Re: Απάντηση: Re: Αγορά αφυγραντήρα
Μπερδέυεσαι άδικα. Οταν ανοίγεις τα παράθυρα για λίγη ώρα, το μόνο που κάνεις είναι να αλλάξεις τον αέρα του σπιτιού (αν προλάβει). Η "υγρασία του σπιτιού" όμως δεν είναι στον αέρα - ένα ελάχιστο ποσοστό της είναι - αλλά στους τοίχους και όπου αλλού μπορεί να συγκρατηθεί νερό. Και το κακό είναι οτι εκεί, ανανεώνεται συνεχώς απ'έξω. Το να αλλάξεις τον αέρα του σπιτιού, είναι καλό, αλλά δεν λέει τίποτα. Μόλις κλείσεις τα παράθυρα και ανεβεί η θερμοκρασία του χώρου, σε 20 λεπτά έχεις πάλι την υγρασία που είχες πριν τα ανοίξεις. Γι'αυτό παλιά, όταν άνοιγαν το πρωί με ήλιο τα παράθυρα, τα άφηναν ώρες ανοικτά - για να φεύγει όση υγρασία μπορούσε απο τους τοίχους.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Επίσης, ένα ας πούμε σφραγισμένο δωμάτιο που έχουμε ρίξει μια κανάτα νερό, άλλη σχετική υγρασία έχει στους 30, άλλη στους 20 βαθμούς. Οσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πέφτει και η υγρασία - ως τους 0 βαθμούς, όπου έχουμε 0 σχετική υγρασία στον αέρα - έχει γίνει όλη πάγος και έχει κολλήσει στους τοίχους και στο πάτωμα - ο λεγόμενος παγετός.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Το πιο ξηρό μέρος του κόσμου, περισσότερο κι απο τις ερήμους, είναι η Ανταρκτική... Βασικό πρόβλημα των εξερευνητών, είναι η αφυδάτωση...
Το πιό ξηρό μέρος στο σπίτι μας είναι... μέσα στο ψυγείο...
Στη δεύτερη και τρίτη πρόσθεση του ποστ συμφωνείς μαζί μου

Φαίνεται ξεκάθαρα και απο το γράφημα που έβαλα αλλά και απο τον αερισμό που προτείνω και κάνω.
Εγώ λοιπόν, τα τελευταία δύο χρόνια που μένω σε σπίτι με θερμοπρόσοψη και δεν έχω κάποιο πρόβλημα για να μπάζω νερά/υγρασία
με τον σωστό αερισμό έχω τώρα το βράδυ 23,6 / 60% και έχω να αερίσω απο τη 1 το μεσημέρι για 15 λεπτά απο τα νότια-ανατολικά παράθυρα.
Και απο θέρμανση σήμερα έκαψα πρώτη φορά 2 κιλά ξύλα πιο πολύ για να παίξω με τα παιδιά!
Εδώ και ο καιρός αυτές τις μέρες
http://www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=23
θα κάνω άλλο ένα αερισμό για άλλα 10 λεπτά αργότερα πιο πολύ για να φρεσκαριστεί ο αέρας
εκτός λοιπόν και αν ένα σπίτι έχει κάποιο πρόβλημα και μπάζει νερά (που τότε φτιάχνεις το πρόβλημα και δεν αγοράζεις αφυγραντήρα!)
οι "εστίες" παραγωγής νερού/υγρασίας είναι το μαγείρεμα, το μπάνιο και οι άνθρωποι
Αυτό βέβαια δεν δουλεύει απο τη πρώτη μέρα που το ξεκινάς, γιατί όπως λές όλο το σπίτι είναι παπαριασμένο.
Είτε ξεκινάς τον αφυγραντήρα 24/7 για να στεγνώσει το σπίτι, είτε εκμεταλλεύεσαι το καλοκαίρι και όταν ξεκινάνε οι υψηλές υγρασίες έξω προσέχεις πώς αερίζεις.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνει το 99.99% των Ελλήνων. Αερίζει λάθος. (Γιατί οι ξένοι δε μπορούν να αερίσουν υπερβολικά όταν έξω έχει 24/7 <5 βαθμούς!)
Για παράδειγμα
αν μέσα έχει κάποιος 20 βαθμούς με 70% σχετική έχει περίπου 12.5 γραμμάρια νερού ανα κυβικό αέρα
πές σπίτι 100τμ με 2μιση μέτρα ύψος = 250 κυβικά αέρα άρα 3,1 κιλά/λίτρα νερού σε όλο το σπίτι (στον αέρα)
αν έξω έχει 10 βαθμούς με 90% έχει 9 γραμμάρια ανα κυβικό (βάζω ακραίο παράδειγμα)
με έναν αερισμό ώστε να αλλάξει ο αέρας τουλάχιστον μία φορά έχουμε κατεβάσει τη σχετική στα 9 γραμμάρια ανα κυβικό στους 19 (πές ότι έπεσε ένα βαθμό που είναι υπερβολή) άρα κάτω απο 60% σχετική