Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

H sony ανακοινωσε δυστυχως επισημα οτι η A33-55 εχει προβλημα υπερθερμανσης και εδωσε τα time limits...

attachment.php

Τελικά, για τα μάτια μου, είναι μόνο η πανασονικ GH2
είδα αυτό το raw sample σε AVCHD 24P Cinema mode, 9s, 1080i, 23 MB

http://pliki.optyczne.pl/gh2/film/00002.mts

και μου έπεσαν τα αυτιά από την ευκρίνεια. Φυσικά έχει σπάσιμο στην εικόνα, σε panning με 24p

Nai, δυστυχως στα 24 οτι και να κανεις δε διορθωνεται... θελει καποιους κανονες.
Κι εμενα ειναι η μονη μου ελπδα παντως.
Εκτος κι αν βγει κατι αλλο , η sony ακουγεται οτι ετοιμαζει την Α77 ....

Γι αυτο δε κανουμε τετοιες κινησεις στα 24p.
Ετσι γινεται και στο σινεμα... υπαρχουν κανονες για να κανεις το καθετι, απλα δεν τους ξερει κανεις και δεν τους εφαρμοζει.
Πχ για να κανεις ομαλο panning 90μοιρων (αν θυμαμαι καλα) θελεις τουλαχιστον 7" .

Γι αυτο το λογο, στα 1080p , η καλυτερη κινηση υπαρχει μονο με 50fps και οχι λιγοτερα.
Καμια dslr δε δινει ακομη τετοια δυνατοτητα, μονο στα 720p , κι εκει η κινηση ειναι πολυ πιο ομαλη.

Ενα "κολπο" που εφαρμοζουμε απο παλια , και οχι μονο γι αυτο το λογο, ειναι η υπαρξη των fields.
Ισως γι αυτο και η panny διαλεξε τα 24 fps για "cinema look" και τα 50i για πιο "ερασιτεχνικη" , καθημερινη ληψη.

Last edited:
Όντως απαιτούνται 50fps, για να υπάρξει ομαλή κίνηση. Υπάρχει μια παρανόηση ως προς τα 24 fps, που την έχει δημιουργήσει το μάρκετιν. Στον κινηματογράφο οι μηχανές λήψης και αντίστοιχα οι μηχανές προβολής, χρησιμοποιούν μηχανικό κλείστρο (ανάμεσα στο φιλμ και το φακό) και έτσι το κάθε καρέ προβάλλεται για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, ακίνητο σαν σλάιντ. Η αίσθηση της κίνησης δημιουργείται από την αδράνεια του ανθρώπινου ματιού. Στο βίντεο, όπου η εικόνα είναι ηλεκτρονικά παραγόμενη και αναπαραγόμενη, δεν υπάρχει αντίστοιχο κλείστρο, με αποτέλεσμα στις εικόνες προοδευτικής σάρωσης ,να μην επαρκούν τα 24p, για να δημιουργηθεί η αίσθηση της ομαλής κίνησης. Δεν είναι τυχαίο το ό,τι στα 50i η κίνηση είναι μια χαρά , γιατί εκεί έχουμε 25 καρέ με 50 πεδία, όπου σε κάθε πεδίο καταγράφεται ελαφρώς διαφορετική εικόνα, οπότε η κίνηση είναι σα να γράφεται σε 50 καρέ. Στην πράξη τα 24 fps χρησιμεύουν μόνο σε περιπτώσεις που πρόκειται να γίνει μεταφορά του υλικού σε κινηματογραφικό φιλμ.

Ως προς το θέμα ευκρίνεια, δείτε λίγο raw βίντεο από Canon, είναι σκάλες ανώτερες (ακόμα και η μικρή SX1 IS).

Να σου θυμισω οτι ειχα την canon 7D ,και δεν ειχε καλυτερη ευκρινεια...
διαβασε λιγο το θεμα απο την αρχη και δες τα λινκ που εχω βαλει στο dvxuser και θα καταλαβεις οτι ολες οι dslr εχουν λιγοτερη ευκρινεια απο μια καλη βιντεοκαμερα, απλα δινουν τη ψευδαισθηση ευκρινειας , εξου και τα εντoνα προβλημαστα με aliasing kai moire.

http://www.dvxuser.com/articles/article.php/20

Διαβασετο ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ... οσα λεει ισχυουν 100% !

Last edited:
Τα έχω διαβάσει και μου έχει κάνει εντύπωση αυτό που λες, τέτοια που να αναρωτιέμαι αν η Canon έριξε το bitrate. Έχω στον υπολογιστή μου βίντεο που τράβηξα με τις canon 500d και την sx1 και αν δεις ακίνητο ένα καρέ δεν πιστεύεις ότι πρόκειται για λήψη βίντεο. Μόλις τώρα δοκίμασα να παίξω ένα βιντεάκι και έχει bitrate 39,2 mbps. Τελος πάντων , δε θα άλλαζα τη Sony Fx1 , για καμία φωτογραφική μηχανή, όχι ακόμα τουλάχιστον.

Δεν εχει σχεση το bitrate Canon vs Panny-Sony γιατι χρησιμοποιουν διαφορετικο αλγοριθμο συμπιεσης.
Συγκρινεις ανομοια πραγματα.

Αν διαβασες το λινκ που εβαλα , θα καταλαβεις.

Η canon 7D εχει το μεγαλυτερο bitrate 48Mbps απο ολες τις Canon.

Δεν υπαρχει αναγκη ν αντικαταστησουμε καμια βιντεοκαμερα με vdslr.
Αλλο πραμα η μια και αλλο η αλλη.

Last edited:
Θα μπορούσαμε να διαφωνούμε για χρόνια, αλλά δεν θα είχε νόημα. Οι Canon χρησιμοποιούν avc , όχι τόσο διαφορετικό από το avchd. Αν ήταν Mpeg2 θα άλλαζε το πράγμα. Σχετικά με το άρθρο όμως του dvxuser, θα μου επιτρέψεις να μη δεχθώ με καμία έννοια ότι βλέπουμε ως detail, έστω και bad detail το aliasing. Bad detail να πεις το sharpness, αλλά το aliasing? Σα να μας λέει ότι βλέπουμε για άσπρο το μαύρο. Σίγουρα για να πέσει η ανάλυση στα 1920Χ1080 πετιούνται γραμμές κλπ , με τις γνωστές συνέπειες (aliasing, moire, artifacts). Γραμμούλες που τρεμοπαίζουν σε απλά Ελληνικά.

Mα δεν μπορεις να διαφωνσεις με το αυταποδεικτ.
Τα τεστ λενε παντα την αληθεια.
Στις καρτες αξιολογησης αναλυσης, φαινεται καθαρα, οτι και να πουμε εμεις.

Δε μπορώ να διαφωνήσω, όχι γιατί υπάρχει κάτι αυταπόδεικτο, πάει καιρός που δε δέχομαι χωρίς περίσκεψη, όσα γράφονται στο διαδίκτυο...Πιστεύω όσα γράφεις εσύ, ως χρήστης της D7 ή της NX5 (αν και με την τελευταία έχεις τον ενθουσιασμό του καινούργιου gadget και εγώ ,που δεν την έχω δει, δεν έχω άποψη), παρά την εκάστοτε ιστοσελίδα, αν δε μπορώ να διασταυρώσω, αυτά που γράφει. Ωστόσο και αν δεχθούμε ότι η ανάλυση είναι χαμηλότερη, όντως η φαινομενική εντύπωση είναι πως είναι υψηλότερη. Τέλος πάντων. Έτσι αλλιώς μετρήσεις δεν έχω κάνει, οπότε δεν επιμένω. Άλλωστε τελικά μετράει το τι εισπράττει το μάτι.
Έτσι, το συμπέρασμα είναι , ότι όσο και αν εντυπωσιάζουν ορισμένες φορές οι DSLR , ως βιντεοκάμερες, τα προβλήματα είναι τέτοια, που δε μπορούμε να τις δούμε ,παρά σα μια ειδική κατηγορία.
Κατά την αποψή μου δεν πρόκειται να δούμε το τέλειο σε dslr, πριν περάσει πολύς καιρός. (και αν...) Η Sony , ως βασίλισσα της βιντεοεικόνας (άπειρα επαγγελματικά μοντέλα) εδώ και δεκαετίες, ή η Panasonic που ακολουθεί κατά πόδας, δε θα δώσουν σε μια DSLR το απόλυτο στο βίντεο, για να μην ανταγωνιστούν τις επαγγελματικές (ή ημιεπαγγελματικές) βιντεοκάμερες. Η Canon φτιάχνει ημιεπαγγελματικές βιντεοκάμερες, οπότε και αυτή δεν....Άρα η έκπληξη μπορεί τελικά να έρθει από κάποια εταιρεία άσχετη με το βίντεο , όπως η Nikon, ή από κάποια νέα κυρία του χώρου, όπως η Samsung. Θα δούμε. Το πιθανότερο είναι να ξοδευτούμε κάμποσες φορές, για να έχουμε να λέμε...

Aλλο ο ενθουσιασμος και αλλο τα γεγνοτα.

Μπορει γενικα να ειμαι παρορμητικος, αλλα οσον αφορα αυτα που γραφω εδω μεσα , τα τεκμηριωνω με τεστ και συγκριτικα.

Ελπιζω να διαβασες προσεκτικα το νημα με τη νεχ και να ειδες οτι αυτα που λεω , τα αποδεικνυω κιολας με τεστ σε σχεση με την κορυφαια canon 7D.

Έγραψα το εξής: "Πιστεύω όσα γράφεις εσύ, ως χρήστης της D7 ή της NX5"
και χαριτολογώντας :"αν και με την τελευταία έχεις τον ενθουσιασμό του καινούργιου gadget και εγώ ,που δεν την έχω δει, δεν έχω άποψη", οπότε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης... (Χιούμορ ήταν το τελευταίο περί ενθουσιασμού και όχι οτιδήποτε άλλο.) Ας μην παρεξηγούμαστε άδικα.

Η τέλεια indy κάμερα για εμένα είναι μια DSLR με prime 50mm 1.4 lens για τα πορτραίτα και μια consumer HD video camera τύπου HV20/30/40 ή panny που παρουσιάζονται εκτενώς στα εδώ threads, για όλα τα υπόλοιπα (κινήσεις μηχανής, τράβελινγκ, zoom, steady cams κλπ).