αγορα παλμογραφου

Και ένα μικρό συμπλήρωμα
 

Attachments

  • modular probe.jpg
    modular probe.jpg
    152.4 KB · Views: 29
  • probe select 4.jpg
    probe select 4.jpg
    59.6 KB · Views: 25
  • Tip types.jpg
    Tip types.jpg
    183.7 KB · Views: 36
Γράψε λάθος τοτε για τα περι Ρόδου, απλά εκεί βρίσκεται ένας Ντίνος που πουλάει μερικούς ΤΕΚ καθώς και κάμποσα ανταλλακτικά.
Λοιπόν, έχω τα TYPE 184 TIME MARK GENERATOR, 067-0502-01 AMPLITUDE CALIBRATOR AND COMPARATOR, TYPE 105 SQUARE WAVE GENERATOR. Εχω χρησιμοποιήσει τα πρώτα 2, μόνο σαν απλή ένδειξη για το πρόχειρο καλιμπράρισμα των παλμογράφων μου, αλλά δυστυχώς δεν έχω τα μέσα να τα καλιμπράρω αυτά τα 2, οπότε απλά ελπίζω να είναι σχετικά ο.κ. Από probe ;έχω 2 P6120 και 2 no name. Τυχαία μολις πριν 1 ώρα μάλλον κόπηκε το καλώδιο του 1 από τα 2 P6120, πίκραααααααα.
 
Last edited:
Να σας ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συνεισφορά σας.

Εδώ είναι ένα 6131 από ebay που αναφέρεται ως καινούργιο

3759_1.JPG



Και εδώ ένα άλλο 6121 με κάποια επιπρόσθετα καλούδια
356a_1.JPG


Μπορείτε να μας εξηγήσετε, τι είναι και το ρόλο αυτών των επιπρόσθετων;
 
Info Overflow:grinning-smiley-043
Εάν χρειαστεί να πάρω μετρήσεις για HF με την είσοδο τερματισμένη στα 50Ω
και η μετρούμενη τάση υπερβαίνει την μέγιστη επιτρεπόμενη τάση, απ'ό,τι καταλαβαίνω θα χρειαστώ κατάλληλο attenuator.
Οι ενδείξεις που θα πάρω μ'αυτό το τρόπο θα είναι σε κλίμακα 1:10;

Επίσης είναι ασφαλές να ακολουθήσω τη διαδικασία που προτείνεται στο εγχειρίδιο του 2465 για να διαπιστώσω αν λειτουργεί η προστασία εισόδου όταν έχει σεταριστεί στα 50Ω ή ενδέχεται να κάψω την αντίσταση;
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: αγορα παλμογραφου

Λες να ήσουν εσύ αυτός που μου το χτύπησε για μισό δολάριο διαφορά στα τελευταία 5"! Αν ναι καλορίζικος!

Για πέστε μας και εμάς που τώρα προσπαθούμε να αρμενίσουμε αλλά από καιρό και πλοήγηση δεν κατέχουμε τίποτα, τι γίνεται εάν βρούμε ένα Tektronix 2465 άνευ probes?
Θα πρέπει να βρούμε υποχρεωτικά τα δικά του;
Θα πρέπει να βρούμε κάποια στα ίδια MHz και ας μην είναι δικά του;
Μπορούμε να βρούμε από Ελλάδα;
Περί τι κόστος συζητάμε (παναθεμά το είναι και 4...)

Για την πρώτη ερώτηση μάλλον όχι. Τον κέρδισα με 2.5$ διαφορά, και δεν τον χτύπησα στα 5" αλλά στα 18" :smile:.
Τώρα τα υπόλοιπα νομίζω πως έχουν απαντηθεί. -bye-
 
Απάντηση: Re: αγορα παλμογραφου

Γράψε λάθος τοτε για τα περι Ρόδου, απλά εκεί βρίσκεται ένας Ντίνος που πουλάει μερικούς ΤΕΚ καθώς και κάμποσα ανταλλακτικά.
Λοιπόν, έχω τα TYPE 184 TIME MARK GENERATOR, 067-0502-01 AMPLITUDE CALIBRATOR AND COMPARATOR, TYPE 105 SQUARE WAVE GENERATOR. Εχω χρησιμοποιήσει τα πρώτα 2, μόνο σαν απλή ένδειξη για το πρόχειρο καλιμπράρισμα των παλμογράφων μου, αλλά δυστυχώς δεν έχω τα μέσα να τα καλιμπράρω αυτά τα 2, οπότε απλά ελπίζω να είναι σχετικά ο.κ. Από probe ;έχω 2 P6120 και 2 no name. Τυχαία μολις πριν 1 ώρα μάλλον κόπηκε το καλώδιο του 1 από τα 2 P6120, πίκραααααααα.

Συγχαρητήρια είναι εξαιρετικά μηχανήματα και υποδείγματα κατασκευής. Το ότι δουλεύουν μετά από 30 - 45 χρόνια σχεδίασης ή και κατασκευής λέει πάρα πολλά. Μου θυμίζουν παλιά κλασικά αυτοκίνητα (κάτι σαν ένα δυνατό Ford Mustang).
Όσο αφορά τις δικές μου ρυθμίσεις αυτές προς το παρόν βασίζονται σε συχνόμετρο ακριβείας και σε σχετικά σταθερή γεννήτρια παλμών με μεγάλο εύρος για την ακριβή βαθμονόμηση της βάσης χρόνου. Οι τάσεις σε χαμηλές συχνότητες ρυθμίζονται με πολύμετρο ακριβείας και όσο αφορά τη γραμμικότητα στις υψηλές συχνότητες παρακολουθώ αν τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή (κυρίως το σημείο -3db). Συνήθως οι προδιαγραφές ξεπερνιούνται ακόμα και σε παλιά μηχανήματα. Αν αυτό συμβαίνει τότε όλα είναι ένταξη (τουλάχιστον για ερασιτεχνική χρήση). Φυσικά με τρώει η αγορά ενός συστήματος ρυθμίσεων μια και το σαράκι απαιτεί τα εργαλεία του. Όμως τα καλά και σωστά ρυθμισμένα μηχανήματα για calibration, είναι πανάκριβα και απαιτούν τις ειδικές (επίσης ακριβές και δυσεύρετες) κεφαλές συνδέσεως. Φυσικά ούτε να σκεφτεί κανείς πόσο θα κοστίσει να ρυθμίσεις...... το σύστημα ρυθμίσεων, σε περίπτωση βλάβης ή περιοδικού ελέγχου. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στην Ελλάδα. Αν σταθώ τυχερός και αποκτήσω κάποτε ένα τέτοιο σύστημα θα το θέσω στη διάθεση και εξυπηρέτηση των φίλων που ασχολούνται με τις μετρήσεις και με όλα αυτά τα υπέροχα μηχανήματα.
Όσο για το probe λυπήθηκα. Το P6120 ευτυχώς επισκευάζεται. Θα ψάξω μήπως έχω κάποιο καλώδιο που να ταιριάζει (πρέπει να δω και τη λίστα των ανταλλακτικών για πιθανή συμβατότητα διότι P6120 δεν έχω. Αν κάτι ταιριάζει από αυτά που έχω, με χαρά να σας το δανείσω ή και χαρίσω αν μου περισσεύει).
Αν σκέπτεστε ολική αντικατάσταση (με το παλιό probe σε καθήκον ανταλλακτικού) τα βλέπω να κινούνται στα 40 - 100 $ στο eBay και σε καλή κατάσταση.
 
Αγαπητοί lemon και tonal η δική μου εκτίμηση για όσα ρωτήσατε είναι η ακόλουθη.
Κατ' αρχάς στη φωτογραφία βλέπουμε εκτός του probe και δύο λευκά εξαρτήματα με θηλυκό BNC από την μια μεριά (είσοδος) και αρσενικό BNC από την άλλη (έξοδος). Το συγκεκριμένο είναι μια τερματική αντίσταση των 2 watt, με δυνατότητα διέλευσης (pass thru termination). Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε σωστό τερματισμό 50 Ohm και ταυτόχρονα αντοχή όσο αφορά την ισχύ. Παρόμοια μορφή έχουν και οι υποβιβαστες (attenuators) σε διάφορες τιμές συνήθως (10Χ, 5Χ, 2Χ). Ο λόγος ύπαρξης των υλικών, αυτών τουλάχιστον όσο αφορά τις εισόδους των παλμογράφων είναι η μεγαλύτερη πρόσληψη ισχύος (> 1 watt) στις υψηλές συχνότητες. Οι αντίστοιχες αντιστάσεις τερματισμού στα 50 Ohm, στο εσωτερικό του κυκλώματος της σειράς 24ΧΧ είναι της τάξης του 0,1 Watt, (γι' αυτό υπάρχει το θεωρητικό όριο των 5 volt στα 50 Ohm δηλαδή ~ 0,1 watt). Ουσιαστικά δεν ενδιαφέρει τόσο το πλάτος της τάσης, όσο το να μην ξεπεραστεί η μέγιστη πρόσληψη ισχύος από την εσωτερική αντίσταση (υπερθέρμανση) και αυτό υπολογίζεται λαμβάνοντας υπό' όψη όχι μόνο το απόλυτο πλάτος αλλά και το χρόνο εφαρμογής της τάσης στη είσοδο. Τώρα όσο αφορά το ερώτημα αν είναι δυνατόν να καεί κάτι στην είσοδο, η απάντηση είναι ότι όλα μπορούν να καούν (μου έχει συμβεί μια φορά σε διαφορικό ενισχυτή).
Η Tek έχει προβλέψει ένα αισθητήρα θερμοκρασίας στη είσοδο, η οποία αν ξεπεράσει τη τιμή ασφαλείας δίνει σήμα για μεταγωγή του εσωτερικού τερματισμού από τα 50 Ohm στο 1 ΜOhm, ενώ εμφανίζεται και σχετική ένδειξη στην οθόνη. Φυσικά αυξάνουν στο κατακόρυφο οι αντανακλάσεις του σήματος και η απεικόνιση είναι πλέον απαράδεκτη. Με τη χρήση ενός εξωτερικού τερματισμού μεγαλύτερης ισχύος (όπως αυτών στη φωτογραφία) ή και ενός υποβιβαστή όλα τακτοποιούνται (προϋποθέτοντας πως το μηχάνημα έχει ρυθμιστεί εσωτερικά πλέον στο 1 MOhm). Επίσης σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως στα 50 Ohm η ζεύξη είναι πάντα DC και στη θερμική απώλεια πρέπει να υπολογίζεται και η κατανάλωση της συνεχούς συνιστώσας του σήματος. Τελευταία οδηγία αφορά την οθόνη. Εκεί πρέπει να είστε προσεκτικός διότι δεν χρειάζονται μεγάλες εντάσεις φωτισμού της δέσμης ούτε μεγάλη ένταση στο readout. Υπάρχει κίνδυνος να παραμείνει <<κάψιμο>> του φωσφόρου. Πιστεύω να ήμουν σχετικά κατανοητός διότι είναι δύσκολο να περιγράφεις με λέξεις αυτό που είναι τόσο ευχάριστο στο εργαστήριο.
 
Ντίνο είσαι κατατοπιστικότατος και η βοήθεια σου πολύτιμη!
 
Χρήσιμα link
http://www.ztecinstruments.com/oscilloscope-measurement-fundamentals-part-1-of-3
http://www.radio-electronics.com/info/t_and_m/oscilloscope/buying_scope.php
http://www.picotech.com/application...l?source=Google&keyword=oscilloscope_tutorial


μεγάλη προσοχή χρειάζεται στους ψηφιακούς παλμογράφους επειδή στην πλειοψηφία τους είναι 8 bit ADC ...
Resolution and Accuracy

In digital electronics, a signal change of 1% is usually no problem, but in audio electronics, 0.1% distortion or noise can be a disaster. Most modern DSOs are optimised for use with fast digital signals and only offer 8 bit resolution (8 bit ADC), so can detect at best a 0.4% signal change (see table).
With 8 bits, the voltage range is divided up into 256 vertical steps (2^8 = 256). With a ±1 V range selected, this corresponds to around 8mV per step. This may be adequate for viewing digital signals but leave something to be desired for viewing analog signals, especially when using the spectrum analyser function (if it has one).
For applications such as audio, noise, vibration and monitoring sensors (temperature, current, pressure) an 8 bit oscilloscope is often not suitable and you should consider 12 or 16 bit alternatives.
As for a DSO’s accuracy, it is not usually regarded as too important. You can make measurements within a few percent (most 8 bit DSO's quote 3% to 5% DC accuracy) but for more accurate measurements you should reach for a multimeter.
With a higher resolution oscilloscope, more accurate measurements are possible (1% or better) so no need for the meter!
Oscilloscopes with both a high resolution (12 bits or more) and a high DC accuracy are sometimes referred to as precision oscilloscopes — see our application note on High resolution oscilloscopes and FFT spectrum analysers.
 
Έλαβα τον π@ύλ@!:mad:
Τον παρέλαβα σήμερα το μεσημέρι.
Έκανα τις αλλαγές στη τροφοδοσία από 115 σε 230V και άλλαξα την ασφάλεια σε 1,6Α.
Τον άνοιξα και αφού δούλεψε για κανα δυο λεπτά κάπνισε!!!
Τι κάνουμε τώρα;
 
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΘΩΝ! Για αρχή βεβαιώσου οτι έκανες σωστά την αλλαγή από 110 σε 220. Κατόπιν ψάξε οπτικά για ψημένα - σκασμένα υλικά. Μετά κατεβάζεις - αγοράζεις service manual και έχει ο θεός...
Άσχετο, από τελωνεία κλπ τι έγινε τελικά?
 
Μην πανικοβάλεσαι (ακόμα).

Σίγουρα η αλλαγή της τάσης ήταν σωστή;

Σε δικό μου TM500 παρόλο που άλλαξα σωστά την τάση μετά απο λίγα λεπτά είχα κι εγώ καπνούς. Η αιτία ένας ηλεκτρολυτικός απ το τροφοδοτικό και οι δίοδοι ανόρθωσης. Τα άλλαξα και απο τότε (>5 χρόνια) παίζει μια χαρά.
 
Το πρόβλημα εντοπίστηκε (τουλάχιστον αυτό που κάπνισε και αυτό που φαίνεται).
Πυκνωτής πλαστικός ο οποίος άκουγε όταν ήταν μικρός ιστορίες για μέρη μακρινά με τροφοδοσία 220Volt, και τώρα στα γεράματα που είδε για πρώτη φορά τη θάλασσα... εχμ τα 220V δεν άντεξε από τη συγκίνηση και έσκασε.
Ανεβάζω και φωτογραφία ιν ε μίνετ...
 
Τελωνεία δεν πλήρωσα τίποτα.
Η αποστολή έγινε με USPS (Priority).
Η αξία του είχε δηλωθεί κανονικότατα.
Ελπίζω η μόνη ατυχία να ήταν αυτή - ο πυκνωτάκος εννοώ!
 
Συνήθως μηχανήματα τέτοιας ποιότητας έχουν πολλές προστασίες, πιθανότατα να μην έχει καει κάτι σημαντικό, οπότε αλλάζεις το πυκνωτάκι και βλέπεις, τσεκαρε όμως ανορθώσεις και γύρω από τον πυκνωτή υλικά για ραγίσματα ζουμιά κλπ, επίσης τσέκαρε με μεγάλη προσοχή την αλλαγή από 110 σε 220. Γενικά τα μηχανάκια αυτά δε μασάνε σε μικρά λάθη και επισκευάζονται και εύκολα αμα ποτε τύχει κάτι, ειδικά όσον αφορά τα τροφοδοτικά τους. Καλό θα ήταν όμως να τον εκινήσεις σιγά σιγά με variac παράλληλα μετρώντας τις τάσεις του τροφοδοτικούσ τα διάφορά check points που έχουν συνήθως σε ευδιάκριτα σημεία πάνω στην κεντρική πλακέτα.
 
Και το οπτικό υλικό. Ακριβώς μετά το φίλτρο (οπτικά).
 

Attachments

  • IMG_0230-1.JPG
    IMG_0230-1.JPG
    169.9 KB · Views: 55
  • IMG_0227.jpg
    IMG_0227.jpg
    68.1 KB · Views: 53
Λοιπόν έχω αποσυνδέσει το τμημα της τροφοδοσίας.
Βλέπω κι άλλον ένα ίδιο πυκνωτάκο Χ έτοιμο να εκραγεί.
 

Attachments

  • IMG_0231-1.JPG
    IMG_0231-1.JPG
    181.7 KB · Views: 49
  • IMG_0232-1.JPG
    IMG_0232-1.JPG
    183.1 KB · Views: 51
Ό,τι υπάρχει σε RIFA στην τροφοδοσία (τέσσερις ακόμα συν αυτόν που έσκασε) δεν τη παλεύει.
Πάντως το τροφοδοτικό πολλά χαϊεντοϋλικά έχει (βλέπω και κάτι πράσινους nichicon - ωρέ σαν τους muse είναι...). :flipout: