Αγορά ψηφιακής βιντεοκάμερας.

Απάντηση: Re: Αγορά ψηφιακής βιντεοκάμερας.

σε νυχτερινές λήψεις, προσωπικά δεν είδα διαφορές σε HV20 vs HR12... την ίδια απόδοση είχαν περίπου

with all due respect babis :)

Αν είναι έτσι - που για να το λές έτσι θα είναι -τότε οι SONY έχουν βελτθωθεί τρομερά. Η δικιά μου η SONY (HDR-HC1E) σε σχέση με την HV20 είναι ο .ούστης με το Θεό.

(Ελπίζω μόνο να έχεις τραβήξει σωστά με την HV20, στο cine mode δηλαδή
icon12.gif
)

Δεν ειναι θεμα μονο τεχνολογιας, ειναι και θεμα φυσικης!!!
Δεν υπαρχει ποτε περιπτωση μια καμερα με ενα φακο μικρης διαμετρου και αντιστοιχου ασθητηρα να συναγωνιστει μια επαγγελαμτικη μηχανη με τεραστιο αισθητηρα και φακο.
Αν ηταν ετσι, ολα τα studio θα επειρναν μια 100 μικρες hd και θα τελειωνε εκει το παραμυθι.
Ακομη και με επαγγελματικες καμερες, χρειαζεται επαρκης φωτισμος και καταλληλες συνθηκες για να εχεις αρτιο αποτελεσμα , σε νυχτερινες ληψεις.

Μα δεν είπα ότι θα εξισωθούν κάποτε οι τότε ερασιτεχνικές με τις τότε επαγγελματικές! Απλώς είπα ότι θα λυθούν τα τωρινά προβλήματα των ερασιτεχνικών μοντέλων "σε βαθμό ικανοποιητικό". Το που θα έχουν φτάσει τότε οι επαγγελματικές κάμερες είναι άλλο θέμα.
Σαφώς όμως κάποια χαρακτηριστικά των τότε ερασιτεχνικών θα ξεπερνούν κάποια χαρακτηριστικά των σημερινών επαγγελματικών -αυτό είναι 100% σίγουρο, η ιστορία της τεχνολογικής εξέλιξης το έχει δείξει επανειλημμένα.

Είναι λοιπόν λογικό σε 20 χρόνια τα έντονα προβλήματα θορύβου και ευαισθησίας στα ερασιτεχνικά μοντέλα να είναι πλέον παρελθόν. Απλά τότε θα έχουμε άλλα "προβλήματα" που θα μας απασχολούν...

Για μενα , το κυριοτερο προβλημα με ολες τις καμερες που γραφουν σε σκληρο-μνημες κλπ, ειναι η αδυναμια επεξεργασιας τους σε σοβαρα προγραμματα οπως ο ΑVid που χρησιμοποιω.
Κατα δευτερον, η ελλειψη αναλογικου-ψηφιακου μετατροπεα που μου επιτρεπει να περασω υλικο (αναλογικο) στον υπολογιστη μου απο εξωτερικες πηγες οπως vhs-dvd-beta klp.

Οσον αφορα τη ποιοτητα οι νεες sony ειναι οντως πολυ καλες , αλλα ελαφρα πισω σε αναλυση και θορυβο απο την hv20-30.

Ο θορυβος , σε ικανοποιητικο βαθμο, εχει επιλυθει στις hv20-30.
Δες αυτο το κλιπ, με φυσικο φωτισμο και σε σκια... kai me extra φακο που ριχνει αρκετα την αποδοση στα σκοτεινα.
http://vimeo.com/976616

Last edited:
Για μενα , το κυριοτερο προβλημα με ολες τις καμερες που γραφουν σε σκληρο-μνημες κλπ, ειναι η αδυναμια επεξεργασιας τους σε σοβαρα προγραμματα οπως ο ΑVid που χρησιμοποιω.

Μπορεί στο AVID να μην γίνεται, αλλά σέ άλλα όπως το Vegas που δεν φαίνεται να υστερούν ιδιαίτερα, ακούω ότι είναι εφικτό.

Επίσης το να χρησιμοποιείς μόνο κάποια στάνταρντ προγράμματα δεν είναι πάντα πλεονέκτημα. Τα καλύτερα αποτελέσματα και το "ιδιαίτερο" θα τα πετύχεις συνήθως με ένα συνδιασμό από μικρά και μεγάλα προγράμματα συμπεριλαμβανομένου open source και freeware. Βασιλιάς αυτών, το Avisynth. Μάθε αυτό και θα δεις να ανοίγονται όλοι οι δρόμοι της επεξεργασίας...

Κατα δευτερον, η ελλειψη αναλογικου-ψηφιακου μετατροπεα που μου επιτρεπει να περασω υλικο (αναλογικο) στον υπολογιστη μου απο εξωτερικες πηγες οπως vhs-dvd-beta klp.

Εντάξει, αυτό το συν είναι πλέον εκτός εποχής... αφού οι αναλογικές πηγές είναι είδος υπό εξαφάνιση... Μου θύμισες όταν είχα πάρει την Sony TRV-410E, συν ένα Video Widget (απ' έξω) που της ενεργοποιούσε (με hack στο ilink) το αναλογικό video-in! Περισσότερο είχα πάθει πλάκα με τη δυνατότητα που είχα τότε να γράφω με τέλεια ποιότητα videoclips από την τηλεόραση φτιάχνοντας συλλογές (μέσω της ψηφιακής κάμερας) που μετέτρεπα μετά σε ..DivX, παρά με την βασική της χρήση για λήψη βίντεο! :flipout:

Οσον αφορα τη ποιοτητα οι νεες sony ειναι οντως πολυ καλες , αλλα ελαφρα πισω σε αναλυση και θορυβο απο την hv20-30.

Ο θορυβος , σε ικανοποιητικο βαθμο, εχει επιλυθει στις hv20-30.
Δες αυτο το κλιπ, με φυσικο φωτισμο και σε σκια... kai me extra φακο που ριχνει αρκετα την αποδοση στα σκοτεινα.
http://vimeo.com/976616

Ωραίο το κλιπ, (το έχω ξαναδεί) αλλά επειδή χρησιμοποιούσα έως πρόσφατα την Ζ1 που τα πήγαινε αρκετά καλά, δεν εντυπωσιάζομαι εύκολα -άλλωστε τον θόρυβο μπορεί να τον κρίνει κανείς μόνο στο πρωτότυπο ακατέργαστο υλικό στη φυσική του ανάλυση. Χαμηλώνοντας την ανάλυση εξομαλύνεται μέρος του θορύβου.

Φιλε soto, o Avid δεν ειναι οποιο κι οποιο προγραμμα...
Ειναι εδω και πολλα χρονια , το καλυτερο προγραμμα για editing , που χρησιμοποιουν επαγγελματιες κινηματογραφιστες και τηλεοπτικα studio σε ολο το κοσμο ( κι εγω επισης στο MEGA).
Δεν εχει καμια σχεση με το υπολοιπα, αν το δουλεψεις θα καταλαβεις.
Εγω το δουλευω απο το 93 και δεν υπαρχει συγκριση.

Οσον αφορα το μετατροπεα, νομιζω οτι δεν εχεις δικιο.
Ολο το υλικο που εχω στη κατοχη μου, και στα studio + τηλεοπτικους σταθμους που ξερω, ειναι ακομη σε αναλογικη μορφη (κυριως σε beta tapes).
Αρα για μενα ειναι απολυτως απαραιτητο feature.

Oσον αφορα το clip, αν θες να το δεις απο κοντα κι ασυμπιεστο, εχεις ανοιχτη προσκληση !!!:ernaehrung004:

Να πω φυσικα , οτι και με τη sony θα εχεις πολυ καλα αποτελεσματα, δεν χωραει αμφιβολια... απλα ακομη εχουν ΛΙΓΟ δρομο οι ερασιτεχνικες καμερες με σκληρους και μνημες να διανυσουν.
Ειναι σιγουρο οτι μεσα στο 2009 , τα πραγματα θα αλλαξουν πολυ.

Re: Απάντηση: Re: Αγορά ψηφιακής βιντεοκάμερας.

Αν είναι έτσι - που για να το λές έτσι θα είναι -τότε οι SONY έχουν βελτθωθεί τρομερά. Η δικιά μου η SONY (HDR-HC1E) σε σχέση με την HV20 είναι ο .ούστης με το Θεό.

(Ελπίζω μόνο να έχεις τραβήξει σωστά με την HV20, στο cine mode δηλαδή
icon12.gif
)

απ'ότι διαβάζω η HC1E και γενικότερα παλαιότερα μοντέλα της sony δεν έχουν καμία σχέση με την νεότερη SR11/12. Υποτίθεται ότι έχουν γίνει τρομερά άλματα προόδου. Βέβαια δεν μπορώ να συγκρίνω καθώς δεν ξέρω...

Πάντως με την HV20 που αγόρασα (τελικά είμαι πολύ αρρωστάκι) μόνο και μόνο για το 24p, δεν βλέπω διαφορές σε νυχτερινές λήψεις.

Έχε υπόψιν σου ότι και η sony έχει το Auto Slow Shutter όπου αν χρειαστεί επεμβαίνει και ρίχνει το shutter speed στο 1/30 για καλύτερα αποτελέσματα και όντως λειτουργεί. Όχι δεν το δοκίμασα με cine mode γιατί μου έκανε κάτι περίεργα στην εικόνα. Θα το δοκιμάσω ξανά και θα επανέλθω

επίσης, θέλω σαν κολασμένος αυτό το 35mm adapter/lens. Κοίτα τι υπέροχο αποτέλεσμα βγαίνει με την SR11 (το ίδιο υποθέτω ισχύει και για άλλες κάμερες)

http://vimeo.com/1189723 (ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ)
http://vimeo.com/1167333

Απ'ότι ακούω όμως κοστίζει μια περιουσία....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορά ψηφιακής βιντεοκάμερας.

απ'ότι διαβάζω η HC1E και γενικότερα παλαιότερα μοντέλα της sony δεν έχουν καμία σχέση με την νεότερη SR11/12. Υποτίθεται ότι έχουν γίνει τρομερά άλματα προόδου. Βέβαια δεν μπορώ να συγκρίνω καθώς δεν ξέρω...

Στέλιο, αφού έχεις και την HV20 για πές μου λίγο σε παρακαλώ και τι γίνεται με τα χρώματα γιατί μεταξύ HV20 και HC1E η διαφορά ήταν - κι εδώ- τεράστια.

Άκου τι θα κάνω.
1. Θα τραβήξω ένα κλιπάκι 5 λεπτών με λουλούδια, ουρανούς και αστέρια :P
2. Θα το κάνω AVCHD.
3. Έπειτα θα ανεβάσω το AVCHD ISO image file σε rapidshare ώστε να το κάψεις σε DVD απευθείας
4. Θα το δεις από οποιοδήποτε blu ray player

και θα βγάλεις δικά σου συμπεράσματα ;) Just give me 24h ;)

Απάντηση: Re: Αγορά ψηφιακής βιντεοκάμερας.

Άκου τι θα κάνω.
1. Θα τραβήξω ένα κλιπάκι 5 λεπτών με λουλούδια, ουρανούς και αστέρια :P
2. Θα το κάνω AVCHD.
3. Έπειτα θα ανεβάσω το AVCHD ISO image file σε rapidshare ώστε να το κάψεις σε DVD απευθείας
4. Θα το δεις από οποιοδήποτε blu ray player

και θα βγάλεις δικά σου συμπεράσματα ;) Just give me 24h ;)

Βρέ γιατί να μπείς σε αυτή τη διαδικασία;
Δεν είσαι κανένας χθεσινός, γνωριζόμαστε πολύ καλά κι αν δεν σε εμπιστευόμουνα απόλυτα δεν θα σε ρώταγα.
Απλά πές μου τη είδες κι έκλεισε... :grinning-smiley-043

Φιλε soto, o Avid δεν ειναι οποιο κι οποιο προγραμμα...
Ειναι εδω και πολλα χρονια , το καλυτερο προγραμμα για editing , που χρησιμοποιουν επαγγελματιες κινηματογραφιστες και τηλεοπτικα studio σε ολο το κοσμο ( κι εγω επισης στο MEGA).
Δεν εχει καμια σχεση με το υπολοιπα, αν το δουλεψεις θα καταλαβεις.
Εγω το δουλευω απο το 93 και δεν υπαρχει συγκριση.

Η έννοια "καλύτερο" είναι σχετική και υποκειμενική. Αυτό που είναι "καλύτερο" για σένα, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι εντελώς ακατάλληλο για μια συγκεκριμένη δουλειά -και το αντίστροφο. Ακόμα και ο τρόπος που μπορεί να προτιμάει κάποιος άλλος να δουλεύει μπορεί να είναι διαφορετικός. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει "καλύτερο" και παρεπιτόντως, δικαίως στο φόρουμ του doom9 που ασχολούνται κατά κόρον με την επεξεργασία βίντεο έχουν καταργήσει τη λέξη "καλύτερο" έως και δια ...ροπάλου!
Δεν αμφιβάλλω ότι έχει κάποια δυνατά θετικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι πιό γρήγορο στο editing ή πιο εύχρηστο για κάποιες δουλειές ή πιο συμβατό ή οτιδήποτε -πρόκειται για καλό επαγγελματικό πρόγραμμα -αλλά η λέξη "καλύτερο" είναι τουλάχιστον ασαφής.
Προσωπικά είχα δοκιμάσει κάποιες "δοκιμαστικές" εκδόσεις αλλά κατέληξα να το απορρίψω γιατί δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά που εγώ ήθελα -για τη δουλειά αυτή προφανώς δεν ήταν το "καλύτερο".
Στην προκειμένη περίπτωση, ανέφερες και εσύ ότι δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα εν λόγω φορμά. Οπότε ως προς αυτή τη δουλειά, για εσένα, πάλι δεν είναι το "καλύτερο"!

Οσον αφορα το μετατροπεα, νομιζω οτι δεν εχεις δικιο.
Ολο το υλικο που εχω στη κατοχη μου, και στα studio + τηλεοπτικους σταθμους που ξερω, ειναι ακομη σε αναλογικη μορφη (κυριως σε beta tapes).
Αρα για μενα ειναι απολυτως απαραιτητο feature.

Μα η δική σου περίπτωση Γιάννη με τις beta κασέτες, δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση! Και εγώ έχω αρκετό αναλογικό υλικό που είχα αγοράσει απ' έξω και μάλιστα σε NTSC -άλλη σπάνια περίπτωση, αλλά έχω και την Pinnacle Pro 1 που κάνει πολύ καλή δουλειά χωρίς να χρειάζεται να περαστεί το υλικό πρώτα στην κασέτα της κάμερας. Αλλά δεν έχει νόημα να μιλάμε για "σπάνιες" περιπτώσεις, άλλωστε σήμερα έχει γεμίσει η αγορά από διαφόρων τύπων και budget μετατροπείς. Αυτό που είπες στο τέλος ήταν το σωστό: "για μενα ειναι απολυτως απαραιτητο feature". Ο καθένας έχει άλλες ανάγκες. Εδώ όμως, συνήθως μιλάμε περισσότερο για τον μέσο χρήστη. Αν μιλήσουμε για σπέσιαλ ανάγκες, θα χρειαστούμε ένα σπέσιαλ thread και θα ...κουφάνουμε κόσμο!

Oσον αφορα το clip, αν θες να το δεις απο κοντα κι ασυμπιεστο, εχεις ανοιχτη προσκληση !!!:ernaehrung004:

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, :grinning-smiley-043 έχω δεί όμως (έχω κατεβάσει) αρκετά κλιπ ακατέργαστα από την συγκεκριμένη κάμερα. Η HV20 με έχει κερδίσει, όχι για τον λίγο θόρυβο αλλά για την ευκρίνειά της, την ποιότητά της και τον manual έλεγχο. Μάλιστα ενδέχεται να πάρω κάποιο μοντέλο από τα πιο σύγχρονα στο κοντινό μέλλον. Αυτό που είπα είναι απλά ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε τον θόρυβο από σμικρυμένα και επανσυμπιεσμένα βίντεο...

Re: Απάντηση: Re: Αγορά ψηφιακής βιντεοκάμερας.

Βρέ γιατί να μπείς σε αυτή τη διαδικασία;
Δεν είσαι κανένας χθεσινός, γνωριζόμαστε πολύ καλά κι αν δεν σε εμπιστευόμουνα απόλυτα δεν θα σε ρώταγα.
Απλά πές μου τη είδες κι έκλεισε... :grinning-smiley-043

έχεις έναν τρόπο να με σκλαβώνεις πάντως :)

Θα το κάνω anyhow κάποια στιγμή, για να πάρεις μια ιδέα της διαφοράς που προκύπτει από τα παλαιά μοντέλα της Sony.

Πάντως κατά την άποψη μου, τα χρώματα είναι εκπληκτικά. Τολμώ να πω καλύτερα από της canon αλλά μπορεί και να κάνω λάθος καθώς μπορεί να με "μπερδεύει" το πιο έντονο... που δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερο. Θα τραβήξω όμως comparison πλάνα για να δω και εγώ.

Πάντως, με την canon το editing είναι τέλειο.... απόλαυση. Με την sony νιώθω ότι έχω pentium III.... Και έχω pentium dual core 3ghz.....:grandpa:

Tα χρωματα της sony ειχαν παντα μια πιο εντονη απο την πραγματικοτητα χροια.
Ειναι ποιο εντυπωσιακα στο ματι, αλλα οχι ρεαλιστικα.
Συμβαινει το ιδιο και με τους προβολεις και τηλεορασεις που βλεπουμε στα συγκριτικα , για χρονια.

Στις αρχές Σεπτέμβρη θα κατεβώ στην Αθήνα για να κάνουμε μια καλή παρουσίαση ειδικά για το avclub. Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να βάζαμε τις CANON/SONY σε άμεση σύγκριση; Δηλ. να τραβήξουν ταυτόχρονα (οι μηχανές σε τρίποδο φυσικά) το ίδιο θέμα (ένα εσωτερικό πλάνο και ένα εξωτερικό) και μετά προβολή σε HD τηλεόραση ή προβολέα...

Χθες τράβηξα βραδυνές λήψεις μέσα από το αυτοκίνητο, μια που είναι κάτι που με ενδιαφέρει και έμεινα ΠΟΛΥ ευχαριστημένος. Άριστο αποτέλεσμα θα έλεγα και καλύτερο από την παλιά οπτική Panasonic που έχω. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν είδα εμφανείς κόκκους που είχα δει σε άλλη βραδυνή λήψη!!

Κάτι άλλο λίγο άσχετο. BLU RAY PLAYER πέρα από το PS3 σε λογική τιμή έχουν πλέον και άλλες εταιρείες; Ρωτώ γιατί είδα χθες μια διαφήμιση από το Multirama για ένα BLU RAY PLAYER της SAMSUNG, το οποίο το δίνουν προσφορά από 430 ευρώ στα 300. Ξέρει κανείς τίποτε, αν και την SAMSUNG δεν την συμπαθώ πολύ.

Χθες τράβηξα βραδυνές λήψεις μέσα από το αυτοκίνητο, μια που είναι κάτι που με ενδιαφέρει και έμεινα ΠΟΛΥ ευχαριστημένος. Άριστο αποτέλεσμα θα έλεγα και καλύτερο από την παλιά οπτική Panasonic που έχω. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν είδα εμφανείς κόκκους που είχα δει σε άλλη βραδυνή λήψη!!

Κάτι άλλο λίγο άσχετο. BLU RAY PLAYER πέρα από το PS3 σε λογική τιμή έχουν πλέον και άλλες εταιρείες; Ρωτώ γιατί είδα χθες μια διαφήμιση από το Multirama για ένα BLU RAY PLAYER της SAMSUNG, το οποίο το δίνουν προσφορά από 430 ευρώ στα 300. Ξέρει κανείς τίποτε, αν και την SAMSUNG δεν την συμπαθώ πολύ.

An είναι το BD 1400 ειναι καλό για τα λεφτά του αν και θα το βρεις ακομα φθηνότερο στο Πλαίσιο

http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=19&category=69977495&product=1053930

Παντως από το φθινόπωρο αναμένεται να σκάσουν μυτη και αλλο μοντέλα οπότε εαν δεν βιαζεσαι κανε λίγη υπομονή

Γιώργο σε ευχαριστώ. Είναι καλή αγορά δηλαδή. Σε σχέση με το PS3 προφανώς υστερεί;; Θέλω να πω θα έχω ουσιαστικά μειονεκτήματα ή όχι;

Στις αρχές Σεπτέμβρη θα κατεβώ στην Αθήνα για να κάνουμε μια καλή παρουσίαση ειδικά για το avclub. Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να βάζαμε τις CANON/SONY σε άμεση σύγκριση; Δηλ. να τραβήξουν ταυτόχρονα (οι μηχανές σε τρίποδο φυσικά) το ίδιο θέμα (ένα εσωτερικό πλάνο και ένα εξωτερικό) και μετά προβολή σε HD τηλεόραση ή προβολέα...

Αριστη ιδέα και πρόταση (εύγε Βλάση). Βάζω κι εγώ την HV20 με τρίποδο βέβαια.
Νομίζω δεν χρειάζονται pc και editing και μετατροπές γιατί θα μπλέξουμε. Απλά η κάθε μία κάμερα στο κάθε HDMI του προβολέα (ελπίζω να έχει 2 hdmi ο προβολέας).