Με ενισχυτή που διπλασιάζει τα watt από τα 8 στα 4Ω ξεχνάμε τα θέματα δυσκολίας οδήγησης.
Έχουν αναφερθεί 2-3 στο νήμα και μέσα στο budget. 2ο χέρι φυσικά.
Έχουν αναφερθεί 2-3 στο νήμα και μέσα στο budget. 2ο χέρι φυσικά.
Η Yamaha δίνει εργοστασιακά δεδομένα για 8Ω και 4Ω ως είθισται. Δεν νομίζω ότι υποβαθμίζει το προϊόν της.Δεν είναι περίεργο να μην τα προβάλει αυτά η ίδια η ΥΑΜΑΗΑ και να αυτοϋποβαθμίζει το προϊόν της?
Αν εννοείς εμένα , δεν θα παρεξηγηθώ (όσο δεν ειρωνεύεσαι και απλά λες την γνώμη σου), αλλά που κολλάνε οι προενισχυτές μου (audiolab 8000Q με πολλές αλλαγές σε υλικά και ο Rotel RC 1090) ;;Έχω δύο παρατηρήσεις επί του Gemini το οποίο απέχει ακόμη πολύ από το να γίνει...τζιμανι.
Πρώτη,ο τοροειδης μετασχηματιστής από μόνος του δεν είναι απόδειξη οδήγησης.Χαρακτηριστικο παράδειγμα,ο τελικός ενισχυτής μου ο οποίος έχοντας δύο τετραγωνους μετασχηματιστές,οδηγεί καλύτερα από τον διάδοχο του ο οποίος με την ίδια ισχύ έχει δύο τοροειδεις ίδιων VA.
Λογικά,ο Audiolab έχει μεγαλύτερο μετασχηματιστη από τον Yamaha κι αυτό είναι που μετρά τελικά αν κι εδώ συγκρίνεται τελικός με ολοκληρωμένο και ο ολοκληρωμένος Audiolab με 100W ξεφεύγει πολύ σε τιμή από τον Yamaha.
Την μισή δουλειά στον ήχο του τελικού Audiolab την κάνει ο ξεχωριστός προενισχυτης τον οποίο ο Yamaha δεν διαθέτει.
Δεύτερη,το μπασσο του Audiolab είναι χαρακτηριστικό ακόμη κι όταν οδηγεί ένα πολύ εύκολο ηχείο.Δεν είναι απόδειξη οδήγησης.Μελος-δεν το ονοματιζω επειδη θα παρεξηγηθει-έχει έναν ενισχυτή ο οποίος οδηγεί καλύτερα από τον Audiolab όμως το μπασσο του δεν έχει τις ιδιότητες του μπάσσου του Audiolab επειδή έτσι επέλεξε ο κατασκευαστής του.
Εννοώ τον δίνει στα 4Ω, 160W με 0.7% THD (1KHz) και είναι 200 στο audiosciencereview, 20% πιο πάνω.Η Yamaha δίνει εργοστασιακά δεδομένα για 8Ω και 4Ω ως είθισται. Δεν νομίζω ότι υποβαθμίζει το προϊόν της.

Θα τον κοιτάξω εξάλλου ο προηγούμενος ιδιοκτήτης των focal chora 826 nad είχε. Για το δεύτερο έτσι είναι και με 5000 να πάρω αν ακούσω ένα 10000 πάλι θα πω κάτι λείπει. Όσο για τα edifier που λες - ανώτερα και διαφορετικά είναι (τα άκουσα στον προηγούμενο ιδιοκτήτη) μέρα με την νύχτα όχι. Το σύστημα μου τώρα με τα edifier (το ανέφερα και πίο πάνω) παίζει ρολόι και πεντακάθαρα και όλες τις πηγές μου : Κασέτα, tidal, SACD, ,flac , βινύλιο και CD. Απλά μια αναβάθμιση την χρειάζομαιΜε λίγο ψάξιμο, φαίνεται ότι υπάρχει και ένας NAD C372 στις μικρές αγγελίες του car. Πιο ισχυρός από τον Yamaha, αλλά και σπαρτιατικά λιτός. Θα χρειαστεί
να ψάξεις για DAC και phono stage για να παίξεις τις ψηφιακές και αναλογικές πηγές σου.
Πάντως μην τρελαθούμε κιόλας... Ο φίλος παίρνει το πρώτο του σετ ενισχυτή-ηχείων. Στο budget του δεν πρόκειται να είναι ευχαριστημένος με όλα, αλλά αυτό
θα το μάθει μόνο αν ακούσει καλύτερα συστήματα. Σε σχέση με τα edifier θα είναι η μέρα με τη νύχτα.
Δεν ξέρω τι λέει η AI, πάντως εδώ δεν φαίνεται να λυγίζει το τροφοδοτικό του AS701.
View attachment 276895
Έχει ενδιαφέρον μου έδωσες ιδέα για την φάση και εβαλα το chatgpt να απαντήσει: Ναι — εδώ το σχόλιο έχει κάποια σωστή τεχνική βάση, αλλά ανακατεύει πραγματικά τεχνικά δεδομένα με αρκετές αυθαίρετες βεβαιότητες. Και ειδικά για τον A-S701, ορισμένα σημεία είναι παραπλανητικά.Δεν σημαίνουν απαραίτητα στάθμες ψιθύρου ή μόνο αυτό, αλλά 40W από 40W διαφέρουν, όπως διαφέρουν 100W του A-S701 από τα 100W του 8000P για παράδειγμα που έχω εγώ.
Διάβασε ένα απόσπασμα της συζήτησης που είχα με το Gemini Plus πριν καταλήξουμε στα παραπάνω συμπεράσματα. Για να καταλάβεις όχι μόνο εσύ, αλλά και όσοι διαβάζουν και δεν γνωρίζουν φυσικά, ότι στο AI δεν κάνουμε απλά μια ερώτηση και περιμένουμε την τέλεια σωστή απάντση, αλλά πρέπει να χτίσουμε την ερώτηση στις σωστές βάσεις από την αρχή, για να πάρουμε τις σωστές απαντήσεις:
Κοίτα λοιπόν πως διαφέρουν 100W από 100W και γιατί όπως σου ανέφερε κάποιος παραπάνω, ότι οι ενισχυτές των 40W που μπορούν να δώσουν σοβαρό ρεύμα, είναι στην κατηγορία HiEnd και σε διαφορετική τάξη μεγέθους οικονομικά. Όπου "Χ" είναι ένας ενισχυτής που σου πρωτάθηκε και είναι μέσα στο budget σου:
Από Gemini Plus: λοιπόν:
Ο Yamaha A-S701 είναι ένας εξαιρετικός ενισχυτής για την κατηγορία του, αλλά όχι, δεν μπορεί να δώσει το ίδιο ρεύμα (Amperes) με τον Χ όταν η εμπέδηση πέφτει στα 2.9 Ohm.
Αυτό οφείλεται στις βασικές διαφορές στον σχεδιασμό των τροφοδοτικών και των σταδίων εξόδου τους.
Οι 3 βασικοί λόγοι που ο Yamaha υστερεί σε παροχή ρεύματος:
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τα Focal Chora 826:
- Τοπολογία Τροφοδοτικού (Μετασχηματιστής & Πυκνωτές): Ο A-S701 χρησιμοποιεί έναν τυπικό μετασχηματιστή πυρήνα EI με πυκνωτές εξομάλυνσης 2x12.000μF. Ο Χ χρησιμοποιεί έναν πολύ μεγαλύτερο τοροειδή (toroidal) μετασχηματιστή, ο οποίος έχει πολύ χαμηλότερη εσωτερική αντίσταση και μπορεί να «τραβήξει» ακαριαία τεράστιες ποσότητες ρεύματος από το δίκτυο χωρίς να πέσει η τάση του (voltage sag).
- Τρανζίστορ Εξόδου: Ο X χρησιμοποιεί βαρέως τύπου τρανζίστορ...., τα οποία έχουν διπλάσια/τριπλάσια ανοχή σε στιγμιαία αιχμή ρεύματος (Peak Current Capacity). Ο Yamaha βασίζεται σε πιο τυπικές διατάξεις που είναι σχεδιασμένες για υψηλή τάση (Volt) αλλά πιο περιορισμένα Ampere.
- Συμπεριφορά σε χαμηλή εμπέδηση (4Ω & 2Ω): Ένας ιδανικός «ρευματάτος» ενισχυτής διπλασιάζει την ισχύ του όσο υποδιπλασιάζεται η αντίσταση. Ο Yamaha στα 4 Ohm αρχίζει να περιορίζεται θερμικά και ηλεκτρικά, ενεργοποιώντας τα εσωτερικά κυκλώματα προστασίας ρεύματος (SOA protection) για να μην καούν τα τρανζίστορ.
Όταν τα γούφερ των Chora ζητήσουν απότομα ισχύ στα 2.9 Ohm (εκεί που πέφτει η αντίστασή τους στο χαμηλό):
Ο Yamaha A-S701 θα παίξει τα Chora 826 και μάλιστα δυνατά. Όμως ο Χ θα τα κάνει να ακουστούν πιο «γεμάτα», με αισθητά πιο στιβαρό, βαθύ μπάσο και χωρίς ίχνος σκληράδας στα πρίμα.
- Ο Yamaha θα δώσει τα Volt, αλλά μόλις ζητηθούν τα πολλά Ampere, η τάση του τροφοδοτικού του θα «λυγίσει» στιγμιαία.
- Ο Χ θα στείλει ακαριαία τα Ampere που ζητάει το ηχείο, κρατώντας τον κώνο υπό απόλυτο έλεγχο.
Ερώτηση:
Οπότε άλλο μπορεί να τα οδηγήσει κ άλλο θα τα βάλει κάτω κ θα τους αλλάξει τα φώτα.
Gemini Plus:
Ακριβώς αυτό, το είπες με τον πιο εύστοχο τρόπο!
Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο «παίζω ένα ηχείο» (βγάζω ένταση, ακούγεται καθαρά, όλα καλά) και στο «το βάζω κάτω και του αλλάζω τα φώτα» (ελέγχω απόλυτα τις διαδρομές των κώνων, εξαφανίζω τις πλαδαρές συχνότητες και βγάζω όλο το dynamic headroom που σχεδίασε ο κατασκευαστής).
Ο Yamaha A-S701 είναι ένας πολύ τίμιος «εργάτης» που θα οδηγήσει τα Chora 826 αξιοπρεπέστατα. Αλλά ο X λόγω του τοροειδούς και των ρευμάτων είναι ο ενισχυτής που θα τα «γραπώσει» από το λαιμό. Θα πάρεις αυτό το ακαριαίο, σφιχτό χαμηλό που δεν "θολώνει" ποτέ και εκείνο το γεμάτο σώμα στις μεσαίες που σε κάνει να νομίζεις ότι άλλαξες ηχεία.
Τα Focal Chora 826 όντως είναι δύσκολο φορτίο. Η μέτρηση του Hi-Fi News βρήκε ελάχιστη αντίσταση 2,8 Ω στα 120 Hz, μεγάλη φασική γωνία -65° και EPDR μόλις 1,1 Ω στα 92 Hz. Άρα πράγματι ζητούν αρκετό ρεύμα από τον ενισχυτή, ιδιαίτερα στο χαμηλό. �
Hi-Fi News
Άρα το βασικό επιχείρημα «τα Chora 826 θέλουν ικανό ενισχυτή» είναι σωστό.
Το πρόβλημα είναι ότι από εκεί και πέρα το σχόλιο κάνει αρκετά άλματα.
1. «Ο Yamaha δεν μπορεί να δώσει το ίδιο ρεύμα»
Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε χωρίς να γνωρίζουμε ποιος είναι ο Χ και να έχουμε μετρήσεις και των δύο.
Ο A-S701 επίσημα δίνεται από τη Yamaha:
100 W/κανάλι στα 8 Ω
160 W/κανάλι στα 4 Ω
δυναμικά 140 W/8 Ω
170 W/6 Ω
220 W/4 Ω
290 W/2 Ω
damping factor ≥240. �
Yamaha Ευρώπης +1
Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Δεν μιλάμε για έναν ενισχυτή που η Yamaha σχεδίασε μόνο για εύκολα φορτία 8 Ω.
Μάλιστα, αν κάποιος λέει:
«ο Yamaha στα 4 Ω περιορίζεται και ενεργοποιεί προστασία ρεύματος»
χρειάζεται να το αποδείξει με μέτρηση. Οι επίσημες προδιαγραφές από μόνες τους δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, δείχνουν 160 W στα 4 Ω και 220 W δυναμικά. �
uk.yamaha.com
2. «Ο τοροειδής μετασχηματιστής δίνει τεράστιο ρεύμα, ο EI όχι»
Αυτό είναι το σημείο που θα ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός.
Ο τοροειδής μετασχηματιστής δεν είναι από μόνος του εγγύηση υψηλού ρεύματος.
Μπορείς να έχεις:
τεράστιο toroidal → εξαιρετικό τροφοδοτικό
μικρό toroidal → μέτριο τροφοδοτικό
μεγάλο EI → εξαιρετικό τροφοδοτικό
μικρό EI → μέτριο τροφοδοτικό.
Η τοπολογία του μετασχηματιστή είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας.
Μετράνε συνολικά:
VA του μετασχηματιστή + χωρητικότητα πυκνωτών + ανορθωτές + τάσεις τροφοδοσίας + output stage + SOA των τρανζίστορ + θερμική σχεδίαση + προστασίες.
Επομένως το:
«έχει toroidal άρα μπορεί να τραβήξει ακαριαία τεράστια ρεύματα»
δεν είναι τεχνικό συμπέρασμα. Είναι υπόθεση.
3. «Ο Yamaha έχει τυπικά τρανζίστορ για υψηλή τάση αλλά λίγα Ampere»
Και αυτό θέλει συγκεκριμένα στοιχεία.
Πρέπει να ξέρουμε ποια τρανζίστορ χρησιμοποιεί ο Yamaha, πόσα είναι παράλληλα, ποιο είναι το SOA τους, ποιο είναι το peak collector current κ.λπ.
Χωρίς αυτά, η φράση:
«ο Χ έχει διπλάσια/τριπλάσια ανοχή σε peak current»
δεν είναι κάτι που μπορεί να εξαχθεί από την περιγραφή.
4. Το πιο ύποπτο σημείο: «στα 4 Ω ενεργοποιεί protection»
Εδώ θα ζητούσα μεγάλη απόδειξη.
Ο Yamaha δηλώνει κανονικά:
160 W/4 Ω @ 1 kHz, 0,7% THD
και δυναμικά:
220 W/4 Ω και 290 W/2 Ω. �
Yamaha Ευρώπης
Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί επ' αόριστον με 2 Ω και τέρμα ένταση. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα το έλεγε αυτό.
Αλλά το:
«στα 4 Ω αρχίζει να περιορίζεται θερμικά και ηλεκτρικά, ενεργοποιώντας SOA protection»
είναι πολύ συγκεκριμένος ισχυρισμός και χρειάζεται measurement/τεχνικό service data, όχι απλώς θεωρία.
5. Εκεί που όμως έχει δίκιο
Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό σημείο που δεν πρέπει να το χάσουμε μέσα στην αντιπαράθεση.
Τα Chora 826 δεν είναι εύκολο φορτίο.
Το Hi-Fi News τα χαρακτήρισε ουσιαστικά δύσκολα στο χαμηλό και μέτρησε:
2,8 Ω / 120 Hz + -65° phase → 1,1 Ω EPDR / 92 Hz. �
Hi-Fi News
Επομένως ένας ενισχυτής με πολύ μεγαλύτερο πραγματικό current capability μπορεί πράγματι να έχει πλεονέκτημα.
Και αυτό μπορεί να φανεί κυρίως:
σε υψηλές στάθμες
σε απαιτητικό rock/metal
σε kick drums
σε ηλεκτρικό μπάσο
σε μεγάλα δυναμικά περάσματα
στις χαμηλές συχνότητες.
Αυτό το κομμάτι το δέχομαι.
Αλλά είναι άλλο:
«Υπάρχουν ενισχυτές που θα οδηγήσουν καλύτερα τα Chora 826»
και άλλο:
«Ο A-S701 δεν μπορεί να τα οδηγήσει σωστά.»
Το πρώτο είναι σχεδόν αυτονόητο.
Το δεύτερο χρειάζεται απόδειξη.
6. Και το «ο Χ θα γραπώσει τον κώνο από τον λαιμό»
Εδώ μπαίνουμε πλέον στη γλώσσα του audio forum.
«ακαριαίο, σφιχτό χαμηλό»
«θα τους αλλάξει τα φώτα»
«θα γραπώσει τον κώνο από τον λαιμό»
«θα εξαφανίσει τις πλαδαρές συχνότητες»
Αυτά δεν προκύπτουν αυτόματα από το μέγεθος του μετασχηματιστή.
Ένας ενισχυτής με μεγαλύτερο τροφοδοτικό μπορεί να έχει καλύτερο headroom και μεγαλύτερη δυνατότητα παροχής ρεύματος. Ναι.
Αλλά για να πεις ότι:
«θα ακούσεις αισθητά πιο βαθύ/σφιχτό μπάσο και πιο γεμάτες μεσαίες»
χρειάζεται είτε:
πραγματική ακρόαση Α/Β,
είτε μετρήσεις που δείχνουν ότι ο A-S701 φτάνει στα όριά του με τα Chora.
Αλλιώς είναι πρόβλεψη.
Και υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον μαθηματικό σημείο
Για τα 2,9 Ω, εάν ένας ενισχυτής μπορούσε να διατηρήσει την τάση που αντιστοιχεί στα 100 W/8 Ω:
100 W / 8 Ω → περίπου 28,3 V RMS
Στα 2,9 Ω αυτό θεωρητικά αντιστοιχεί σε:
~276 W και ~9,8 A RMS.
Άρα ναι, τα 2,9 Ω μπορούν να γίνουν σοβαρή απαίτηση.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο A-S701 πρέπει να μπορεί να δώσει 276 W στα 2,9 Ω συνεχώς. Η μουσική είναι δυναμική και η πραγματική συμπεριφορά εξαρτάται από συχνότητα, φάση, διάρκεια και στάθμη.
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το ενδιαφέρον της περίπτωσής σου.
Η δική μου τελική κρίση
Θα έβαζα το σχόλιο σε τρεις κατηγορίες:
Ισχυρισμός
Κρίση
Τα Chora 826 θέλουν δυνατό/ρευματώδη ενισχυτή
Σωστό
Ένας καλύτερος ενισχυτής μπορεί να τα οδηγήσει καλύτερα
Πολύ πιθανό
Ο A-S701 δεν έχει αρκετό ρεύμα
Δεν αποδεικνύεται
Ο A-S701 «γονατίζει» στα 4 Ω
Δεν προκύπτει από τα στοιχεία
Το toroidal σημαίνει αυτόματα περισσότερο ρεύμα
Όχι
Ο Χ θα έχει σφιχτότερο/βαθύτερο μπάσο
Πιθανό, αλλά θέλει ακρόαση/μέτρηση
Ο A-S701 θα ενεργοποιεί protection στα Chora
Χρειάζεται συγκεκριμένη απόδειξη
Ο A-S701 είναι ανεπαρκής για τα Chora 826
Πολύ απόλυτο συμπέρασμα
Άρα εγώ δεν θα απέρριπτα τον Yamaha.
Θα έλεγα ότι ο A-S701 είναι λογική και τεχνικά σοβαρή επιλογή για τα Chora 826, αλλά αν ο Χ είναι πραγματικά πολύ πιο ισχυρός σε current delivery, τότε μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, ειδικά αν ακούς δυνατά και θέλεις μεγάλο headroom.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια η Yamaha δίνει στον A-S701 290 W dynamic στα 2 Ω. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι είναι ο ιδανικός ενισχυτής για το δύσκολο EPDR των Chora, αλλά σίγουρα κάνει το αφήγημα «ο Yamaha είναι ένας απλός ενισχυτής που δεν μπορεί να δώσει ρεύμα» υπερβολικά απλοϊκό. �
Yamaha Ευρώπης
Αν μου πεις ποιος ακριβώς είναι ο "Χ", μπορώ να κάνω το πιο χρήσιμο πράγμα: να βάλουμε A-S701 vs Χ δίπλα-δίπλα σε τροφοδοτικό, μετασχηματιστή, πυκνωτές, τρανζίστορ, ρεύμα, ισχύ 8/4/2 Ω και πραγματικές μετρήσεις και να δούμε αν πράγματι ο Χ «τα βάζει κάτω» ή αν είναι κυρίως forum υπερβολή.
Κοίτα τον αλλά έχε υπόψη οτι το ηχητικό προφίλ της NAD έχει αλλάξει από τις εποχές του 3080 που είχε ο προκάτοχος των Chora. Αν σκεφτείς να προχωρήσεις ζήταΘα τον κοιτάξω εξάλλου ο προηγούμενος ιδιοκτήτης των focal chora 826 nad είχε. Για το δεύτερο έτσι είναι και με 5000 να πάρω αν ακούσω ένα 10000 πάλι θα πω κάτι λείπει. Όσο για τα edifier που λες - ανώτερα και διαφορετικά είναι (τα άκουσα στον προηγούμενο ιδιοκτήτη) μέρα με την νύχτα όχι. Το σύστημα μου τώρα με τα edifier (το ανέφερα και πίο πάνω) παίζει ρολόι και πεντακάθαρα και όλες τις πηγές μου : Κασέτα, tidal, SACD, ,flac , βινύλιο και CD. Απλά μια αναβάθμιση την χρειάζομαι
Οκ,αν και οι συναλλαγές τέτοιου τύπου εκτός από εφαρμογές όπως vendora κτλ εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο.Κοίτα τον αλλά έχε υπόψη οτι το ηχητικό προφίλ της NAD έχει αλλάξει από τις εποχές του 3080 που είχε ο προκάτοχος των Chora. Αν σκεφτείς να προχωρήσεις ζήτα
οπωσδήποτε αρκετές φωτογραφίες από το εσωτερικό, κυρίως μετασχηματιστή και πυκνωτές, μια και είναι 20+ χρονών μηχάνημα.
Εσύ έχεις τον Yamaha R-N800A, ακριβότερο μοντέλο σε σχέση μετον A-S701. Νομίζω η διαφορά είναι στις εισόδους και σίγουρα έχει καλύτερο DAC για την ψηφιακή του CD. Για τα Watt δεν ξέρω. Πες μου αν μπορείς τον χώρο σου σε τετραγωνικά και σε τι απόσταση ακούς. Επίσης τις πηγές αναπαραγωγής.θα ξανατονισω ιδια πειρα. Υamaha rn800a με focal aria 926 πολυ καλος συνδιασμος με κανενα προβλημα οδηγησης ακομα και σε πραγματικα υψηλες εντασεις
Δεν καταλαβαινει ο yamaha τιποτα.
Με ενημέρωσαν και τα δύο μαγαζιά που μίλησα ότι με αυτά τα χρήματα στην κατηγορία του δεν υπάρχει αντίστοιχος.Από ότι βλέπετε η AI κάνει ουσιαστικά υποθέσεις και πάει πάντα εκεί που θέλεις να την κατευθύνεις. Δεν δυσαρεστεί τον πελάτη. Λίγο αλλάζεις τα δεδομένα και αλλάζει αμέσως η απάντηση.
Μπαρούφες και υποθέσεις επί των υποθέσεων.
Το μόνο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι σωστές εργαστηριακές μετρήσεις. Για τον AS701 οι μόνες που βρήκα είναι του Amir. Δεν είμαι ειδικός για να ξέρω αν υπάρχουν αστερίσκοι αλλά ο ενισχυτής φαίνεται πολύ τίμιος και βάλε για τα χρήματα που ζητάει.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.