Αγνωστη Λάμπα 12AX7 made in USA.

Eυχαριστώ Λουκά.

Ας παίξουν μερικές δεκάδες ώρες,να δώ άν αξίζουν το κόπο πρώτα...

Aν τα micas ειναι κομμενα φλατ στο πλάι και εχουν δοντακια μονο στα δυο ημικυκλια ακρα ειναι RCA(Αμερικης , διοτι υπηρχαν και Μεξικανικες με στρογγυλα micas) . Αν ειναι στρογγυλα με δοντακια σε ολη την περιφερεια μαλον ειναι GE.
Το στρογγυλο getter το ειχαν ολες μετα απο μια χρονολογια και μετα,προηγουμενως ηταν τετραγωνα η σε σχημα D

Last edited:
View attachment 92287Ξέρει κανείς περί τίνος πρόκειται;Επάνω γράφει 12ΑΧ7 made in USA .
Ποιάς εταιρείας είναι;

Επισης το ρομβοειδες σχημα στα αριστερα ισως βοηθησει.Αν ειναι ορθογωνιο με κομμενες γωνιες ισως ειναι RCA αν ειναι τετραγωνο με κομμενες γωνιες ισως ειναι TUNG-SOL

Στις RCA στο τελος των γραμμων του ορθογωνιου με κομμενες γωνιες , καπου η μια ακρη της γραμμης "καβαλλουσε" την αλλη.Αυτο ειχε να κανει με την χρονολογια κατασκευης τους.

Last edited:
Ευχαριστώ παιδιά,όπως και νάχει...

Σημασία έχει τι κάνουν οι λυχνίες.

Μετά απο 2-3 ώρες,που νόμιζες ότι ακούς σύστημα των 1000 ευρό(απαράδεκτη εικόνα,σχεδόν ανύπαρκτα άκρα,πνιγμένα μεσαία...),προοδευτικά και μέχρι κάπου στις 10+ - 15 ώρες βελτιώθηκε άρδην η εικόνα...

Κύριο χαρακτηριστικό τους μια γλυκύτητα κι ηρεμία,με σαφή άκρα.Εντάξει δεν είναι ΤΕΛΕ σε εικόνα,ενέργεια,δυναμικά κι άκρα,αλλά υπερτερεί απ' αυτές στην φυσικότητα και γλυκύτητα των μεσάιων(προς το παρόν).

Εβαλα επάνω στον ενισχυτή,δυό με συνεχή νούμερα-πρέπει να είναι η σειρά παραγωγής-με την ελπίδα ότι τα ματσάρουν καλύτερα.Απο μικροφωνισμούς δεν κάνουν κίχ...

Last edited:
Τελικώς οι τρέχουσας παραγωγής λυχνίες των JJ και EH είναι συνολικά αρκετά καλύτερες...

Ηθικόν δίδαγμα,ότι έρχεται απο το...ένδοξο παρελθόν,δεν παίζει κι απαραίτητα καλύτερα...

Τουλάχιστον στον δικό μου ενισχυτή και σύστημα.

Τελικώς οι τρέχουσας παραγωγής λυχνίες των JJ και EH είναι συνολικά αρκετά καλύτερες...

Ηθικόν δίδαγμα,ότι έρχεται απο το...ένδοξο παρελθόν,δεν παίζει κι απαραίτητα καλύτερα...

Τουλάχιστον στον δικό μου ενισχυτή και σύστημα.

Είπες το αυτονόητο, γιατί έχει πέσει πολύ ..παρελθοντολαγνεία !

Re: Απάντηση: Αγνωστη Λάμπα 12AX7 made in USA.

Μοιράσου τις εμπειρίες σου θα έχει ενδιαφέρον. Σαφώς ό,τι παλιό δεν είναι οπωσδήποτε και καλό ή καλύτερο. Θέλει προσοχή στο τί αγοράζουμε. Λ.Σ.

Ειναι "αυτονοητο" επειδη ετυχε οι συγκεκριμενες λαμπες στο συγκεκριμενο συστημα να μην αρεσουν ; !!!!!

Dipie πες μας και λίγα σχόλια όταν οι λυχνίες θα έχουν περάσει τις 50 ώρες.

Εμένα οι δικές μου που αγόρασα πριν λίγο καιρό τώρα πρόσφατα άρχισαν να στρώνουν με πολύ μεγάλη διαφορά από την αρχή. Ειδικά σε θέματα αρμονικού πλούτου και συμπεριφοράς στα άκρα.

Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Πάντως μιας και ανέφερες τις Telefunken δεν μπορώ να πετύχω καμία σε λογική τιμή... Όλες είναι πολύ ψηλά... Ακόμα και οι Ei που είναι παρόμοιες αλλά όχι ίδιες 100%...

Πάνο έτσι έχουν τα πράγματα με τις λάμπες...

Αφού συνειδητά μπλέξαμε μαζί τους,θα υποστούμε τις...συνέπειες της γοητείας τους.

Ειναι "αυτονοητο" επειδη ετυχε οι συγκεκριμενες λαμπες στο συγκεκριμενο συστημα να μην αρεσουν ; !!!!!

Δηλαδή επιμένεις ότι κάθε λάμπα παλιά, είναι καλή και ..άγια; Ε, και να μπορούσαν να πουν από πόσα χέρια έχουν περάσει, όταν φτάνουν στα χέρια μας, σαν ΔΗΘΕΝ NOS..

Δηλαδή επιμένεις ότι κάθε λάμπα παλιά, είναι καλή και ..άγια; Ε, και να μπορούσαν να πουν από πόσα χέρια έχουν περάσει, όταν φτάνουν στα χέρια μας, σαν ΔΗΘΕΝ NOS..

Το θέμα είναι να μετράνε και να παίζουν καλά, χωρίς προβλήματα. Το αν έχουν περάσει από πολλά χέρια εμένα προσωπικά δεν θα με πείραζε. Πάντως οι Nos ξεχωρίζουν σε αρκετά σημεία. Τουλάχιστον έχω αρχίσει να ξεχωρίζω κάποιες....

Κατ'αρχην δεν "επιμενω" για τιποτα.

Λεγω οτι καθε παλια καλη λαμπα ειναι.......καλη.

Οσον αφορα τις "δηθεν" NOS δεν διαφωνει κανεις μαζι σου,αλλα αν ξερεις πως και απο που να αγορασεις δεν θα εχεις προβληματα.

Προσωπικα ουδεποτε ειχα προβληματα ακομη και απο εν γνωση μου μεταχειρισμενες παλιες λαμπες που επελεξα.

Αν με ρωτας αν προτιμω τις παλιες λαμπες σε θεμα ηχου απο τις καινουργιες,σαφως και τις προτιμω στην πλειοψηφια τους , εφ'οσον τηρουν αυτα που σου ειπα πιο πανω και αφου τις ελεγξω μονος μου.

Μου εχουν μεινει στο χερι ολοκαινουργιες νεας κατασκευης μεσα σε λιγες ωρες, ενω μεταχειρισμενες παλιες λειτουργουν αψογα ακομη και μετα απο χρηση χιλιαδων ωρων.

Θα συμφωνησω και με τον DIPIE μονο για την JJ 12AX7 (οχι την χρυσοποδαρη) οτι ειναι κατα την γνωμη μου η καλυτερη ηχητικα 12ΑΧ7 καινουργιας παραγωγης , αλλα σε θεματα αξιοπιστιας θεωρω τις παλιες κατα πολυ πιο αξιοπιστες και ανθεκτικες.
Επισης οι Kινεζικες TJ ακουγονται πολυ καλα αλλα προσωπικα ειχα κακες εμπειριες σε θεματα αξιοπιστιας οποτε κραταω αποστασεις.

Αν εχεις δικες σου αποψεις η εμπειριες και θελεις να μας τις πεις, θα ηταν ενδιαφερον να τις ακουσουμε.

Last edited:

Το θέμα είναι να μετράνε και να παίζουν καλά, χωρίς προβλήματα. Το αν έχουν περάσει από πολλά χέρια εμένα προσωπικά δεν θα με πείραζε. Πάντως οι Nos ξεχωρίζουν σε αρκετά σημεία. Τουλάχιστον έχω αρχίσει να ξεχωρίζω κάποιες....

Συμφωνω σε ολα.

Καλοί μου φίλοι, αφού όλες οι παλιές λάμπες είναι (αναγκαστικά) ..καλές, μη παραπονιέστε αν κάποιες "χ " telefunken θέλουν μισό ..μηνιάτικο για να τις αγοράσεις ! Με τον τρόπο σας διευκολύνετε τους κάθε λογής κερδοσκόπους, που εκμεταλλεύονται τον ¨μύθο¨ των NOS λυχνιών.
Σχετικά με τις δικές μου εμπειρίες, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι έχω δοκιμάσει ΝΟS RCA 5963 και 5814A MADE IN USA σε σχέση με καινούργιες JJ ECC82 (με τα χρυσά πόδια) και οι τελευταίες είναι ΜΑΚΡΑΝ καλύτερες.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.

Καλοί μου φίλοι, αφού όλες οι παλιές λάμπες είναι (αναγκαστικά) ..καλές, μη παραπονιέστε αν κάποιες "χ " telefunken θέλουν μισό ..μηνιάτικο για να τις αγοράσεις ! Με τον τρόπο σας διευκολύνετε τους κάθε λογής κερδοσκόπους, που εκμεταλλεύονται τον ¨μύθο¨ των NOS λυχνιών.
Σχετικά με τις δικές μου εμπειρίες, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι έχω δοκιμάσει ΝΟS RCA 5963 και 5814A MADE IN USA σε σχέση με καινούργιες JJ ECC82 (με τα χρυσά πόδια) και οι τελευταίες είναι ΜΑΚΡΑΝ καλύτερες.

Αν οποια λαμπα σου αρεσει,αυτο ειναι σεβαστο,και αυτες πρεπει να ακους/αγοραζεις.

Για το θεμα των τιμων καμια διαφωνια,αλλα, αν σε καποιον αρεσουν και τις αγοραζει,και αυτο θα πρεπει να ειναι σεβαστο απο σενα.

Οσον αφορα τους μυθους, ο καθενας πιστευει τους δικους του.

Αγαπητέ Στέλιο δεν γκρινιάζουμε για τις τιμές. Με τους μισθούς μας έχουμε θέμα. Άλλωστε τα 100 δολάρια δεν θα μας χαλάσουν και τόσο την στιγμή που δίνουμε κάποιες φορές χιλιάδες ευρώ για μηχανήματα. Το θέμα με της Nos και τις νέας παραγωγής είναι ότι παλιά χρησιμοποιούσαν υλοκά που σήμερα έχουν απαγορευθεί για διάφορους λόγους, έχουν αλλάξει τα πάχη στο γθαλί και δεν υπάρχει η τεχνογνωσία του τότε. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία μαζί με άλλα, που επηρεάζουν τον ήχο και δίνουν τις διαφορές μεταξύ των δύο κόσμων και όχι οι μύθοι ή άλλα placebo effects...

Παλι γινεται ενα λαθος προσωπικες εμπειριες να φανταζουν σε καποιους ως θεσφατα. Επισης παραγνωριζεταο το γεγονος της ακουστικης συνηθειας που παιζει σημαντικο ρολο στις εκτιμησεις μας.

Οι nos λυχνιες, RCA-Telefunken-Mullard-Amperex κλπ ειναι μακραν καλυτερες αποτιδηποτε κυκλοφορει η ακομα αποτιδηποτε μπορει να κατασκευαστει σημερα. Δεν το λεω μονο εγω το λενε ολοι οσοι ασχολουνται σοβαρα με τις λυχνιες. Ασχετως αν καποιος μπορει να εχει καποια αντιθετη εμπειρια η οποια δεν αναιρει τον κανονα.

Προσεξτε τωρα υπαρχουν οι true nos και οι tested nos μεταχειρισμενες λυχνιες. Οι true nos ειναι αρκετα ακριβες που κανουν ακριβο το tube rolling. Στις αλλες υπαρχουν θεματα οπως το να ειναι πρωτα απολα απομιμησεις , να ειναι unbalanced, προβληματα οξειδωσης, το υπουλο grid emission, το μειωμενο life span που θα φανει αν και δεν ειναι δοκιμος ο ορος σαν μειωμενη αποδοση κλπ

Το δυσκολο δεν ειναι να αποδεχτεις οτι οι nos λυχνιες ειναι ανωτερες ηχητικα. Το δυσκολο ειναι να βρεις ποιες σου κανουν και ταιριαζουν με τον ενισχυτη σου ...πολυ δυσκολο πραγμα εκτος εαν καποιος χρησιμοποιει καποιον παλιο ενισχυτη οποτε πηγαινει λιγο τυφλοσουρτης με βαση την κυκλοφορια λυχνιων της εποχης του ενισχυτη του.

Οποιος επιθυμεί να δώσει το μισό του μηνιάτικο για λάμπες
είναι ελεύθερος να το κάνει.Δεν κατάλαβα που είναι το πρόβλημα που σου δημιουργεί..

Παρακαλώ να μείνουμε σε προσωπικές εμπειρίες από συγκριτικές ακροάσεις
και όχι σε οικονομοτεχνικές αναλύσεις.