Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

Eιναι 2 διαφορετικες μηχανες.
Ειδικα η Α55 ειναι μια ιδιαιτερη μηχανη... διαβασε καλυτερα το νημα της.
http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=67997

Θα βρεις πολλα στοιχεια γι αυτην.

Η κυρια διαφορα της απο τη 580 ειναι οτι εχει μη κινουμενο καθρεπτη.... αυτο σημαινει λιγο λιγοτερο φως σε σχεση με την Α580 , αλλα πολυ γρηγοροτερη εστιαση στο βιντεο (για την ακριβεια η 580 δεν εχει αυτοματη εστιαση).

Εσυ Γιαννη(μου επιτρεπεις να σε αποκαλω ετσι...) εχεις την α55?
Προφανως θα εισουν στο ιδιο διλλημα,μπορει με + κανα δυο μηχανες ακομα για να διαλεξεις....
Για ποιους επελεξες την α55?

Βοήθεια, μπλέξαμε!!

Αγαπητοί φίλοι τα φώτα σας. Το Σάββατο γυρίζουμε την πρώτη σκηνή από ένα ταινιάκι μικρού μήκους.

Σήμερα είχαμε δοκιμές στο χώρο που θα γυριστεί με μια καινούργια Nikon D7000.

1) Όταν τραβήξαμε ένα δοκιμαστικό είδαμε ότι η κίνηση θόλωνε όταν ήταν γρήγορη. Πιθανότητες (α) να φταίει ο υπολογιστής μας ή το View NX2 (β) να φταίνε οι ρυθμίσεις της μηχανής (γ) να φταίει η ίδια η μηχανή
π.χ. αναρωτιέμαι τι πρέπει να επιλέξω 24 Fps ή 25 Fps με λιγότερη ανάλυση;

2) Είδαμε ότι τραβάει αρχείου τύπου *.mov και όχι *.avi τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα; άραγε ρυθμίζεται;

3) Χρησιμοποιήσαμε το καλώδιο σύνδεσης σε ΑV και τα χρώματα σε μια επίπεδη τηλεόραση που είχαμε για monitor ήταν χάλια, παρόλο που η κίνηση στην τηλεόραση ήταν πολύ βελτιωμένη σε σχέση με τον υπολογιστή που έδειχνε ωραία τα χρώματα και χάλια την κίνηση.

Γενικά με έχει πιάσει πανικός γιατί έχω εμπλέξει πολύ κόσμο και δεν έχω καθόλου χρόνο μέχρι το Σάββατο. Πίσω δεν κάνω, θα γυρίσουμε κι αν δεν πάει θα ξαναγυρίσουμε, αλλά φοβάμαι ότι το βιάστηκα, γιατί δεν είχα τη μηχανή στην ώρα της.

Όποια βοήθεια πολύτιμη.
Γιάννης

Φιλε μου, σορρυ που θα σε απογοητευσω, αλλα αν πηρες την Nikon χωρις να ξερεις τι θελεις και πως να το πετυχεια, μαλλον θ απογοητευτεις συνολικα...

1) 25p ειναι καλυτερα, οσο πιο πολλα καρε εχει τοσο πιο smooth κινηση.

2) Η ποιοτητα δεν εχει να κανει με το mov, avi Κλπ.
Eχει να κανει με το τροπο που συμπιεζεται, οποτε μην ανησυχεις.

3) Τι καλωδιο , rca (μπανανα) ή HDMI ?
Μονο με hdmi θα εχεις το καλυτερο αποτελεσμα...

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Δυστυχώς η μηχανή ήλθε με RCA και όχι HDMI, το οποίο έψαξα αλλά δε μπόρεσα να βρω.
Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι σκόπιμο να μετατρέψω τα mov αρχεία σε avi ή να βρω κατάλληλο πρόγραμμα επεξεργασίας για αυτού του τύπου τα αρχεία γιατί κάτι απλά προγράμματα που χρησιμοποιούσα δεν αναγνωρίζουν τα mov.

To HDMI το αγοραζεις εσυ.... μονο κοιτα αν θες mini hdmi σε HDMI .

Οχι , αν τα μετατρεψεις σιγουρα θα χασεις σε ποιοτητα, τα απλα προγραμματα ξεχνα τα με τετοια αρχεια.
Κοιτα αν μπορεις να βρεις το Premiere CS5 , ειναι σχετικα απλο και γρηγορο.

Αλλα στο ξαναλεω, εχεις μπλεξει ασχημα... αυτα θεωρουνται βασικα πραγμτα και αν βιαζεσαι σιγουρα θα εχεις μετρια αποτελεσματα - εως κακα.

Κοίτα, μέχρι τώρα οι μηχανές που χρησιμοποιούσα έδιναν avi αρχεία και όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούσα για το κόψε ράψε δούλευαν μια χαρά. Ξαφνικά τα προγράμματα δε λειτουργούσαν και η μηχανή έχει εντελώς διαφορετικές ρυθμίσεις.

Η κατάσταση έχει αρχίσει και βελτιώνεται. Δεν πάμε και για πρωτάθλημα...

Τα 25fps βελτίωσαν αισθητά το θόλωμα στην κίνηση ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.

Μετά προέκυψε κόκκος και χρωματικός θόρυβος. Διαπίστωσα ότι η μηχανή ανέβαζε ISO παρόλο που την είχα ρυθμίσει στα 100. Μια επιλογή στο μενού που αφορούσε ειδικά το Video έσωσε την παρτίδα.

Αυτό που με απασχολεί τώρα είναι η ταχύτητα! Αφού θα πρέπει να δουλέψω σε manual mode θα πρέπει να την ορίσω εγώ και δεν έχω ιδέα ποια μπορεί να είναι η χαμηλότερη επιτρεπτή.
Η ιδέα στη φωτογράφιση είναι ότι η ταχύτητα παγώνει την κίνηση. Στη λήψη Video όμως; Υπάρχει οδηγία για το ποια είναι η κατάλληλη ταχύτητα με τη μηχανή σε τρίποδο, στο χέρι ή κάτι άλλο πιο γενικό;

Ευχαριστώ για την βοήθεια... και μην ανησυχείς, κάθε δυσκολία είναι για να μάθουμε κάτι χρήσιμο.

Αν τα καταφέρουμε να γυρίσουμε την πρώτη σκηνή το Σάββατο θα είμαι ευτυχής. Αν όχι θα ξαναπροσπαθήσω!

Δεν ξερω την nikon δυστυχως.
Αν ειναι οπως η canon , πρεπει να δουλεψεις στο manual mode, και να βαλεις ταχυτητα 1/50.
Αν εισαι εξω και με φως, iso 100 (ή το χαμηλοτερο που εχει).

Διαφραγμα , αναλογα με το βαθος πεδιου που θελεις .... απο 2.8-4 συνηθως ειναι καλο.
Αν θες περισσοτερο βαθος πεδιου (πιο βιντεο αισθηση) , αυξανεις σε 8-11.

Φυσικα , μ αυτες τις ρυθμισεις ενδεχεται να θες και φιλτρα ND , για ν αριξεις τη φωτεινοτητα.

Σε εσωτερικους χωρους ή με χαμηλο φωτισμο, θελεις iso μεχρι 800, και φωτεινους φακους (με διαφραγμα 1.4 - 1.8).

Δηλαδή η κατώτερη επιτρεπτή ταχύτητα σε περίπτωση με μηχανή στο τρίποδο και με θέμα που περπατάει μέσα σε δωμάτιο είναι 1/50;

Δεν εχει να κανει με το αν εχεις τριποδο ή στο χερι.
Η ταχυτητα πρεπει να ειναι ΠΑΝΤΑ 1/50 οταν τραβας στα 25p, αν τραβας σε 720 50p τοτε 1/100.

Μπορεις να ανεβασεις ταχυτητα, αν θελεις να κανεις εφφε τυπου gladiator (στακατη κινηση).... εκει - σε εσωτερικους χωρους φυσικα - βαζεις ταχυτητα 1/1000-1/4000.

Δες εδω.... ισχυει για ολες τις dslr.

http://www.youtube.com/watch?v=7s2Q8Szcr7s&tracker=False

Last edited:
Σήμερα γυρίσαμε την πρώτη σκηνή 1 λεπτού για ένα 7λεπτο ταινιάκι με την Nikon D7000, σε εσωτερικό χώρο. 2 Ηθοποιοί, 4 άτομα συνεργείο, 3 ώρες γυρίσματα για 7 προγραμματισμένα πλάνα, 36 βιντεάκια, 15 φωτογραφίες, παραλειπόμενα και ένα αξιοποιήσιμο υλικό σε πρώτη εκτίμηση. Ευχαριστώ για τη πολύτιμη βοήθεια και τις συμβουλές σας.

Μιας και με ενδιαφέρει η συγκεκριμένη, πες μου κάτι. Υπάρχει δυνατότητα full manual control ως προς την έκθεση, ή διορθώνει κι αυτή αυτόματα όπως η D5000 και σε αφήνει να κάνεις μόνο ένα AE lock;

Ναι έχει. Το ορίζεις από το μενού ειδικά για το video. Ορίζεις σταθερή ταχύτητα 1/50 για 25fps και βάζεις ISO και διάφραγμα αναλόγως τη φωτεινότητα που θέλεις.

αληθεύει οτι το αρχείο που βγάζει η Ν (D 7000) έχει λιγότερο θόρυβο απο της C (60D & Ti) -ιδίως σε πλάνα με χαμηλό φωτισμό; (παρόλο που η δεύτερη έχει περισσότερες ρυθμίσεις για βίντεο)

... παρόλο που έχω N, αυτή η ιστοσελίδα μου φαίνεται λίγο υπερβολική ώς προς τους βαθμούς αξιολόγησης κ διαφοράς σε βάρος της 60D.

Να δούμε, η αντικαταστάτρια της 700 θα έχει rotating display;

Αυτό το site αξιολογεί αυτόματα δύο φωτογραφικές, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά ένα προς ένα σε αντιπαράθεση. Μετά κάποιος αλγόριθμος βγάζει μια συνολική βαθμολογία.

Είναι στον καθένα ανάλογα με τις απαιτήσεις του να αποφασίσει ποια χαρακτηριστικά μιας μηχανής τον ενδιαφέρουν και έχουν πραγματική βαρύτητα για τον ίδιο.

Σίγουρα δεν πρόκειται για review και ούτε γίνονται test. Απλά συγκρίνονται τεχνικά χαρακτηριστικά.

Εγώ το έχω βρει πολύ χρήσιμο και το χρησιμοποιώ συχνά.
;)

Σήμερα γυρίσαμε την πρώτη σκηνή 1 λεπτού για ένα 7λεπτο ταινιάκι με την Nikon D7000, σε εσωτερικό χώρο. 2 Ηθοποιοί, 4 άτομα συνεργείο, 3 ώρες γυρίσματα για 7 προγραμματισμένα πλάνα, 36 βιντεάκια, 15 φωτογραφίες, παραλειπόμενα και ένα αξιοποιήσιμο υλικό σε πρώτη εκτίμηση. Ευχαριστώ για τη πολύτιμη βοήθεια και τις συμβουλές σας.

Mε τι φακους ?
Εξωτερικα ή εσωτερικα γυρισματα?

Βαλε και κανενα πλανο για να δουμε....