Αγορα βιντεοπροβολεα και πανι (αρχαριος/αποριες)

Παρακατω παραθετω φωτογραφιες απο τη βαση που εφτιαξα για να χρησιμοποιω τον προβολεα.
Επελεξα ξυλο για να ταιριαζει στο χωρο με τα επιπλα, και σταθερο υψος υπολογισμενο να τοποθετει τον προβολεα απεναντι απο το πανι, για να μην γινεται χρηση lens shift.

Υψος: 1.45 εκ.(+8 εκ φακος=153 συνολικο υψος προβολης)
Αυτο μου δινει το κατω μερος της 16:9 εικονας στα 87 εκατοστα.
Σε προβολες 2.35:1 χρησιμοποιω λιγο το lens shift για να κατεβασω την εικονα 10-15 εκατοστα.

View attachment 76919

Η βαση, αν και φαινεται οτι ακουμπα στο πατωμα, αιωρειται τοσο, οσο να μην το βλεπει το ματι. Απο κατω υπαρχουν ροδες για να με βοηθουν να το σπρωχνω. (ειναι βαρυ) Προσπαθησα αρκετα για να μην φαινονται οι ροδες, αλλα και να μην φαινεται η βαση στον αερα.

View attachment 76920

Και τελος 2 φωτο του κορμου. Λογω ξυλου το ηθελα λιτο για μειωση βαρους.
Απο την αλλη για να μην φαινεται αχαρο το δοκαρι στο υψος, προσθεσα νευρα που μοιαζουν με το βελος τοξου.

View attachment 76921

View attachment 76922

Το project ηταν ερασιτεχνικο, οποτε δεν εκανα καμια super κατασκευη.
Απο την αλλη, ειναι λειτουργικο, εμφανισιμο στο χωρο και δεν πληρωσα ενα σωρο χρηματα για stand ετοιμο. Οποτε θεωρω οτι ο στοχος επιτευχθει.

Και αφου εφτασα σχεδον με το ενα ποδι στις προβολες, παρατηρησα οτι οπως στα ηχητικα το στησιμο των ηχειων ειναι η μιση δουλεια, το ιδιο ισχυει και για το χρωμα των τοιχων στους προβολεις.
Ηδη γνωριζετε απο τις παραπανω φωτογραφιες το χρωμα τοιχου (και τη ζημια που προκαλει) καθως και μερος της επιπλωσης του χωρου.

Στο καταστημα λοιπον που ειδα τον προβολεα μου μπορω να πω οτι ενοιωθα σχεδον λες και εβλεπα εναν αλλον προβολεα, τοση διαφορα.
Ηδη ξερω οτι αν ρωτουσα για χρωμα θα μου απαντουσατε: ολα μαυρα. Αυτο φυσικα δεν ειναι δυνατο, καθως επισης δεν ειναι δυνατο να χρησιμοποιησω αλλα μεσα π.χ. κουρτινες.

Να επισημανω για να σας προλαβω, οτι στοχος μου δεν ειναι η μεγαλη βελτιωση (ειναι ανεφικτο χωρις συμβιβασμους) αλλα να μειωσω οσο το δυνατον τις αντανακλασεις χρησιμοποιωντας ενα αλλου τονου χρωμα. Και το ελαχιστο που θα κερδισω, ειναι καλοδεχουμενο.
Επικειται μετακομιση στο μελλον , οποτε κρατω οσα σχεδια στο μυαλο μου για εκει.

Στο θεμα μας. Αποφασισα λοιπον να χρησιμοποιησω ενα χρωμα που να ειναι οσο γινεται πιο μακρυα απο το λευκο, αλλα ταυτοχρονα να ταιριαζει και στο χωρο.
Σας παραθετω 1-2 φωτο που βρηκα στο google και τυχαινει να ειναι παρομοιου χρωματος με το καταστημα που ειχε τον προβολεα. (εκει βεβαια επαιξαν και αλλοι παραγοντες για τον σκοτεινο χωρο)

Θα ηθελα τη γνωμη σας για το χρωμα. Διαλεξα αυτο γιατι στο μυαλο μου θα ταιριαξει στο χωρο. Αν καποιος εχει μια καλυτερη ιδεα χρωματος που να ειναι πιο σκοτεινο (οχι πολυ) και να ταιριαζει επισης στο χωρο, ευχαριστως να ακουσω. Επαναλαμβανω, δεν ψαχνουμε το απολυτο.
Λιγο σκοτεινοτερο απο οτι εχω και οτι καταφερω να κερδισω. Το χρωμα που σας δειχνω ειναι ενδεικτικο. Θα μπορουσε να ειναι σε παρομοιους τονους. Πιστευετε οτι ταιριαζει κατι τετοιο τοσο αισθητικα, οσο και για βελτιωση. ?

View attachment 77152
View attachment 77153
View attachment 77154

Θα μου πειτε, ρε φιλε για το σπυρο σουλη μας περασες. ? Οχι, αλλα δεν εχω εμπειρια με τετοια χρωματα.
Δεν ξερω αν θα ειναι αρκουντως σκοτεινο για τον προβολεα και αρκουντως φωτεινο για το χωρο. (αντιφατικο το ξερω)

Last edited:
Για να σας ξαναθυμισω λιγο το χωρο μου (επιπλωση) κοιταξτε λιγο στη σελιδα 5 το ποστ #49 οπου δειχνω καθιστικο/τραπεζαρια.
Το χρωμα που θα δειτε εκει οφειλεται στη ληψη με το κινητο. Το πραγματικο χρωμα μου ειναι 2-3 ποστ παραπανω στις φωτο που δειχνω το ξυλινο stand προβολεα.

Last edited:
Βλεποντας απο το πανι αλλα και απο την τβ τωρα που ειναι στη θεση του πανιου, οταν κλεινω τα φωτα βλεπω φωταγωγια στους πλαινους ειδικα κοντα στο ταβανι( δεξια εχει κενο-κασα μονιμα ανοιχτης συρομενης πορτας και ο αριστερος τοιχος καναπε διθεσιο με σκουρο κοκκινο χρωμα, οποτε απο τους πλαινους γλυτωνω κατι τις)
Το ταβανι φωτιζει (ειδικα τα πρωτα 2-3 μετρα) και παραδοξως ο απεναντι τοιχος απο το πανι οπου βρισκεται 6,5 μετρα μακρια αλλα φωτιζει.

Σαν αποτελεσμα των παραπανω, δεν βλεπω μονο τα συγκεκριμενα σημεια να φωτιζουν, αλλα και πιθανον απο τις δευτερευουσες αντανακλασεις ολοι οι τοιχοι γινονται φωτεινοι. Λιγοτερο μεν, αρκετα δε.

Αν βαψω, θα βαψω ολο το δωματιο. Ειναι θεμα δυσκολο το χρωμα. συντηρητικη επιπλωση που επιδεχεται μονο κλασικα συντηρητικα χρωματα.
(μπλε σκουρο δεν ταιριαζει, κοκκινο θα βαρυνει ο χωρος παρα πολυ, αποχρωσεις του γκρι θα το κανουν αντιπαθητικο)
Επισης ιδιαιτερως σκοτεινα χρωματα θα μειωσουν παρα πολυ τον φωτισμο απο τις λαμπες (λαμπες κερακια με καπελλακια που ηδη χανουν πολυ φωτισμο)
Εν κατακλειδι πιστευω οτι στην περιπτωση μου το υπαρχον χρωμα, δημιουργει πολυ ευκολα δευτερεουσες αντανακλασεις. (κομματια τοιχου που φωτιζουν τα υπολοιπα και εκεινα με τη σειρα τους αλλα κομματια κοκ)
Αυτο πιστευα οτι θα αποφυγω με ενα αλλο χρωμα.
Τοση διαχυση στο χωρο δεν την περιμενα, ειναι λες και εχω καθρεπτες.

Last edited:
Μπορείς να ανεβάσεις καμια Φωτο να δούμε κι εμείς (που το έχουμε στα σκαριά), πόσο πολυ επηρεάζει το χρωμα στους τοίχους;

αν σκοπεύεις να βάψεις ένα χρώμα που θα μπορούσε να πήγαινε με την επίπλωση είναι η σιένα ή ένα κεραμιδί για τους πλαινούς τοίχους. είναι οι 2 κάτω τελευταίες φωτογραφίες από αυτές που έχεις ποστάρει. το έχω δεί σε νεοκλασσικά σπίτια με κλασσική επίπλωση με μπεζ ταβάνι και μου άρεσε. βέβαια ο χώρος φωτιζόταν με πολυελαίους με πολλά κεριά.

όπως λές και εσύ υπάρχει μια αντίφαση. σκούρο χρώμα θα φτιάξει την βιντεοπροβολή αλλά από τη άλλη μεριά θα κάνει το χώρο σκοτεινό.

Aν μπορεις φιλε μου,παρε μια γκριζα οθονη,βαψε τον τοιχο που θα μπει η οθονη ενα γκριζακι και θα εισαι μια χαρα....

θα σου μεινει και για τον αλλο χωρο που θα πας(αν καταλαβα καλα)....χωρις να ψαχνεσαι τι χρωματα να βαψεις τον νεο χωρο και να χαλας την αισθητικη που θελεις να δωσεις......

cretan,
Περιμενω αντικατασταση τον epson 9000. Οταν ερθει, αυριο-μεθαυριο θα βγαλω φωτος και θα ανεβασω να δειτε το...ασπρο χαλι.

vas_papavas,
επιασες αμεσως το προβλημα κλασικου χωρου. Το ηξερα οτι θα ποσταρεις γιατι θυμοσουν το σαλονι απο τη βιτρινα που ζαχαρωνες για να βαλεις τις μινιατουρες. :flipout:
Ναι, το προβλημα ειναι να χρησιμοποιησω οσο πιο κλειστο τονο χρωματος, αλλα να ταιραζει το χρωμα στο χωρο. Ευχαριστω για την επιβεβαιωση του χρωματος, γιατι δεν εχει τυχει να το δω καπου οπως εσυ.

Κεφαλας,
αν προσεξεις πριν την παρουσιαση του stand προβολεα, λιγο πριν κανω παρουσιαση μια οθονη δαπεδου που πηρα. Δυστυχως τοιχος για πανι σε αυτο το σπιτι δεν υπαρχει. Οποτε καταλαβαινεις οτι το πανι ειναι 1,5 μετρο μπροστα απο τον τοιχο (και την tv) και δεν εχω θεμα με τον τοιχο αυτον μιας και βρισκεται πισω απο το πανι.
Ειχα σκεφτει στις αρχες για πανι γκρι με gain 0.8 αλλα δεν εβρισκα σε δαπεδου (ή τριποδο) παρα μονο σε πανακριβες υλοποιησεις. Ασε που με το gain 0.8 φοβομουν και για το 3d.

Οταν (κι αν) μετακομισω πιθανοτατα η οθονη θα αλλαξει με καποια ηλεκτροκινητη στον τοιχο. Εκει, αναλογως των συνθηκων θα επαναπροσδιορισω καποια πραγματα.
Σε αυτο το σπιτι, δεν με παιρνει να κανω κατι αλλο, εκτος του βαψιματος.

θα βοηθουσε καθολου τον προβολεα αν αλλαζα τα χρωματα μου με αυτα που επελεξα παρακατω, ή πρεπει να παω ακομα σε πιο σκοτεινα χρωματα. ? (μηπως τα χρωματα ειναι ενα μαυρο χάλι. ?)

Πρωτα σας δειχνω πως ειναι τωρα (2 φωτο) και υστερα πως επελεξα.

View attachment 77337

View attachment 77338

View attachment 77339

View attachment 77340

Τα χρωματα μου αυτη τη στιγμη ειναι ακριβως ετσι.

View attachment 77341

Last edited:
Μα καλα, οταν βαφουμε ενα πιο ανοιχτο χρωμα συνηθως λεμε: "κοιτα πως φωτισε."
Ομοιως οταν σκουραινουμε ενα χρωμα παρατηρουμε οτι οι λαμπες φωτιζουν λιγοτερο.
Τα σκουρα χρωματα αντανακλουν λιγοτερο.

Δεν θελω να πετυχω ΤΑ black levels, αλλα βρε παιδι μου τωρα με το σχεδον λευκο (και ολολευκο στο ταβανι) γινεται μερα κατα την διαρκεια της προβολης.
Δεν θα κοψει τιποτα. ? Ολοι εσεις που δεν εχετε dark rooms πως βλεπετε. ?
Τι χρωματα εχετε σπιτι σας. ?
Ετσι μου ερχεται να τον στησω σε καμια ταρατσα να ξενιασω.

Τουλαχιστον αυτο θα κανει κατι. ?

View attachment 77343

Αν μου πειτε και παλι οχι, περιμενω να μου δειξετε φωτο απο το δικο σας χωρο, μπας και καταλαβω τι χρωματα εχετε εσεις.
Εξαιρουνται οσοι εχουν κουρτινες, μαυρες μοκετες, κλπ κλπ

Άμα είναι να κάνω το σπίτι μου ''τρικολόρε'' ή δειγματολογικό κατάλογο της Vivechrom για να βλέπω καλύτερα ...άστο!!!
Γιατί τόση τρέλα με την εικόνα . Δεν κάνω πλάκα περί τρέλας πρόκειται. ΠΡοφανώς είναι τα πρώτα συμπτώματα της εμμονής που παθαίνουν πολλοί όταν αποκτούν βιντεοπροβολέα.
Έτσι ήμουν κι εγώ για αρκετά μεγάλο διάστημα. ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ είναι ότι άμα έχεις τέτοιο θέμα (Προσοχή μην το πέρνεις προσωπικά ,για όλους μας μιλάω) ότι χρώμα και να βάψεις τον τοίχο πάλι ανικανοποίητος θα είσαι.
Πάντως το μπεζάκι της τελευταίας φωτό μια χαρά μου φένεται. Μην πας σε ακραίες καταστάσεις για να πετύχεις την εικόνα ,εκτός αν έχεις αποκλειστικό Demo room. Την γυναίκα σου την υπολόγισες μέσα .Η πιθανότητα να σε βάψει στο τέλος κι εσένα μαύρο δεν παίζει? :)

Μα καλα, οταν βαφουμε ενα πιο ανοιχτο χρωμα συνηθως λεμε: "κοιτα πως φωτισε."
Ομοιως οταν σκουραινουμε ενα χρωμα παρατηρουμε οτι οι λαμπες φωτιζουν λιγοτερο.
Τα σκουρα χρωματα αντανακλουν λιγοτερο.

Δεν θελω να πετυχω ΤΑ black levels, αλλα βρε παιδι μου τωρα με το σχεδον λευκο (και ολολευκο στο ταβανι) γινεται μερα κατα την διαρκεια της προβολης.
Δεν θα κοψει τιποτα. ? Ολοι εσεις που δεν εχετε dark rooms πως βλεπετε. ?
Τι χρωματα εχετε σπιτι σας. ?
Ετσι μου ερχεται να τον στησω σε καμια ταρατσα να ξενιασω.

Τουλαχιστον αυτο θα κανει κατι. ?

Αν μου πειτε και παλι οχι, περιμενω να μου δειξετε φωτο απο το δικο σας χωρο, μπας και καταλαβω τι χρωματα εχετε εσεις.
Εξαιρουνται οσοι εχουν κουρτινες, μαυρες μοκετες, κλπ κλπ

Προφανώς οποιαδήποτε αλλαγή των χρωμάτων προς το πιο σκούρο βοηθάει.. Το θέμα είναι κατά πόσο αξίζει τελικά τον κόπο. Δηλαδή, το να μπεις στη διαδικασία να βάψεις (λίγο πιο σκούρο) ολόκληρο το σαλόνι για να κερδίσεις τελικά ελάχιστα σε αντανακλάσεις μάλλον δεν αξίζει. Γιαυτό λέω ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Αν είσαι τόσο απαιτητικός με την εικόνα (που αν είσαι καλά κάνεις!!) το καλύτερο που μπορείς να κάνεις (a.k.a. το πιο αποτελεσματικό) είναι να εξερευνήσεις τις λύσεις με τα μαύρα στόρια, τις κουρτίνες, κτλ κτλ.

Εγώ ήμουν τυχερός και μπόρεσα και τα έκανα αυτά στο σαλόνι μου χωρίς να κάνω σοβαρή ζημιά στην αισθητική του. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλα μέλη μας.

Αμα ειχα ηδη καποιο καφε,μπεζ, ή τελος παντως καποιο πιο σκουρωπο χρωμα, δεν θα το συζητουσα για βαψιμο σε αυτο το σπιτι.
Ομως οταν εχεις τοιχους σχεδον ασπρους, πλαινους 30-40 εκ. απο το πανι το αποτελεσμα ειναι καταστροφικο.

Βλεπω σχεδον οπως θα βλεπατε εσεις με ανοιχτα παραθυρα λιγο μετα τη δυση του ηλιου.

Δεν ειναι εμμονη. Απλα ετυχε η ολη συνταγη, επιπλα, αντανακλασεις, αποστασεις, απορροφητικοτητα αντικειμενων, ο πιο φωτεινος προβολεας του κοσμου, να ειναι ολα χαλια.
Ισως κανω υπομονη για μετακομιση.

Υ.Γ. Για τα χρωματα δεν ειχα παρει εγκριση κι απο οτι φαινεται τωρα που τα ξαναβλεπω, ουτε θα επαιρνα ποτέ. Σαν σκηνικο του Τιμ Μπαρτον το εκανα.

Last edited:
Οπως εχω αναφερει στο νημα του epson 9000, μετα απο 3 αντικαταστασεις λογω προβληματων στραφηκα στον benq w7000.
Δεδομενου ομως των φωτεινων τοιχων καθως και το οτι ο benq w7000 θα βγαζει πιο πολυ φως (ακομα και καλιμπραρισμενος) σκεφτηκα μηπως χρειαστει να χρησιμοποιησω καποιο nd filter.

Θα εβαζα οθονη 0.8 gain γκρι, αλλα πλεον ηδη οπως εχω αναφερει μονο μια φορητη δαπεδου με gain 1, λευκη μπορει να υπαρξει σε αυτο το σπιτι (δεν μπορω να βαλω επιτοιχια)

Οποτε απο θεμα οθονης δεν μπορω να κανω κατι. Ισως ομως θα μπορουσα να κοψω τη φωτεινοτητα (στο 2d) με ενα φιλτρο.
Γνωριζεται καποιο καταστημα με φυσικη παρουσια στην Αθηνα, ή τουλαχιστον καποιο Ελληνικο ιντερνετομαγαζο να στελνει με αντικαταβολη. ?
Δεδομενου οτι ο benq w7000 ειναι το ιδιο (ή ενα κλικ) πιο φωτεινος απο τον προκατοχο του (6000) μηπως καποιος κατοχος του 6000 μπορει να μου πει αν στην οθονη μου 106" ισως τελικα δεν χρειαζεται nd φιλτρο. ?

Εχω προθεση στην αρχη που η λαμπα θα ειναι νεα, να βαζω τον προβολεα οσον το δυνατον πιο μακρυα απο το πανι για να ριξω λιγο τη φωτεινοτητα, αλλα δεν ξερω αν αυτο αρκει.

Tελος, αν καποιος εχει να προτεινει καποιο φιλτρο που να ειναι (μαλλον) nd2 και να κουμπωνει στον προβολεα (benq w7000) θα με βοηθουσε.

Επειδή προβάλω από τα 3 μέτρα τον Epson και είχα πολύ φως, μείωσα την φωτεινότητα στο 2D με ένα ND 2 φίλτρο της Hoya στα 77mm αγορασμένο από τον Κατερέλο. Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος τουλάχιστον στον Epson να πάρει το φίλτρο βιδωτά, έτσι έκανα πατέντα για να κάθεται στην σωστή θέση και να είναι απλό στην χρήση του για να μπορεί να μπεί και να βγεί εύκολα μετά το τέλος της προβολής.

Επειδή προβάλω από τα 3 μέτρα τον Epson και είχα πολύ φως, μείωσα την φωτεινότητα στο 2D με ένα ND 2 φίλτρο της Hoya στα 77mm αγορασμένο από τον Κατερέλο. Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος τουλάχιστον στον Epson να πάρει το φίλτρο βιδωτά, έτσι έκανα πατέντα για να κάθεται στην σωστή θέση και να είναι απλό στην χρήση του για να μπορεί να μπεί και να βγεί εύκολα μετά το τέλος της προβολής.

Οκ δεν ειναι ιδιαιτερα ακριβα. Αν γνωριζει καποιος να μου πει ποιο ακριβως χρειαζομαι για τον benq w7000.
Τη διαμετρο δηλαδη (mm) καθως και αν πρεπει να ειναι βιδωτο ή κουμπωτο.