Αγορά ψηφιακής βιντεοκάμερας.

Καλο ειναι βεβαια να μην τον συνδεσεις με USB στον υπολογιστη αλλα με την εξοδο firewire 400 η 800 στην περιπτωση
του 1ΤΒ. Γενικως η firewire μεταφορα ειναι πιο γρηγορη.... αρα αν την επιλεξεις πρεπει και το PC σου να εχει αναλογη
καρτα και firewire εξοδο... οι οποιες καρτες ειναι φτηνες σχετικα ευτυχως.

Το πρόβλημα με τις firewire 800 κάρτες είναι ότι για να δώσουν αισθητή διαφορά πρέπει να υπάρχει 64μπιτη PCI υποδοχή στην μητρική και τέτοιες μητρικές σπανίζουν. Αλλιώς η κάρτα δουλεύει με το μισό bus στα 32bit και δεν αξίζει τον κόπο. Εγώ έχω φέρει απ'έξω μία τέτοια της LACIE γιατί έχω δύο δίσκους Lacie με firewire 800 και μου έβγαζε προβλήματα μέχρι που αναγκάστηκα να τους συνδέσω με USB-2. Οπότε αν δεν έχει η μητρική δκιή της διασύνδεση FW800, με το 400 θα είναι μια χαρά αλλά και με το USB-2.

Επειτα οι τυπικες αποστασεις θεασης στα Ελληνικα σπιτια ειναι τα 3,5 περιπου μετρα... Για να βλεπεις χωρις να κουραζεις
ματια και αυχενα σε τετοια αποσταση για μενα η καταλληλοτερη διαγωνιος ειναι οι 32" αντε το πολυ οι 37"
απο εκει και πανω... αρχιζουν τα κουραστικα... πραγματα και σιγουρα τα εκνευριστικα προβληματα των αναλογικων
καναλιων που βγαινουν στη φορα...

HAL-9000 αυτό είναι μάλλον υποκειμενικό και ζήτημα συνήθειας... Εγώ προσωπικά βλέπω στα 3.4 μέτρα 100" (προβολέα) χωρίς πρόβλημα, μάλιστα μετά από τα πρώτα 3 χρόνια θέλω περισσότερες ίντσες, μου φαίνονται πλέον λίγες οι 100" -θα πήγαινα ευχαρίστως στις 120, ακόμα και 130 -και δεν είμαι ο μόνος!

Μετά, μη ξεχνάμε ότι τα Ελληνικά κανάλια (εκτός του SKY...) βγαίνουν 4:3 και οι τηλεοράσεις αυτές είναι 16:9. Αν τις αφήσεις με τη σωστή αναλογία στην TV σε μια 32άρα θα πέσουν στις 26" (οι ίντσες της ευρείας x 0.817). Είναι γνωστό ότι φαίνονται οι ατέλειες, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επεξεργασίας (σωστό upscale) των φθηνών και των παλιών μοντέλων HDTV.

Άλλωστε σε λίγο όλα τα βιντεοκλάμπ θα νοικιάζουν στην ίδια τιμή χιλιάδες τίτλους σε HD (blu ray).. ποιός θα δίνει προτεραιότητα στις Ελληνικές σαχλαμάρες και στις ..."ειδήσεις" έναντι της δυνατότητας να απολαύσει καλύτερα μια ταινία σε HD;

Αυτά φιλικά βέβαια, συζήτηση να γίνεται!

Last edited:
Εγω περιμενω μια expresCard/54 800 firewire για να μπει σε ενα ACER Aspire 8920 και ελπίζω να δουλευει καλα...
και ναμην εχω προβλήματα και αυτό για να μην συνδεσω τον 1ΤΒ WD με USB... και ολα αυτα για χαρη της CANON HV20
για να κατεβαζω το υλικο στον σκληρό... αντε να δουμε τι θα δουμε αυριο.. που θα ταχω στα χερια μου καρτα και καλωδιο

Οσον αφορά για την αποσταση οθονης -TV ... οταν δοκιμασα να δω απο κοντα (~3 μετρα) μεγαλουτσικη οθονη προβολέα (δεν θυμαμαι ιντσες)
δυσκολευτηκα αρκετα... ηθελα μεγαλυτερη απόσταση... τελος παντων περι ορεξεως κολοκυθοπιτα...

Ηθελα ναξερα αφου εβαλε LEDs η PHILIPS στην 42PFL9803 αντι για λαμπες οπισθιου φωτισμου.. γιατι δεν εβαζε
και στις μικροτερες διαστασεις 40, 37, 32 να ειχε μια αχτυπητη σειρά..??

Η μικρή 32PFL9603 ειναι με τις κλασικες λαμπες φθορισμου πίσω φωτισμου ...:argue: θα μου πεις βεβαια πως θα κατεβει το κοστος στα 1000 Ε
αλλα τα LEDs δινουν πολυ καλυτερο και υψηλότερο κοντραστ...

topet, η γνώμη μου είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαντάζουν σε σένα. Για να δεις σε HD το απολύτως απαραίτητο είναι μια HDTV (το είχαμε πει και στην αρχή). Από κει και πέρα μπορείς να συνδέσεις την κάμερα με μια HDTV και να δεις σε HD επαναφέροντας τα βίντεο απο τον σκληρό όπως είπε ο sotos, γίνεται με το PMB. Ακόμη μπορείς να γράψεις σε DVD AVCHD και να το δεις σε HDTV είτε με αναπαραγωγή στο pc με το player for AVCHD και σύνδεση στην τηλεόραση, είτε με αναπαραγωγή σε PS3 που υποστηρίζει AVCHD. Νομίζω, δεν είμαι σίγουρος ότι γράφοντας σε BD το κάτι παραπάνω μόνο που μπορεί να σου εξασφαλίσει είναι μεγαλύτερος χώρος, πληρώνοντας όμως αρκετά για BD writer αν και είδα οτι η sony άρχισε να τα βάζει στον VAIO σε λογικές τιμές (για SONY note book πάντα).

Cane σε ευχαριστώ!

Μου ήρθε την Πέμπτη η κάμερα. Την δούλεψα ελάχιστα γιατί την άφησα να φορτίζει 24 ώρες και ενδιάμεσα έφυγα ταξίδι! Τράβηκα μόνο έτσι από περιέργεια λίγα πλάνα και πραγματικά έμεινα πολύ ευχαριστημένος συγκρίνοντας πάντα με την οπτική που είχα. Ο σταθεροποιητής ζουμ δουλεύει πολύ καλά και με φουλ οπτικό ζουμ στα 12Χ έχει πολύ σταθερή εικόνα. Δεν την σύνδεσα ακόμα στην απλή τηλεόρασή μου να δω αυτό που τράβηξα 9θα το κάνω σήμερα), αλλά στην οθόνη της φαίνεται εξαιρετικό, από θέμα χρωμάτων κτλ!

Εκεί που πραγματικά έπαθα πλάκα, μια που έκανα άμεση σύγκριση, είναι η φωτογραφία της!! Έχω φωτογραφική μια SONY DSC V3 7,2MP. Έβγαλα και με τις 2 φωτογραφία στο ίδιο σημείο την ίδια στιγμή και μέρα και βράδυ και πραγματικά η βιντεοκάμερα όχι απλά δεν υστερεί, αλλά ίσως και βγάζει ένα κλικ καλύτερες φωτογραφίες! Ίσως λέω! Όπως και να έχει αναρωτιέμαι σε τι μου χρειάζεται πλέον η φωτογραφική! Αν θέλετε μπορώ να σας βάλω και φωτογραφίες να δείτε!

Το εγχειρίδιο δεν αναφέρει πολλά για τη λειτουργία της πέρα από τα βασικά. Πχ για για το μοντάζ δεν αναφέρει ΤΙΠΟΤΕ πως γίνεται. Στο μενού της κάμερας έχει βοήθεια μεν, αλλά απλά επιγραμματικά και τίποτε περισότερο. Ακόμα δεν κατάφερα να κάνω κάποιου είδους μοντάζ στα δοκιμαστικά που τράβηξα!!!!!!!!

Τόλη καλοριζικη... :a0210:... ΚΑΛΑ ΤΡΑΒΗΓΜΑΤΑ...:firstprize:
Μη βιαζεσαι... το συνοδευτικο προγραμμα της καμερας δεν κανει καποιο editing..?
Σιγουρα θαχει καποιο manual σε PDF μορφη στο CD του... Δες το και τυπωσε το κιολας να τοχεις ευκαιρο...

Καλορίζικη topet. εγώ θα ήθελα να δω τη σύγκριση των φωτογραφιών.
Τώρα, υπάρχει κάποιο PDF που λέγεται PMB Guide έχω την εντύπωση πως το κατάβασα από το site της sony και είναι στα αγγλικά. Αν και δεν το χρησιμοποιώ έχω την εντύπωση πως δεν κάνει για editing παρά μόνο για τα πολύ βασικά. Θα σου πρότυνα για αυτή την δουλειά το sony vegas pro 8. Για εμας τους ερασιτέχνες είναι πολύ καλό παραπάνω και απο τις δυνατότητές μας ή τις προσδοκίες μας. Έίναι και αρκετά εύκολο στη χρήση. Βέβαια έχει κάποιες απαιτήσεις από τον Η/Υ. Υπάρχουν και άλλα προγράμματα, όπως της adobe, ακόμη και το nero λένε κάποιοι μπορεί να βοηθήσει.

Παιδιά έχετε δίκιο!! Όντως υπάρχει αναλυτικότερο εγχειρίδιο σε CD που ήταν μέσα στο κουτί της κάμερας σε μορφή PDF με όνομα όπως είπατε PMB Guide! Κακώς ίσως βέβαια δεν τα γράφουν όλα και στο εγχειρίδιο βιβλιαράκι που ήταν στη συσκευασία. Αν και το έριξα μια γρήγορη ματιά, μπορώ να πω ότι μου έλυσε κάποιες απορίες που είχα.

Έγραψα-έκαψα επίτηδες ένα DVD στην κορυφαία ποιότητα HD. Μου έβγαλε και μήνυμα βέβαια από πριν το πρόγραμμα ότι δεν θα παίξει σε απλές συσκευές, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου ο περίεργος! Φυσικά και δεν έπαιξε!! Σύνδεσα την κάμερα με απλή σύνδεση στο LG DVD RECORDER HDD που έχω και το έγραψε κανονικά στον σκληρό, σε απλή μορφή φυσικά. Πάντως έστω και έτσι η ποιότητα εικόνας-χρωμάτων είναι τουλάχιστον αυτό που περίμενα! Να πω ότι στην οθόνη της κάμερας η ποιότητα δείχνει πολύ καλύτερη από της τηλεόρασης, μια που είναι HD! Βέβαια καμιά σχέση το ένα μέγεθος με το άλλο, αλλά.............

Cane θα βάλω τις συγκριτικές φωτογραφίες το απόγευμα που θα γυρίσω σπίτι!!

Παιδιά έχετε δίκιο!!Να πω ότι στην οθόνη της κάμερας η ποιότητα δείχνει πολύ καλύτερη από της τηλεόρασης, μια που είναι HD! Βέβαια καμιά σχέση το ένα μέγεθος με το άλλο, αλλά.............

topet, η οθόνη της κάμερας δεν είναι HD, δεν υπάρχουν ακόμα τόσο μικρές HD οθόνες και όταν θα κατασκευαστούν θα αργήσουν να μπουν σε ερασιτεχνικές κάμερες λόγω κόστους. Για να δίνουν την εντύπωση της μεγάλης ανάλυσης με βαρύγδουπα νούμερα, δεν την αναφέρουνν σε pixel αλλά σε dots αφού λίγοι γνωρίζουν τη διαφορά! (ζήλεψαν τα Κινέζικα manual!)
Ένα pixel όμως αποτελείται από 3 dots, οπότε η αναφερόμενη ανάλυση 1920x480 dots = 640 x 160 pixel, κατά πάσα πιθανότητα μικρότερη της τηλεόρασής σου! Αυτό που την κάνει να φαίνεται καλύτερη είναι προφανώς η ποιότητα απεικόνισης -όχι η ανάλυση.

Υ.Γ Γι' αυτό υπάρχουν τηλεοράσεις ή μόνιτορ με την ίδια ανάλυση που κοστίζουν πολύ περισσότερα χρήματα...

SoTos να είσαι καλά για την διευκρίνηση!! Με μπέρδεψε αυτό που έλεγε στο εγχειρίδιο, ότι η οθόνη είναι συμβατή με μια λειτουργία X.V. COLOR που έχει η κάμερα, η οποία δίνει μεγαλύτερο φάσμα χρωμάτων, κάτι που δεν το έχουν όλες οι τηλεοράσεις για να το καταλάβεις την διαφορά!

Να και οι συγκριτικές φωτογραφίες που υποσχέθηκα! Η 1η του κάθε θέματος είναι της φωτογραφικής μου SONY DSC-V3 και η 2η της ψηφιακής μου βιντεοκάμερας. Το ερασιτεχνικό μου μάτι δεν βλέπει κάποια ιδιαίτερη διαφορά και ειδικά στις νυχτερινές φωτογραφίες!

Last edited:
Τολη η φωτο της καμερας με το φως της ημερας ειναι πολυ πιο καθαρη...
μηπως και κουνησες τη απλη μηχανη
οταν τραβηξες τη 1η φωτο ημερας.? Υπαρχει μεγαλη διαφορά..

Δημήτρη δεν παίρνω και όρκο για το κούνημα. Απλά μια γεύση ήθελα να δώσω.

Κάνοντας δοκιμές χθες βράδυ με επιλογή σκηνής για να δω ποια αποδίδει περισσότερο για βραδυνές λήψεις, πρόσεξα ότι σε όλες σχεδόν τις ρυθμίσεις πλην της αυτόματης, όπως στη θέση ''ΚΕΡΙ'', όταν μετακινείται η κάμερα, η εικόνα κάνει τα ψηφιακά χαζά, δηλαδεί κάνει παγώματα, θολώνει και πηγαίνει καρέ-καρέ κατά κάποιο τρόπο! Με λίγα λόγια δεν μπορείς να τραβήξεις εκτός και αν είναι κάπου σταθερά η κάμερα. Τότε η λήψη είναι πολύ καλύτερη-άριστη από την θέση στο ''ΑΥΤΟΜΑΤΟ'', αλλά τι να το κάνεις αν πρέπει να μένει σταθερή η κάμερα!

Επίσης ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ που δεν έχει όχι μόνο στην συσκευασία, αλλά ούτε σαν έξτρα από ότι μου είπαν στην SONY που τηλεφώνησα, λουρί για να κρεμιέται η κάμερα από το λαιμό για να μην την κρατώ στο χέρι όλη την ώρα. Χώρια ο κίνδυνος που υπάρχει να πέσει κάτω! Εδώ έχουν πολύ φθηνότερες κάμερες λουράκι και αυτή τίποτε;;

Εγγραφή σε 5κάναλο ήχο, 5.1 δηλαδή, κάνει από ότι κατάλαβα μόνο αν γράφει σε HD, ενώ σε μορφή SD παίζει μόνο 2κάναλο ήχο! Δεν το περίμενα να πω την αλήθεια και με απογοήτευσε επίσης! Δηλαδή οι άλλες SONY HDD που είναι μόνο SD πως κάνουν εγγραφή σε 5.1;;

Αυτά συμβαίνουν γιατί μειώνει τα καρέ ανα δευτερόλεπτο προκειμένου να αυξήσει τον χρόνο έκθεσης και να πάρει περισσότερο φως ο αισθητήρας. Είναι θέμα συμβιβασμού, ή θα έχεις κανονική κίνηση με πολύ θόρυβο, ή θα παίρνεις πλάνα με ελάχιστη κίνηση κάμερας και θέματος αλλά πιο καθαρή εικόνα! Γι' αυτό υπάρχουν HD κάμερες που κοστίζουν 100 - 300 φορές περισσότερο...

Σχετικά με το λουράκι, πάρε ένα καλό μικρό τσαντάκι που θα χωράει ίσα-ίσα την κάμερα και μερικά απαραίτητα αξεσουάρ πχ μια έξτρα μπαταρία και ένα ευρυγώνιο αντάπτορα. Βιντεοκάμερα χωρίς τσάντα μεταφοράς δεν εννοείται -προστατεύει από σκόνη, υγρασία, αλμύρα (στη θάλασσα) απ'ευθείας ήλιο (θερμοκρασία) και χτυπήματα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Αγορά ψηφιακής βιντεοκάμερας.

Κάνοντας δοκιμές χθες βράδυ με επιλογή σκηνής για να δω ποια αποδίδει περισσότερο για βραδυνές λήψεις, πρόσεξα ότι σε όλες σχεδόν τις ρυθμίσεις πλην της αυτόματης, όπως στη θέση ''ΚΕΡΙ'', όταν μετακινείται η κάμερα, η εικόνα κάνει τα ψηφιακά χαζά, δηλαδεί κάνει παγώματα, θολώνει και πηγαίνει καρέ-καρέ κατά κάποιο τρόπο! Με λίγα λόγια δεν μπορείς να τραβήξεις εκτός και αν είναι κάπου σταθερά η κάμερα. Τότε η λήψη είναι πολύ καλύτερη-άριστη από την θέση στο ''ΑΥΤΟΜΑΤΟ'', αλλά τι να το κάνεις αν πρέπει να μένει σταθερή η κάμερα!

Εκεί πάς μόνο σε Canon. Σε νυχτερινές λήψεις είναι μακράν η καλύτερη ερασιτεχνική HD βιντεοκάμερα.
Ψάξε στο youtube για βιντεάκια και θα καταλάβεις τι σου λέω.

Δεν περίμενα πάντως τέτοιου είδους κάμερα να έχει τέτοιες αδυναμίες στη νυχτερινή λήψη. Η οπτική που έχω είναι λίγο καλύτερη σε αυτό το θέμα!

Τσάντα-θήκη εννοείται ότι έχω ήδη και σήμερα αγόρασα και λουράκι για τον λαιμό. Δεν μπόρεσα όμως να βρω και μου κάνει εντύπωση, καλώδιο HDMI σε mini HDMI για να δοκιμάσω σύνδεση στο DVD PLAYER που έχω και το παρήγγειλα από τη SONY!

Για τον ήχο 5.1 που γράφει μόνο σε HD μορφή δεν σας φαίνεται παράξενο παιδιά;;

Δεν περίμενα πάντως τέτοιου είδους κάμερα να έχει τέτοιες αδυναμίες στη νυχτερινή λήψη. Η οπτική που έχω είναι λίγο καλύτερη σε αυτό το θέμα!

Το πρόβλημα σου (και δικό μας) είναι ότι βρισκόμαστε στο 2008 που η υπάρχουσα τεχνολογία δεν επαρκεί για πολλά πράγματα, ενώ συνήθως μας δίνει (δίνουν) την εντύπωση για το αντίθετο. Στο ...2028 θα έχουν λυθεί τέτοια βασικά προβλήματα σε βαθμό ικανοποιητικό! Αλλά τότε θα έχουμε άλλες απαιτήσεις, μπορεί να λέμε πχ "γιατί όταν παίρνω 3D video και μεταφέρω μετά τους 3D χαρακτήρες (ανθρώπους) σε διαφορετική σκηνή δεν ακολουθούν ακριβώς την κίνηση όταν είναι ...γρήγορη;" :fight: :argh: :flipout:

Για τον ήχο 5.1 που γράφει μόνο σε HD μορφή δεν σας φαίνεται παράξενο παιδιά;;

Προφανώς για να κάνουν κάπου οικονομία.. αλλά έτσι κι αλλιώς, σε HD δεν θα γράφεις;

SoTos έχεις δίκιο με την τεχνολογία. Αν δεν ξέρεις ή αν δεν είσαι ενημερωμένος την πάτησες. Πάλι καλά που υπάρχουν φόρουμ σαν και αυτό για να ενημερωνόμαστε και να ανταλλάσουμε απόψεις!

Κατά τα άλλα ναι, σε HD θα γράφω και θα τα αποθηκεύω σε 500άρι σκληρό, αλλά θα ήθελα να έγραφε και σε μορφή SD με ήχο 5.1, για να μπορώ να δώσω ένα καλό DVD σε κάποιο φίλο για παράδειγμα! Δεν με βλέπω να αργώ να παίρνω το νέο PS3!!! Ανοίξαμε δουλειές τελικά!

Δεν ειναι θεμα μονο τεχνολογιας, ειναι και θεμα φυσικης!!!
Δεν υπαρχει ποτε περιπτωση μια καμερα με ενα φακο μικρης διαμετρου και αντιστοιχου ασθητηρα να συναγωνιστει μια επαγγελαμτικη μηχανη με τεραστιο αισθητηρα και φακο.
Αν ηταν ετσι, ολα τα studio θα επειρναν μια 100 μικρες hd και θα τελειωνε εκει το παραμυθι.
Ακομη και με επαγγελματικες καμερες, χρειαζεται επαρκης φωτισμος και καταλληλες συνθηκες για να εχεις αρτιο αποτελεσμα , σε νυχτερινες ληψεις.

σε νυχτερινές λήψεις, προσωπικά δεν είδα διαφορές σε HV20 vs HR12... την ίδια απόδοση είχαν περίπου

with all due respect babis :)