Αγορα βιντεοπροβολεα και πανι (αρχαριος/αποριες)

Επεσες μεσα.
Ηδη εχω τα προσχεδια για μια απλη, λιτη κατασκευη απο ξυλο σταθερου υψους.

Αποφασισα να παω σε υλικο ξυλου, ωστε κατα τις ωρες μη προβολης οπου θα ειναι παρκαρισμενου σε μια γωνια του σαλονιου, να μην διαταρασει την υπολοιπη επιπλωση οπου ειναι κατα βαση ξυλινη.

Λογω ξυλου, θα ειναι σταθερου υψους. Οταν θα εχω στο χερι μου την οθονη για να δω ακριβως το κεντρο του πανιου, καθως επισης και να μαθω το υψος του φακου του προβολεα απο τη βαση του (δεν την γνωριζω) τοτε θα δωσω τις διαστασεις για την κατασκευη του.

Λογω καλωδιου hdmi και επειδη θα παρω και ενα bluray player σκεφτηκα το player να ειναι σε αυτο το stand για να αποφευγω να βρισκεται το καλωδιο hdmi σε ολο το μηκος του δαπεδου.

Οποτε, του ζητησα να συμπεριλαβει μια βαση στην κατασκευη για να παταει το player.
Eπισης ζητησα και ροδακια απο κατω για να σπρωχνω την κατασκευη και ευκολα καθε φορα να την κεντραρω στο πανι.

Δειχνω ενα προσχεδιο παρακατω που μαλλον δεν θα διαφερει και πολυ εκτος του οτι θα εχει μια και οχι δυο θεσεις για εξτρα συσκευες.

Από το player όμως δεν θα φεύγει μόνο εικόνα αλλά και ήχος. Ο ενισχυτής που θα κάτσει? Τα καλώδια των ηχείων πάλι δεν θα ''τρέχουν'' στο δωμάτιο?

Ωχ. Ειχε κολλησει το μυαλο μου που τωρα στελνω ηχο στον AV απο το ΗΤPC που ειναι μπροστα.

Οποτε να αφαιρεσω απο την κατασκευη την θεση για player.

Καλα, αν δεν το ανεφερες θα ερχοταν η στιγμη της προβολης, και θα το ανακαλυπτα εκεινη την ωρα.

Κοντευω να τον καψω τον εγκεφαλο. :shot:

Εχω ρωτησει και στο νημα για τους epson, αλλα δεν εχω παρει απαντηση.
Παρακαλω, αν καποιος γνωριζει ποσο ειναι το υψος απο τα ποδαρακια του epson εως τη μεση του φακου του, ας μου πει γιατι την δευτερα θα δωσω διαστασεις για την κατασκευη.

Παρελαβα την pull up δαπεδου 106" οθονη απο το visivo.
Πρωτες εντυπωσεις:

Η οθονη μετακινειται σχετικα ευκολα, αρκει να μην εμποδιζεται απο επιπλα λογω του μηκους της.
Στην συσκευασια δεν περιλαμβανεται κανενα manual ή οτιδηποτε οσον αφορα τη χρηση της, αλλα δεν χρειαζεται κι ολας.
Περιλαμβανεται ενα πλαστικο τηλεσκοπικο μπιχλιμπιδι οπου ειναι απαραιτητο για να τραβηξετε την οθονη απο το πανω μερος για να κατεβει. Για να ανεβει ομως εντελως, θα χρειαστειτε μια καρεκλα αν δεν ειστε ιδιαιτερα ψηλοι.

Ποιοτητα πλαστικων θηκης μετρια. Η θηκη που περιβαλει την οθονη ειναι πλαστικη αλλα εμφανισιμη.
Δοκιμαζοντας να την βαλω στο υψος που επιθυμουσα, επρεπε πρωτα να την ανοιξω εντελως και υστερα να αρχισω σιγα σιγα να την κατεβαζω.
Οταν το κατω μερος του λευκου πανιου εφτασε σε υψος 67 εκατοστων, δεν καταφερα να την χαμηλωσω πιο πολυ, γιατι ο μηχανισμος δεν μπορουσε να την κρατησει για καποιο λογο και προσπαθουσε να κλεισει.
67 εκατοστα ομως, βρισκω οτι ειναι ικανοποιητικα για υψος.

Δοκιμαζοντας τη σε ολο σχεδον το υψος και καθως πατουσε επανω σε χαλί, αν την αφηνα ειχε την ταση να πεσει προς τα πισω αν την αφηνα. Δοκιμασα χωρις χαλί, και εκατσε κανονικα.
Υστερα διαπιστωσα οτι ειχε απο κατω (κλειστα) δυο στηριγματα που δεν ειχα προσεξειγια να ισορροπει σωστα στο δαπεδο. Τα ανοιξα και η ισορροπια αποκατασταθηκε.

Απο αποσταση 2,70 μετρων καθισμενος στον καναπε κοιτουσα σαν χανος τις 106 ιντσες που εμοιαζαν λες και γκρεμισα καποιο τοιχο και εφερα κιν. αιθουσα στο σαλονι. Το φαινομενο εντυπωσιασμου ηταν μεγαλυτερο επειδη σαν οθονη δαπεδου εβλεπα και ενα μεγαλο black border υψους 92 εκατοστων στο κατω μερος.
Καταλαβαινετε λοιπον οτι στα ματια ενος νεου χρηστη σαν εμενα, επαθα ενα μικρο σοκ.

Οταν παραλαβω τον προβολεα (σε 7-10 μερες) θα βγαλω φωτογραφιες της οθονης αυτης καθαυτης εμπρος πισω, καθως και της εικονας που θα προβαλεται.

Μην περιμενετε καποιο review ποιοτητας εικονας στην συγκεκριμενη οθονη γιατι δεν διαθετω τα προσοντα για αυτο.
Ειναι ο πρωτος μου προβολεας και οθονη.

Λοιπον ας αρχισουμε με τα βασικα.

Η οθονη κλειστη, μπορει να εχει μεγαλο μηκος, αλλα οπως βλεπετε κλειστη ειναι οπως ενα καδρονι 10χ10 εκατοστα.

View attachment 76195

Στο επανω μερος βρισκεται χειρολαβη για τη μεταφορα της. Θα ελεγα οτι δεν ειναι τελεια ισορροπημενο, οταν τη σηκωνεις δεν ζυγιζεται τελεια.

View attachment 76196

Πριν σηκωσουμε το πανι, πρεπει να ανοιξουμε απο επανω το καπακι. (δεν αφαιρειται, απλα ανοιγει και παραμενει επανω στο κυριως σωμα)

View attachment 76198View attachment 76197

Παρακατω βλεπετε το πισω μερος, ανοιγοντας το πανι μισο μετρο περιπου.
Μπορειτε να δειτε τα χιαστη μεταλλα που τεντωνουν καθως ανεβαινει το πανι.

View attachment 76199

Στο κατω μερος βρισκονται 2 "αμορτισερ" παρομοια σε μεγεθος με αυτα που βλεπουμε στις πορτες πορτ μπαγκαζ αυτοκινητων.

View attachment 76200

Η οθονη απο την πισω πλευρα και απο την μπροστα πλευρα ανοιγμενη στη μεση του σαλονιου.

Πιο πριν παραπονεθηκα για την κακη ποιοτητα πλαστικων.

Εδω μπορειτε να δειτε το πλαστικο φινιρισμα στο καπακι του πλαστικου στελεχους οπου με το παραμικρο βγαινει, αλλα ξαναμπαινει.

View attachment 76205

Και εδω βλεπετε την κακη υλοποιηση της χειρολαβης. Οταν τραβαμε προς τα επανω το πανι, το πλαστικο ανασηκωνεται. Το δικο μου το βρηκα ανασηκωμενο λες και ειναι λυγισμενο πλεον απο πολλες χρησεις.

Για να καταλαβετε, το ημικυκλικο πλαστικο που βρισκεται η κιτρινη ετικετα επρεπε να χωνευει μεσα στο απο κατω κυλινδρικο στελεχος.
Τουλαχιστον ετσι ειναι λιγο πιο μετα, μεχρι τις ακρες του πανιου.

View attachment 76206

Το πρωτο που σκεφτηκα ηταν μεταχειρισμενο πανι, αλλα μυριζε το πανι και τα πλαστικα σαν να ειχαν μολις βγει απο το εργοστασιο.

Αρα 2 πραγματα συμβαινουν.
Ειτε υπαρχει κακη ποιοτητα συναρμολογησης πλαστικων, ειτε καποιος την αγορασε, τη χειριστηκε βαναυσα και την επεστρεψε αμεσως. Τουλαχιστον δεν βρισκω αλλη αιτιολογια για τη σκευρωμενη εσωτερικη χειρολαβη. Ασε που βρηκα και μια μικρη μουτζουρα επανω στο επανω black border λες και ειχε λερωθει απο σταχτη τσιγαρου.

Εντυπωσεις:

- Ποιοτητα κατασκευης μετρια, τουλαχιστον στα πλαστικα μερη.
- Δεν θα τη συμβουλευα σε καποιον που θελει να την ανοιξει τελειως επανω (92 εκ. black drop κατω) γιατι εχει την ταση να γερνει το πανι προς τα πισω, ο μηχανισμος στηριξης, δεν μπορει να την κρατησει ευκολα κατακορυφα.
- Εργονομια αρκετα καλη και ειναι μια καλη λυση για φορητοτητα αν θελουμε να αποφυγουμε τριποδα κλπ.
- Η οθονη εκανε 4 ημερες να φτασει Ελλαδα απο Γερμανια, αλλα μεσολαβησε Σαβ/κο και παρελαβα Δευτερα, αρα συνολικα (εκτος εργασιμων) 5 ημερες για παραδοση στο σπιτι μου απο τη UPS.

Last edited:
Τα πλαστικά μου βγήκαν κι εμένα στα πλάγια αλλά γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με την οθόνη όπως σου είπα και στο pm.
Για την σταθερότητα που λες, ανοιγεις τα βοηθητικά ποδαράκια και όχι πάνω στο χαλί.
Τέλος βλέπω και αρκετή σκόνη στις κοντινές φωτογραφίες. Λες όντως να ήταν reused?
Πάντως μην ασχολείσαι με τις λεπτομέρειες. Η εικόνα θα σε αποζημιωσει.

Καλές θεάσεις!

Εντυπωσιαστηκα σαν αρχαριος απο το μεγεθος τοσο, που τη χαζευα ανοιχτη κι ας μην εχω ακομη προβολεα να προβαλω.
Οσοι εχετε ηδη οθονη, καταλαβαινετε σιγουρα τι εννοω. Μαλλον δεν ξεχνιεται η πρωτη φορα. :music-smiley-005:

Επεστρεψα σημερα τον epson 9000 για το προβλημα με την θολη εικονα που ειχα αναφερει.
Υπαρχουν μερικα ενδιαφεροντα που θελω να μοιραστω.

Βαλαμε τον 9000 να παιξει διπλα διπλα με εναν epson 6000 τοσο σε pattern πλεγματος συγκλισης, οσο και σε ταινια bluray.
Aποδειχτηκε οτι ειχα δικιο.

Ο epson 6000 (με τον υποτιθεται φθηνοτερο φακο) με focus στο κεντρο της εικονας, εδειχνε μονο στις 4 γωνιες μια ελαφρια θολουρα, χωρις να επεκτεινεται προς τα μεσα και χωρις να εμφανιζει blooming/bluring πουθενα, παρα σχεδον ελαχιστα κατω αριστερα σε μεγεθος 2-3 τετραγωνων του πλεγματος συγκλισης.

Ο epson 9000 που επεστρεψα, εγινε και αυτος focus στο κεντρο της εικονας.
Αποτελεσμα. Χωριστε νοητα το 16:9 πανι καθετα στα τρια. Το κεντρο επαιζε σωστα, και τα δυο ακρα (2/3) του πανιου ειχαν εκτος απο out of focus και μια διαχυση στις λευκες γραμμες του pattern.
Ειδικα στην αριστερη πλευρα (1/3 του πανιου) ειχε μονιμα μια θολουρα, που την αντιλαμβανοσουν ακομη και σε ταινια.

Υστερα κοιτουσαμε αργα πλανα απο ταινια και οταν κοιτουσαμε τον 6000 εδειχνε με διαφορα την καλυτερη ευκρινεια στο 80-85 % συνολου της οθονης, ενω ο epson 9000 στα 2/3 του πανιου υστερουσε απο τον 6000. (Ξαναθυμιζω οτι υποτιθεται ο 6000 εχει φθηνοτερο φακο και επρεπε να παιζει οριακα χειροτερα, οχι καλυτερα)

Επισης κατα το ανοιγμα του 9000 παρατηρουσα (απο την πρωτη μερα σπιτι μου) οτι το λογοτυπο EPSON ηταν για 5-10 δευτερολεπτα πρασινο και μετα φινοταν ασπρο.
Στον epson 6000 αμεσως το λογοτυπο εμφανιζοταν ασπρο. (απλα χωρις δυνατη φωτεινοτητα για 5-10 sec)

Αφου το παρατηρησαμε αυτο, καταλαβαμε οτι και κατι αλλο ετρεχε με τον 9000. Οποτε καλυτερα που τον επεστρεψα για αλλαγη.

Τελος μου προταθηκε αντι να περιμενω νεο κομματι 9000, να παρω τον optoma HD83.
Βαζοντας τον μονο και μονο για να δω το rainbow, διπλα διπλα απο τον δικο μου 9000, εγινε χαμος.

Ο optoma επαιζε χειροτερα σε χρωμα (συγχωρειται, ακαλιμπραριστος) μαυρο, ειχε πεπλο, και ειχε χειροτερη...ευκρινεια
Ναι ευκρινεια. Ρωτουσα συνεχως αν εχει κανει σωστο focus και ομως η εικονα φαινοταν λιγο πιο θολη απο τον δικο μου προβληματικο στο focus. To πεπλο στην εικονα χειροτερευε τα πραγματα και εκανε τον epson να δειχνει πιο vivid χρωματα.

Ε, με αυτα και με αυτα θα περιμενω 15 ημερες μεχρι να ερθει νεο κομματι.
Αν μου κατσει φακος με καλο uniformity δεν με πειραζει τιποτε αλλο. Η συγκλιση (οπως ειδα και στον epson 6000) βρισκεται σε καλα ανεκτα πλαισια και δεν νομιζω να ειμαι τοσο κακοτυχος εκει. Δυσκολο να ξεφυγει πολυ.

Δεν μετανιωσα που τον επεστρεψα, δεν θα μπορουσα να ζησω μαζι του απο τη στιγμη που ειδα τον 6000. Οντως ειχε προβλημα το προβολι μου.
Δεν μετανιωσα επισης που επελεξα εξ'αρχης αλλα και παλι το ιδιο μοντελο για αντικατασταση.

Εχουν 100% δικιο οσοι λενε οτι στα χρηματα του (τιμες Ελλαδας) ο προβολεας κυριολεκτικα δεν εχει αντιπαλο.

Αντιμετωπιζοντας προβλημα μεγαλης φωτεινοτητας απο τον προβολεα, σκεφτηκα σαν υστατη λυση το βαψιμο του καθιστικου.
Δεν μπορω να βαλω οτι χρωμα θα με εξυπηρετουσε δυστυχως (π.χ. καποιο σκοτεινο) σκεφτηκα ομως αν αλλαζα χρωμα στο ταβανι (τωρα ειναι λευκο) και αλλαζα χρωμα στους πλαινους (τωρα ειναι ασπρο/γαλαζιο) με ενα βαθυτερου τονου, ισως καταφερνα να κοψω λιγη φωτεινοτητα.

Κατεληξα στο παρακατω χρωμα σαν μοναδικη λυση επιλογης, γιατι μονο αυτο μου επιτρεπεται.
Πιστευετε οτι θα κερδισω κατι με αυτο το χρωμα, ή τσαμπα κοπος ?

Σας βαζω φωτογραφια πριν (πως ειναι τωρα) και μετα (πως εχω σκοπο να το κανω)

Πριν:

View attachment 76888

μετα:

View attachment 76889

Δεν ξέρω με το χρώμα που έχεις τι γίνεται , με αυτό που θα βάλεις όμως εγώ έχω αρκετή αντανάκλαση στον acer 7530 , σε φωτεινά πλάνα γίνεται μέρα το δωμάτιο .

Ειχα την εντυπωση οτι οσο φευγουμε απο το λευκο χρωμα και παμε σε πιο σκουρους τονους η φωτεινοτητα πεφτει.
Το παρατηρουμε αλλωστε οταν αλλαζουμε χρωμα, πως η λαμπες φωτιζουν λιγοτερο ή πιο πολυ το χωρο αναλογα αν το σκουριναμε ή το ανοιξαμε.

Ειχα την ελπιδα οτι θα εκοβε τοσο, ωστε να βελτιωθει η κατασταση λιγακι.
Τι αλλο μου απομενει. ?
Να προσαρμοσω μαυρες κουρτινες με σκρατς να μπαινοβγαινουν. ? :idea:
Αν και το τμημα του σκρατς που θα εμενε μονιμα στον τοιχο θα ηταν αντιασθητικο.

Last edited:
Παρακατω σας δινω το ακριβες χρωμα τοιχου που εχω τωρα (φωτο σε φως ημερας) ληψη απο κινητο.

Οπως θα δειτε, οταν το κοιτας (την ημερα) δεν ξερεις αν αυτο που βλεπεις ειναι τονος του σιελ ή του πρασινου. Παντως ειναι ανοιχτοχρωμο.
Η ληψεις εχουν και μερος απο το ταβανι (λευκο) για να καταλαβετε ακριβως τι χρωμα εχω τωρα.

Σε παραπανω ποστ (#49) εχω δωσει φωτος του σαλονιου, ωστε να δειτε την επιπλωση και να καταλαβετε οτι δεν μπορω να βαψω με πολυ σκοτεινα χρωματα (του κοκκινου, μπλε κλπ)

View attachment 76892
View attachment 76893

Σιγουρα ενα πιο σκουρο χρωμα, (και στο ταβανι φυσικα) οπως εδειξα πιο πανω δεν θα βοηθουσε καθολου. ?
Δεν εχω προβλημα μονο στα φωτεινα πλανα, αλλα και στα ημιφωτεινα και στα σχεδον σκοτεινα.
Οι πλαινοι τοιχοι ειναι 30-40 ποντους απο το πανι.

Last edited:
Μονο εαν εβαφες μαυρο ή βαθυ γκρι ή κατι τελοσπαντων πολυ σκουρο,θα ειχες καποιο κερδος.
Σιδηροδρομο και κουρτινες δεν μπορεις να βαλεις? Θα μπορουσες να δημιουργησεις ενα δωματιο μεσα στο δωματιο.

Last edited:
Στη δεξια πλευρα θα μπορουσε να προσαρτηθει ραγα για κουρτινα. Στην αριστερη ομως υπαρχει αιρκοντισιον και σε εκεινη την πλευρα θα ηταν αντιαισθητικο.
Ασε που δεν θελω να εχω μονιμα τις κουρτινες.

Δεν εκανα πλακα για τα σκρατς πριν. Λεπτο και ελαφρυ μαυρο υφασμα/κουρτινας, να μπαινοβγαινει με σκρατς.
Ουτε σκρατς μπορω να εχω μονιμα απο αριστερα.

Οποτε οτιδηποτε αλλαγη με το χρωμα την ξεχναω, απο τη στιγμη που δεν θα ειναι παρα πολυ σκουρο ετσι. ?

Δεν θα τις εχεις μονιμα.Οταν δεν προβαλεις θα τις μαζευεις.
Σχετικα με το χρωμα,γνωμη μου ειναι πως δεν αξιζει.Δεν θα κερδισεις τιποτα αξιολογο.

Δυσκολο για ταπετσαρια. Ομως δοκιμασα με photoshop να βαψω γκρι σκουρα και παρομοια και δεν μου αρεσε καθολου.
Ασε που θα πεσει και παντοφλα.