Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Για μάθε.
Και γιατί να έχει τόσο μεγάλη διαφορά στην απόδοση από έναν απλό;
Μπαίνει στη θέση του άλλου;

Απάντηση: Re: Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Για μάθε.

Μπαίνει στη θέση του άλλου.

Δε ξέρω βέβαια τι γίνεται για ατομικές μονάδες που έρχονται "σετ" πχ κιτουράμι-σατουρν κλπ.

Είναι "μαθητευόμενοι" θερμοστάτες με μαηκρο τσιπ και έχουν τη δυνατότητα να "μαθαίνουν" και να συμπεριφέρονται ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες, οπότε είναι και αποτελεσματικότεροι.

Εϊχα δει κάπου ένα σετάκι έξυπνου θερμοστάτη όπου υπήρχε η κεντρική μονάδα η οποία επικοινωνούσε ασύρματα με θερμοστάτες που έβαζες στα δωμάτια και μπορούσες να ρυθμίσεις μέχρι και "ζώνες" μέσα στο ίδιο το σπίτι, με δυνατότητα προγραμματισμού και χρονικά (πχ όταν λείπει το παιδί στο σχολείο έριχνες λίγο τη θερμοκρασία και την ανέβαζες μετά τις 2 που γυρνάει το παιδί σπίτι κλπ). Αυτό το επιτύγχανε με επίσης ασύρματες κεφαλές καλοριφέρ που λειτουργούν ως ηλεκτροβάνες.

Κι εγω δεν μπορω να καταλαβω πως μπορω να πετυχω μειωση καταναλωσης (σεβαστη) με εναν ψηφιακο θερμοστατη.
Αυτην την στιγμη εχω ενα παλιο μηχανικο μονιμα στους 20 βαθμους. Ειναι στο χωλ και πανω αριστερα απο ενα σωμα καλοριφερ (λογικα λαθος τοποθετηση)
Οταν φευγουμε για δουλεια το παω στους 18.
Τι παραπανω θα πετυχω με τον ψηφιακο, περα απο τους προγραμματισμους;
Δηλαδη οταν βαλω και στους 2 στο 20, με τον ψηφιακο θα καιω λιγοτερο;

Για μάθε.

Δεν είναι τόσο απλό, μπορεί να μην είναι όμοια ηλεκτρολογικά (να μην έχουν καν τον ίδιο αριθμό καλωδίων). Συνήθως ένας ηλεκτρολόγος -εάν δεν βαρεθεί να ασχοληθεί- βρίσκει την άκρη. Αλλά ας δει καλύτερα πρώτα, πριν αγοράσεις τον νέο.

Για μάθε.

Mου έχει πει ότι μπαίνει στη θέση του παλιού.
Όμως αν θυμάμαι καλά είναι για αυτόνομη και όχι για κεντρική θέρμανση. Δεν ξέρω τι έχεις.

Λογικά κάνει καλύτερη διαχείριση του άναψε - σβήσε. Θα τον ρωτήσω για το μοντέλο και βλέπουμε.
άμα δεν ψάξεις μόνος άκρη δε βγαίνει.

Τις προάλλες μου είπε και για τις υπέρυθρες αλλά με υπολογισμούς που έκανα εμένα δεν με σύμφερε.
Για κάποιον που καίει καλοριφερ και έχει υγρασία κάνουν δουλειά.

Ως τώρα έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο με συνδυασμό θερμαντικών μέσων/ενέργειας μπορείς να καταφέρεις οικονομία και ταυτόχρονα ίδια απόδοση συνολικά.
Επίσης το κάθε σπίτι μάλλον θέλει τη δική του μελέτη.

Τα έβαλα κάτω και η απόσβεση αργεί... τόσο που δεν ρισκάρω ακόμα. Για το θερμοστάτη ίσως το κάνω όμως μιας και ο δικός μου είναι 10ετίας οπότε τα έβγαλε τα λεφτά του.

Πρόσθεσε και τα όσα λέγαμε για ορθολογική χρήση βέβαια και κυρίως να εξασφαλίσουμε τα παιδιά.

Με τη μόνωση που πέρασα φέτος + καινούργια λάστιχα στα κουφώματα, ανάβω για μία ώρα και το σπίτι παραμένει ζεστό για πολλές ώρες αργότερα.
Ειδικά μετά το πέρασμα των λάστιχων έχω πιο πολύ θέμα αερισμού του σπιτιού παρά απώλειας θερμότητας.
Σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα και το ότι ο θερμοστάτης δεν ξεπερνάει τους 18 βαθμούς, δεν χρειάζεται να ανάβω το καλοριφέρ πάνω από 3 ώρες την ημέρα (ΜΟ).
Φυσικά ατάκες του στυλ "άναψε το καλοριφέρ να κάνουμε τα παιδιά μπάνιο" δεν παίζουν. Υπάρχει αερόθερμο για το μπάνιο που ανάβει για 10 λεπτά.

Έχω πάρει 600 λίτρα και νομίζω (ελπίζω; ) ότι θα βγει ο χειμώνας χωρίς δεύτερη αγορά.

Kαι γω 150 σύνολο έκαψα, αλλά μαζί με τζακ, κλιμ και σώματα, εναλλάξ ή με συνδυασμό.
Με θερμοστάτη γύρω στο 18. Μια ώρα το πολύ και αν. Αλλά δεν είναι Αθήνα. Ωραιόκαστρο είναι...

Re: Απάντηση: Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Κι εγω δεν μπορω να καταλαβω πως μπορω να πετυχω μειωση καταναλωσης (σεβαστη) με εναν ψηφιακο θερμοστατη.
Αυτην την στιγμη εχω ενα παλιο μηχανικο μονιμα στους 20 βαθμους. Ειναι στο χωλ και πανω αριστερα απο ενα σωμα καλοριφερ (λογικα λαθος τοποθετηση)
Οταν φευγουμε για δουλεια το παω στους 18.
Τι παραπανω θα πετυχω με τον ψηφιακο, περα απο τους προγραμματισμους;
Δηλαδη οταν βαλω και στους 2 στο 20, με τον ψηφιακο θα καιω λιγοτερο;

Θα πετυχεις μειωση ΜΟΝΟ αν ο θερμοστατης που εχεις ειναι σε λαθος σημειο.

Εχει βεβαια και καποιες ευκολιες (τον προγραμματιζεις να αναβει / σβηνει σε συγκεκριμενες ωρες, συγκεκριμενες θερμοκρασιες, διαφορετικα καθε μερα κλπ)

Σε συνδιασμο με θερμοστατικες κεφαλες σε καθε σωμα (κοντα στα 40-50 ευρω μαζι με τον διακοπτη) εισαι γκουρμε

Last edited:

Κι εγω δεν μπορω να καταλαβω πως μπορω να πετυχω μειωση καταναλωσης (σεβαστη) με εναν ψηφιακο θερμοστατη.;

ομοίως...

Re: Απάντηση: Re: Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Δεν είναι τόσο απλό, μπορεί να μην είναι όμοια ηλεκτρολογικά (να μην έχουν καν τον ίδιο αριθμό καλωδίων). Συνήθως ένας ηλεκτρολόγος -εάν δεν βαρεθεί να ασχοληθεί- βρίσκει την άκρη. Αλλά ας δει καλύτερα πρώτα, πριν αγοράσεις τον νέο.

Ειναι απλόυστατο

3 καλωδια εχει και ο ενας και ο αλλος
Βγαζεις τον ενα, βαζεις τον αλλο. ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ

Ειναι δουλεια του καυστηρατζη η τοποθετηση του

ομοίως...

Εαν εχεις τον θερμοστατη σε εναν διαδρομο πανω απο ενα καλοριφερ, και τον βαλεις πχ στους 18 βαθμους, θα ζεσταθει ποτε το σπιτι ?
Μαλλον οχι. Θα τον βαλεις στους 25,
Θα δουλευει το καλοριφερ περισσοτερο.

Αν εχεις τον θερμοστατη στο σωστο σημειο, ο ηλεκτρονικος δεν ειναι απαραιτητος

Ειναι απλόυστατο

3 καλωδια εχει και ο ενας και ο αλλος
Βγαζεις τον ενα, βαζεις τον αλλο. ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ

Ειναι δουλεια του καυστηρατζη η τοποθετηση του

αν είναι τρία βγάζεις τρία βάζεις δεν θέλω καυστηρατζή....
αλλά θέλω να καταλάβω πως από τα 3 στα 3 έχουμε μείωση στην ίδια θεση (εκτός από τα 175 που θα δώσουμε)

Εαν εχεις τον θερμοστατη σε εναν διαδρομο πανω απο ενα καλοριφερ, και τον βαλεις πχ στους 18 βαθμους, θα ζεσταθει ποτε το σπιτι ?
Μαλλον οχι. Θα τον βαλεις στους 25,
Θα δουλευει το καλοριφερ περισσοτερο.

Αν εχεις τον θερμοστατη στο σωστο σημειο, ο ηλεκτρονικος δεν ειναι απαραιτητος

εντάξει
κι αν τον έχεις δίπλα στο βορεινό παράθυρο στο 18 θα βγάλεις τη μπέμπελη στο υπόλοιπο σπίτι.
Δεν νομίζω να χρειάζεται να δώσεις 170 ευρώ γι αυτό

η λύση είναι θερμοστάτες σε βάνα σε κάθε σώμα.

Η από οτι μολις διαβασα, ασυρματος θερμοστατης ο οποιος θα μπει σε ενα σημειο με την μεση θερμοκρασια

αν είναι τρία βγάζεις τρία βάζεις δεν θέλω καυστηρατζή....
αλλά θέλω να καταλάβω πως από τα 3 στα 3 έχουμε μείωση στην ίδια θεση (εκτός από τα 175 που θα δώσουμε)

Εσυ μπορει να μην θες, αλλος μπορει να θελει.

Απο τα 3 στα 3 δεν ξερω τι εννοεις, αλλα απο τον παραδοσιακο του τοιχου σε ασυρματο εχουμε.

Πομπος / δεκτης

00832_1.jpg

&
Αν καταλαβαινεις τις Ουγγαρεζες, εδω:

http://www.youtube.com/watch?v=CvRUBSsEAHg

& η συνδεσμολογια εδω:

http://www.youtube.com/watch?annota...&feature=iv&src_vid=Shtqgbifi-4&v=a0n9F-0f44Y

Last edited:
μούξου είναι.
3 στα 3 εννοώ ότι δεν υπάρχουν άλλες γραμμές να κάνουν κάτι παραπάνω.
πάντως...hiend

εντάξει
κι αν τον έχεις δίπλα στο βορεινό παράθυρο στο 18 θα βγάλεις τη μπέμπελη στο υπόλοιπο σπίτι.
Δεν νομίζω να χρειάζεται να δώσεις 170 ευρώ γι αυτό

η λύση είναι θερμοστάτες σε βάνα σε κάθε σώμα.

Εννοεις Θερμοστατικες κεφαλες.

Περι τα 40 ευρω ανα σωμα. Κανε τον πολλαπλασιασμο. Υπολογισε επισης οτι για τα βαλεις θελει αδειασμα απο το νερο ολη η εγκατασταση, με οτι αρβαλα αυτο συνεπαγεται

Ειναι συνδιαστικη λυση. Εκτος αν εισαι καβαλα στο καλοριφερ

Mου έχει πει ότι μπαίνει στη θέση του παλιού.
Όμως αν θυμάμαι καλά είναι για αυτόνομη και όχι για κεντρική θέρμανση. Δεν ξέρω τι έχεις.

Λογικά κάνει καλύτερη διαχείριση του άναψε - σβήσε. Θα τον ρωτήσω για το μοντέλο και βλέπουμε.
άμα δεν ψάξεις μόνος άκρη δε βγαίνει.

Μονάχους μονάχους είμαι...
Με πολύ καλή μελέτη στο που θα μπει το κάθε σώμα και ο θερμοστάτης.
Άρα, πρακτικά δεν έχω να κερδίσω τίποτα. Προγραμματισμός δεν... Θέλω το σπίτι 24/7 ζεστό λόγω πιτσιρικιών.

Ειδικά ο μικρός που τη καταβρίσκει να ανεμίζει τις κάλτσες του χειμωνιάτικα...

Εγώ διαβάζω δύο πραγματάκια, αρκετά ενδιαφέροντα πάντως
1) Όσο πιο σταθερή η θερμοκρασία τόσο μικρότερη η αίσθηση κρύου (όταν πέφτει) Δηλαδή αν έχεις αυξομειώσεις 1-2 βαθμούς υποθέτεις ότι κάνει κρύο και κρατάς ψηλά το θερμοστάτη, ενώ με αυξομειώσεις μισού ως ενός βαθμού προσαρμόζετα ιτο σώμα μας σε (ελαφρώς μικρότερη θερμοκρασία).
2) το ψηφιακό (με τσιπάκι υπολογισμού της ανόδου/καθόδου της θερμοκρασίας) μπορεί να πετυχαίνει σταθερότερη θερμοκρασία.

Υπάρχουν τα θέματα βέβαια ακρίβειας στον ορισμό της επιθυμητής θερμοκρασίας, θέσης του θερμοστάτη (εγώ τον έχω μακριά μεν απο σώματα, αλλά δίπλα στη πόρτα... οπότε ανοίγει και κλείνει με την πόρτα ο ρουφιάνος) καθώς επίσης πόσο ενεργοβόρα θα είναι η συχνότερη (πιθανόν) εκίννηση του λέβητα καθώς και η θερμική αδράνεια του σπιτιού (πόσο μπορεί να κρατάει τη θερμοκρασία - απώλεις κτλ)...

Δε βλέπω πάντως να βλάπτει... εφόσον μιλάμε για 100άρικο.

Προσωπικά σκέφτομαι και σταδιακή αλλαγή σωμάτων με πιο σύγχρονα (και αυτά δεκαετίας είναι).
Θεωρητικά με υψηλότερης απόδοσης σώματα, ακόμα και ανακατανομή των φετών (όπου παρατηρείται ανεπιθύμητα υψηλή θερμοκρασία ή το αντίθετο) να επιτευχθεί οικονομία.

Και πάλι χωρίς ειδικές γνώσεις και ακριβείς μετρήσεις άντε βγάλε άκρη... αυτό είναι που με σταματάει κάθε φορά άλλωστε.

Last edited: