Αγγίζοντας τα 16

Καταρχην εξαρταται ποιους δορυφορους θελει να πιασει κανεις. Οι δημοφιλεις θεσεις 19.2Ε/28.2Ε εννοειται οτι μπορουν στα Βορεια να ληφθουν καλυτερα αν και εκει οχι στο συνολο τους.

Το θεμα με την Τ90 ειναι, οτι δεν αποδιδει σαν 90ρα εκτος κεντρου. Εχει γινει αναλυτικη ερευνα με πεδιομετρο και ισχυουν τα εξης:

+/- 5°: 95cm
+/-10°: 90cm
+/-15°: 80cm
+/-20°: 65cm
+/-25°: 45cm

Λεπτομεριες και μερικα πιθανα σεναρια για την Αττικη εχω αναλυσει εδω: http://www.sdtv.gr/smf/index.php?topic=10543

Πολύ καλή η εγκατάσταση συντοπίτη Αλέξανδρε, βλέπω ότι δεν χρησιμοποιείς παντού τις κανονικές Bασούλες του Wave (για την στήριξη των Lnb), αλλά άλλου τύπου που μπορεί να φέρνουν πιο κοντά τα Lnb και ίσως να σου χαρίζουν καλύτερες λήψεις… Ειδικά στους δορυφόρους που έχουν διαφορά 2 μοίρες ανατολικά (όπως 9Ε/7Ε/5Ε, που υπάρχει έντονη δυσκολία για να πάρεις το 100% της απόδοσης των δορυφόρων …)…

Σας δίνω και εγώ μια άλλη εκδοχή με παράκεντρες λήψεις σε Wave Frontier T90, με κέντρο τον Sirius 4.8E…

Nicolas A.

Attachments

• Wave10Lnbs.jpg
    Wave10Lnbs.jpg
    118.6 KB · Views: 121
Απάντηση: Re: Αγγίζοντας τα 16

Πολύ καλή η εγκατάσταση συντοπίτη Αλέξανδρε, βλέπω ότι δεν χρησιμοποιείς παντού τις κανονικές Bασούλες του Wave (για την στήριξη των Lnb), αλλά άλλου τύπου που μπορεί να φέρνουν πιο κοντά τα Lnb και ίσως να σου χαρίζουν καλύτερες λήψεις… Ειδικά στους δορυφόρους που έχουν διαφορά 2 μοίρες ανατολικά (όπως 9Ε/7Ε/5Ε, που υπάρχει έντονη δυσκολία για να πάρεις το 100% της απόδοσης των δορυφόρων …)…
Οντως σε πολύ κοντινές τροχιακές θέσεις οι λάμες είναι αποδοτικές. Δεν επιλέχτηκαν όμως μόνο για αυτό. Για να προσθέσεις ενδιάμεσα μια γνήσια βάση lnb πρέπει να αφαιρέσεις από τη ράγα όλες τις προηγούμενες. Δηλαδή οι πλαστικές βάσεις των lnb δεν μπαίνουν κουμπωτά αλλά συρόμενα. Αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό καθώς πρέπει να ξανασκοπεύσεις ότι έβγαλες.
Με τις λάμες η σκόπευση δεν πρέπει να είναι 100% ακριβής και κάποια στιγμή πρέπει να κατεβάσω όλα τα lnb ώστε να τα στήσω σωστά στις δικές τους βάσεις. Βέβαια από παλαιότερες δοκιμές προκύπτει ότι δύο τέτοιες βάσεις δίπλα δίπλα, αφήνουν άνοιγμα 3 μοιρών, συνεπώς για λήψη πολύ κοντινών δορυφόρων η λάμα είναι απαραίτητη. π.χ. 5Ε - 7Ε - 9Ε.

Αλεξανδρε δε χρειαζεται να σου εκφρασω τον ενθουσιασμο μου για την εγκατασταση που εκανες. Καποτε ακουγαμε οτι αυτες οι κεραιες δεν κανουν για την Ελλαδα. Βεβαια σε καποιες περιπτωσεις απαιτειται μεγαλυτερη κεραια αλλα πλεον τοσες συχνοτητες λαμβανονται ανετα και με Τ90, ειδικα στην Θεσ/κη.

Για θυμησε μου λιγο γιατι δεν το βλεπω και καλα: Το κεντρικο LNB κοιταει 19.2Ε ?
Ναι Χρήστο, το κεντρικό "βλέπει" 19.2 Ε. -bye-

Συγχαρητήρια Αλεξ! Τελικά έτσι που τα φουλάρατε τα πιάτα φαίνεται πιο απλό να έχεις ενα μεγαλο κινητό με 1 μόνο lnb!

Re: Απάντηση: Re: Αγγίζοντας τα 16

Ναι Χρήστο, το κεντρικό "βλέπει" 19.2 Ε. -bye-

Και πολυ καλα εκανες με τους προβληματικους 1F/Η.

Λοιπον επειδη αξιζει να μπουμε λιγο πιο βαθια στο θεμα εκανα την εξης αναλυση που δειχνει (την θεση του LNB) και την αναλογια με -> offset κεραια:

42Ε (-28.9) -> <45cm
39Ε (-25.3) -> 45cm
36Ε (-21.6) -> 60cm
33Ε (-17.8) -> 70cm
31.5Ε (-15.9) -> 75cm
28.2Ε/28.5Ε (-11.8) -> 85cm
25.5Ε-[26Ε] (-8.8) -> 90cm
23.5Ε (-5.5) -> 95cm
19.2Ε (0) -> 95cm
16Ε (4.2) -> 95cm
13Ε (8.0) -> 90cm
9Ε-[10Ε] (11.8) -> 85cm
7Ε (15.5) -> 75cm
4.8Ε (18.2) -> 70cm
0.8W/1W (24.8) -> 45cm
4W-[5W] (29.3) -> <45cm

Τα [] δειχνουν την θεση του LNB αν δυο θεσεις λαμβανονται με ενα και η αποσταση τους ειναι μεγαλυτερη απο 0.5°. Εσυ Αλεξανδρε εχεις κεντραρει μηπως διαφορετικα ?

Χρήστο σωστά υπολογίζεις.
Με ένα lnb λαμβάνονται οι παρακάτω δορυφόροι:
25.5 Ε - 26 Ε, με σκόπευση στις 25.5 Ε
9 Ε - 10 Ε, με σκόπευση στις 9 Ε
4.8 Ε - 4 Ε, με σκόπευση στις 4.8 Ε
4 W - 5 W, (δεν θυμάμαι)
και ότι δεν φαίνεται στην αρχική φωτογραφία αλλά υπάρχει εγκατεστημένο:
7 W - 8 W (στις 8 W δεν έχω σήμα)

Ξεχασα πανω να προσθεσω τις 7W/8W. Παντως αρκετες ερωτησεις εχω οσον αφορα την ληψη και αναρωτιεμαι ποιες συχνοτητες δεν λαμβανεις καθολου και ποιες ερχονται και φευγουν.

Από 7W κατεβαίνει η Atlantic Bird 4 Widebeam δέσμη. Το σήμα είναι δυνατό.
attachment.php

Attachments

• 7wab4.gif
    7wab4.gif
    49.4 KB · Views: 196
Πω και μου ξεφυγε τελειως αυτη. Και λεω μηπως βαρανε μερικες των Nilesats τοσο πολυ ? Θα ταν πρωτοφανης.

Δε μου λες, απο 42Ε τα βγαζεις ολα ?

Για τοσο μικρο μεγεθος (<45εκ) δεν εχω δει ποτε αναφορα οποτε δεν μπορω να σου πω. Για να μην σε βομβαρδιζω με ερωτησεις βραδιατικα επετρεψε μου να κανω την εξης προταση οπως την εκανα και στον dante32 χθες:

Θα σου ηταν δυνατον να καταγραψεις το SNR (ελαχιστες και μεγιστες τιμες) ανα συχνοτητα και δορυφορο ? Εχω ετοιμο xls το οποιο μειωνει κατα πολυ τον χρονο αν και παραμενει αρκετη δουλεια. Ετσι ας πουμε καθε τοσο και απο μια τροχιακη θεση αν θελεις βεβαια πιστευεις πως μπορουσες να τις συμπληρωσεις ?

Σου προσθετω το αδειο xls για το φασμα που στοχευεις και καποια ετοιμα απο εναν φιλο για να μπορεις να συγκρινεις τι εννοω.
http://netload.in/dateiFVPWGRBrMu/reception protocols.rar.htm

Θα σου ηταν δυνατον να καταγραψεις το SNR (ελαχιστες και μεγιστες τιμες) ανα συχνοτητα και δορυφορο ?
Το πιάτο είναι αρρύθμιστο και οι μετρήσεις θα είναι εσφαλμένες. Τους προσεχείς μήνες θα γίνει μικρορύθμιση του κάθε lnb ώστε να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Θα σε ενημερώσω όταν θα είμαι έτοιμος.

Αν και με κουτσούλισαν κάποια πουλιά (γούρι?) και πρέπει να ανέβω για καθάρισμα, δείτε και τα 16 lnb.

attachment.php

attachment.php

Attachments

• DSC00057_resize.jpg
    DSC00057_resize.jpg
    103 KB · Views: 159
  • DSC00058_resize.jpg
    DSC00058_resize.jpg
    105.7 KB · Views: 156