Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

εγω παντως πιστεύω πως δύσκολα η nex-5 μπορει να μου δώσει τοσο καλο βίντεο. http://www.vimeo.com/10523613 και αυτο ειναι τραβηγμένο με τον ποιο φθηνό κιτ φακο της canon

Συγνωμη αλλα αυτο το βιντεο στο λινκ που εβαλες ειναι εντελως "της πλακας".
Σταtικα πλανα, χωρις κινηση ,ευκολα για οποιαδηποτε dslr.
Yπαρχουν πολλυ καλυτερα δειγματα απο την canon 550d.

Αλλα και απο nex 5 -A55 , πχ δες εδω http://vimeo.com/16007274

Hλια, το κακο ειναι οτι δεν υπαρχει ακομη δειγμα Ευρωπαικο απο gh2.
Ειχα πιασει στα χερια μου κα τhn gh1 και δε μου αφησε καθολου καλη εντυπωση.
Οταν τη παρω , αν ερθει στην Ελλαδα γιατι η gh1 δεν ηρθε ποτε επισημα στην Ελλαδα , θα δουμε τι ψαρια πιανει.
Εσυ παντως κρινεις απο δειγματα, τα οποια ειναι τα περισσοτερα σε 24p kai 24 Mbps , ενω αυτη που θα ερθει στην Ευρωπη ακομη δεν ξερουμε τι θα εχει.

To aliasing σε canon ειναι πολυ χειροτερο apo nex kai gh1.
Η νεχ, οπως ειδες και στο παρελθον σε δειγμα που εβαλα , ειναι πολυ καλυτερη (aliasing) απο τις canon , και ειναι ενας απο τους πολλους λογους που τελικα επελεξα να τη κρατησω σε σχεση με canon.

Φυσικα και δεν εχει aliasing σε crop, αυτο λεω κι εγω, αλλα δεν ειναι και πολυ χρησιμο στο βιντεο , που για απλα γυρισματα θελεις πολυ φωτεινους φακους μεχρι 70-80 mm.
Σε crop , αυτοι οι φακοι γινονται 100-400mm, δεν ενδιαφερουν και πολλυ στο βιντεο.
Επισης , σε crop mode, θα δεις σιγουρα περισσοτερο "micro rolling shutter" , λογω πολυ μεγαλης εστιακης αποστασης (μεγεθυνση φαινομενου και ανυπαρξια stabilizer) , δεν υπαρχει περιπτωση να τραβηξεις κατι χρησιμο στο χερι.

Αυτα που λεω, ειναι επιβεβαιωμενα στη πραξη, ξαναλεω ειχα και εχω πολλες μηχανες , και τις εχω δοκιμασει μαζι σε γυρισματα και σε τεστ.

Με ιδιους φακους , προτιμω sony nex + a55 απο Canon - Nikon με ολα τα προβληματα και μειονεκτηματα που εχουν.
Για την gh2 ... θα δουμε οταν βγει.

Καλά εσύ έχεις και μεγάλες απαιτήσεις απο την απτή ποιότητα κατασκευής στην οποία εγώ δεν δίνω και πολύ σημασία ...

E ναι 24p 24Mbps είναι αυτά που μου αρέσουν.
Αλλά και το 720p50 μου άρεσε επίσης. Λίγο σοφτ αλλά σηκώνει (αντέχει) sharpening.

Μακάρι η Ευρωπαϊκή GH2 να έχει 25p 24Mbps++, εντελώς παράλογο που δεν το έχει εξαρχής.

To δείγμα που είχες ανεβάσει ήταν πολύ blurry/low contrast λογικά καμμιά μηχανή δεν θα έχει aliasing με τέτοια λήψη. Αρα μένω στην δική σου διαβεβαίωση οτι η NEX είναι καλύτερη. Αλλά μέχρι να πείς την ΝΕΧ ισάξια με τις GHx στο aliasing .... έχει δρόμο.

Χεράτη λήψη στα 400mm με shutter 1/50 .... xμμμ που να βρείς 80αρη με 3 στοπ stabilizer. Και τελικά δεν ξέρω αν θα φαίνεται το jello ή θα το κρύβει η θολούρα λογω της αστάθειας.

Σε πληροφορω οτι το βιντεο που ειχα βαλει απο τη νεχ με τις περσιδες ( το εχω ξαναπει) , ειχε πολλυ aliasing με την canon 550d kai 7D.
Η νεχ και α55 εχουν καλυτερο φιλτρο low pass και σιγουρα ειναι οτι καλυτερο εχω δει σε dslr οσον αφορα το aliasing.

Οσον αφορα την Ευρωπαικη εκδοση της GH2 , περιμενω με αγωνια, ελπιζω να βγει μεχρι τις γιορτες...

Last edited:
Σε 24p kai 24 Mbps προφανως θα ειναι καλυτερη απο gh1 (οχι hacked)... αν και γι αυτο ακομη επιφυλασομαι, γιατι ολοι λενε οτι απλα εχει καλυτερη επεξεργασια (λογω τριπλου επεξεργαστη) και οχι kalytero raw.

Aliasing εχει σιγουρα , εχω δει raw footage και ειναι μεν λιγοτερο απο canon, αλλα οχι απο nex - a55.
Eπισης, σε 25i εχει σιγουρα θεμα με interlaced artifacts, πραγμα απαραδεκτο για μενα...
Γι αυτο και εχει αναβληθει 2 φορες η κυκλοφορια σε Ευρωπη, ξερουν οτι εχουν κανει "πατατες" και τρεχουν να το διορθωσουν!

To review αυτο δεν το λαμβανω καθολου υποψην παντως, προτιμω να διαβαζω απο ανθρωπους που ξερουν το βιντεο κομματι, απο το dvxuser.

Γιατί συσχετίζεις το Bitrate και αρα την ποιότητα κωδικοποίησης με τα φαινόμενα aliasing, rolling shutter, θόρυβο κλπ. δεν καταλαβαίνω.

Ο καλύτερος τριπλός επεξεργαστής σίγουρα κάνει καλύτερη δουλειά στην αποθορυβοποίηση.
Εχω ξεψαχνίσει όμως μια σειρά RAW αρχείων (φωτογραφίες) και μπορώ να σου πώ με σιγουριά οτι banding δεν υπάρχει ούτε στα ψηλά ISO ούτε στα υποεκτεθειμένα. Καμμιά σχέση με την GH1.
O θόρυβος ομως είναι αρκετός ειδικά σε 100% view. Χρωματικός θόρυβος φαίνεται πολύς αλλά εξαφανίζεται εύκολα με chroma denoise χωρίς απώλειες στην ευκρίνεια. Και τελικά μένεις με ενα λεπτό grain που δεν ενοχλεί πολύ και βέβαια μειώνεται αρκετά εως πολύ με resampling σε 12 - 10 - 8 Μπιξελ.

Για τον χρωματικό θόρυβο φταίει το πρωιμο profile της ADobe δοκίμασα ένα διαφορετικό και στρώνει το πράμα.

Και κατι που δείχνει τον δρόμο σε αυτό που έρχεται. Το τελευταίο native ISO είναι το 640 !!. Ολα τα παραπάνω προκύπτουν απο αυτό με ψηφιακή επεξεργασία. Πάμε ολοταχώς σε μηχανές χωρίς αναλογική ISO ενίσχυση.

Σε πληροφορω οτι το βιντεο που ειχα βαλει απο τη νεχ με τις περσιδες ( το εχω ξαναπει) , ειχε πολλυ aliasing με την canon 550d kai 7D.
Η νεχ και α55 εχουν καλυτερο φιλτρο low pass και σιγουρα ειναι οτι καλυτερο εχω δει σε dslr οσον αφορα το aliasing.

Οσον αφορα την Ευρωπαικη εκδοση της GH2 , περιμενω με αγωνια, ελπιζω να βγει μεχρι τις γιορτες...

Ναι αλλά δεν είδα τα δείγματα απο Canon. Αυτό λέω οτι βασίζομαι σε αυτό που δηλώνεις.

Αν θυμάσαι είχα βάλει και εγώ κάποια λικν που έδειχναν χειρότερη την ΝΕΧ απο τις Canon. Tα οποία λινκ ήταν σε συνθήκες καλού φωτισμού.

Ισως δεν εγραψα σωστα ... δεν συσχετιζω το bitrate - aliasing.

Aπλα λεω τα εξης...

Απo οποιαδηποτε canon - nikon προτιμω Sony (nex5 - A55) kai Panasonic GH2.

Oσον αφορα rolling shutter , εχουν ολες ανεξαιρετως, λιγο καλυτερα σε gh2.
Oσον αφορα aliasing , σε canon ειναι απαραδετο, ενω σε nex-a55 σχεδον ανυπαρκτο (στα ιδια πλανα-συνθηκες). Για gh2 περιμενω... τα δειγματα raw που ειδα (για βιντεο μιλαω παντα) δεν μου αρεσαν .
Την canon 550d kai 7D την ειχα για ενα ολοκληρο χρονο και ειναι ΣΙΓΟΥΡΑ χειροτερες σε aliasing... δεν σηκωνω αντιρηση σε αυτο !!!:grinning-smiley-043

Παμπολα παραδειγματα εδω aliasing http://vimeo.com/videos/search:canon aliasing/624b3506

Oσον αφορα bitrate , αν η gh2 δεν βγει με 25p kai 24 Mbps , απλα δεν ασχολουμαι μαζι της (και οι περισσοτεροι Ευρωπαιοι επαγγλεματιες).

Τελος οσον αφορα θορυβο στα χαμηλα , σιγουρα η 5d εχει προβαδισμα, και ακολουθουν οι υοπλοιπες με μικρες διαφορες μεταξυ τους (και σιγουρα η gh2 ελαχιστα χειροτερα απο ολες τις apc-s).

Last edited:
Να πω μονο, για να μην γινομαι απολυτος, οτι με την canon 7D και σε ολες τις δουλειες που καναμε μ αυτην, αρκουσε να μειωσεις το sharpness εντελως για να μην εχεις aliasing.

Φυσικα ετσι εχεις λιγο "χασουρα" απο ευκρινεια, αλλα γι αυτο υπαρχει το post production.

τελικα αναμεσα σε 550d και nex-5 ποια να παρω? φοβάμαι μην πάρω την canon που ειναι παλιό μοντέλο και το μετανοιωσω

Δεν ειναι ευκολη η επιλογη... και δεν πρεπει να βιαστεις.
Δεν εχει σημασια στη τελικη σου εικονα τοσο πολυ (οσο και να σου ειναι δυσκολο να το πιστεψεις).
Αυτο που εχει σημασια , ειναι πως θα παρεις αυτη την εικονα...

Αν θελεις τη γνωμη μας και την εμπειρια μας, πρεπει να μας πεις ακριβως τι θελεις.

Η πρωτη σημαντικη ερωτηση , οπως ξαναειπα, ειναι αν θες autofocus στο βιντεο. Aν ναι, φυσικα οι sony ειναι μονοδρομος (δεν λαμβανω ακομη υποψην τη gh2 γιατι δεν εχουμε δει τελικο προιον).

Η nex δεν εχει ομως πολυ φωτεινους φακους για εσωτερικους χωρους και το bokeh με αυτους που εχει ειναι καλο αλλα "λιγο".
Εναλλακτικα , υπαρχει η sony A55 , αριστη μηχανη για μενα, με πολλες επιλογες σε φακους αλλα ενα μειονεκτημα.... την υπερθερμανση.
Αν αρκεισαι σε ολιγολεπτα βιντεο, και φακους με σταθεροποιηση τοτε ειναι η καλυτερη λυση

Αν δε σε πειραζει να πας σε manual focus , τοτε τα πραγματα αλλαζουν και canon ισως αποτελει καλυτερη επιλογη, περισσοτερες επιλογες σε φακους και πιο "δουλεμενη" προταση.
ΟΜΩΣ θα χρειαστεις και καποια αξεσουαρ για καλυτερα αποτελεσματα και ακριβη εστιαση.

Last edited:
δηλαδη δεν γινεται ποτε στην κανον να εχει auto focus? δηλαδη αν βγει φακος που να το κανει θα μπορει να γινει?η ειναι θεμα μηχανης?

Δεν ειναι θεμα φακων, οσο καμερας.
Προς το παρον η canon δεν εχει αντιστοιχη προταση, ισως αργοτερα.
Αλλα , εκει που στοχευει ειναι κυριως οι επαγγελματιες , που ετσι κι αλλιως θα δουλευουν με manual focus για απολυτο ελεγχο.
Aν δει να χανει μεγαλο μεριδιο αγορας, ισως να βγαλει κατι αργοτερα.

Αρα λοιπον αν αγορασω ανταπτορα και βαλω φακο sony που κανει autofocus δεν θα λειτουργησει, κριμα...

τωρα την αγορασα ετσι και αλιως δεν αλαζει κατι αυριο περιμενω thn 550dD απο τον κατερελο. στα 675 ευρω. τσουχτερή τιμή δυστυχώς

τελικα η 550d ειναι πολυ παραπανω απο οτι φανταζομουν καλη ακομα και με τον κιτ φακο. δεν ξερω ποσο καλυτερη μπορει να γινει με καποιον αλλο φακο πιο ακριβό, θα το ψαξω

Φυσικα και ειναι πολυ καλη... δεν ειναι εκει το θεμα, οπως ξαναειπαμε, αλλα ΠΩΣ θα βγαλεις αυτην την εικονα .
Πως θα κανεις δηλ. focus στο βιντεο (γι αυτο μιλαμε βεβαιως) ...
Και τι θα γινει σε χαμηλο φωτισμο σε εσωτερικους χωρους.
Αν καταφερεις να λυσεις αυτα τα 2 θεματα, τοτε θα εχεις τα επιθυμητα αποτελεσματα.

Ισως δεν εγραψα σωστα ... δεν συσχετιζω το bitrate - aliasing.

Aπλα λεω τα εξης...

Απo οποιαδηποτε canon - nikon προτιμω Sony (nex5 - A55) kai Panasonic GH2.

Oσον αφορα rolling shutter , εχουν ολες ανεξαιρετως, λιγο καλυτερα σε gh2.
Oσον αφορα aliasing , σε canon ειναι απαραδετο, ενω σε nex-a55 σχεδον ανυπαρκτο (στα ιδια πλανα-συνθηκες). Για gh2 περιμενω... τα δειγματα raw που ειδα (για βιντεο μιλαω παντα) δεν μου αρεσαν .
Την canon 550d kai 7D την ειχα για ενα ολοκληρο χρονο και ειναι ΣΙΓΟΥΡΑ χειροτερες σε aliasing... δεν σηκωνω αντιρηση σε αυτο !!!:grinning-smiley-043

Παμπολα παραδειγματα εδω aliasing http://vimeo.com/videos/search:canon aliasing/624b3506

Oσον αφορα bitrate , αν η gh2 δεν βγει με 25p kai 24 Mbps , απλα δεν ασχολουμαι μαζι της (και οι περισσοτεροι Ευρωπαιοι επαγγλεματιες).

Τελος οσον αφορα θορυβο στα χαμηλα , σιγουρα η 5d εχει προβαδισμα, και ακολουθουν οι υοπλοιπες με μικρες διαφορες μεταξυ τους (και σιγουρα η gh2 ελαχιστα χειροτερα απο ολες τις apc-s).

Αντιρρήσεις να θες :drummer:

http://vimeo.com/15266896

Σε αυτό το συγκριτικό φαίνεται να είναι περίπου στα ίδια. Σε άλλο ζοομ καλύτερη η μια σε άλλο η άλλη .. είναι θέμα συντονισμού-ιδιοσυχνότητας.

Στο επόμενο ιδιο θέμα η Canon σαφώς καλύτερη οχι γιατι έχει καλύτερες δυνατότητες αλλά διότι την ευνόησε το οχι τόσο ευρυγώνιο πλάνο σε σχεση με την ΝΕΧ.

http://vimeo.com/15261804
http://www.youtube.com/watch?v=m6eKV9nu2Ao

Σιγουρα όλες οι videoDslr υποφέρουν απο aliasing/moire/rolling shutter/resolution, οχι όλες στον ίδιο βαθμό.

Απορώ γιατί εφόσον η χρήση θα είναι επαγγελματική δεν μπαινει στο λογαριασμό και η AF100 ?? Η τουλάχιστον HDMI recorder ??.

Για τον θόρυβο οπως τα λες .... αλλα χωρις την σιγουρια οτι η GH2 θα υστερεί σε σχεση με τις υπόλοιπες στο video. Παίζει ρόλλο πόσο skipping γίνεται. Αν π.χ. η Canon εκμεταλεύεται 1/3 των πιξελ ενω η GH2 1/2 η διαφορά μεγέθους και τεχνολογίας ισοσκελίζεται.

Η Α55 τι κροπ έχει σε video, 1,5 ή 1,9 όπως η ΝΕΧ ??

Δεν μπορώ να κατεβάσω τα Raw της GH2 σταματάει στα 127 απο τα 157 Μb. Μήπως υπάρχουν και κάπου αλλού ??.

Εχουμε πει οτι βαζουμε και καποιο χρηματικο οριο... γυρω στα 2000 ευρω.
Απο κει και πανω μιλαμε για καθαρα επαγγελματικες λυσεις.

Η Α55 εχει crop 1.5

Στο aliasing παιζει τεραστιο ρολο το picture style ή οπως αλλιως το αναφερει η καθε καμερα.
Δηλ. στη canon 550d - 7D που ειχα , σε default ρυθμισεις sharpness 0 ( απο -3 εως +3) η εικονα ειχε πολυ aliasing... επρεπε να κατεβασεις εντελως (αυτο κανουν οι πιο πολλοι επαγελματιες) το sharpness , αλλα εκει εχανες αρκετα φυσικα σε οξυτητα .
Αντιθετα, στη nex και Α55 , δεν χρειαζεται να κατεβασεις το sharpness για να εχεις τα ιδια αποτελεσματα, με αποτελεσμα να εχεις περισσοτερη οξυτητα χωρις aliasing.

Αν δηλ. δεις ενα δειγμα απο νεχ-Α55 με sharpness +3 kai canon 7d με -3 , θα βγαλεις λαθος συμπερασματα.

Καλα κανεις και το ψαχνεις, αλλα οπως σου ειπα την εχω ξεψαχνισει ΠΟΛΥ την 7D-550D και ειμαι 100% σιγουρος γι αυτο που σου λεω.
Εχω κανει απειρα τεστ , και δεν κρινω ποτε απο δειγματα που δεν ξερω τις συνθηκες , το τροπο και τις ρυθμισεις στις μηχανες-φακους.