Αγορά κλιματιστικού

Επανέρχομαι παίδες:

Διονυση, η εξωτερικη πλευρα ΑΔ ... με τι συνορευει, τι βλεπει ?

Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από την ΑΔ. Μόνο αέρας...Όλο το σπίτι είναι ελεύθερο γύρω γύρω με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς θερμομόνωσης.

Συνοψίζω τις τρεις πιθανές λύσεις.
Με το φτωχό μου το μυαλό θεωρώ ως πιο ευέλικτη την Α ή την Β. Αυτές οι διατάξεις πιστεύω ότι θα ψύχουν καλύτερα την κουζίνα. Δεν ξέρω όμως αν από τεχνικής άποψης (απόδοσης κλπ) είναι προτιμότερο η κατεύθυνση της ροής του αέρα να είναι ίδια (Α) ή αντίθετη (Β). Ένα θέμα που θα προέκυπτε με μία (μεγάλη) συσκευή (Γ) είναι ότι ίσως να απαιτείται ξεχωριστή γραμμή ρεύματος και ο πίνακας είναι στην άλλη άκρη του σπιτιού. Μια μικρή συσκευή όμως (9-12.000 btu) μπορεί να πάρει από τις διπλανές πρίζες.
Το μόνο που με χαλάει κάπως στη λύση Β είναι ότι η εξωτερική μονάδα πρέπει να τοποθετηθεί στην βεράντα (χώρος, θόρυβος).

A
plan_1b.jpg

Β
plan_2b.jpg

Γ
plan_3b.jpg

Την πρώτη λύση νομίζω. Γιατί ετσι θα στέλνεις και αέρα προς υπνοδωμάτια που στην β δεν γίνεται. Μετά στην α οι εξωτερικές ειναι πιο κοντά στις εσωτερικές. Τέλος η γ μην περιμένεις να στέλνει και πολύ αέρα προς υπνοδωμάτια θα κόβεται απο τον τοίχο της κουζίνας που προηγείται.

Στην πρώτη λύση το ac που ειναι προς την γωνία Α να ειναι 12 αρι για να καλύπτει λίγο γρηγορότερα και προς τα υπνοδωμάτια.

Την πρώτη λύση νομίζω. Γιατί ετσι θα στέλνεις και αέρα προς υπνοδωμάτια που στην β δεν γίνεται. Μετά στην α οι εξωτερικές ειναι πιο κοντά στις εσωτερικές. Τέλος η γ μην περιμένεις να στέλνει και πολύ αέρα προς υπνοδωμάτια θα κόβεται απο τον τοίχο της κουζίνας που προηγείται.

Στην πρώτη λύση το ac που ειναι προς την γωνία Α να ειναι 12 αρι για να καλύπτει λίγο γρηγορότερα και προς τα υπνοδωμάτια.

Τα υπνοδωμάτια δεν με ενδιαφέρουν. Τα άσπρα βέλη δεν έχουν να κάνουν με τον αέρα αλλά με το τι υπάρχει δίπλα.
Το κόκκινο δεν το κατάλαβα.

Τα υπνοδωμάτια δεν με ενδιαφέρουν. Τα άσπρα βέλη δεν έχουν να κάνουν με τον αέρα αλλά με το τι υπάρχει δίπλα.
Το κόκκινο δεν το κατάλαβα.

Εννοώ ότι ειναι ακριβώς πίσω απο τις εσώτερικες σύμφωνα με το σκαρίφημα . Στο άλλο η μια ειναι οχι ακριβώς δίπλα συν του ότι το ένα βγαίνει στην βεράντα που κάθεσαι και δεν το θες.

Ανεξάρτητα απο το αν θες ή οχι δροσιά προς τα υπνοδωμάτια νομίζω ότι η πρώτη ειναι καλύτερη λύση για τους λόγους που προανέφερα και γιατί μετά απο κάποιες ώρες θα δροσίζουν και τα υπνοδωμάτια που στην β λύση δεν γίνεται μην το υποτιμάς αυτό σε ενδιαφέρει να δροσίζει όσο το δυνατό περισσότερος χώρος.

αν τελικά αδιαφορείς για τα υπνοδωμάτια ίσως ως δεύτερη επιλογή θα έβαζα την Τρίτη λύση.

Τώρα κατάλαβα τι εννοείς. Μιλάς για τις εξωτερικές μονάδες.
Στην λύση Α οι εξωτερικές μονάδες πηγαίνουν υποχρεωτικά στην πλευρά ΔΓ διότι στην γωνία Α υπάρχει το τζάκι. Η υλοποίηση 1 εξωτερική μονάδα + 2 εσωτερικές έχει πέσει στο τραπέζι για τη λύση Α.
Στη λύση Β οι εξωτερικές μονάδες θα είναι πολύ κοντά στις εσωτερικές με την παραχώρηση ότι η μία εξωτερική θα πάει στη βεράντα.
Η λύση Γ έχει το θέμα της πιθανής μη επαρκούς ψύξης της κουζίνας, το θέμα της τροφοδοσίας και το ότι η εξωτερική μονάδα θα είναι κάπως μακριά (στη γωνία Δ).

Ναι, και εμενα μ'αρεσει η Α λυση. Ξεχνα την Β. Εχει λαθος φορα.
Θελεις να σπρωχνεις κρυο αερα στα υπνοδωματια. Οχι στην κουζινα.

Βεβαια .... απο δικη μου εμπειρια .... ελαχιστη ψυξη θα φτανει στα υπνοδωματια.
Ακομα και με 12αρια κλιματιστικα (εκτος αν βαλεις παντου ανεμιστηρες, επιδαπεδιους :laugh:)

Και η Γ λυση ειναι συζητησιμη αν βαλεις το κλιματιστικο 1μισυ/2 μετρα προς το τζακι.
Αλλα δεν θα ψυχεται τοσο καλα η κουζινα (ακομα και με τις περιστρεφομενες περσιδες).

Επισης με την Α διαταξη, το μηκος σωληνωσεων μεταξυ εσωτερικης και εξωτερικης μοναδας
θα ειναι το μικροτερο δυνατο. BINGO ! :2thumb22sup:

Διαφωνώ. Η ροή του αέρα πρέπει να είναι ανάποδα, ώστε να έχει ο χώρος ομοιόμορη θερμοκρασία. Στη λύση Α το αριστερό μέρος θα είναι πιο κρύο από το δεξί. Στην Β η μίξη του αέρα θα εξασφαλίσει την ομοιομορφία. Έχετε την εντύπωση ότι ο ανεμιστήρας του κλιματιστικού θα σπρώξει τον αέρα στις κρεβατοκάμαρες; Με 18000btu στο σαλόνι, το ρεύμα είναι αισθητό για περίπου 4 μέτρα.

το Α.
Με τοποθέτηση της μονάδας ακόμα λίγο προς το τζάκι και ρύθμιση των περσίδων προς τα δωμάτια (όσο και ό,τι πάει).
Αυτή η μονάδα θα προσφέρει και ζέστη καθώς θα μπορείς να ανανεώνεις αέρα από τις μπαλκονόπορτες το χειμώνα (και επίσης ανάμειξη με καθαρό αέρα το καλοκαίρι).
Μην υποτιμάς τις φαρυγγίτιδες με το σκεπτικό ότι θα καίει περισσότερο αν έχεις μπαλκονόπορτες ανοιχτές. Όταν το καταλάβεις ότι δεν έχεις αυτή την εναλλακτική θα είναι αργά.

Η δεύτερη μονάδα όπως στο Β.
Όποιος είναι στην κουζίνα με τη δεύτερη αλά Α θα παγώνει απλά. Με αποτέλεσμα να την έχετε εκτός.

confused-22.gif

Ομολογώ ότι έχω μπλεχτεί...

Κάποια επιπλέον στοιχεία.
Στην πλευρά ΑΔ δεν μπορεί να μπει εξωτερική μονάδα διότι εκεί είναι η μεσοτοιχία με το διπλανό κτίριο αν και όταν (σίγουρα όχι στο κοντινό μέλλον) κτιστεί.
Για τις εσωτερικές μονάδες που θα μπουν στην πλευρά ΑΔ, οι αντίστοιχες εξωτερικές τους θα μπουν υποχρεωτικά στην γωνία Δ (πλευρά ΔΓ) διότι στην γωνία Α υπάρχει το τζάκι και η καμινάδα. Αυτός είναι ο λόγος που έκανα λόγο για υλοποίηση 1 εξωτερική + 2 εσωτερικές μονάδες (στην περίπτωση βέβαια της λύσης Α).
Αυτό που έγραψε ο Δημήτρης ότι η κουζίνα θα παγώνει με τη λύση Α με προβληματίζει. Μήπως να έμπαινε ένα μικρό (9.000) εκεί αν προτιμηθεί η λύση Α;

Όσον αφορά τα υπνοδωμάτια, ο αέρας από τη μονάδα του τζακιού της λύσης Α, θα πηγαίνει στο διάδρομο που οδηγεί στα δωμάτια. Τα δωμάτια είναι δεξιά και αριστερά του διαδρόμου.

Το θέμα της ροής (ίδια ή αντίθετη φορά) από δύο μονάδες είναι πολύ βασικό και νομίζω ότι θα πρέπει να απαντηθεί από ειδικό.

Το θέμα της ροής (ίδια ή αντίθετη φορά) από δύο μονάδες είναι πολύ βασικό και νομίζω ότι θα πρέπει να απαντηθεί από ειδικό.

Χαχαχαχαχα ... :laugh::laugh::laugh::laugh::laugh:

Αυτοι θα υπολογισουν και την ευκολια τους.
Δηλαδη, ΠΟΥ δεν θα χρειαστει να τρυπησουν μπετα με σιδερα
ΚΑΙ ποση σωληνα θα χρειαστει να στερεωσουν.
Ενταξει, δεν ειναι ολοι "γρηγορακηδες" αλλα ωφειλω να στο πω.

Οσον αφορα τον αποκλεισμο της πλευρας ΑΔ για στηριξη εξωτερικων μοναδων
αλλαζει ολοκληρη η φιλοσοφια διαταξης (κατ'εμε). Δεν μας τα πες απ'την αρχη ! :laugh:
Kαι ειναι και εκεινο το τζακι που απαγορευει "αερογεφυρες" σωληνων απο το Δ στο Α.
Καπου εδω, σταματαω τις δικες μου αποψαρες .... γιατι ζημια θα κανω.

Last edited:
Δεν έχεις άδικο για την ευκολία τους αλλά αφενός δεν θα πάρω μόνο μια άποψη, αφετέρου δεν θα πάω ανυποψίαστος. Από το παρόν νήμα παίρνω αρκετή πληροφόρηση!
Καμμία ζημιά δεν κάνεις. Όλες οι απόψεις προσφέρουν κάτι!!
:smile:

Δεν εχουν μεινει και πολλα να προσθεσουμε.

Μην ξεχνας οτι ξεκινησες να ρωτας για ψυξη ΜΟΝΟ του σαλονιου
και σε πατησαμε σαν τυρι στον τενεκε να σκεφτεις οπωσδηποτε και
την ψυξη του υπολοιπου σπιτιου. Mε εναν σμπαρο, δεκαπεντε τρυγονια !

Στο δευτερο .... φταιμε εμεις ! -bye-

Last edited:
Δεν έχεις άδικο για την ευκολία τους αλλά αφενός δεν θα πάρω μόνο μια άποψη, αφετέρου δεν θα πάω ανυποψίαστος. Από το παρόν νήμα παίρνω αρκετή πληροφόρηση!
Καμμία ζημιά δεν κάνεις. Όλες οι απόψεις προσφέρουν κάτι!!
:smile:

Εγώ θα σου έλεγα να προσέξεις κυρίως ένα πράγμα: Όπου και αν βάλεις τα κλιματιστικά, φρόντισε ο αέρας τους να μην έρχεται απευθείας πάνω σου εκεί που κάθεσαι συνήθως.

Παίζει το ταβάνι; Δεν θα είναι πολύ ωραία, αλλά λέω μήπως έχεις ψευδοροφή...

Μια γρηγορη ερωτηση κυριοι.
8 μετρα χαλκοσωληνες ειναι πολλα, οσον αφορα την αποδοση ενος κλιματιστικου σε σπιτι?

Υπαρχουν δυο σωληνες που συνδεουν την εσωτερικη με την εξωτερικη μοναδα,
η χοντρη (αναρροφησης) ειναι ψυχρη και αν την ακουμπησεις (οταν δουλευει) θα το αντιληφθεις,
η λεπτη (καταθλιψης) ειναι ζεστοτερη (οχι καυτη, παντως) και γινεται λιγο πιο δυσκολα αντιληπτη
οτι "δουλευει".

Ανεξαρτητα τι μπορει να λεει ο κατασκευαστης (μηκος σωληνων μεχρι 7 μετρα η και παραπανω)
οσο μικροτερο το μηκος στο πηγαινε-ελα του ψυκτικου υγρου (στον κυκλοφορητη) τοσο μικροτερη
η απωλεια ψυξης στον περιβαλλοντα χωρο. Δεν θελω να σε θορυβησω αλλα ο δικος μου ψυκτικος
ειπε οτι για την συγκεκριμενη κατηγορια και ειδος κλιματιστικων που εχω εγκαταστησει, το μηκος
ΔΕΝ πρεπει να ξεπερναει τα 3 με 3μισυ μετρα (12αρια κλιματιστικα και τα δυο) !!!!

Και λοιπον ... τι γινεται αν χρειαστει να γινει μεγαλυτερη η διαδρομη ?

Ο ψυκτικος συμπληρωνει με περισσοτερο φρεον !!! Ομως, αυτο σημαινει μονο ενα πραγμα.
Μεγαλυτερος ογκος (υγρου) για ψυξη και αρα .... περισσοτερη ισχυς (και δαπανη) απο την
εξωτερικη μοναδα. Περιπου 2% για καθε επιπλεον μετρο σωληνωσης.

Δεν ειμαι φυσικος .... ουτε χω σπουδασει θερμοδυναμικη !
Σου μεταφερω κουβεντες που εγιναν με τον ψυκτικο μου. -bye-

Last edited:
Τη ψυξη ενος κλιματιστικου μην την υποτιματε. Φτανει πολυ ποιο ευκολα σε μακρυνους χωρους, το κρυο παει χαμηλα.

Εγω θα εβαζα ενα δεκαοχταρι στη μεση οπως τη τριτη περιπτωση και θα καλυπτοτσν ολο το σαλονι και θα υπηρχε σιγουρα επιδραση στη κουζινα και τα δωματια σε περισσοτερο χρονο.

Υπαρχουν δυο σωληνες που συνδεουν την εσωτερικη με την εξωτερικη μοναδα,
η χοντρη (αναρροφησης) ειναι ψυχρη και αν την ακουμπησεις (οταν δουλευει) θα το αντιληφθεις,
η λεπτη (καταθλιψης) ειναι ζεστοτερη (οχι καυτη, παντως) και γινεται λιγο πιο δυσκολα αντιληπτη
οτι "δουλευει".

Ανεξαρτητα τι μπορει να λεει ο κατασκευαστης (μηκος σωληνων μεχρι 7 μετρα η και παραπανω)
οσο μικροτερο το μηκος στο πηγαινε-ελα του ψυκτικου υγρου (στον κυκλοφορητη) τοσο μικροτερη
η απωλεια ψυξης στον περιβαλλοντα χωρο. Δεν θελω να σε θορυβησω αλλα ο δικος μου ψυκτικος
ειπε οτι για την συγκεκριμενη κατηγορια και ειδος κλιματιστικων που εχω εγκαταστησει, το μηκος
ΔΕΝ πρεπει να ξεπερναει τα 3 με 3μισυ μετρα (12αρια κλιματιστικα και τα δυο) !!!!

Και λοιπον ... τι γινεται αν χρειαστει να γινει μεγαλυτερη η διαδρομη ?

Ο ψυκτικος συμπληρωνει με περισσοτερο φρεον !!! Ομως, αυτο σημαινει μονο ενα πραγμα.
Μεγαλυτερος ογκος (υγρου) για ψυξη και αρα .... περισσοτερη ισχυς (και δαπανη) απο την
εξωτερικη μοναδα. Περιπου 2% για καθε επιπλεον μετρο σωληνωσης.

Δεν ειμαι φυσικος .... ουτε χω σπουδασει θερμοδυναμικη !
Σου μεταφερω κουβεντες που εγιναν με τον ψυκτικο μου. -bye-

Αψογος και κατατοπιστικοτατος. Σε ευχαριστω πολυ για την αναλυση σου!
Ρωτησα γιατι θα βαλω ενα air condition στο σπιτι που νοικιαζω και ηρθε ενας ψυκτικος να δει το χωρο και μου ειπε οτι υπαρχει ηδη προβλεψη για να μπει air condition, ωστε να μην γινουν εξτρα τρυπες σε τοιχους κτλ. Και μετραγε εκει ο ψυκτικος και μου ειπε στο τελος οτι θελει 8 μετρα περιπου χαλκοσωληνες για να μην γινουν τρυπες κτλ.

Οποτε ειπα να ρωτησω τι παιζει με το μεγαλο μηκος των σωληνων.