Re: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !
Με γειες!!!
Λογικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το gimbal, σε όλους έχει συμβεί χωρίς πρόβλημα. Ε, μην το ξανακάνεις βέβαια πολλές φορές. Πάντως κοίταξε να το τεστάρεις εξωνυχιστικά, γιατί το quality control της DJI είναι για τα πανηγύρια.
Τσέκαρε τα πάντα: Gimbal (αν γενικά είναι σταθερό, αν κρεμάει στα καλά καθούμενα), χειριστήριο αν χάνει σήμα για οποιοδήποτε λόγο, frame drops στο βίντεο, κλπ κλπ κλπ.
Πάντως το σπορ είναι επικίνδυνο, θέλει συγκέντρωση, οργάνωση, φειδώ, και κατά προτίμηση δύο άτομα, καλού κακού.
Σήμερα το'σκασα απ'τη δουλειά κάποια στιγμή για μια ωρίτσα να πάω να πετάξω, γιατί είχα δυο φουλαρισμένες μπαταρίες και βγήκε warning για 4ημερη καταιγίδα από σήμερα το βράδυ (Προσοχή με αυτές τις μπαταρίες, ποτέ μην τις αφήνετε φορτισμένες και αχρησιμοποίητες!!!).
... μόνος, με το μυαλό στο τηλέφωνο και μη χρειαστεί κάποιος κάτι και δεν είμαι εκεί, σε χώρο που δεν ήξερα (βρήκα μια άπλα κάπου ίσα ίσα για να'μαι στα 5 miles από αεροδρόμιο), με αρκετό αέρα, κλπ κλπ κλπ... Ε, σήμερα συνέβησαν μαζεμένα όσα δεν είχαν συμβεί ποτέ.
Στραβή 1:
Είπα λόγω σχετικά αντίξοων συνθηκών να παίξω συντηρητικά... οπότε αποφάσισα να βγάλω μερικές ωραίες φωτό εν πτήσει. Το κατεβάζω χαμηλά σε λίγο κάτω από 2m, το αφήνω να κάνει hovering...
Κουβαλάω στο λαιμό dSLR και τη γκουμούτσα χειριστήριο να κρέμονται αμφότερα, και στήνομαι στο 1 μέτρο μπροστά (με το obstacle να τσιρίζει κλπ), αριστερά, κάτω, κλπ και βγάζω.
Facing a Phantom by
Iason Konstantzos, on Flickr
Incident Phantom by
Iason Konstantzos, on Flickr
Εκεί που βγάζω τη δεύτερη, το ακούω να πλησιάζει. Και συνειδητοποιώ ότι όπως κρέμεται το controller, έχει βρει το στικ στη μέση μου και το φέρνει προς τα μένα. Φτηνα τη γλυτώσαμε.
Στραβή 2:
Το προσγειώνω στο χέρι κλασσικά... και ΥΠΟΘΕΤΩ επειδή το έπιασα ενώ ήταν ήδη χαμηλά (συνήθως σηκώνω το χέρι πολύ ψηλά για να το πιάσω), μάλλον με έπιασε το πίσω obstacle detection. Οπότε εκεί που το κρατάω με το ένα χέρι και με το άλλο πατάω τους δυο μοχλούς για να σβήσω κινητήρες, αυτό πάει να φύγει (ΥΠΟΘΕΤΩ πάλι επειδή νιώθει εμπόδιο και προσπαθεί να πάει σε απόσταση ασφαλείας). Αποτέλεσμα, να τραβάει full speed, κινητήρες στο Peak, εγώ με το ένα χέρι να προσπαθώ να το συγκρατήσω, και τελικά με το ζόρι βάζω και το άλλο χέρι και προσπαθώ να το σβήσω. Δεν κατάλαβα τελικά αν έσβησε επειδή κρατούσα το κουμπί πατημένο για ώρα ή επειδή άφησα το χειριστήριο idle, ή επειδή το σήκωσα λίγο πιο ψηλά.
Δεν ξέρω αν έφταιγε όντως το obstacle detection, το βασικό είναι ότι ήμουν αρκετά ηλίθιος ώστε να μην έχω διαβάσει από πριν ότι υπάρχει fail safe συνδυασμός πλήκτρων που σβήνει τον κινητήρα no matter what. ARTFM.
Στραβή 3:
Κάποια στιγμή, πριν ανάμεσα στα γεγονότα 1 και 2, είπα να δοκιμάσω Sport mode σε χαμηλό ύψος, επειδή προσφερόταν η άπλα (ήμουν στη μέση του πουθενά). Aφού λοιπόν έπαιξα λίγο να ξεκα#σω, γυρνάω τον διακόπτη πίσω στο κανονικό. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα: χωρίς να το καταλάβω τον γύρισα απ'τη λάθος μεριά, που είναι το ATTI (πτήση χωρίς GPS, χωρίς κανενός είδους υποβοήθηση). Επειδή είχε και αέρα, χάνω τον έλεγχο, κανονικά και με το νόμο. Μπροστά πήγαινα, πίσω το τράβαγε ο αέρας. Κίνηση πανικού, επειδή πήγαινε προς το δρόμο που περνούσαν αυτοκίνητα και είχε και κάτι κολώνες ρεύματος, το στέλνω όσο πιο ψηλά μπορούσα (αυτό δούλεψε ευτυχώς), μέχρι να καταλάβω τι σκατά έγινε. Στο τσακ γλύτωσε από ένα καλώδιο.
Κατακλείδα: Διάβασμα, ξαναδιάβασμα, σύνεση και προσοχή. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά παιχνίδια, εδώ ALWAYS READ THE FUCKIN MANUAL. Κι επειδή το Manual είναι της πλάκας, διάβασμα στο Youtube. Αν τα πράγματα πάνε στραβά, στην καλύτερη μπορείς να χάσεις ένα παιχνίδι ενάμιση χιλιάρικου, στην χειρότερη, ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω...