Μάλιστα...
Επιβεβαιώνονταιι λοιπόν όσα λέμε...
1. Τα K701 (όπως και τα δικά μου Q701) είναι σκληρά (και κουραστικά υπό συνθήκες) με αέρινη μεν αλλά εσφαλμένη τονικότητα, με ανεπαρκή μπάσα σε ποσότητα.
2. Τα HD 650 έχουν σωστότερη τονικότητα και επωφελούνται από καλή ενίσχυση.
Να παραμείνω λίγο στο θέμα της ενίσχυσης...(και πάλι αναμασώ παλαιότερα ποστ αλλά είναι σημαντικό να μην τα ξεχνάμε).
Η ενίσχυση αυξάνει/βελτιώνει ΜΟΝΟ το headroom...
Και εδώ υπάρχει η μεγάλη σύγχυση που παρατηρώ να περιγράφεται και εδώ και σε όλα τα φόρουμ, αλλά και σε κατ ιδίαν συζητήσεις.
Ένας ενισχυτής δεν θα πρέπει να χρωματίζει το σήμα... αν το χρωματίζει τότε δεν είναι καλός ενισχυτής, ή μπαίνουμε στα υποκειμενικά πάλι... στα ματσαρίσματα κλπ... και δεν θέλω εδώ να πάω εκεί...διότι προσωπικά προτιμώ ουδέτερο ενισχυτή και μετά να ταιριάξω τα ακουστικά μου, και όχι το αντίθετο.
Ένας όχι ισχυρός λοιπόν ενισχυτής με έναν πολύ ισχυρό, αν υποθέσουμε ότι και οι δύο είναι ουδέτεροι... δεν θα έχουν ΚΑΜΙΑ διαφορά στον ήχο τους αν ακούμε σε κανονικές ή χαμηλές στάθμες... με ένα ευαίσθητο ακουστικό, εκείνο που διαφαίνεται όμως όταν ανεβάσουμε την στάθμη είναι ότι ο ισχυρότερος ακούγεται πολύ καλύτερα διότι δεν συμπιέζει και δεν έχει παραμόρφωση του σήματος στις υψηλές στάθμες.
Έχω αναφέρει για τον Matrix ότι ενώ έχει πολύ δύναμη (headroom) είναι μάλλον σκληρός (με μαμά τελεστικούς ή πολωμένους σε τάξη Α), και επιμένω επ αυτού..., εκτός και εάν παίξετε με τελεστικούς (όχι πολωμένους), και βρείτε εκείνους που ακούγονται ουδέτερα (και όχι πιο εντυπωσιακά).
Εδώ θεωρώ είμαι πολύτιμη η βοήθεια του CENTRAL που έχει μπει στην διαδικασία αξιολόγησης τελεστικών.
Να προσθέσω κάτι μετά από την πολύχρονη εμπειρία με τα HD 650 ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙ έχουν ένα roll off στις ψηλές, το οποίο δεν βελτιώνεται με ΙΣΧΥ, αλλά με ματσάρισμα.
Ελπίζω να διαφώτισα λίγο την κατάσταση.
Η σκληράδα που, όλοι, αναφέρουμε για τα AKG, υπάρχει είτε αυτά ειναι τα Κ701 είτε τα K550. Θεωρώ πως ειναι η άποψη της εταιρίας για το πως πρέπει να ακούγεται ένα σωστό ακουστικό. Με τα Κ550 τόνισε λιγο παραπάνω το χαμηλό άκρο για να καλύψει τις ανάγκες των πιτσιρικάδων και των νέων ηχογραφήσεων που αρέσκονται σε αυτού του είδους τη μουσική εικόνα. Το Κ701 ειναι σωστότερο τονικά από το Κ550
Οσον αφορά τον matrix, δεν εχω εμπειρία να κρίνω για το αν θεωρείτε σκληρός ή οχι. Μια, δύο φορές που τον έχω συγκρίνει με λαμπάτες υλοποιήσεις το άκουσμα του ήταν πιο ζεστο, ίσως λόγω της δύναμης του.
Νομίζω ότι κι εδώ (ακουστικά), όπως και στα ηχεία όλα είναι θέμα γούστου. Σε άλλους αρέσει ο monitor ηχος σε άλλους η ευφωνικότητα και εν τέλει υπάρχουν κατασκευαστές για όλα τα γούστα.