Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

Το προβλημα με τη nex ειναι οτι δεν εχει ακομη φωτεινους φακους αυτοματης εστιασης, γι αυτο και δεν προτεινω στο φιλο μας αυτη τη λυση... αλλα αν του αρκει το maunal focus, einai μια πολυ καλη επιλογη....

πχ με εναν τετοιο φακο κανεις παπαδες !

attachment.php

http://cgi.ebay.com/Sony-NEX-3-NEX-...12694897?pt=Camera_Lenses&hash=item4aa6017b71

Attachments

• kowaso (1).jpg
    kowaso (1).jpg
    54.7 KB · Views: 54
Last edited:
Εξαρταται τι απαιτήσεις υπάρχουν. Για μη επαγγελματικη χρήση, δεν είναι απαγορευτικο αυτό. Ο 18-55 είναι μια χαρα. Έχω βιντεο μέσα στο σπιτι, νυχτα χωρίς εξωτερικό φως, με ένα η δυο φωτα αναμμενα. Πρεπει να αξιολογηθει η δυσκολια του manual focus. Ειδικα με διάφραγμα 1, πόσο ευκολο είναι να εστιασεις?

Προσωπικά πριν δωσω 2000, θα εκανα μια δοκιμη τουλάχιστον. Εδώ την εκανα ενώ ήδη είχα φακους και θα χρειαζομουν απλά ένα σωμα Canon. Και δεν το έχω μετανοιωσει.

Φυσικά, οι απαιτήσεις μου περιοριζονται σε Home video με τη μπεμπα. Για κατι παραπάνω δεν είναι η μηχανή που με περιοριζει, αλλα κυριως ικανότητες/γνωσεις που δεν έχω και κυρίως η διάθεση και ο χρόνος να ψαχτω. Μου αρκεί που έχω bokeh.

σχεδον στα ιδια λεφτα ομως με την 550d θεωρω οτι η canon ειναι και πιο ποιοτικοτερη σαν κατασκευη, αλλα και καλυτερη και στις φωτογραφιες και στα βιντεο εκτος απο το auto focus

Εχουν μια σοβαρη διαφορα σε μεγεθος-βαρος.

Η 550 ειναι SLR, με ο,τι αυτο συνεπαγεται. Το βασικοτερο οτι εχεις προσβαση σε πληρη σειρα καλων φακων, σε τιμες μαλλον λογικοτερες απο τη SONY.

Αλλα αν δεν εχεις σκοπο να επεκταθεις σε φακους και σε ενδιαφερει το AF, η ΝΕΧ ειναι καλη λυση.

Ποιοτικοτερη η 550D απο τη nex ? Aποκλειεται !!!
Τις ειχα ολες τις Canon, η 550D ειναι πλαστικουρα , μονο η 7D ήταν "ποιοτικη" κατασκευη.

Η Nex5 ειναι μεταλικη και πολυ "ποιοτικη" κατασκευη.
Απιθανο μονιτορ, μεταλικη μοντουρα.... πολυ καλυτερη απο την 550D.

Στις φωτογραφιες δε, τη συναγωνιζεται ανετα... δες και το νημα μου με το συγκριτικο με την κατα πολυ ακριβοτερη 7D .
Θεμα φακων ειναι μονο και τιποτες αλλο !
Δωστης καλους φακους και θα παθεις πλακα!

συμφωνο αλλα με την ιδια λογικη δωσε καλους φακους και στην 550d και θα παθεις μεγαλυτερη πλακα.

Παντως αν την επελεγα θα ηταν μονο και μονο λογω μικροτερου μεγεθους

Και παλι κανεις λαθος... εχουν ιδιου μεγεθους αισθητηρα και μαλιστα της nex ειναι νεοτερης γενιας με καλυτερα χαρακτηριστικα!

Δες εδω και θα καταλαβεις...

http://dxomark.com/index.php/en/Cam...)/0/(brand)/Sony/(brand2)/Sony/(brand3)/Canon

Aρα αν δωσεις τον ιδιο φακο και στις 2 θα παρεις καλυτερα αποτελεσματα με τη nex... αλλωστε το δοκιμασα και το επιβεβαιωνω.

η διαφορα δεν ξερω αν υπαρχει και ποση ειναι. αλλα λογω οτι η sony δεν εχει φωτεινους φακους στα σκωτεινα πλανα θα ειναι χειροτερη λογικα.

εκει που ειμουν ετοιμος να παρω την 550δ παλι με βαζεις σε σκεψεις. δηλαδη αν παρω την 550δ δεν θα μεινω ικανοποιημενος? πια ειναι τα υπερ και τα κατα αναμεσα τους?

συμφωνο αλλα με την ιδια λογικη δωσε καλους φακους και στην 550d και θα παθεις μεγαλυτερη πλακα.

Παντως αν την επελεγα θα ηταν μονο και μονο λογω μικροτερου μεγεθους

Eξαρταται και παλι απο τη χρηση που θελεις να κανεις.

Το 550 εχει προσβαση σε καλους φακους, εαν ποτε τους χρειαστεις. Τοτε τους πληρωνεις και τους παιρνεις. Και πρεπει να μαθεις να τους χρησιμοποιεις MF.

Η ΝΕΧ εχει AF, που ειναι ισως και μονοδρομος (τουλαχιστον για εμενα ειναι).

Θυμιζω οτι εγω εχω ηδη μηχανες και φακους CANON, αλλα με τη ΝΕΧ ειμαι υπερευχαριστημενος. Την οποια την εβλεπα στα μαγαζια και προσπερνουσα αδιαφορα.

Παντως να ξερεις οτι τα βιντεο που ριχνουν σαγονια θελουν πολλα παραπανω απο "τη μηχανη που τραβαει το πιο καλο βιντεο".

Ολα εξαρτωνται αν θες autofocus (δεν ειναι απλη ερωτηση - κρυβει παγιδες).

Αν πεις ναι,φυσικα μια Sony nex 5 ή A55 - προς το παρον - ειναι μονοδρομος (και αργοτερα οταν βγει η panasonic gh2).

Αν πεις οχι, τοτε με τοσο φωτεινους φακους (f/1,2 εως 1,8) ειναι ΠΟΛΥ δυσκολο να κανεις μονο σου focus χωρις καποιο βοθηθημα.
Oποτε εκει πας σε αλλες καταστασεις.

Γενικα, μην κολλας στη "ποιοτητα εικονας" που βγαζουν αυτες οι μηχανες, θα σε καλυψει οποια και να παρεις.
Το θεμα ειναι ΠΩΣ θα παρεις αυτη την εικονα....

Last edited:
Σιγα το νεο. Δηλαδη βγηκε μια μηχανη μολις που παταει στην αποδοση βιντεο μια μηχανη 2 ετων που τον επομενο χρονο αντικαθισταται και που ετσι και αλλιως η αποδοση της ειναι να μην πω....στο βιντεο.

Σοβαρη κατακτηση.

Μιλάς για την 5d2 αν κατάλαβα καλά.

Δεν νομίζω οτι είναι οριακή η υπεροχή της GH2 vs 5d2. Σε θέματα aliasing, rolling shutter, πραγματικής ευκρίνειας είναι αισθητά καλύτερη. Σε θέματα δε λειτουργικότητας δεν συγκρίνονται.

Και αυτά στη μισή τιμή απο την 5D2.

Συμφωνώ οτι είναι οριακή η διαφορά (αν υπάρχει κιόλας) σε θέματα θορύβου σε χαμηλό φωτισμό και μάλιστα δεν με έπεισε το εν λόγω ρηβιου σε αυτό το θέμα για την υπεροχή της GH2.

Μαλλον δεν διαβαζουμε καλα τα Reviews... Η GH2 ειναι καλυτερη σε aliasing ΜΟΝΟ σε crop mode 1:1, οχι σε normal mode (γι αυτο αλλωστε και λεγεται 1:1.)
Το rolling shutter Ομως σε crop mode θα ειναι ανυποφορο , ειδικα σε handheld καταστασεις, λογω μεγεθυνσης 5x της εστιακης αποστασης του φακου.
Eπισης δεν μπορεις να τραβας λογω μεγεθυνσης σε crop mode παντα, δεν θα εχεις καθολου ευρυγωνιο και μεσαια εστιακα μηκη, μονο για τηλεφακους κανει.

Οσον αφορα την ποιοτητα εικονας, εγω τα δειγματα που εχω δει (οχι τα συμπιεσμενα , αλλα τα original), μονο ευχαριστημενο δε μ αφηνουν, ουτε απο θορυβο ουτε απο ευκρινεια (οχι σε crop mode).
Ειναι δε χειροτερη απο την Gh13 ... κι αυτο δειχνει οτι η Panasonic δεν εμαθε το μαθημα της.
Εχει αλλα καλα φυσικα, ταυτοχρονο live view με εξοδο HDMI (κανεις ακομη ομως δεν εχει επιβεβαιωσει αν ειναι ασυμπιεστο raw 4:2:2), καλυτερη λειτουργικοτητα κλπ.

Λιγο προσοχη χρειαζεται και να μη βιαζομαστε... αλλωστε , οταν και αν ερθει στην Ελλαδα , θα ειμαι απο τους πρωτους που θα τη δοκιμασει , οπως εχω κανει και με τις περισσοτερες μηχανες.

Last edited:
Και παλι κανεις λαθος... εχουν ιδιου μεγεθους αισθητηρα και μαλιστα της nex ειναι νεοτερης γενιας με καλυτερα χαρακτηριστικα!

Δες εδω και θα καταλαβεις...

http://dxomark.com/index.php/en/Cam...)/0/(brand)/Sony/(brand2)/Sony/(brand3)/Canon

Aρα αν δωσεις τον ιδιο φακο και στις 2 θα παρεις καλυτερα αποτελεσματα με τη nex... αλλωστε το δοκιμασα και το επιβεβαιωνω.

Kαι επειδή αναφέρεσαι στο DxoMark ... που αφορά μονο φωτογραφία ... τα έχουμε ξαναπεί, ειναι παραπλανητικό.
Σε ψηλά ISO που ενδιαφέρουν τον Corfu η Canon είναι ελαφρά καλύτερη. Η διαφορά προκύπτει μόνο στα χαμηλά ISO και απο εκεί βγαίνει ο δείκτης DxoMark.

Αυτά τα αποτελέσματα αφορούν την φωτογραφική χρήση όπου λόγω οριακά μεγαλύτερου αισθητήρα (κροπ 1,5 vs 1.6) η ΝΕΧ θα υπερτερούσε οριακά ακόμη και αν η τεχνολογία τους ήταν ισοδύναμη.

Σε video όμως η NEX κροπάρει σε 1,8 - 1,9 εναντι του 1,6 της Canon. Aν είναι οι αισθητήρες ίδιοι τεχνολογικά αυτό δίνει 1/2 στοπ υπεροχή στην Canon.

Παρόμοιας σπουδαιότητας (με το μέγεθος του αισθητήρα) θέμα είναι το ποσοστό εκμετάλευσης του αισθητήρα σε video mode. Ποσο line/column skipping γίνειται σε κάθε αισθητήρα.

Εχω δει συγκριτικό video σε χαμηλό φωτισμό (ψηλά ISO) 7D vs D7000 όπου η Canon υπερέχει οριακά ακόμη και σε θόρυβο παρόλο που σε φωτογραφική χρήση η D7000 της ρίχνει στα αυτιά.

Σε αυτό ακριβώς το λιγότερο line/column skipping υπερέχει η Panasonic GH2 και παρόλο τον μικρότερο και κατώτερο σε φωτογραφικές επιδόσεις αισθητήρα δίνει ισάξια ή και καλύτερα αποτελέσματα στον θόρυβο σε video και βέβαια παράλληλα έχει καλύτερη ευκρίνεια, λιγότερο aliasing.

Μαλλον δεν διαβαζουμε καλα τα Reviews... Η GH2 ειναι καλυτερη σε aliasing ΜΟΝΟ σε crop mode 1:1, οχι σε normal mode (γι αυτο αλλωστε και λεγεται 1:1.)
Το rolling shutter Ομως σε crop mode θα ειναι ανυποφορο , ειδικα σε handheld καταστασεις, λογω μεγεθυνσης 5x της εστιακης αποστασης του φακου.
Eπισης δεν μπορεις να τραβας λογω μεγεθυνσης σε crop mode παντα, δεν θα εχεις καθολου ευρυγωνιο και μεσαια εστιακα μηκη, μονο για τηλεφακους κανει.

Οσον αφορα την ποιοτητα εικονας, εγω τα δειγματα που εχω δει (οχι τα συμπιεσμενα , αλλα τα original), μονο ευχαριστημενο δε μ αφηνουν, ουτε απο θορυβο ουτε απο ευκρινεια (οχι σε crop mode).
Ειναι δε χειροτερη απο την Gh13 ... κι αυτο δειχνει οτι η Panasonic δεν εμαθε το μαθημα της.
Εχει αλλα καλα φυσικα, ταυτοχρονο live view με εξοδο HDMI (κανεις ακομη ομως δεν εχει επιβεβαιωσει αν ειναι ασυμπιεστο raw 4:2:2), καλυτερη λειτουργικοτητα κλπ.

Λιγο προσοχη χρειαζεται και να μη βιαζομαστε... αλλωστε , οταν και αν ερθει στην Ελλαδα , θα ειμαι απο τους πρωτους που θα τη δοκιμασει , οπως εχω κανει και με τις περισσοτερες μηχανες.

Δεν είναι θέμα ανάγνωσης του συγκεκριμένου ρηβιου. Αλλωστε το ανέφερα ότι το θεωρώ ... πως το λένε ... οχι και πολύ αντικειμενικό.

Το rolling shutter της GH2 το έχω δεί σε πολλά δειγματα και το βρίσκω καλύτερο απο τον ανταγωνισμό. Και είναι και λογικό, η ταχύτητα reset του αισθητήρα της GH2 είναι διπλάσια (120Ηz).

Το aliasing το βρίσκω τουλάχιστον ισάξιο της GH1 και αρα καλύτερο απο τον ανταγωνισμό.

Οχι απλά είναι "καλύτερη" σε aliasing μόνο σε crop mode. Διότι σε crop mode απλά δεν υπάρχει aliasing.

Σε crop mode δεν υπάρχει λόγος* να είναι το rolling shutter περισσότερο. Είναι μέν η μεγένθυση μεγαλύτερη αλλά αντίστοιχα μικρότερη είναι η απόσταση των πιξελ απο την κορυφή μέχρι την βάση και φυσικά είναι και λιγότερα τα πίξελ. Η λειτουγεία reset έχει λιγότερο φορτίο και τελειώνει πιό γρήγορα.

*Εκτός και αν δεν γίνεται σωστή διαχείρηση και μένει αχρησιμοποίητο bandwidth.

Χειρότερη απο την GH13 ??? ... μόνο οταν δεν επαρκεί το bitrate. Μάλλον εννοείς το 50i @ 17Mbps ??.

Σε θόρυβο video (αλλά και φωτογραφίας) πάντως την βρίσκω καλύτερη στα ψηλά ISO οπου το ασχημο banding της GH1 έχει εξαλειφθεί. Οχι σαν ποσότητα θορύβου αλλά σαν ποιότητα. O θόρυβος πλέον μοιάζει με grain.
Eπίσης κλιπάρει λιγότερο τα μαυρα.

Hλια, το κακο ειναι οτι δεν υπαρχει ακομη δειγμα Ευρωπαικο απο gh2.
Ειχα πιασει στα χερια μου κα τhn gh1 και δε μου αφησε καθολου καλη εντυπωση.
Οταν τη παρω , αν ερθει στην Ελλαδα γιατι η gh1 δεν ηρθε ποτε επισημα στην Ελλαδα , θα δουμε τι ψαρια πιανει.
Εσυ παντως κρινεις απο δειγματα, τα οποια ειναι τα περισσοτερα σε 24p kai 24 Mbps , ενω αυτη που θα ερθει στην Ευρωπη ακομη δεν ξερουμε τι θα εχει.

To aliasing σε canon ειναι πολυ χειροτερο apo nex kai gh1.
Η νεχ, οπως ειδες και στο παρελθον σε δειγμα που εβαλα , ειναι πολυ καλυτερη (aliasing) απο τις canon , και ειναι ενας απο τους πολλους λογους που τελικα επελεξα να τη κρατησω σε σχεση με canon.

Φυσικα και δεν εχει aliasing σε crop, αυτο λεω κι εγω, αλλα δεν ειναι και πολυ χρησιμο στο βιντεο , που για απλα γυρισματα θελεις πολυ φωτεινους φακους μεχρι 70-80 mm.
Σε crop , αυτοι οι φακοι γινονται 100-400mm, δεν ενδιαφερουν και πολλυ στο βιντεο.
Επισης , σε crop mode, θα δεις σιγουρα περισσοτερο "micro rolling shutter" , λογω πολυ μεγαλης εστιακης αποστασης (μεγεθυνση φαινομενου και ανυπαρξια stabilizer) , δεν υπαρχει περιπτωση να τραβηξεις κατι χρησιμο στο χερι.

Αυτα που λεω, ειναι επιβεβαιωμενα στη πραξη, ξαναλεω ειχα και εχω πολλες μηχανες , και τις εχω δοκιμασει μαζι σε γυρισματα και σε τεστ.

Με ιδιους φακους , προτιμω sony nex + a55 απο Canon - Nikon με ολα τα προβληματα και μειονεκτηματα που εχουν.
Για την gh2 ... θα δουμε οταν βγει.

Last edited:

.....

Τώρα που διάβασα καλά το ρηβιου αναφέρεται καθαρά σε νορμαλ και οχι crop mode.

"AVCHD 1080p Cinema Mode

Normal 1080/24p mode too is remarkably free of nastiness relative to the 60D. No longer can it be said that all DSLR video modes deliver a soft image plagued by moire which falls well short of a professional video camera. Dirty words like line-skipping, aliasing and 720p from a 1080p image no longer apply, because the GH2 has fixed all of this."

H HDMI είναι ασυμπίεστη. Για το 4:2:2 θα σε γελάσω.

Σε 24p kai 24 Mbps προφανως θα ειναι καλυτερη απο gh1 (οχι hacked)... αν και γι αυτο ακομη επιφυλασομαι, γιατι ολοι λενε οτι απλα εχει καλυτερη επεξεργασια (λογω τριπλου επεξεργαστη) και οχι kalytero raw.

Aliasing εχει σιγουρα , εχω δει raw footage και ειναι μεν λιγοτερο απο canon, αλλα οχι απο nex - a55.
Eπισης, σε 25i εχει σιγουρα θεμα με interlaced artifacts, πραγμα απαραδεκτο για μενα...
Γι αυτο και εχει αναβληθει 2 φορες η κυκλοφορια σε Ευρωπη, ξερουν οτι εχουν κανει "πατατες" και τρεχουν να το διορθωσουν!

To review αυτο δεν το λαμβανω καθολου υποψην παντως, προτιμω να διαβαζω απο ανθρωπους που ξερουν το βιντεο κομματι, απο το dvxuser.