Αεροκινηματογράφηση - Drones gear

Re: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Ο χειριστής μας ανέφερε ότι με παλαιότερα DJI δεν του έχει συμβεί αυτό.

Υπόψη ότι ήμασταν μπροστά 9 άτομα συνεργείο (σκηνοθέτης, χειριστής, διευθυντής παραγωγής, δυο εικονολήπτες, ηχολήπτης, μακιγιέζ, βοηθός παραγωγής, κ.α. και εγώ) .

Απάντηση: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Μου φαινεται περιεργο να ευθυνεται ο πυργος ελεγχου για κατι τετοιο. μηπως απλα ηταν μια σατανικη συμπτωση ?

Αν χτυπαγε καποιον στο κεφαλι, ποιος θα ευθυνοταν ξαναρωτω?

Για να μη τρεχει καποιος με 200 στο δρομο πεταμε καρφια?

Re: Απάντηση: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Μου φαινεται περιεργο να ευθυνεται ο πυργος ελεγχου για κατι τετοιο. μηπως απλα ηταν μια σατανικη συμπτωση ?

Αν χτυπαγε καποιον στο κεφαλι, ποιος θα ευθυνοταν ξαναρωτω?

Για να μη τρεχει καποιος με 200 στο δρομο πεταμε καρφια?

Ημασταν στο σημείο 39.884828, 25.215429 https://www.google.com/maps/place/3...5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d39.8848282!4d25.2154292

επομένως δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω.

και ειλικρινά δεν μπορώ να γνωρίζω αν το έκανε ο πύργος ελέγχου ή κάποια άλλη υπηρεσία, πάντως σε καμιά περίπτωση δεν έγινε ούτε από το συνεργείο, ούτε τυχαία, ούτε υπήρχε οπτική επαφή με άλλο άτομο. Μεταφέρω ό,τι ακριβώς ανέφερε ο χειριστής.

Και τελικά έπεσε από μπαταρία;

Πάντως κι εμένα μου κάνει εντύπωση να σου κόβει κάθε έλεγχο.

Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο

Το λογικο θα ήταν να να σς αφήνει τουλάχιστον να το κατεβάσεις

Και τελικά έπεσε από μπαταρία;

Πάντως κι εμένα μου κάνει εντύπωση να σου κόβει κάθε έλεγχο.

Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο

Το λογικο θα ήταν να να σς αφήνει τουλάχιστον να το κατεβάσεις

Επιβεβαίωσα. Ναι δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα ελέγχου, ούτε αυτόματης επιστροφής. Εμενε στον αέρα στη θέση που κλειδώθηκε και το παράσερνε σχετικά αργά ο αέρας. Σε 5 λπτ έπεσε μάλλον από μπαταρία. Ευτυχώς το ύψος δεν ήταν πολύ μεγάλο, περίπου 50 μ.

τα κάτω πόδια έσωσαν όλο το μηχανισμό και την κάμερα. Αν συνέβαινε σε mavic....

Πολύ μπροστά η τεχνολογία.
Πως το καταφέρνουν και το παγώνουν;

Ρε παιδιά στη Λήμνο ήταν, καλύτερα να παγώνει το drone και ας πέσει μονάχο του έστω και χωρίς έλεγχο παρα να κινδυνεύσει να το βρει στο διαβα του και πέσει κανενα στρατιωτικό αεροπλάνο που συνεχώς ανεβοκατεβαίνουν τον τελευταίο καιρό.

Το ιδανικό βέβαια θα ήταν ολα τα drone να είχαν ενσωματωμένο στο firmware σε περίπτωση τέτοιου είδους κλειδώματος να επιστρέφουν στη βάση τους ή να προσγειώνονται άμεσα. Και αυτόματα να στέλνουν από τον Πύργο ελέγχου το πρόστιμο σε όποιον έκανε την παραβίαση του σχεδίου πτήσης.

Re: Απάντηση: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !

Πολύ μπροστά η τεχνολογία.
Πως το καταφέρνουν και το παγώνουν;

Δεν νομιζω οτι το κανει καποιος απο πυργο ελεγχου.

Μεσω GPS στιγματος απο την στιγμη που μπαινει στην απαγορευμενη ζωνη ενεργοποιειται μονο του.

To μονο που εχει να κανει ειναι να επικοινωνησει με το support της dji να δωσει το αρχειο πτησης και θα βγει η ετυμηγορια τι εφταιξε. Αν μη τι αλλο πρεπει να ξερει ακριβως τι εγινε για να το αποφυγει στο μελλον. Και ολα αυτα εφοσον δεν εχει πειραχτει το firmware του drone για να πεταει ελευθερα χωρις περιορισμους η με παλαιοτερο firmware (με λιγοτερα κλειδωματα)

Αν ειναι σε ισχυ το πλανο προστασιας της dji τοτε θα αποζημιωθει -λογικα- παντα καθε ζημια ειτε ειναι phantom ειτε ειναι mavic.

Μικρη επιφυλαξη ΑΝ ηταν μεσα σε NO FLY ZONE εκει δε ξερω τι και αν καλυπτει. το firmware στα dji drones αλλαζει συχνα πυχνα με τις ζωνες αυτες και το πως διαχειριζονται τις πτησεις κοντα σε αυτες.

Το λιγότερο που θα έπρεπε να συμβαίνει σς αυτές τις περιπτώσεις είναι να προσγειώνεται αυτόματα στη θέση που πάγωσε ή να αφήνει τον χειριστή να το κάνει αυτό

Το λιγότερο που θα έπρεπε να συμβαίνει σς αυτές τις περιπτώσεις είναι να προσγειώνεται αυτόματα στη θέση που πάγωσε ή να αφήνει τον χειριστή να το κάνει αυτό

Το δευτερο σιγουρα δεν είναι σωστό γιατι εμπεριεχει κινδυνο απο λανθασμενο χειρισμο και καθυστέρηση του ιδιοκτητη (μη ξεχνάμε εξάλλου οτι πιθανοτατα η ολη "ενοχληση" απο δικο του λαθος συνεβη).
Η πρώτη περιπτωση ειναι λιγο γκριζα ζώνη. Αν ειναι πχ κατι επείγον (δεν ξερω τι μπορεί να ειναι αυτό), δεν βλεπω τον λόγο γιατι να πρεπει να "περιμενουν" το καλο software του drone να πάρει μπροστά.

Θεωρω οτι ειναι σοβαρα θέματα αυτα, και πως η λύση πονάει χέρι - κοψει χέρι ειναι η πιο ενδεδειγμένη.

Το δευτερο σιγουρα δεν είναι σωστό γιατι εμπεριεχει κινδυνο απο λανθασμενο χειρισμο και καθυστέρηση του ιδιοκτητη (μη ξεχνάμε εξάλλου οτι πιθανοτατα η ολη "ενοχληση" απο δικο του λαθος συνεβη).
Η πρώτη περιπτωση ειναι λιγο γκριζα ζώνη. Αν ειναι πχ κατι επείγον (δεν ξερω τι μπορεί να ειναι αυτό), δεν βλεπω τον λόγο γιατι να πρεπει να "περιμενουν" το καλο software του drone να πάρει μπροστά.

Θεωρω οτι ειναι σοβαρα θέματα αυτα, και πως η λύση πονάει χέρι - κοψει χέρι ειναι η πιο ενδεδειγμένη.

Και στις 2 περιπτώσεις απλώς επισπεύδεται αυτό (πτώση απο το σημείο παγώματος) που θα γίνει αναπόφευκτα λόγω μπαταρίας

Άπλως αν γίνει ελεγχόμενα ή αυτόματα αποφεύγεται ίσως πιθανή ζημιά στο drone ή / και ατύχημα (να πέσει από ύψος σε κανα κεφάλι) και κερδίζεται και χρόνος

Άρα, μόνο κέρδος βλέπω να υπάρχει

Αυτο που λες θα ειχε κάποιο νόημα (αλλα και κινδύνους), υπό προϋποθέσεις, αν πχ το κλείδωμα περιελάμβανε και αυτόματη άμεση πτώση.

Και στις 2 περιπτώσεις απλώς επισπεύδεται αυτό (πτώση απο το σημείο παγώματος) που θα γίνει αναπόφευκτα λόγω μπαταρίας

Άπλως αν γίνει ελεγχόμενα ή αυτόματα αποφεύγεται ίσως πιθανή ζημιά στο drone ή / και ατύχημα (να πέσει από ύψος σε κανα κεφάλι) και κερδίζεται και χρόνος

Άρα, μόνο κέρδος βλέπω να υπάρχει

Αυτο που λες θα ειχε κάποιο νόημα (αλλα και κινδύνους), υπό προϋποθέσεις, αν πχ το κλείδωμα περιελάμβανε και αυτόματη άμεση πτώση.

Δεν κατάλαβα που κολλάει η μπαταρία?

Υποτιθεται οτι συζητάμε για την περίπτωση που ενα drone παρέβει (χρονικά η υψομετρικά) τα ορια που εχουν δοθεί στο κάτοχο/χειριστή του.
Ο λόγος που θα ρίξει ο πύργος ελέγχου (η δεν ξερω εγω ποιος απο τον καθε αερολιμένα) δεν αφορά κανεναν απο τη στιγμή που ο χειριστής παρανομεί/ξεπερναει τα συμφωνηθέντα.

Οταν φτάσουμε σε αυτο το σημείο, ευαισθησίες τυπου "μου εριξαν το drone που χρυσοπλήρωσα" για μενα ειναι πλέον αδιάφορες.
Οντως ισως υπάρχει θεμα με του θα προσγειωθεί το drone, αλλα απο τη στιγμή που το "προβλημα" ξεκινάει απο τον ιδιοκτήτη/χειριστή, θεωρω οτι και η ευθυνη παραμένει δική του και πάλι.

Δεν κατάλαβα που κολλάει η μπαταρία?

Υποτιθεται οτι συζητάμε για την περίπτωση που ενα drone παρέβει (χρονικά η υψομετρικά) τα ορια που εχουν δοθεί στο κάτοχο/χειριστή του.
Ο λόγος που θα ρίξει ο πύργος ελέγχου (η δεν ξερω εγω ποιος απο τον καθε αερολιμένα) δεν αφορά κανεναν απο τη στιγμή που ο χειριστής παρανομεί/ξεπερναει τα συμφωνηθέντα.

Οταν φτάσουμε σε αυτο το σημείο, ευαισθησίες τυπου "μου εριξαν το drone που χρυσοπλήρωσα" για μενα ειναι πλέον αδιάφορες.
Οντως ισως υπάρχει θεμα με του θα προσγειωθεί το drone, αλλα απο τη στιγμή που το "προβλημα" ξεκινάει απο τον ιδιοκτήτη/χειριστή, θεωρω οτι και η ευθυνη παραμένει δική του και πάλι.

Ίσως δεν διάβασες με προσοχή τι έγινε

Λέει λοιπόν ο φίλος ότι το drone πάγωσε και δεν είχε πλέον κανένα έλεγχο (ούτε να το κατεβάσει κάθετα μπορούσε) και στο τέλος έπεσε, από εκεί που είχε μείνει παγωμένο, όταν τελείωσε η μπαταρία

Για του λόγους λοιπόν που προανέφερα (και προσθέτω έναν ακόμη: το drone (μαλλον) θα συνέχιζε να γράφει video (σε απαγορευμένη περιοχη) μέχρι να πέσει / άρα τίθεται επιπρόσθετο θέμα ασφαλείας) το να κατέβαινε αυτόματα (κάθετα από τη θέση παγώματος) ή να είχε ο χειριστής αυτή τη δυνατότητα, μόνο καλό θα ήταν.

Ίσως δεν διάβασες με προσοχή τι έγινε

Λέει λοιπόν ο φίλος ότι το drone πάγωσε και δεν είχε πλέον κανένα έλεγχο (ούτε να το κατεβάσει κάθετα μπορούσε) και στο τέλος έπεσε, από εκεί που είχε μείνει παγωμένο, όταν τελείωσε η μπαταρία

Για του λόγους λοιπόν που προανέφερα (και προσθέτω έναν ακόμη: το drone (μαλλον) θα συνέχιζε να γράφει video (σε απαγορευμένη περιοχη) μέχρι να πέσει / άρα τίθεται επιπρόσθετο θέμα ασφαλείας) το να κατέβαινε αυτόματα (κάθετα από τη θέση παγώματος) ή να είχε ο χειριστής αυτή τη δυνατότητα, μόνο καλό θα ήταν.

Οντως, τώρα ειδα την απάντηση του Βλασίδη στο ερώτημα σου.
Μου φαινεται ακομα πιο παράξενο το συμβάν τώρα...
Θα προτιμούσα να το εριχναν κατω :p

Σε τετοιο περιτατικό, οταν πεφτει η μπαταρία, απο μονα τους τα drone δεν εχουν αυτοματη επιλογη ή να γυρισουν πισω στον κάτοχο ή να ξεκινήσουν αυτοματα μια ασφαλή κάθοδο?

Σε τετοιο περιτατικό, οταν πεφτει η μπαταρία, απο μονα τους τα drone δεν εχουν αυτοματη επιλογη ή να γυρισουν πισω στον κάτοχο ή να ξεκινήσουν αυτοματα μια ασφαλή κάθοδο?

Εχουν

Αλλά, απ ότι φαίνεται, δεν λειτούργησε λόγω της «επέμβασης» από τον πυργο ελέγχου

Οντως, τώρα ειδα την απάντηση του Βλασίδη στο ερώτημα σου.
Μου φαινεται ακομα πιο παράξενο το συμβάν τώρα...
Θα προτιμούσα να το εριχναν κατω :p

όπως μας είπαν είχαν τη δυνατότητα να το ρίξουν. Αλλά δεν το έκαναν.

Τελικά από ότι φαίνεται οι κρατικοί φορείς έχουν περισσότερες δυνατότητες από όσο νομίζουμε ή η dji από το 3 και μετά έχει δώσει πολλές πόρτες ανοιχτές σε όσους πρέπει,

To κουφό (και επικίνδυνο) της υπόθεσης είναι ότι όταν ένα drone πέφτει με σβηστό κινητήρα , κατά 99% θα σκοτώσει κάποιον που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, αφού αφενός θα πέσει σαν τούβλο 2 κιλών με επιτάχυνση, αφετέρου ούτε θα το ακούσει να έρχεται για να προφυλαχθεί.

Τίποτα απ'τα παραπάνω δε θα συνέβαινε αν απλά μετά την παρέμβαση το drone προσγειωνόταν αργά στο σημείο που βρίσκεται. Αφενός θα προσγειωθεί με ελάχιστη ταχύτητα, αφετέρου όποιος είναι από κάτω θα έχει άπειρο χρόνο να προφυλαχθεί.