ΑΓΟΡΑ ΚΕΡΑΙΑΣ

H (φοβερή και τρομερή) Con Dor εγκαταστάθηκε και επιασα 2 καναλια που δεν μπορούσα πριν...
το προβλημα ειναι ομως ότι αν τη γυρίσω λίγο προς τα αριστερά πιανει καλά τα μισα καναλια και αν τη γυρισω προς τα δεξια πιανει καλα τα άλλα μισά... αν την αφήσω στη μέση τα βλέπω όλα από ...λίγο!!!
Πάντως αυτά που τα πιάνει καλά δείχνουν άψογα (για 14αρα crt μιλάω...!!!).

Πως είναι τώρα ; όπως μια τρίαινα κάθετα; , βάλε την οριζόντια ... απλά δεν στηρίζεται ( δεν μεταβάλεται το σύστημα στήριξης ) με εύκολο τρόπο ... Εχω ακούσει σε τέτοιες περιπτώσεις ότι το οριζόντιο βελτίωσε πολύ τα πράγματα ...

Απάντηση: Re: ΑΓΟΡΑ ΚΕΡΑΙΑΣ

H (φοβερή και τρομερή) Con Dor εγκαταστάθηκε και επιασα 2 καναλια που δεν μπορούσα πριν...
το προβλημα ειναι ομως ότι αν τη γυρίσω λίγο προς τα αριστερά πιανει καλά τα μισα καναλια και αν τη γυρισω προς τα δεξια πιανει καλα τα άλλα μισά... αν την αφήσω στη μέση τα βλέπω όλα από ...λίγο!!!
Πάντως αυτά που τα πιάνει καλά δείχνουν άψογα (για 14αρα crt μιλάω...!!!).

Προφανως, υπαρχουν 2 διαφορετικα σημεια εκπομπης. Επρεπε να παρεις την αντιστοιχη (κεραια) στην εκδοση "πανελ", η οποια εχει ως χαρακτηριστικο τη μεγαλυτερη γωνια ληψης.

Πανελ εννοεις αυτή σε σχήμα ρομβου? Και δεν μπορω να την αλλαξω, την πηρα απο το πρακτικερ Θεσσαλονικης...

Και μαλλον εχει 2 σημεια ληψης... ένα απο το Παγγαιο και ενα απο... καπου αλλου αλλα δεν θυμαμαι που... η περιοχη ειναι η Ασπροβαλτα Θεσσαλονικης.

Με αυτη που εχω τωρα μπορω να διορθωσω αυτο το προβλημα των δυο σημειων ληψεως??

Απάντηση: Re: ΑΓΟΡΑ ΚΕΡΑΙΑΣ

Πανελ εννοεις αυτή σε σχήμα ρομβου? Και δεν μπορω να την αλλαξω, την πηρα απο το πρακτικερ Θεσσαλονικης...

Και μαλλον εχει 2 σημεια ληψης... ένα απο το Παγγαιο και ενα απο... καπου αλλου αλλα δεν θυμαμαι που... η περιοχη ειναι η Ασπροβαλτα Θεσσαλονικης.

Με αυτη που εχω τωρα μπορω να διορθωσω αυτο το προβλημα των δυο σημειων ληψεως??

Η κεραια τυπου "πανελ", κοινως "πλεγμα", ειναι τετραγωνη. Εσυ εχεις μια "κατευθυντικη", η οποια, οπως λεει και το ονομα της, εχει δυνατοτητα ληψης αποκλειστικα απο το σημειο της κατευθυνσης της, απορριπτοντας τα παραπλευρα σηματα.
Αφου δεν μπορεις να την αλλαξεις, θα πρεπει να προσθεσεις στην εγκατασταση αλλη μια κατευθυντικη (μια για καθε σημειο εκπομπης), και στη συνεχεια να τις οδηγησεις σε ενα συστημα μεικτη (με 2 εισοδους UHF και 1 VHF) - ενισχυτη. Αν προσθεσεις και μια κεραια VHF, τοτε θα εχεις αυτο που λεμε για περιοχες με 2 ή 3 σημεια εκπομπης "ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ".

Re: Απάντηση: Re: ΑΓΟΡΑ ΚΕΡΑΙΑΣ

Πολύ σωστά. Συμφωνώ :worshippy:

Η κεραια τυπου "πανελ", κοινως "πλεγμα", ειναι τετραγωνη. Εσυ εχεις μια "κατευθυντικη", η οποια, οπως λεει και το ονομα της, εχει δυνατοτητα ληψης αποκλειστικα απο το σημειο της κατευθυνσης της, απορριπτοντας τα παραπλευρα σηματα.
Αφου δεν μπορεις να την αλλαξεις, θα πρεπει να προσθεσεις στην εγκατασταση αλλη μια κατευθυντικη (μια για καθε σημειο εκπομπης), και στη συνεχεια να τις οδηγησεις σε ενα συστημα μεικτη (με 2 εισοδους UHF και 1 VHF) - ενισχυτη. Αν προσθεσεις και μια κεραια VHF, τοτε θα εχεις αυτο που λεμε για περιοχες με 2 ή 3 σημεια εκπομπης "ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ".

Η επιλογή μιας κεραίας είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και πρέπει να γίνει με βάση την περιοχή λήψη μας και όχι τα χαρακτηριστικά της κεραίας. Όταν στην περιοχή μας λαμβάνουμε σήμα από μια περιοχή τότε χρησιμοποιούμε μια μονοκατευθυντική κεραία, όπως η Yagi (η Triplex είναι μια υποπερίπτωση αυτής, με δύο ανακλαστήρες πάνω και κάτω από το κυρίως σώμα). Αντίθετα, αν λαμβάνουμε από περισσότερα σημεία τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια παντουκατευθυντική κεραία, όπως η Panel. Στις περιπτώσεις αυτές κοιτάμε τον λοβό απολαβής.
Τώρα, βασικό χαρακτηριστικό μιας καλής κεραίας είναι το Gain (απολαβή). Θεωρητικά όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο καλύτερο σήμα θα πάρουμε στην TV μας. Όταν όμως στην περιοχή μας έχουμε ήδη πολύ υψηλό σήμα, μια τέτοια κεραία θα δημιουργήσε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού θα μπούκωνε το σήμα (υπεροδήγηση).
Τώρα όσο αφορά το υλικό κατασκευής, καλό θα είναι να είναι από αλουμίνιο (στοιχεία και ανακλαστήρας), ενώ το πάνελ του ανακλαστήρα όσο πιο πυκνό είναι τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχει. Προσοχή όμως, σε περιοχές με έντονο άερα, χρησιμοποίούμε πάνελ ανακλαστήρα, με αερό πλέγμα.
Πάμε τώρα στην διάταξη των στοιχείων λήψης (κοινώς στα δίπολα). Η απόσταση μεταξύ των διπόλων, εξαρτάται και πάλι από την απόσταση της πηγής με το σημείο λήψης. Η Condor Triplex, που είναι στην ουσία αντιγραφή της Televes, έχει διαφορές στην απόσταση των στοιχείων λήψης από την Televes, αφού προσαρμόζει την λήψη στην ελληνική πραγματικότητα. Άρα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα η Condor, θα παρέχει καλύτερη λήψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι καλύτερη στην Ολλανδία, αφού έχει κατασκευαστεί με παγκόσμιες προδιαγραφές και όχι με ελληνικές.
Πάντως σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να βλέπουμε είναι την ποιότητα της εικόνας. Μια καλής κατασκευής κεραίας, αλλάζει την εικόνα που βλέπετε στα αναλογικά κανάλια. Δίνει περισσότερα χρώματα και περισσότερη ζωντάνια, ενώ μια κακή κεραία δείχνει την εικόνα πιο... χλωμή.
Εγώ για αυτούς τους λόγους... προτίμησα Televes.

Φιλικούς χαιρετισμούς
Αργύρης

Πολύ χρήσιμα όλα αυτά παιδιά... εγώ δεν τα πρόλαβα... στην επόμενη όμως θα ξέρω...

Το thread ξεκίνησε απλά και εξελίχθηκε εξαιρετικά με πάρα πολύ καλά posts (και σε τεχνικό επίπεδο) που δίνουν κατευθύνσεις για το πως να επιλέγουμε και το πως να τοποθετούμε μια κεραία..

για το λόγο αυτό γίνεται sticky...

Καλησπέρα σε όλους! Είμαι νέο μέλος στο AVclub και ομολογώ οτι είναι και
> το καλύτερο στο χώρο από το λίγο χρόνο που εχω αφιερώσει στο να διαβάζω
> τις απόψεις και τη κατάθεση γνώσεων σας πρός όφελος ψιλοάσχετων όπως η
> αφεντιά μου.
> Προχωρώ στο παρασύνθημα. Αγόρασα την 32PF9731D/10 πρίν 10 ημέρες. Σε
> ορισμένα κανάλια(μεγκα, αλτερ)βλέπω μια οριζόντια πάχους 1-2 χιλιοστών
> άσπρη γραμμή σε όλο το μήκος του πάνελ να κατεβαίνει προοδευτικά με την
> ίδια ταχύτητα πρός τα κάτω κάτι σαν ρυθμό ανανέωσης σε slow motion.Στη νετ
> πάλι χάλια εικόνα. Η αλήθεια είναι οτι σε άλλα κανάλια πχ sport+ η εικόνα
> δεν εμφανίζει τίποτα απο τα παραπάνω. Που οφείλονται όλα αυτά? Ευχαριστώ
> εκ των προτέρων

σου απαντώ κι εδώ:

αφού δεν στο κάνει σε όλα τα κανάλια...είναι θέμα λήψης...δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα η συσκευή σου...

και πάλι καλωσήρθες!!!

Για παρεμβολή το βλέπω... Υπάρχει κάποιο Link κοντά στην περιοχή σου? Το κάνει σε όλα τα αναλογικά κανάλια ή μόνο σε ορισμένα? Από που κάνεις λήψη, Πάρνηθα, Υμηττό ή Αίγινα? Τι κεραία έχεις panel ή Yagi και τι μάρκα είναι? Υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στην εγκατάστασή σου ή στην περιοχή λήψης? Από ποια περιοχή κάνεις λήψη?
Δώσε μας μερικά στοιχεία για να μπορέσουμε να απαντήσουμε όσο το δυνατόν εγκυρότερα...

Μένω στο Γαλάτσι, η κεραία βλέπει ακριβώς στην ευθεία την καμμένη Πάρνηθα!:bigcry: Το φαινόμενο αυτό το κάνει μόνο στα συγκεκριμένα κανάλια που προανέφερα. Τώρα η κεραία είναι σαν την televes 45 τρίαινα απο μάρκα με έκαψες. Το καλώδιο 15ετίας:chinese:Με την προηγούμενη tv δεν είχα αυτή την ενοχλητική οριζόντια γραμμή τώρα που πήρα την 32pf9731d μου έχουν σπάσει τα νεύρα και δεν βλέπω τα συγκεκριμένα κανάλια!! Τι να κάνω βρε παιδιά??

Σπύρο έψαξα όλη την μπάντα UHF σε χειροκίνητη κατάσταση αλλά τίποτα. Θα αγοράσω μια televes και το καλύτερο καλώδιο και ελπίζω να φτιάξει. 'Αντε γιατί. . . Ευχαριστώ για την υπομονή σας και το ενδιαφέρον.

Τώρα, βασικό χαρακτηριστικό μιας καλής κεραίας είναι το Gain (απολαβή). Θεωρητικά όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο καλύτερο σήμα θα πάρουμε στην TV μας. Όταν όμως στην περιοχή μας έχουμε ήδη πολύ υψηλό σήμα, μια τέτοια κεραία θα δημιουργήσε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού θα μπούκωνε το σήμα (υπεροδήγηση).

Οπως σε εμας (καινούργια κατασκευή), βλέπουμε κεραίες Υμηττού φάτσα κάρτα και μας είχε ρυθμίσει το gain του ενισχυτή στο τερμα! Λάμπα άναβες απο την κεραία τηλεόρασης και φυσικά η εικόνα ήταν χαλια. Ετσι ρύθμισα το gain στο 1/3 περίπου και είναι ολα τελεια τωρα.

nice post!