Ακόμα ένα Nikon D-60 thread.

Re: Απάντηση: Ακόμα ένα Nikon D-60 thread.

Τό μόνο πραγματικά χρήσιμο σημείο εστίασης είναι το κεντρικό, τα άλλα είναι δευτερευούσης σημασίας ( αχρείαστα κατ εμέ), για να μην πώ marketing tricks!

+1 Και από μένα.

Εγώ πάντως όσον αφορά το AF έχω επιλέξει το Dynamic Area. Εκεί μπορώ να επιλέγω μέσω του κέρσορα ένα από τα 3 σημεία εστίασης που βλέπω αν και στο 99% των περιπτώσεων χρησιμοποίησα μόνο το κεντρικό. Εάν ήτανε παραπάνω από 3 τα σημεία η διαδικασία της εστίασης μάλλον video game θα θύμιζε.

Άριστη εντύπωση μου άφησε και το flash της μηχανής (ή καλύτερα η διαχείριση του flash) το οποίο γέμιζε τον χώρο του σπιτιού και φώτιζε τοίχους αρκετά μέτρα μακριά από εκεί που βρισκόμουνα ενώ σε close up δεν είδα υπερφωτισμένες φωτογραφίες.

Αυτά προς το παρών…Οι δοκιμές συνεχίζονται…

Λίγα ακόμα σχόλια, ερωτήσεις κ.λ.π.

Καταρχάς η εργονομία είναι άψογη. Ακόμα και χωρίς να ανοίξεις το manual, μπορείς εύκολα να περιηγηθείς στο menu της, ειδικά εάν μιλάμε για το basic (προεπιλογή). Πολύ μα πολύ βολικό φαίνεται να είναι και το customization του menu αφού εάν έχεις αποφασίσει από πριν τι είδους φωτογράφιση θέλεις να κάνεις μπορείς να επιλέξεις να εμφανίζονται μόνο οι επιλογές που πραγματικά θα χρησιμοποιήσεις…Δεν το έχω δουλέψει ακόμα αλλά τις επόμενες μέρες θα γίνει και αυτό.

Μέχρι στιγμής το βασικό μειονέκτημα που έχω εντοπίσει είναι το…μέγεθος. Δεν έχω και πολύ μεγάλα χέρια αλλά το μικρό μου δεξί δαχτυλάκι περνά κάτω από το σώμα της μηχανής κάτι το οποίο μου δημιουργεί μια άβολη αίσθηση. Η πρώτη σκέψη ήτανε να προμηθευτώ ένα από τα power grips που έχουν κυκλοφορήσει διάφορες εταιρίες αλλά φοβάμαι ότι το συνολικό βάρος της μηχανής (που μόνο το σώμα της ζυγίζει κοντά στα 500γρ) θα ανέβει αρκετά.

Για να γκρινιάξω και λίγο παραπάνω νομίζω ότι κάποια έξτρα προσοχή θα έπρεπε να δοθεί και στις θύρες της μπαταρίας και της κάρτας μνήμης.
Το κουμπί που ανοίγει την 1η θα μπορούσε να έχει κάποια καλύτερη αίσθηση και να μην σου δίνει την εντύπωση ότι «μάλλον έτσι ανοίγει» και απέχει από το πιο στιβαρό σύστημα της Lumix που είχα συνηθίσει. Θετικό κρίνεται ότι τουλάχιστον διαθέτει ασφάλεια που κοντράρει την μπαταρία όταν σκάσει το 1/3 της έξω από την υποδοχή και την εμποδίζει από το να πέσει στο έδαφος.
Το καπάκι της κάρτας από την άλλη ανοίγει σχετικά εύκολα ειδικά εάν έχεις τοποθετήσει την μηχανή με τον φακό προς τα κάτω στο βαλιτσάκι.

Εδώ θα αναφέρω το 2ο μειονέκτημα που εντόπισα και έχει σχέση με το flash το οποίο αν και βρίσκω άριστο μου δημιουργεί το εξής πρόβλημα. Στο 90% των φωτογραφιών (πορτραίτων) που βγάζω στην κόρη μου την «πιάνω» με κλειστά μάτια. Στην αρχή νόμιζα ότι έφταιγε το AF Assist το οποίο είναι αρκετά φωτεινό και πανιάζει ακόμα και ενήλικες (να δείτε κράξιμο η γυναίκα). Μάταια όμως. Ακόμα και όταν το απενεργοποίησα και με ταχύτητα συγχρονισμού στα 1/200 το σκατούλι μου συνεχίζει να είναι πιο γρήγορο από την μηχανή…Πως μπορώ να το λύσω αυτό το πρόβλημα ρε παιδιά?

Λίγα ακόμα σχόλια, ερωτήσεις κ.λ.π.

Εδώ θα αναφέρω το 2ο μειονέκτημα που εντόπισα και έχει σχέση με το flash το οποίο αν και βρίσκω άριστο μου δημιουργεί το εξής πρόβλημα. Στο 90% των φωτογραφιών (πορτραίτων) που βγάζω στην κόρη μου την «πιάνω» με κλειστά μάτια. Στην αρχή νόμιζα ότι έφταιγε το AF Assist το οποίο είναι αρκετά φωτεινό και πανιάζει ακόμα και ενήλικες (να δείτε κράξιμο η γυναίκα). Μάταια όμως. Ακόμα και όταν το απενεργοποίησα και με ταχύτητα συγχρονισμού στα 1/200 το σκατούλι μου συνεχίζει να είναι πιο γρήγορο από την μηχανή…Πως μπορώ να το λύσω αυτό το πρόβλημα ρε παιδιά?

Έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Μέχρι τώρα ο γιος μου μόλις έβλεπε την Olympus άρχιζε τα γέλια και έπαιρνε πόζες. Τώρα με το λαμπάκι της Nikon, πρώτα τρομάζει και μετά κλείνει τα μάτια του. Έτσι στις περισσότερες φωτογραφίες είναι ή τρομαγμένος ή με κλειστά μάτια.

Δυστυχώς το λαμπάκι δεν ανάβει μόνο για AF Assist αλλά και στο Red Eye Reduction. Έτσι για να το εξαφανίσεις πρέπει να επενεργοποιήσεις και τις δύο επιλογές.

Και τότε καλή τύχη με τα "κόκκινα μάτια".

Bart

Έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Μέχρι τώρα ο γιος μου μόλις έβλεπε την Olympus άρχιζε τα γέλια και έπαιρνε πόζες. Τώρα με το λαμπάκι της Nikon, πρώτα τρομάζει και μετά κλείνει τα μάτια του. Έτσι στις περισσότερες φωτογραφίες είναι ή τρομαγμένος ή με κλειστά μάτια.

Δυστυχώς το λαμπάκι δεν ανάβει μόνο για AF Assist αλλά και στο Red Eye Reduction. Έτσι για να το εξαφανίσεις πρέπει να επενεργοποιήσεις και τις δύο επιλογές.

Και τότε καλή τύχη με τα "κόκκινα μάτια".

Bart

Δυο λύσεις!
1η Ξεχνάς το φλας. Σηκώνεις το iso ψηλά (800+) και τραβάς άφλασα.
2η Αγοράζεις ένα εξωτερικό φλας (π.χ. το SB400 που κάνει 100 ευρώ) το στρέφεις προς το ταβάνι ώστε να μην τον χτυπά και τραβάς. Ούτε κόκκινα μάτια ούτε φλου φωτογραφίες.

To 2o που προτείνει ο Βλάσης ειναι νομίζω η καλύτερη λύση στο πρόβλημά σου..

29 μπαμπάδες κατοχοι ψηφ, μηχανών συνιστουν ... εξωτερικό φλάς :grinning-smiley-043

Ευχαριστούμε για τις απαντήσεις παιδιά...

Τελικά το πρόβλημα με το ενσωματωμένο έχει σχέση με τον συγχρονισμό του? Με την Panasonic γιατί δεν είχα το ίδιο πρόβλημα?

Ομολογουμένως το VR κάνει δουλεία. Θα μπορούσαν όμως κάτοχοι των παρακάτω οικονομικών φακών με ενσωματομένο μοτέρ για AF να πουν τα σχόλιά τους;

Tamron LD 70-300mm F/4,0-5,6 Di Macro 140.90 €
Tamron AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II 148.90 €

Sigma AF 55-200mm f/4-5.6 DC HSM 149.90 €
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 OS HSM DC 299.90 €

Τιμές από το Φινλαδικό Verkkokauppa.com

Ευχαριστώ.

Σήμερα-αύριο θα γίνει η παραγγελία του zoom οπότε επαναφέρω το θέμα για να το φρεσκάρουμε λίγο...

Είμαι μεταξύ των

Nikon 55-200mm f/4-5.6G ED IF AF-S DX VR Zoom

και

Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO-M "Motorized" DG Macro Telephoto Zoom Lens (Built-in Motor Drive)

Και οι 2 έχουν από ένα πολύ δυνατό σημείο κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον όπως τους βλέπω στη «βιτρίνα». Για τον Nikon αυτό είναι το VR ενώ για τον Sigma το παραπάνω zoom…

Σε επίπεδο ποιότητας κατασκευής αλλά και απόδοσης θα μπορούσαμε να κάνουμε κανένα σχόλιο?

Βοηθήστε με λίγο παιδιά να αποφασίσω...

Ομολογουμένως το VR κάνει δουλεία. Θα μπορούσαν όμως κάτοχοι των παρακάτω οικονομικών φακών με ενσωματομένο μοτέρ για AF να πουν τα σχόλιά τους;

Tamron LD 70-300mm F/4,0-5,6 Di Macro 140.90
Tamron AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II 148.90

Sigma AF 55-200mm f/4-5.6 DC HSM 149.90
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 OS HSM DC 299.90

Τιμές από το Φινλαδικό Verkkokauppa.com

Ευχαριστώ.

Εχω δουλέψει για καποιο διαστημα τον Sigma 18-200 DC OS HSM.

Αρκετά αξιοπρεπής και καλό value/money αρκεί να μην ειμαστε υπερβολικοι στις απαιτήσεις μας από εναν all-around φακό.. Ειναι ιδανικος για οποιον θελει να εχει εναν μόνο φακό να τον συντροφευει σε βολτες-εξορμήσεις-ταξίδια..

Noμιζω οτι πρόσφατα ειδα μια αγγελια στο dpgr.gr για εναν παρόμοιο sigma σε πολύ καλή τιμή.. δεν χανεις τιποτα να ριξεις μια ματιά...

Last edited:
Και να προσθέσω και τους:

Sigma 70-300mm F/4,0-5,6 APO DG 199.90
Sigma 70-300mm F4-5,6 DG Macro 149.90

Νομιζω οτι ο πρώτος ειναι αξιοπρεπής για τα λεφτά του.. Εχει και ενα APO στοιχειο που ειναι τα καλά κρύσταλλα της sigma..

Μάλλον τελικά θα λύσω το πρόβλημα του flash με την χρήση…zoom. Κάθε προσπάθεια να πλησιάσω την κόρη μου με τον 18-55 καταλήγει σε eyes wide shut.

Παρατήρησα όμως ότι σε αποστάσεις που κυμαίνονται στα 3+ μέτρα το φαινόμενο απλά δεν υφίσταται!!!

Τελικά βέβαια θα καταλήξω σε εξωτερικό flash αλλά προς το παρών «κρατάω τις αποστάσεις μου»… :jester:

Τελικά παρήγγειλα τον 55-200 f/4-5.6G ED IF AF-S DX VR από Αμερική. Αρχικά με ξένισε το πολύ μικρό μέγεθός του όταν τον είδα σε κατάστημα αλλά τα reviews που διάβασα μιλάνε για έναν αξιοπρεπέστατο Entry Level φακό.

Μου βγήκε $221 ήτοι 175 με τα μεταφορικά για το σπίτι του συγγενή μου στην Αμερική. Στην προσφορά (εάν δεν κάνω κανένα τραγικό λάθος) περιλαμβάνονται κίτ καθαρισμού (το οποίο διαθέτει φυσερό απλό, φυσερό με βούρτσα, υγρό και πανάκια καθαρισμού), μικρός ιμάντας για το καπάκι του φακού καθώς και ένα UV φίλτρο της Hoya.

Θα μου έρθει χέρι με χέρι σε καμιά 10αριά μέρες…

Τον προτίμησα από τον 70-300 ΑΡΟ της Sigma λόγω του VR αλλά και του πολύ περιορισμένου μεγέθους σε σχέση με τον 1ο ο οποίος είναι πραγματικά…γκουμούτσα!!!

Επίσης η ποιότητα κατασκευής του Sigma, ή να πω καλύτερα το φινίρισμά του, μου φάνηκε υποδεέστερο από του Nikon. Σε αυτό συνετέλεσε η «βελούδινη» επένδυσή του καθώς και η μέτρια αίσθηση (και το πολύ μικρό μέγεθος) που έχουν οι διακόπτες του Sigma.

BTW διαπίστωσα 3 κόκκους σκόνης στον αισθητήρα οι οποίοι φαίνονται μόνο εάν κάνω μεγέθυνση στην φωτογραφία. Το σπαστικό είναι ότι απλά έβαλα τον 18-55 μόλις την πήρα και τίποτα παραπάνω…Μα τόσο εύκολα γεμίζει? Δηλαδή εάν αλλάξω 3-4 φορές φακούς τι θα βρω επάνω????

BTW διαπίστωσα 3 κόκκους σκόνης στον αισθητήρα οι οποίοι φαίνονται μόνο εάν κάνω μεγέθυνση στην φωτογραφία. Το σπαστικό είναι ότι απλά έβαλα τον 18-55 μόλις την πήρα και τίποτα παραπάνω…Μα τόσο εύκολα γεμίζει? Δηλαδή εάν αλλάξω 3-4 φορές φακούς τι θα βρω επάνω????

Κάθε τακτικά καθαρισμό με ένα καλό πουάρ, απομακρύνει τους κόκκους στα 4/5 των περιπτώσεων, τουλάχιστον.