Αγορά dslr με 300-400

Re: Απάντηση: Αγορά dslr με 300-400

με κριτήριο μονο την καλή σταθεροποίηση και τη γρήγορη εστίαση
για φωτογράφηση ζωων που κινουνται σχετικα κοντα

ποια nikon canon συνιστάται, όσο πιο οικονομική...

ΣΤην οικονομική κατηγορία, θα έλεγα να μην περιοριστείς σε Νίκον/Κάνον, αλλά να δεις και Πένταξ και -γιατί όχι- και Olympus. Η Κ200D για παράδειγμα, δεν είναι άσχημη περίπτωση.
Και ό,τι φακό και να της βάλεις, θα έχεις σταθεροποίηση, κάτι που δεν ισχύει για Canon/Nikon, εκεί πρέπει να αγοράζεις φακούς με αυτό το χαρακτηριστικό (οι οποίοι αρκετά ακριβότερα από τους "απλούς").

ας πουμε οτι ο βασικος φακος μας αρκει...
(και 99% δεν θα πάρουμε άλλον)

με ενα ανω οριο λεω 500 μειον...

σαν να κυνηγαμε ζωα
μιλαμε για φωτογραφηση αστραπή...

το αποτελεσμα να ειναι απλως αποδεκτό...

Είχα την Oympus 510 η οποία είναι σχεδόν ίδια με την 520 την οποία αγόρασε πρόσφατα φίλος και την έχω ψαχουλέψει. Πολύ καλές , κατά την άποψή μου έχουν το καλύτερο κράτημα/ζύγισμα στα χέρια και απο Nikon D60 και από Canon 450 (με την D60 καλύτερη από την 450).
Επίσης ασυναγώνιστη (η 520 γιατι η 510 δεν υπάρχει πλέον) τιμή με τους κιτ φακούς (444 ευρώ) που είναι ίσως οι καλυτεροι κιτ φακοί.
Και μάλοιν οι καλύτερες Jpeg φωτογραφίες. Αρνητικά: μικρότερο σκόπευτρο από nikon/canon, πιο αργή εστίαση, entάξει θόρυβος παραπάνω αλλά αντέχεται. Κάτω από 400 iso δεν καταλαβαίνεις τίποτε.

Είμαι πλέον κάτοχος D60 με την οποία είμαι επίσης πολύ ευχαριστημένος. Για τα λεφτά της (330 με 18-55 non-VR) είναι άριστη αγορά.
Πολύ βοηθητικό το AF Assist lamp, γρήγορη εστίαση, AUTO ISO πολύ χρήσιμο, μειονέκτημα νομίζω ειναι οτι δεν μπορεις να εχεις εστιαση με τους παλιούς φακούς που δεν είναι AF-S, τους οποίους βρίσκεις πολύ φθηνά και κάποιοι είναι εξαιρετικοί.

Πάντως έχουν πέσει τόσο οι τιμές στις entry level DSLR, που δεν αξίζει να αγοράσεις μια compact super zoom κλπ. που από μέγεθος σένσορα είναι μέρα με τη νύχτα

ας πουμε οτι ο βασικος φακος μας αρκει...
(και 99% δεν θα πάρουμε άλλον)

με ενα ανω οριο λεω 500 μειον...

σαν να κυνηγαμε ζωα
μιλαμε για φωτογραφηση αστραπή...

το αποτελεσμα να ειναι απλως αποδεκτό...

Τι ζωα θελεις να κηνυγας?

Σε ζωολογικο κηπο παντως τα 55μμ ενος τυπικου κιτ φακου δεν κανουν.

μπορώ να το κροπάρω..

αρκει να ναι καλη η φωτό...

δεν κυνηγαμε το τελειο,
το καλυτερο μεχρι 500- ευρώ...

Έπιασα αρκετές στα χέρια μου. Την μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η canon 450d me ton 18-55...is στα 560 περίπου.
Αυτή που δεν έπιασα αλλά τα πρώτα review είναι πολύ καλά είναι η pentax k-x me18-55 στην ίδια τιμή φαίνεται πολύ καλή και η κ2000 που είδα στα χέρια μου δεν ήταν κακή άρα και αυτή κάπως έτσι θα είναι.
Αυτή που δε σχολιάσατε καθόλου είναι η pentax k-x στα ίδια λεφτά με την κανον αλλά και 720 βίντεο που εντάξει δεν είναι το ζητούμενο αλλά γιατί να μην υπάρχει όταν μάλιστα συνοδεύεται με τα καλά φωτογραφικά αποτελέσματα, που δίνουν τα πρώτα reviews για την pentax.
Επίσης διαβάζοντας ένα ποστ παραπάνω καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι αυτό που λέγατε να δω τις μηχανές και να τις πιάσω στα χέρια μου, αφού εγώ κατατάσω σαν αίσθηση της μηχανής με αυτή τη σειρά 450d, d60, e520, ακριβώς αντίθετη από τον φίλο.

Τα σχολια για την pentax k-x ειναι πολυ θετικα αλλα κοστιζει 600 ευρω με την Κ20 στα 720 περιπου....

Εν τω μεταξυ σε ενα απο τα πρωτα reviews http://www.techradar.com/reviews/ca...gital-slrs/pentax-k-x-642482/review?artc_pg=6 στα μειον ειναι η τιμη (UK) σε σχεση με τις Nikon 5000 & Canon 500 !!!?? Εδω ειναι φθηνοτερη.

Η αποψη μου ειναι παντως πως οποια και αν παρεις απο οσες εχουν αναφερθει θα σε ικανοποιησει σαν αποτελεσμα .Τελεια μηχανη δεν υπαρχει αφου ολες καπου πλεονεκτουν και καπου υστερουν .Αυτη που σου καθεται καλυτερα στο χερι , που καλυπτει τις προτεραιοτητες σου (θορυβο σε πολλα ISO ,σταθεροποιηση,ταχυτητα,λεπτομερεια .....κλπ) , επισης αν σκοπευεις να αλλαξεις τον οποιο κιτ φακο που καμμια σχεση δεν θα εχει με εναν Ταμρον 17-50 (338 ευρω) η καποιον prime με λιγοτερα ~100-300 για εναν φωτεινο 35αρη f1.8 η 50αρη f1.4 πχ .
Αν υπαρχει ανω χρηματικο οριο στην επιλογη σου τοτε σιγουρα θα εχεις καλυτερα αποτελεσματα νομιζω αν κοψεις απο το νεο μοντελλο και παρεις ενα φακο της προκοπης.

Ξεχασα να γραψω πως στο ebay βρισκεις ακομα προσιτα manual διαμαντια. Αν ψαξεις στο φορουμ θα βρεις αρκετα..

Last edited:

μπορώ να το κροπάρω..

αρκει να ναι καλη η φωτό...

δεν κυνηγαμε το τελειο,
το καλυτερο μεχρι 500- ευρώ...

Χμμμ φωτογράφηση αστραπή .... και μέχρι 500€.

Χρειάζεσαι: Καλό autofocus, καλές επιδόσεις θορύβου σε ψηλές ταχύτητες (ψηλά ISO).

Στην εισαγωγική κατηγορία είναι κοινά παραδεκτό ότι
α) Tο γρηγορότερο-καλύτερο autofocus το έχουν οι Canon. Σε πρόχειρη δοκιμή (μαζι με τον Bλάση στο MediaMarkt) η 450D ήταν εμφανώς πιο αποτελεσματική απο τις Pentax200D Oly520 όλες με τους κιτ φακούς. Δεν θυμάμαι αν είχαμε δοκιμάσει και την D60.
β) Oι Canon έχουν περίπου 1/2στοπ (και βάλε) καλύτερη επίδοση σε θόρυβο σε συνθήκες υποέκθεσης (μεγαλες ταχύτητες κλείστρου, ψηλά ISO) απο Nikon-Pentax και περίπου 1 στοπ απο Olympus-Sony .

Νομίζω οτι ακόμη και η 450D/18-55ιS είναι στο όριο των 500€.

Ομως δεν αναφέρεις ποιο θα ήταν το ιδανικό εστιακο μήκος που σου χρειάζεται. Το κροπάρισμα δεν είναι καλή λύση. Δεν επηρεάζει μόνο την ανάλυση της εικόνας (και το τρίχωμα των ζώων ή τα πούπουλα των πουλιών την χρειάζονται την ρημάδα). Επηρεάζει και τον φαινόμενο θόρυβο λόγω μεγαλύτερης μεγένθυσης κατα την παρουσίαση. και λόγω του ότι είναι το ίδιο σαν να έχεις μικρότερο αισθητήρα/πιό κλειστο διάφραγμα άρα λιγότερο σήμα = περισσότερο θόρυβο για ίδιες ονομαστικές τιμές ταχύτητας- διαφράγματος.

Με λίγα λόγια αν η ιδανική εστιακή απόσταση (κατά μέσο όρο) είναι ιση ή μεγαλύτερη από 1,5 Χ 55mm που σου δίνει το κιτ της Canon (> 135mm σε FF) τότε η καλύτερη λύση στα έως 500€ είναι η Olympus 520 με το διπλό κιτ.

Αλλά ίσως είναι καλύτερα να πάρεις το σωστό σώμα και για φακό υπάρχουν και τα ebay. Ειδικά για Canon οι λύσεις είναι αφθονες.

Ηλία η D60 στο θέμα της εστίασης δεν είναι και ότι καλύτερο υπάρχει.

Πέραν του ότι δεν είναι γρήγορο, τα 3 σημεία εστίασης που έχει αρνούνται σε κάποιες περιπτώσεις να εστιάσουν το θέμα σου.

Π.Χ. εχθές θέλησα να βγάλω μια φωτό την φρεσκοκουρεμένη κόρη μου στα πεταχτά πριν απορροφηθεί στα τα παιχνίδια της.

Για να μην έχω να παιδεύομαι με ρυθμίσεις και να προλάβω ότι μπορούσα (όσοι έχουν παιδιά με καταλαβαίνουν) άφησα τη μηχανή στο AUTO.

Ε λοιπόν από τα 3 σημεία εστίασης αυτό που έπρεπε να δουλέψει, το κεντρικό δηλαδή, αρνούταν να το κάνει.

Δουλεύανε μόνο τα πλαϊνά με αποτέλεσμα η μηχανή να εστιάζει στον καναπέ από πίσω και όχι στο πρόσωπο.

Μετά από 4-5 συνεχείς προσπάθειες ανέτρεξα στο MENU και ενεργοποίησα μόνο το κεντρικό σημείο για να καταφέρω να πάρω 1-2 στάσεις.

Έχασα αρκετό χρόνο και φυσικά την υπομονή του παιδιού.

Το θέμα με εκνεύρισε αρκετά σε σημείο να αναρωτιέμαι εάν θα έπρεπε να έχει κανένα face detection!!!

Αν και Nikonάκιας την D60 δεν θα την πρότεινα εάν απαιτούμε γρήγορο και ακριβές AF από μια μηχανή.

Για τις D5000 και 3000 δεν ξέρω. Νομίζω ότι έχουν περισσότερα σημεία εστίασης αλλά αυτό δε λέει τίποτα εάν η μηχανή δεν «επιλέγει» το σωστό όταν εστιάζει…

Η Pentax 200D με 11 σημεία εστίασης, σπάνια δυσκολεύεται να βρεί που πρέπει να εστιάσει (συνήθως επιλέγει το κοντινότερο σημείο), αλλά εστιάζει πιο αργά σε σχέση με μια αντίστοιχη Canon λόγω διαφορετικού μηχανισμού φακών.

Ηλία η D60 στο θέμα της εστίασης δεν είναι και ότι καλύτερο υπάρχει.

Πέραν του ότι δεν είναι γρήγορο, τα 3 σημεία εστίασης που έχει αρνούνται σε κάποιες περιπτώσεις να εστιάσουν το θέμα σου.

Π.Χ. εχθές θέλησα να βγάλω μια φωτό την φρεσκοκουρεμένη κόρη μου στα πεταχτά πριν απορροφηθεί στα τα παιχνίδια της.

Για να μην έχω να παιδεύομαι με ρυθμίσεις και να προλάβω ότι μπορούσα (όσοι έχουν παιδιά με καταλαβαίνουν) άφησα τη μηχανή στο AUTO.

Ε λοιπόν από τα 3 σημεία εστίασης αυτό που έπρεπε να δουλέψει, το κεντρικό δηλαδή, αρνούταν να το κάνει.

Δουλεύανε μόνο τα πλαϊνά με αποτέλεσμα η μηχανή να εστιάζει στον καναπέ από πίσω και όχι στο πρόσωπο.

Μετά από 4-5 συνεχείς προσπάθειες ανέτρεξα στο MENU και ενεργοποίησα μόνο το κεντρικό σημείο για να καταφέρω να πάρω 1-2 στάσεις.

Έχασα αρκετό χρόνο και φυσικά την υπομονή του παιδιού.

Το θέμα με εκνεύρισε αρκετά σε σημείο να αναρωτιέμαι εάν θα έπρεπε να έχει κανένα face detection!!!

Αν και Nikonάκιας την D60 δεν θα την πρότεινα εάν απαιτούμε γρήγορο και ακριβές AF από μια μηχανή.

Για τις D5000 και 3000 δεν ξέρω. Νομίζω ότι έχουν περισσότερα σημεία εστίασης αλλά αυτό δε λέει τίποτα εάν η μηχανή δεν «επιλέγει» το σωστό όταν εστιάζει…

H D5000 εχει διαφορετικό συστημα εστιασης από την D60 .. πρακτικά εχει το συστημα που χρησιμοποιει η Nikon στην D90 το οποιο είναι πολύ καλό
..

Παντως εαν θελουμε να εχουμε ακριβή ελεγχο στην εστιαση νομιζω οτι το καλύτερο ειναι να επιλέγουμε εμεις που θελει να εστιασει χρησιμοποιώντας το κεντρικό σημείο εστίασης..

Επισης για κινουμενα θεματα παιζουμε με το AF-C, και με φωτομετρηση κεντρου βαρους .. στην οποια μπορεις να διαλέξεις εσύ σημειο εστίασης με τον πολυδιακοπτη στην δεξια μερια της οθόνης..

Η D60 μπορει να μην ειναι φαντάζει πλέον ως συγχρονη μηχανη και να μην εχει τα καλουδια που προσφερουν τα νεα μοντέλα, αλλα πιστεψέ με ειναι ιδανικο εργαλειο με αριστο value/money για να μαθει καποιος να φωτογραφιζει. Αλλά θελει διαβασμα και πολλη πολλή εξασκηση και οχι AUTO..

Στα λεω σαν πρώην κατοχος της που μετανοιωσε που την έδωσε.. (δεν θα μπορουσα εύκολα να σκεφτώ καλύτερη λύση για δευτερο σώμα με τον 35αρη 1.8 για διακριτικές εξορμήσεις δρόμου - και οχι μονο)

Στο ebay ένας γερμανός πουλάει σετάκια SD14 με τους 17-70/2.8-4.5 και 70-300APO στην εξωφρενική τιμή των 600 ευρώ. Για έναν φωτογράφο που ξέρει τι κάνει, βάζει από άποψη value for money οποιαδήποτε άλλη προσφορά (μόνο ο 17-70 κάνει 300+ ευρώ...)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορά dslr με 300-400

Χμμμ φωτογράφηση αστραπή .... και μέχρι 500 .

Χρειάζεσαι: Καλό autofocus, καλές επιδόσεις θορύβου σε ψηλές ταχύτητες (ψηλά ISO).

Στην εισαγωγική κατηγορία είναι κοινά παραδεκτό ότι
α) Tο γρηγορότερο-καλύτερο autofocus το έχουν οι Canon. Σε πρόχειρη δοκιμή (μαζι με τον Bλάση στο MediaMarkt) η 450D ήταν εμφανώς πιο αποτελεσματική απο τις Pentax200D Oly520 όλες με τους κιτ φακούς. Δεν θυμάμαι αν είχαμε δοκιμάσει και την D60.
β) Oι Canon έχουν περίπου 1/2στοπ (και βάλε) καλύτερη επίδοση σε θόρυβο σε συνθήκες υποέκθεσης (μεγαλες ταχύτητες κλείστρου, ψηλά ISO) απο Nikon-Pentax και περίπου 1 στοπ απο Olympus-Sony .

Νομίζω οτι ακόμη και η 450D/18-55ιS είναι στο όριο των 500 .

Ομως δεν αναφέρεις ποιο θα ήταν το ιδανικό εστιακο μήκος που σου χρειάζεται. Το κροπάρισμα δεν είναι καλή λύση. Δεν επηρεάζει μόνο την ανάλυση της εικόνας (και το τρίχωμα των ζώων ή τα πούπουλα των πουλιών την χρειάζονται την ρημάδα). Επηρεάζει και τον φαινόμενο θόρυβο λόγω μεγαλύτερης μεγένθυσης κατα την παρουσίαση. και λόγω του ότι είναι το ίδιο σαν να έχεις μικρότερο αισθητήρα/πιό κλειστο διάφραγμα άρα λιγότερο σήμα = περισσότερο θόρυβο για ίδιες ονομαστικές τιμές ταχύτητας- διαφράγματος.

Με λίγα λόγια αν η ιδανική εστιακή απόσταση (κατά μέσο όρο) είναι ιση ή μεγαλύτερη από 1,5 Χ 55mm που σου δίνει το κιτ της Canon (> 135mm σε FF) τότε η καλύτερη λύση στα έως 500 είναι η Olympus 520 με το διπλό κιτ.

Αλλά ίσως είναι καλύτερα να πάρεις το σωστό σώμα και για φακό υπάρχουν και τα ebay. Ειδικά για Canon οι λύσεις είναι αφθονες.

ευχαριστώ πολύ η μηχανή θα έχει τον απλό φακό πάνω...

δεν ειμαι για να αλλάζω φακούς.

χρείαζεται και το wide διοτι εισαι κοντά μερικες φορές.

οπότε Canon 450D/18-55iS(28.8-88)

το 55 αντιστοιχεί σε 88 1.6 ο πολλαπλασιαστής ...
με καλύπτει το 88.

πάλι ξεφύγαμε, αλλά εντάξει πλύ λίγο στην τιμή...

Last edited:
θα ξαναπώ την ταπεινή μου γνώμη, ότι ο 18-55 υποβαθμίζει τα περισσότερα σώματα. εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις την 350 μεταχειρισμένη και να διαθέσεις τα υπόλοιπα σε φακό.

Διαφωνώ με την άποψή σου για τον 18-55. Για τους 18-55 γενικώς. Είναι ζουμ μικρού εύρους. Υποβαθμίζουν αυτοί τα σώματα και δεν τα υποβαθμίζουν οι διάφοροι 18-200 στους οποίους πολλοί καταλήγουν;

Έτσι και τον κλείσεις 1 στοπ, τον φακό της Canon λέω που τον έχω θέσει σε κανονικές δοκιμές παλιότερα στην 350D, είναι αξιολογότατος. Δεν είναι φωτεινός φακός, να συμφωνήσω. Δεν έχει μεγάλο εύρος, ναι. Αλλά για πέταμα δεν είναι με τίποτα.

με ποιόν φακό, αν επιτρέπεται;
ο επόμενος ποιός είναι;

μπορεί να βρω και προσφορά...

Last edited:
Δεν αναφέρομαι στους 18-55 γενικώς...μια χαρά εύρος είναι το 18-55. Αναφέρομαι στον συγκεκριμένο 18-55 is ο οποίος είναι για να τον έχει κάποιος που απλά θέλει να ξεφύγει από τις compact. Αν έχει περισσότερες αξιώσεις καλό είναι να μεταπηδήσει σε κάτι καλύτερο.

Διαφωνώ με την άποψή σου για τον 18-55. Για τους 18-55 γενικώς. Είναι ζουμ μικρού εύρους. Υποβαθμίζουν αυτοί τα σώματα και δεν τα υποβαθμίζουν οι διάφοροι 18-200 στους οποίους πολλοί καταλήγουν;

Έτσι και τον κλείσεις 1 στοπ, τον φακό της Canon λέω που τον έχω θέσει σε κανονικές δοκιμές παλιότερα στην 350D, είναι αξιολογότατος. Δεν είναι φωτεινός φακός, να συμφωνήσω. Δεν έχει μεγάλο εύρος, ναι. Αλλά για πέταμα δεν είναι με τίποτα.

Η αλήθεια είναι οτι πρέπει να ανεβάσεις λίγο το budget σου προκειμένου να πάρεις κάτι πιο αξιόλογο. Ο επόμενος φακός που θα έβλεπα, είναι ο
http://www.tamron.com/lenses/prod/1750_diII_a016.asp

με ποιόν φακό, αν επιτρέπεται;
ο επόμενος ποιός είναι;

μπορεί να βρω και προσφορά...

Δεν αναφέρομαι στους 18-55 γενικώς...μια χαρά εύρος είναι το 18-55. Αναφέρομαι στον συγκεκριμένο 18-55 is ο οποίος είναι για να τον έχει κάποιος που απλά θέλει να ξεφύγει από τις compact. Αν έχει περισσότερες αξιώσεις καλό είναι να μεταπηδήσει σε κάτι καλύτερο.

Εγώ επιμένω, είναι η κατασκευή και η "ρετσινιά" του κιτ φακού που μας προϊδεάζει. Εάν εξαιρέσεις το πρόβλημα που έχει με τις εκτροπές, από ανάλυση είναι στα επίπεδα του 17-40/4L, που πολλοί επιλέγουν σαν "αναβάθμιση από το κιτ". Ο οποίος ούτε σταθεροποίηση έχει, ούτε τόσο εύρος. Φυσικά ο Ταμρον 17-50/2.8 και σαφώς ανώτερος είναι, και μεγαλύτερες δυνατότητες μας δίνει με το φ/2.8