεχωρίζει. Σε πρόσφατο τεστ από διπλανό σάιτ που παρουσιάστηκε και εδώ η διαφορά ήταν εμφανής με την χρήση απλού σχετικά εξοπλισμού. Ένα φθηνό DAC και ακουστικά των 60-70 .

Δεν είδα επίσημα αποτελέσματα σε λίγα πμ που μίλησα κατάλαβα πως οι έμπειροι το πέτυχαν. Ίσως να μην έδωσαν την δέουσα προσοχή ή να μην άκουσαν με κάτι της προκοπής.
Εγώ για να μην γενικεύω ανήκω στην κατηγορία αυτών που τάσσονται με την άποψη ότι οι διαφορές ακούγονται , τις ακούω σε απλό mp3 player. Φυσικά πρέπει να βοηθάει και το κομμάτι ώστε να έχει αρκετή πληροφορία.

Εγώ έχω να πω πως μια καθαρά τεχνική δίκη μου ερώτηση που έχει να κάνει με την λειτουργία του προγράμματος και με ένα περίεργο θεμα που μου παρουσιάζει, έφτασε να γίνει debate bit perfect vs upsampling και ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει τι.... και απάντηση δεν πήρα!!!
Σορυ για τον τόνο παιδιά αλλά αυτό έγινε και θαρρώ πως δεν φταίω εγώ...

Σαφώς και δεν υπονοώ πως είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε αν δεν θέλετε αλλά εδώ δεν νομίζω πως τίθεται τέτοιο θέμα... το αντίθετο!

Όπως και να έχει πλέον δεν νομίζω πως έχει νόημα ... πάμε παρακάτω. Θα ζήσω και χωρίς απάντηση στο «φλέγον» ζήτημα ...

EDIT: συγγνώμη... ξέχασα πως κάποιες αναρτήσεις μεταφέρθηκαν εδώ από το άλλο νήμα!!

Εμφανής η διαφορά; Χαμπάρι δεν πήρε σχεδόν κανείς! Και μιλάμε για αρκετά έμπειρους ακροατές..
κανείς δεν πήρε μυρωδιά.
και οι ελαχιστοι που το βρηκαν εντελώς τυχαία το βρηκαν καθως η ιδια προβλεπτικοτητα δεν υπήρξε στα αλλα δείγματα.

Ο ΑΒΧ comparator που διαθέτει το foobar είναι το μοναδικό εργαλείο για τον έλεγχο της δυνατότητας αντίληψης των διαφορών.
Καταδεικνύει και το πόσο καλό είναι το σύστημά μας .

@ Koupa , δοκίμασε να μετατρέψεις εσύ ο ίδιος ένα αυθεντικό αρχείο hires (μουσικό αρχείο), σε MPP3 στα 320kbps, με τη νεότερη version του lame encoder, χρησιμοποιώντας το foobar ως converter.
Απέφυγε εάν είναι δυνατόν τα DSD εάν δεν γνωρίζεις πως έχουν παραχθεί.

κανείς δεν πήρε μυρωδιά.
και οι ελαχιστοι που το βρηκαν εντελώς τυχαία το βρηκαν καθως η ιδια προβλεπτικοτητα δεν υπήρξε στα αλλα δείγματα.

Σωστός.

Για να είναι έγκυρη μια δοκιμή τύπου ABX, θα πρέπει το hit rate να είναι υψηλό, > 80%

Επαναλαμβάνω, για αυτούς που δεν έχουν το χρόνο να διαβάσουν 1000 μηνύματα, ότι οι σωστές ρυθμίσεις του foobar μπορούν να συγκεντρωθούν σε 1-2 μηνύματα. Για bit perfect αναπαραγωγή χωρίς DSP.

Το να ξεχωρίσεις mp3 320Kbps είναι παραπάνω από πρόκληση… μη περιμένεις ουσιαστικές διαφορές εκτός και εάν κατά τη συμπίεση είχαν γίνει ‛λάθη’ όπως φίλτρα που κόβουν μπάσα-πρίμα. Από την άλλη σε αγνώστου πατρός mp3 θα βρεις πολλά ‛λάθη’

Από πλευράς ποιότητας ήχου, εφόσον βελτιώσεις λίγο και τα παραπάνω (wasapi) που είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις, τότε ορθά έκανες και ξεκίνησες με ακροάσεις στο χώρο σου. Μη βιάζεσαι, δοκίμασε όσα dac μπορείς στο σύστημα σου πάντα και ΙΜΗΟ αργά το βράδυ με την ησυχία σου.

Respect

Η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως

κανείς δεν πήρε μυρωδιά.

Σίγουρα κανείς δεν πήρε μυρωδιά αφού η συμμετοχή ήταν ελάχιστη! Ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο τεστ ήταν πολύ πρόχειρο και το κομμάτι πολύ κακό τι πληροφορία να απολέσει ο αλγόριθμος; Κατά τη γνώμη μου οι διαφορές mp3 με flac κλπ σε καλές εγγραφές και κομμάτια με πολύ πληροφορία πχ συμφωνική μουσική είναι εύκολα αντιληπτές. Πάντα μιλάω για προσεκτική ακρόαση και όχι αράζω πίσω και ψιλό ακούω από δύο μονιτοράκια.
Από εκεί και πέρα όπως έγραψε και κάποιος πιο πάνω όσοι δεν ακούν διαφορές είναι τυχεροί τα έχουν όλα σε mp3 και ησυχάζουν. Εγώ πάλι γράφω έτσι για την συμμετοχή αφού ακούω μόνο cd και δεν σκοπεύω να τα κάνω άυλα ούτε για αστείο!