Αγορά πιάτου 1,5μ για SKY UK.

Την S1 λογικα ναι. Δεν αποκλειω να πιανεις και κατι απο Fixed αλλα για πληρη ληψη 24/7 ισχυει η απαντηση του Σεραφειμ. Κατω απο 1.5μ δεν προτεινεται, μερικοι μαλιστα ανεβαινουν και σε 1.8μ.

1.8??? Υπερβάλεις. Ούτε το Mabo (το νέο μοντέλο) δεν είναι 1.80! Πάντως εγώ ρωτάω για να μάθω στην πράξη τι συμβαίνει από άτομα που έχουν σχετικά μικρά κάτοπτρα στην Αθήνα. Στο θεωρητικό κομμάτι με βάση το Lyngsat με την χρήση μέτριου LNB (0.6-0.8db) χρειάζεται τουλάχιστον ένα κάτοπτρο γύρω στα 1.20-1.50 μέτρα. Για αυτό ρωτάω αν μπορώ να πιάσω με 1μ την fixed (με καλό LNB φυσικά). Θέλω να ξέρω στην πράξη τι γίνεται.

Εγω ? Υπαρχουν ατομα τα οποια στην Αττικη προτιμησαν 1.8μ αντι για 1.5μ για περισσοτερα περιθωρια στη ληψη σε κακοκαιρια, πιθανον και για διανομη σε πολλους δεκτες οπου πρεπει να ανεβεις στο επομενο μεγεθος. Εσυ αποφασιζεις αν θελεις να βαλεις το 1μ αλλα ισχυουν τα πιο πανω.

Αν και ασχετο, απο ποτε κυκλοφορει νεο μοντελο ΜΑΒΟ ? Στη σελιδα τους ειχαν και εχουν ακομα το ιδιο: http://www.mabo.pl/anteny/anteny1,85.htm το οποιο μαλιστα ειναι 1.70μ και οχι 1.85μ οπως το διαφημιζουν.

Last edited:
Μα ο ενισχυτής δεν είναι που παίζει ρόλο στους πολλούς δέκτες???
Βασικά δεν αποφασίζω μόνο εγώ. Ήμαστε 3 όροφοι. ;) Εγώ προσωπικά ενδιαφέρομαι για προγραμματιζόμενο ενισχυτή για τα αναλογικά κανάλια, παρά για δορυφορική. Άλλα πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί. Για αυτό ρωτάω για 1μ πιάτο, αλλά και για 1.80μ. Θα εξαρτηθεί τι θα κάνουμε από το τι θέλουμε όλοι. ;)

Κοιταξε να δεις Μανο, στην δορυφορικη εχουμε απωλειες (καλωδια, switches, πριζες,..) και αυτα πρεπει να μπουν στον προϋπολογισμο. Οταν η κεραια μας δεν φερνει καλο σημα (το λεγομενο C/N σε dB) οτι και να κανεις μετα δεν επαναφερνει αυτο που χαθηκε πριν. Με απλα λογια η διαμετρος ειναι αυτη που ανεβαζει το C/N. Απο κει και περα εαν συνδεονται περισσοτεροι δεκτες εχεις να καλυψεις και πιο πολλες απωλειες. Για 3 οροφους και ποιος ξερει ποσους δεκτες προτεινω μια καλη 1.80μ αν μιλαμε βεβαια για Αττικη. 1μ ουτε για αστειο για διανομη.

Με βάση το link που έδωσες με Tecatel 1.10μ με 0.2db LNB πιάνει όλες τις S1 και 2 fixed αν δεν κάνω λάθος. Άρα να υποθέσω με το δικό μου 1μ και 0.1 db LNB παίζει να μην πιάνω καν τις 2 fixed.

Τι είναι το C/N???

Τότε το ξεχνάμε. Αν είναι να δώσουμε 1000 ευρώ για μια δορυφορική εγκατάσταση για 4 δέκτες, τότε καλύτερα να μην πιάνουμε την fixed. ;)

Last edited:
Για τι τιμή μιλάτε??? Εγώ πάντως δεν έχω βρει ως τώρα πιάτο με 1.5μ+ κάτω από 300 ευρώ.

Παιδια για Αθηνα δεν μπορο να βοηθησω ,παντως σηγουρα θα υπαρχει πιατο με 300 ευρο και ισως 1.6.Σηγουρα θα ειναι σιδηρου γιατι ειναι πιο φθηνο απο το αλουμινιο ,και ισος αν πσακσετε και για πολυαστερικα πιατα μπορει να τα βρειτε ακομα φθηνοτερα η με τα ιδια λεφτα 1.8.Υπαρχει μια εταιρεια στη περαια θεσ/νικης που εχει τετοια πιατα ENERGY SHOP τηλ υπαρχει στο περιοδικο με τις εταιρειες ανα νομο,ρωτηστε οι ενδια φερομενοι αν στελνουνε σε ολη την ελλαδα .Πιστευω να σας βοηθησα ,λιγο.:ciao::ciao::ciao::ciao:

Με βάση το link που έδωσες με Tecatel 1.10μ με 0.2db LNB πιάνει όλες τις S1 και 2 fixed αν δεν κάνω λάθος. Άρα να υποθέσω με το δικό μου 1μ και 0.1 db LNB παίζει να μην πιάνω καν τις 2 fixed.

Οι συχνοτητες της ΕΒ1 Fixed κυμαινονται στα φασματα 11222-11428 και 12523-12750. Ο davinci δεν τις αναφερει. Υποθετω πως δεν λαμβανει καμια απ αυτες που δεν ειναι και παραξενο για τις συνθηκες του.

Επειτα τονιζω απειρες φορες οτι ο θορυβος που αναγραφεται στα LNB ειναι εντελως για λογους marketing. Υπαρχουν κομματια με 0.6dB ανω δεκαετιας τα οποια αποδιδουν καλυτερα απο τα πολυδιαφημιζομενα σημερινα 0.2 η 0.1. Ουσιαστικα μπροστα στην αυξηση της διαμετρος κεραιας η μειωση θορυβου ειναι μηδαμηνη. Πιο σημαντικο που διστυχως δεν αναγραφουν πια οι κατασκευαστες σημερα (πλην των πολυ ακριβων επαγγελματικων) ειναι ποσο σταθεροι ειναι οι τοπικοι ταλαντωτες η με απλα λογια ποσο ταλαντωνει γυρω απο τη συχνοτητα που πρεπει να πιανει. Αυτη η ταλαντωση επιρεαζεται και υπο αυξημενη θερμοκρασια. Να μη σε μπερδεψω περισσοτερο, στα LNB προτιμαμε τα επωνυμα, αποφευγουμε καποιο που εχει ακουστει να δημιουργει προβληματα σε πολλους και τα υπολοιπα ειναι στην τυχη ποιο θα μας φερει πιο πολυ σημα. Μερικα αποδιδουν καλυτερα στις υψηλες, αλλα στις χαμηλες συχνοτητες. Παλι θελω να εκφρασω την λυπη μου γιατι πριν 15 χρονια επαιρνες LNB και τα καλα ειχαν διαγραμμα που εδειχνε την μετρηση του θορυβου σε σχεση με την συχνοτητα.