AKG 702 και AKG 712 PRO.

τι να σου πω, στα ακουστικά είμαι νέοπας, δεν ξέρω καλά. Αλλά να πω ότι έχω τρία ζευγάρια, ένα AKG 240 ένα 340 και ένα Koss Porta Pro:Με την ταπεινή έξοδο ακουστικών του DAC μου μόνο τα τελευταία έχω οδηγήσει ικανοποιητικά. Οπότε μάλλον δεν είναι τόσο εύκολο!

Αναφορικά με τα ηχεία είσαι υποχρεωμένος να καταφύγεις σε ακριβά discrete σχέδια προκειμένου να πάρεις απαραμόρφωτο κέρδος τάσης και καλό απόθεμα ρευμάτων.
Στα ακουστικά τα πράγματα είναι πολύ ευκολότερα. Εξειδικευμένα opamps δίνουν μέχρι ~300 mA ή και παραπάνω με ανεκτή παραμόρφωση, όταν ας πούμε τα HD800 των 300Ohm σε εντάσεις κοντά στα 120db ζητούν κάπου στα 20mA. Όσο περισσότερα τα Ohm τόσο το καλύτερο για την ποιότητα.
Πάντα μιλάμε για εξειδικευμένα opamps-σχέδια. Όχι εξόδους line out ή παραμελημένες εξόδους ακουστικών όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μηχανήματα.

Opamp ή discrete δεν έχει σημασία , αυτό που μετράει είναι η καλή σχεδίαση και απόδοση του ενισχυτή.
Αν ήταν έτσι όλοι οι ενισχυτές ακουστικών θα ήταν με το TPA6120a που πληροί όλες τις προδιαγραφές.
Τα ρεύματα όλοι τα βγάζουν , το πώς τα βγάζουν είναι αυτό που κάνει την διαφορά και αυτό πληρώνεις.
Φυσικά και εδώ όπως συμβαίνει στο χόμπι από ένα σημείο και πέρα πληρώνεις πολλά για να κερδίσεις λίγα.

O ενισχυτής είναι το κερασάκι στην τούρτα αν υποθέσουμε πως έχει χαμηλή αντίσταση εξόδου (το 6120 δεν έχει),
χαμηλό θόρυβο, αρκετό κέρδος και ικανότητα οδήγησης μερικών εκατοντάδων mA.
Το ακουστικό είναι ο πιο ατελής κρίκος της αλυσίδας και είναι ο δικός του χαρακτήρας που θα κυριαρχήσει στο αποτέλεσμα.

Τα ακουστικά σε γενικές γραμμές έχουν πολύ στρωτές καμύλες εμπέδησης και δεν είναι τόσο δύσκολα σαν φορτία.
Και όταν εννοώ δύσκολα εννοώ να απαιτούν μεγάλη ισχύ και να παρουσιάζουν δύσκολη σύνθετη αντίσταση.

Αν από την άλλη χρησιμοποιείται ο ενισχυτής για να καλύψει τις ατέλειες του ακουστικού με τις δικές του τότε
το πρωταρχικό "πρόβλημα" είναι το ακουστικό.

Btw το 6120 με κατάλληλο κύκλωμα ρίχνει την αντίσταση πολύ χαμηλά.
Πχ Dr. DAC 3 αντίσταση εξόδου σχεδόν 0 Ω με το 6120.

Γιατί είναι απαραίτητο να έχει ο ενισχυτής ατέλειες;
Έχω ακούσει 3 high end SS ενισχυτές ακουστικών με κορυφαίες μετρήσεις που και οι τρεις ακούγονταν διαφορετικά , όχι με ατέλειες αλλά ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Όποιος γνωρίζει και υποστηρίζει το αντίθετο ας μας υποδείξει τέλος πάντων ποιός είναι αυτός ο SS ενισχυτής ακουστικών που είναι ο τέλειος , ενισχύει μόνο χωρίς να εισάγει τίποτα απολύτως στο σήμα.
Να πάμε να τον αγοράσουμε όλοι να τελειώνουμε.
Πάντως ο g109a της lake people και ο violectric v200 που διαφημίζονται και οι δύο ως τα απολύτως διάφανα στουντιακά μηχανήματα ακούγονται διαφορετικά μεταξύ τους και δεν νομίζω πως έχουν κάποιο σχεδιαστικό ή κατασκευαστικό ελάττωμα.

Και για να συνεχίσω ένας καλός ενισχυτής Χ σε σχέση με κάποιον άλλο Ψ δεν διαφέρουν στο ότι αλλάζουν το ηχόχρωμα ενός ακουστικού ούτε την καμπύλη απόκρισης αυτό δεν γίνεται και αν γίνει τότε κάτι δεν πάει καλά.
Πχ επίτηδες μεγάλη αντίσταση εξόδου για να έχουμε τεχνίτη ενίσχυση στο μπάσο.
Διαφέρουν σε επιμέρους λεπτομέρειες που ακούγονται και αφορούν πχ την έκταση της σκηνής , τον όγκο και σώμα του ήχου , στην ταχύτητα , στην δυναμική απόκριση κλπ.
Αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν και ακούγονται όταν το ακουστικό και η πηγή το επιτρέπουν.
Και καταλήγω πάλι ότι κανένας μα κανένας ενισχυτής (και μιλάω μόνο για αυτούς που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας) δεν ακούγεται το ίδιο.
Ας κάνουν όσα blind test θέλουν.

Απάντηση: Re: AKG 702 και AKG 712 PRO.

Και για να συνεχίσω ένας καλός ενισχυτής Χ σε σχέση με κάποιον άλλο Ψ δεν διαφέρουν στο ότι αλλάζουν το ηχόχρωμα ενός ακουστικού ούτε την καμπύλη απόκρισης αυτό δεν γίνεται και αν γίνει τότε κάτι δεν πάει καλά.
Διαφέρουν σε επιμέρους λεπτομέρειες που ακούγονται και αφορούν πχ την έκταση της σκηνής , τον όγκο και σώμα του ήχου , στην ταχύτητα , στην δυναμική απόκριση κλπ.
Αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν και ακούγονται όταν το ακουστικό και η πηγή το επιτρέπουν.
Και καταλήγω πάλι ότι κανένας μα κανένας ενισχυτής (και μιλάω μόνο για αυτούς που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας) δεν ακούγεται το ίδιο.

Ισχύει. Τοπολογία στην έξοδο ή τελεστικούς άλλαζα και ακουγόταν διαφορετικά ο δικός μου ακόμα και με τα HD555.

Πέτρο ,ο Vioelectric που έχει ο Θοδωρής με τον audeze πολύ δύσκολα τους ξεχωρίζεις .

δε λετε ενα βασικο.
αν ο ενισχυτης δεν ταιριαξει ωμικα με το ακουστικο αλλαζει αρδην η αποκριση.
Κι ας ειναι μαρκ λεβινσον

Πέτρο ,ο Vioelectric που έχει ο Θοδωρής με τον audeze πολύ δύσκολα τους ξεχωρίζεις .

Τους ξεχωρίζεις όμως.
Και φυσικά όσο ανεβαίνουμε σε ποιότητα όπως έγραψα πιο πάνω οι διαφορές αρχίζουν και μικραίνουν και καθίσταται πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις.

Το έχω γράψει πιο πάνω!

ίσως όχι τόσο ευθέως όπως πρέπει για να το καταλάβει κανείς που ίσως νομίζει ότι επειδή είναι ακουστικά οδηγούνται με ένα πακέτο τσιγάρα.

Τους ξεχωρίζεις όμως.
Και φυσικά όσο ανεβαίνουμε σε ποιότητα όπως έγραψα πιο πάνω οι διαφορές αρχίζουν και μικραίνουν και καθίσταται πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις.

Πέτρο ,μόλις δοθεί η ευκαιρία θα το διαπιστώσεις και ο ίδιος ,οι διαφορές ήταν ελάχιστες και μάλιστα σε Α-Β που η χρονική διαφορά ήταν περίπου του λεπτού

ίσως όχι τόσο ευθέως όπως πρέπει για να το καταλάβει κανείς που ίσως νομίζει ότι επειδή είναι ακουστικά οδηγούνται με ένα πακέτο τσιγάρα.

Έχεις δίκιο , αναφέρθηκε έμμεσα.
Ο χρυσός κανόνας σωστής οδήγησης ενός ακουστικού από ένα ενισχυτή είναι αυτός του 1/8.
Η συνολική αντίσταση εξόδου του ενισχυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 φορές μικρότερη από αυτή του ακουστικού.

Re: Απάντηση: Re: AKG 702 και AKG 712 PRO.

Πέτρο ,μόλις δοθεί η ευκαιρία θα το διαπιστώσεις και ο ίδιος ,οι διαφορές ήταν ελάχιστες και μάλιστα σε Α-Β που η χρονική διαφορά ήταν περίπου του λεπτού

Δεν διαφωνώ πολλές φορές μιλάμε για διαφορές για τις οποίες δεν αξίζει να ασχοληθείς.

Για την ιστορία ο amp της soundblaster ae-5 έχει αντίσταση εξόδου 1 Ohm βάσει του εταιρικού σάιτ. Πρέπει να έχει καλή σταθερότητα σε δύσκολα φορτία για να επιλέξουν τόσο χαμηλό Ζ-out.

Σχετικά με την υπόλοιπη κουβέντα ένα πράγμα είναι σίγουρο. Όταν προσδοκάς μια διαφορά, γιατί έκανες μια τροποποίηση, γιατί άλλαξες τον εξοπλισμό σου κτλ. τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τη βρεις. Είναι η ανθρώπινη φύση(μηχανισμός προσοχής). Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να ακυρωθούν οι προσδοκίες και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες(διαφορά έντασης ήχου, διαφορά επιπέδων φωτισμού για τηλεοράσεις κτλ.). Όσοι έχουν τη δυνατότητα να τον ακολουθήσουν είτε βρίσκουν απειροελάχιστες, είτε καθόλου διαφορές μεταξύ μηχανημάτων με παρόμοιες αντικειμενικές επιδόσεις.

Όταν προσδοκάς μια διαφορά, γιατί έκανες μια τροποποίηση, γιατί άλλαξες τον εξοπλισμό σου κτλ. τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τη βρεις.
Για αυτό είναι καλό μετά να ξαναβάζεις τον παλιό εξοπλισμό. Και συνήθως θα ακούσεις αυτά που σου έλειπαν και με τον παιλό εξοπλισμό!

Πολύ ωραία η οφ τοπικ κουβέντα ...
προτείνω να μπει σε ένα νέο νήμα και να κλείσει αυτό με τον μιστερ712προ.
Έλεος με τα τρολ.
Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καμία χρήσιμη πληροφορία για το εν λόγω ακουστικό... μόνο αν είναι καλά, πολύ καλά ή πάρα πολύ καλά...

δεν ειμε εμπειρος φιλε αλλα σας ειπα τα δοκιμασα σε ολα τα πραγματα και αυτο που ακουω μου αρεσει
δεν ειμε επαγγελματιας στον ηχο.

στην κανονικη δουλεια μου ειμε βιβλιοδετις
πηρα αυτα τα ακουστικα ειμε παρα πολυ ικανοποιημενος
τα δοκιμασα στα παιχνιδια και στην μουσικη και με την ταπεινη γνωση μου εινε μια χαρα

απλα το μονο πραγμα που ρωταω εινε αν η καρτα ηχου ae-5 μπορει να τα προσγειωσει στο μεγιστο??

εννοο το dac και το amplier που εχει αυτο ρωτησα.

απο εκει και μετα κανεναν δεν κατηγορησα.. επειδη καπια ατομα με ειπανε τρολ

και επειδη νευριασα με ενα ατομο που ειπε εδω αν εχω την καρτα ηχου και τα ακουστικα στο σπιτι μου

θελέτε να βγαλω φοτογραφια για να δειτε οτι τα εχω?δεν εχω προβλημα το κανω

οριστε

Attachments

• Picture 20.jpg
    Picture 20.jpg
    103.9 KB · Views: 131
  • Picture 21.jpg
    Picture 21.jpg
    61.7 KB · Views: 134
  • Picture 19.jpg
    Picture 19.jpg
    50.9 KB · Views: 132