Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Νικο, γιατι να αλλαξεις σωματα ? (κατ αρχας)

Ειναι παρα πολλοι οι παραμετροι που καποιο κυκλωμα δεν ζεσταινει σωστα...

Απο μικρα (σε θερμιδες) σωματα, μπουκωμενα δικτυα, ενεπαρκης κυκλοφορητης, καυστηρας, λεβητας, θερμοστατης (λεβητα), και βεβαιως η μονωση του σπιτιου...

Έχω περισσότερη ζέστη απότι μας χρειάζεται σε κάποια δωμάτια και το μπάνιο.Απο θερμική αδράνεια καλά τα πάμε, διπλά τζάμια, σύγχρονα κουφώματα, σχετικά καλή μόνωση τοίχων.

Δεν μπορώ να ξέρω γιατί όμως ρε Ντίνο. Απλά έχουμε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ίδια θερμοκρασία σε όλο το σπίτι. Πιθανόν να τα κάνω χειρότερα θα μου πεις και δεν θα έχεις άδικο... αυτόσκέφτομαι και δεν το προχωράω άλλωστε. Πάντως το γεγονός ότι κλείνω την παροχή αρκετές φορές τόσο στη τουαλέτα όσο και στο υπνοδωμάτιό μας χωρίς επίπτωση (τουλάχιστον που να γνωρίζω) στη λειτουργία του θερμοστάτη συνηγορούν ότι κάτι δεν πάει καλά... ή τουλάχιστον ότι σηκώνει βελτίωση το πράγμα.

το δεύτερο είναι ότι πρέπει να κόψω το χέρι της γυναίκας μου... που τη χάνεις που τη βρίσκεις πάει και ανεβάζει τη θερμοκρασία στο 22... πάλι 20 εγώ κοκ...έτσι περνάμε την μέρα μας σπίτι... λολ

Δύο σωλήνες. Γεμίζει το σώμα και μετά προχωράει το ζεστό στο άλλο (νομίζω´?... τουλάχιστον είναι σίγουρο ότι σε κάθε σώμα απο κάτω υπάρχουν δύο σωλήνες)

τώρα πως κλείνει το κάθε σώμα ξεχωριστά... άγνωστο. Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου, μιας και φαντάζομαι αυτό δεν αλλάζει τώρα.
Φαντάζομαι ότι η βάνα σταματάει την παροχή και το ζεστό κυκλοφορεί στην επόμενη σωλήνα... σωστά?

Last edited:
Re: Απάντηση: Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Δύο σωλήνες. Γεμίζει το σώμα και μετά προχωράει το ζεστό στο άλλο (νομίζω´?... τουλάχιστον είναι σίγουρο ότι σε κάθε σώμα απο κάτω υπάρχουν δύο σωλήνες)

τώρα πως κλείνει το κάθε σώμα ξεχωριστά... άγνωστο. Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου, μιας και φαντάζομαι αυτό δεν αλλάζει τώρα.
Φαντάζομαι ότι η βάνα σταματάει την παροχή και το ζεστό κυκλοφορεί στην επόμενη σωλήνα... σωστά?

Μονοσωληνιο εχεις.
Ο ενας σωληνας ξεκινα απο τον λεβητα (παει το ζεστο), και ο αλλος καταληγει στον λεβητα (επιστρεφει) το "κρυο"
Το καθε σωμα κλεινει απο την βανα του.

Αν βαλεις θερμοστατικες κεφαλες, μπορεις να ρυθμιζεις την θερμοκρασια του καθε σωματος ξεχωριστα.
Πχ στο σωμα του ΥΔ που ανεβαζει πολυ, το ρυθμιζει αυτη η βανα να κλεινει (να μην "παιρνει" νερο μολις πιασει την επιθυμιτη θερμοκρασια)

Βεβαια, υπαρχει και το αλλο ενδεχομενο.... Να ειναι φυσιολογικη η θερμοκρασια του σωματος της τουαλετας και του ΥΔ, και να υπολειτουργουν τα αλλα...

Ειναι μπερδεματακι. Με την εξαερωση πως τα πας ?

Κανας υδραυλικος βρε παιδιαααα

στο σπίτι έχω μάλλον δισωλήνιο σύστημα.

Από το λεβητοστάσιο φεύγουν 2 μεγάλες σε διάμετρο σωλήνες και φτάνουν στο κέντρο του σπιτιού όπου υπάρχει ο πίνακας των καλοριφέρ. Είναι σαν πίνακας υδροληψίας μόνο που αντί για βρύσες οι απολήξεις του φτάνουν στα...σώματα των καλοριφέρ.

Δηλαδή δεν συνδέονται τα σώματα το ένα μετά το άλλο αλλά "παράλληλα" στον πίνακα.

Αν δε θέλω κάποιο σώμα να δουλέυει εκτός από τα διακοπτάκια του σώματος μπορώ να το κλείσω και από τον πίνακα (με τα αντίστοιχα διακοπτάκια).

Το σύστημα αυτό με τον πίνακα είναι λίγο πιο μπελαλίδικο για τον μάστορα αλλά έχει το πλεονέκτημα της ομοιόμορφης ζέστης όταν ξεκινάς τον λέβητα.

Ουσιαστικά μέσα σε 10 λεπτά όσο κρύο και να είναι το σπίτι αρχίζει και "σπάει" η ατμόσφαιρα.

Ο πατέρας μου έχει το κλασικό "καλοριφέρ μετά το καλοριφέρ" σύστημα και παρόλο που είναι πολύ μικρότερο το σπίτι, καμία σχέση σε χρόνο απόδοσης.

Α αυτό είναι το μονοσωλήνιο? οκ, μάλλον αυτό!
edit. και εγώ υποδοχές έχω όμως... σαν του Στέργιου... έξω απο το σπίτι και φεύγουν διαφορετικές σωλήνες στα σώματα (μέσα στο πάτωμα)!

Όλα τα σώματα δουλεύουν καλά, εξαέρωση το προσέχουμε συχνά γιατί είμαι στο 5ο.

Υπάρχει ένα θεματάκι που υποπτεύομαι και ενισχύει την άποψή μου ότι πρέπει να ελαφρύνω απο φέτες κάποιους χώρους... το ψάχνω...

Last edited:
Στο δικό μου (έχω 9 σώματα, τα περισσότερα μεγάλα έως πολύ μεγάλα) από έναν συλλέκτη μετά τον ατομικό λέβητα, φεύγουν κάτω από το δάπεδο μαζί 9 ζευγάρια σωλήνων. Δεν ξέρω πώς λέγεται αυτό. Ζεσταίνουν το ξύλινο δάπεδο από όπου περνάνε, σχεδόν σαν να είχα ενδοδαπέδια πάντως.

Βέβαια δυστυχώς ο λέβητάς μου (αερίου) πρόσφατα έμεινε από πλακέτα (ευτυχώς που είχα ήδη το ενεργειακό) και κάνει περίεργες διακοπές οπότε παραμένει εκτός λειτουργίας, και το σκέφτομαι εάν συμφέρει η επισκευή ή ακόμη και η αντικατάστασή του, καθώς ζεσταίνομαι αρκετά καλά (βέβαια με χρήση inverter a/c στα υπνοδωμάτια, τα οποία απέχουν αρκετά). Μάλλον θα το κάνω όμως, άλλη η ζέστη του καλοριφέρ, χώρια που φέτος δεν έπιασε πραγματικό κρύο και συνεχόμενα, όπως πέρισυ. Μόλις μέχρι -3 έπιασε στην περιοχή, και αυτό για 3-4 μέρες.

Last edited:

στο σπίτι έχω μάλλον δισωλήνιο σύστημα.

Από το λεβητοστάσιο φεύγουν 2 μεγάλες σε διάμετρο σωλήνες και φτάνουν στο κέντρο του σπιτιού όπου υπάρχει ο πίνακας των καλοριφέρ. Κολεκτερ το λενε αυτοΕίναι σαν πίνακας υδροληψίας μόνο που αντί για βρύσες οι απολήξεις του φτάνουν στα...σώματα των καλοριφέρ.

Δηλαδή δεν συνδέονται τα σώματα το ένα μετά το άλλο αλλά "παράλληλα" στον πίνακα.

Μετρα ποσες κοκκινες (ζεστου νερου) και ποσες μπλε (κρυου νερου) βανες (τα διακοπτακια που λες) εχεις

Αν δε θέλω κάποιο σώμα να δουλέυει εκτός από τα διακοπτάκια του σώματος μπορώ να το κλείσω και από τον πίνακα (με τα αντίστοιχα διακοπτάκια).

Ειναι μαλλον αδυνατον να εχεις γραμμη για καθε σωμα ξεχωριστα απο το κολεκτερ. Οποτε και απο το κολεκτερ συνδεονται (ανα καναλι) καποια σωματα σε σειρα.
Οταν κλεινες ενα διακοπτη κλεινει μονο ενα σωμα?

Το σύστημα αυτό με τον πίνακα είναι λίγο πιο μπελαλίδικο για τον μάστορα αλλά έχει το πλεονέκτημα της ομοιόμορφης ζέστης όταν ξεκινάς τον λέβητα.

Ουσιαστικά μέσα σε 10 λεπτά όσο κρύο και να είναι το σπίτι αρχίζει και "σπάει" η ατμόσφαιρα.

Ο πατέρας μου έχει το κλασικό "καλοριφέρ μετά το καλοριφέρ" σύστημα και παρόλο που είναι πολύ μικρότερο το σπίτι, καμία σχέση σε χρόνο απόδοσης.

Το μονοσωληνιο (αυτο που εχει ο πατερας σου) εκτιμω πως αργει επειδη πρειπει το ζεστο νερο να κανει μεγαλυτερη διαδρομη, μεχρι να φτασει - ζεστανει και το τελευταιο σωμα. Ισως ομως να τα εχει φτυσει και ο κυκλοφορητης. Γενικως υπαρχουν πολυ παραμετροι...

Στο δικό μου (έχω 9 σώματα, τα περισσότερα μεγάλα έως πολύ μεγάλα) από έναν συλλέκτη μετά τον ατομικό λέβητα, φεύγουν κάτω από το δάπεδο μαζί 9 ζευγάρια σωλήνων. Δεν ξέρω πώς λέγεται αυτό. Ζεσταίνουν το ξύλινο δάπεδο από όπου περνάνε, σχεδόν σαν να είχα ενδοδαπέδια πάντως.

Πολυκαναλο

Βέβαια δυστυχώς ο λέβητάς μου (αερίου) πρόσφατα έμεινε από πλακέτα (ευτυχώς που είχα ήδη το ενεργειακό) και κάνει περίεργες διακοπές οπότε παραμένει εκτός λειτουργίας, και το σκέφτομαι εάν συμφέρει η επισκευή ή ακόμη και η αντικατάστασή του, καθώς ζεσταίνομαι αρκετά καλά (βέβαια με χρήση inverter a/c στα υπνοδωμάτια, τα οποία απέχουν αρκετά). Μάλλον θα το κάνω όμως, άλλη η ζέστη του καλοριφέρ, χώρια που φέτος δεν έπιασε πραγματικό κρύο και συνεχόμενα, όπως πέρισυ. Μόλις μέχρι -3 έπιασε στην περιοχή, και αυτό για 3-4 μέρες.

...

Α αυτό είναι το μονοσωλήνιο? οκ, μάλλον αυτό!
edit. και εγώ υποδοχές έχω όμως... σαν του Στέργιου... έξω απο το σπίτι και φεύγουν διαφορετικές σωλήνες στα σώματα (μέσα στο πάτωμα)!

Όλα τα σώματα δουλεύουν καλά, εξαέρωση το προσέχουμε συχνά γιατί είμαι στο 5ο.

Υπάρχει ένα θεματάκι που υποπτεύομαι και ενισχύει την άποψή μου ότι πρέπει να ελαφρύνω απο φέτες κάποιους χώρους... το ψάχνω...

Πολυκαναλο εχεις και εσυ.
Εξαερωση παντα οταν ειναι κρυα τα σωματα φανταζομαι πως κανεις (?)

Τι θεματακι υποπτευεσαι ?

Σώπα, δλδ έχω πολυκάναλο σπίτι? Wow!
Αφού δεν το έχω σε ηχητικά, το έχω σε καλοριφέρ. Έστω και εάν είναι εκτός λειτουργίας :flipout:

it's a secret ;-)

Προσεξε:
Ας πουμε οτι εχεις 8 σωματα. Συνολο ας πουμε 12.000 θερμιδες. Θεωρουμε οτι εχεις σωστα μετρημενες τις αναγκες χωρου σε θερμιδες.
(ΧΟΝΔΡΙΚΑ, κυβικα επι 40 για διαμερισμα)
Ας πουμε οτι η πολυκατοικια εχει 4 διαμερισματα, 12.οοο θερμιδες για το καθε διαμερισμα, συνολο 48.000 θερμιδες

Πρεπει ο λεβητας να βγαζει ενα 20-30% παραπανω, δλδ περι τις 58.000.
_Τις βγαζει?
_Ο καυστηρας υποστηριζει τον συγκεκριμενο λεβητα ?

Λες καποια σωματα (αν καταλαβα καλα) δεν ζεματανε οπως καποια αλλα
_ Τα εχεις εξαερωσει σωστα ?
_ Ποσο μακρια απο το κολεκτερ ειναι αυτα (σε σχεση με αυτα που ζεματανε) ?
_ Ειναι στο ιδιο καναλι, ή σε διαφορετικα ?

Κανας υδραυλικος βρε παιδιαααα

Όλα τα σώματα (δια της αφής) προσφέρουν την ίδια θερμότητα.
Ο λέβητας ελέγχεται και συντηρείται annualy (not any defects reported lol)
Απο κατασκευής δεν έχει γίνει αλλαγή στα σώματα (θεωρώ μάλλον δύσκολο να έχει γίνει λάθος στη μελέτη...)
Τα σώματα που σκέφτομαι να μικρύνω είναι τα πιο απομακρυσμένα απο το κολεκτέρ...
Τι μένει?

ε αυτό... :flipout:

Εγώ διαβάζω δύο πραγματάκια, αρκετά ενδιαφέροντα πάντως
1) Όσο πιο σταθερή η θερμοκρασία τόσο μικρότερη η αίσθηση κρύου (όταν πέφτει) Δηλαδή αν έχεις αυξομειώσεις 1-2 βαθμούς υποθέτεις ότι κάνει κρύο και κρατάς ψηλά το θερμοστάτη, ενώ με αυξομειώσεις μισού ως ενός βαθμού προσαρμόζετα ιτο σώμα μας σε (ελαφρώς μικρότερη θερμοκρασία).
2) το ψηφιακό (με τσιπάκι υπολογισμού της ανόδου/καθόδου της θερμοκρασίας) μπορεί να πετυχαίνει σταθερότερη θερμοκρασία.

Δεν Νομίζω Τάκη.
Ο καυστήρας είναι on off. Να καταλάβω ότι κάνει οικονομία ένα σύστημα αν μετατρέπει τον καυστήρα σε inverter. Και αυτό φυσικά δεν μπορεί να το κάνει ένας θερμοστάτης μόνος του, θα πρέπει να το κάνει ο ίδιος ο καυστήρας σε συνδιασμό με κάτι...
Αλλά πάλι, αν έχεις τον θερμοστάτη στους 18, αν πέσεις στους 17 θα ανάψει.
Δεν παίζει να πέσει στους 16 και να μην ανάψει, εκτός αν είναι ελαττωματικός.

το δεύτερο είναι ότι πρέπει να κόψω το χέρι της γυναίκας μου... που τη χάνεις που τη βρίσκεις πάει και ανεβάζει τη θερμοκρασία στο 22... πάλι 20 εγώ κοκ...έτσι περνάμε την μέρα μας σπίτι... λολ

Όλες οι γυναίκες ίδιες είναι.
Εγώ άφησα τη δική μου 15 μέρες χωρίς πετρέλαιο πέρυσι τονίζοντας επανειλημμένα ότι εκείνη το έκαψε τσάμπα μέσα στο χειμώνα και φέτος φαίνεται να έχει στρώσει... :p

Δεν Νομίζω Τάκη.
Ο καυστήρας είναι on off. Να καταλάβω ότι κάνει οικονομία ένα σύστημα αν μετατρέπει τον καυστήρα σε inverter. Και αυτό φυσικά δεν μπορεί να το κάνει ένας θερμοστάτης μόνος του, θα πρέπει να το κάνει ο ίδιος ο καυστήρας σε συνδιασμό με κάτι...
Αλλά πάλι, αν έχεις τον θερμοστάτη στους 18, αν πέσεις στους 17 θα ανάψει.
Δεν παίζει να πέσει στους 16 και να μην ανάψει, εκτός αν είναι ελαττωματικός.

Όλες οι γυναίκες ίδιες είναι.
Εγώ άφησα τη δική μου 15 μέρες χωρίς πετρέλαιο πέρυσι τονίζοντας επανειλημμένα ότι εκείνη το έκαψε τσάμπα μέσα στο χειμώνα και φέτος φαίνεται να έχει στρώσει... :p

Με τον καυστήρα δε παίζει να κάνει κάτι, συμφωνώ.

Αλλά αν έχει (όπως λένε) έξυπνο τσιπάκι που μπορεί να υπολογίζει Δθ/dt τότε ίσως να κόβει λίγο κάτω απο την επιθυμητή θερμοκρασία γνωρίζοντας ότι τα σώματα συνεχίζουν να θερμαίνουν και μετά τη παύση του καυστήρα. Με τον ίδιο τρόπο ίσως ανάβει την κατάλληλη ώρα και πριν πέσει περισσότερο η θερμοκρασία.

Με κάθε επιφύλαξη βέβαια, αλλά μου φαίνεται λογικό να κάνεις διπλή οικονομία έτσι. Τόσο αντέχοντας σε χαμηλότερη θερμοκρασία (ας πούμε στους 19 αντί τους 20 αλλά και χωρίς να σπαταλάς ώρες καύσης όταν δεν απαιτείται για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας.

Το κόλπο είναι (αν υποθέσουμε ότι οι υπόλοιποι παράγοντες είναι σταθεροί) πως με αυτή τη λογική θα έχουμε περισσότερα start/stop... Aυτό όμως σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση αφού μιλάμε για εκκίνηση.
Δεν ξέρω ρε Θανάση... :guitarist: τι να σε πω... χάος...

Ti γίνεται ρε σεις....Ξεκίνησα το νήμα με ξύλο και πάω μια στο τέλος και βρήκα πετρέλαιο!!!
Εγώ πάντως όσο φυσάει έξω, θα τον κάψω τον 1 τόνο που πήρα . Μην μας πιάσει το πολύ κρύο φοβάμαι ...γιατί είναι μεγάλο το σαλόνι και δεν ζεσταίνεται με 2 ώρες τζάκι.
Α! Να πω ότι αγόρασα με βάρος !! (Με όγκο είναι χειρότερη η κλεψιά.)

Χειρότερη από την κλεψιά στο πετρέλαιο; Γιατί εκεί εάν κατάλαβα καλά εάν δεν γεμίζεις στάνταρ 200λιτρα βαρέλια (που και εκεί έχω ακούσει να έχουν χωρέσει... και 240 λίτρα!), ένα 10-15% κλεψιά το έχεις με το καλημέρα.