All about audyssey

Απάντηση: Audyssey - Εντυπώσεις

παμε
στους νεους nad marantz denon για αυτους που αντεχει η τσεπη τους μπορουν να φωναξουν καποιον intaller στο χωρο τους και να μετρησει το χωρο τους με τον ενισχυτη τους μεν με το κιτ του εγκαταστατη
αυτο για την αμερικη βεβαια εδω δεν νομιζω καποιος να ασχολειται με αυτο το σπορ
απο προσωπικη δοκιμη που εχω κανει σε ενα 4308 υπαρχει αρκετη διαφορα στο τελικο αποτελεσμα
εγω βεβαια δεν κανω αυτη την δουλεια
να και το εγχειριδιο του audyssey -denon

Attachments

• 14012008.jpg
    14012008.jpg
    33.9 KB · Views: 66

Έχω έναν AV ενισχυτή με το audyssey XT (ONKYO 805), και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τη λειτουργία του audyssey (βέβαια, ο χώρος μου αλλά και η θέση των ηχείων είναι ιδιαίτερα προβληματικά, οπότε είναι λογικό να μου βελτιώνει τον ήχο το Audyssey) , εκτός από μερικά προβληματάκια τα οποία τα εντοπίζω στο απλοϊκό user interface.
Για ‛μένα, το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Audyssey XT σε σχέση με το pro, είναι (πέραν της, όπως αναφέρει και η εταιρία, μικρότερης διακριτικότητας των φίλτρων), η αδυναμία αποθήκευσης και επαναφοράς των παλιών ρυθμίσεων.

Επειδή δεν μπορείς να δεις τίποτα από τις αυτόματες ρυθμίσεις που κάνει το Audyssey στον ήχο, η μόνη λύση που σου απομένει για να αλλάξεις τις ρυθμίσεις είναι έμμεσα, «παίζοντας» με τις διάφορες θέσεις που τοποθετείς το μικρόφωνο (η πρώτη θέση βέβαια πρέπει αυστηρά να είναι στο ακριβές sweet spot).

Η μικρή μου πείρα με έχει διδάξει ότι αξίζει πάρα πολύ να πειραματιστείς με την αυτόματα ρύθμιση του audyssey. Εγώ πέτυχα τα καλύτερα αποτελέσματα μετά από 5 προσπάθειες, χωρίς οι πειραματισμοί μου να έχουν τελειώσει ακόμα.

Το Audyssey ΧΤ δεν κρατά παρά μόνο την πρόσφατη ρύθμιση. Σε κάθε δοκιμαστική ρύθμιση λοιπόν που κάνεις χάνεις την προηγούμενη, οπότε αν η προηγούμενη είναι καλύτερη δεν μπορείς εύκολα να ξαναγυρίσεις.

Ο μόνος τρόπος είναι να έχεις καταγράψει κάπου τις ακριβείς θέσεις του μικροφώνου. Έχω βρει πολύ πρακτικό να βγάζω μια κοντινή φωτογραφία για κάθε θέση και να καταγράφω το ύψος.

Όσον αφορά τον τελικό ήχο μετά τη ρύθμιση. Στις αρχικές μου προσπάθειες ρύθμισης είχα και εγώ μερικές φορές αποτελέσματα με ανεπαρκές χαμηλό. Είδα όμως ότι αν χρησιμοποιήσω πολλές θέσεις του μικροφώνου σε ικανή απόσταση γύρω από ο sweet spot το πρόβλημα του ανεπαρκές χαμηλού εξαφανίζεται, και μένει μόνο το σφικτό χαμηλό που δίνει το Audyssey μετά τον περιορισμό των συντονισμών.

Στο δικό μου χώρο, είδα ότι υπάρχει μια χρυσή τομή για την απόσταση που πρέπει να τοποθετήσεις το μικρόφωνο γύρω από το sweet spot. Αν το τοποθετήσεις πολύ μακριά από το sweet spot χάνεις σε έλεγχο στα χαμηλά (αλλά βέβαια καλυτερεύεις τον ήχο για τους άλλους), ενώ αν το τοποθετήσεις πολύ κοντά χάνεις σε ένταση του χαμηλού.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να πειραματιστεί κανείς με την αυτόματα ρύθμιση και να μην συμβιβαστεί αν κάτι δεν του αρέσει. Επαναλαμβάνω ότι στο δικό μου δύσκολο set up πέτυχα καλά αποτελέσματα μετά από 5 προσπάθειες, χωρίς οι πειραματισμοί μου να έχουν τελειώσει ακόμα. Συγκεκριμένα, τα καλύτερα αποτελέσματα τα πέτυχα τοποθετώντας τις δυο πρώτες φορές το μικρόφωνο στο sweet spot και τις υπόλοιπες έξι σε θέσεις γύρω και σε μικρή απόσταση (περίπου 50-60cm) από αυτό.

Re: Audyssey - Εντυπώσεις

Λοιπον... εγω με τον Denon 3806 και το Audyssey XT μπορω να πω οτι σε γενικες γραμμες ειμαι ευχαριστημενος.

Η ρυθμιση που κανει στα ηχεια ειναι αρκετα "κινηματογραφικη". Δεδομενου οτι το setup μου ειναι προβληματικο ως προς την τοποθετηση, διορθωνεται καταρχας το μπασο, που χωρις το Audyssey μπουμπουνιζει ενοχλητικα. Mετα τη ρυθμιση, εχω πλεον μπασο ΚΑΛΗΣ κινηματογραφικης αιθουσας.

Επισης βελτιωνεται κατα πολυ η συνολικη "εικονα" του Surround, καθως πλεον ακους με ακριβεια πχ το ελικοπτερο που παει απο μπρος -πισω, και το πιο σημαντικο, αποκτας μια καλυτερη συνεχεια μεταξυ μπροστα πλαγια και πισω πλαγια.

Το μειονεκτημα? Οτι ο ηχος χανει λιγη απο την "κρυσταλλινη" καθαροτητα. Σε οποιους αρεσει ο εντυπωσιακος ήχος (πχ να ακουνε την καφτρα του τσιγαρου απ'το κεντρικο σα να ειναι 2 χιλιοστα απ'το αυτι τους, θα απογοητευτουν.

Σε γενικες γραμμες, το EQ που δημιουργησε το AudysseyXT το εχω always on σε ταινιες.

Για τη μουσικη τα πραγματα ειναι τελειως διαφορετικα, δεν υπαρχει τοσο δυνατο μπασο να μπουμπουνιζει, ουτε σε ενδιαφερει τοσο η Surround εικονα, oποτε παιζω χωρις αυτο.

παιχτε με την θεση του μικροφωνου και βαλτε και ατομα στις θεσεις ακροασης
την ωρα που μετρατε
θα δειτε μεγαλες διαφορες
αναλογα με το τι τονιζει βαλτε και σε αναλογη θεση το μικροφωνο

τα καλύτερα αποτελέσματα τα πέτυχα τοποθετώντας τις δυο πρώτες φορές το μικρόφωνο στο sweet spot και τις υπόλοιπες έξι σε θέσεις γύρω και σε μικρή απόσταση (περίπου 50-60cm) από αυτό.

Συγνώμη, έκανα λάθος στην απόσταση. Συμβουλεύτηκα τις φωτογραφίες και η απόσταση είναι αρκετά μεγαλύτερη: είναι γύρω στο 1μ.

Απάντηση: Re: Audyssey - Εντυπώσεις

Δεδομενου οτι το setup μου ειναι προβληματικο ως προς την τοποθετηση, διορθωνεται καταρχας το μπασο, που χωρις το Audyssey μπουμπουνιζει ενοχλητικα. Mετα τη ρυθμιση, εχω πλεον μπασο ΚΑΛΗΣ κινηματογραφικης αιθουσας.

Επισης βελτιωνεται κατα πολυ η συνολικη "εικονα" του Surround, καθως πλεον ακους με ακριβεια πχ το ελικοπτερο που παει απο μπρος -πισω, και το πιο σημαντικο, αποκτας μια καλυτερη συνεχεια μεταξυ μπροστα πλαγια και πισω πλαγια.

+1

Συμφωνω με το φίλο maestro που ειχαμε σχεδον τα ιδια προβλαματα.
Πριν ενα μήνα αλλαξα ενισχυτη κ ειχα την τυχη να γνωρίσω το audyssey μέσω του denon 2308.
Με βοήθησε πολυ να ελεγξω το χαμηλο.μαλλον ειναι το πρώτο πιο εμφανες που κανει.
Μου αφήνει μια αίσθηση ότι κάποιος γνώστης με βοηθάει ανα πασα στιγμη να ακουσω μουσική.
Μου μεταμορφωσε το χώρο.
εχω επιρεαστει βέβαια κ απο την αλλαγη ενισχυτη κ την γένικη αναβαθμηση του συστηματος μου, αλλα η διαφορα είναι εμφανέστατη.

Ακόμα βέβαια ψάχνομαι με τις θέσεις των ηχείων κ οχι μόνο.
Οταν βρω το ιδανικό θα επανελθω...

Re: Απάντηση: Audyssey - Εντυπώσεις

Επειδή δεν μπορείς να δεις τίποτα από τις αυτόματες ρυθμίσεις που κάνει το Audyssey στον ήχο, η μόνη λύση που σου απομένει για να αλλάξεις τις ρυθμίσεις είναι έμμεσα, «παίζοντας» με τις διάφορες θέσεις που τοποθετείς το μικρόφωνο (η πρώτη θέση βέβαια πρέπει αυστηρά να είναι στο ακριβές sweet spot).

Η μικρή μου πείρα με έχει διδάξει ότι αξίζει πάρα πολύ να πειραματιστείς με την αυτόματα ρύθμιση του audyssey. Εγώ πέτυχα τα καλύτερα αποτελέσματα μετά από 5 προσπάθειες, χωρίς οι πειραματισμοί μου να έχουν τελειώσει ακόμα.

Το Audyssey ΧΤ δεν κρατά παρά μόνο την πρόσφατη ρύθμιση. Σε κάθε δοκιμαστική ρύθμιση λοιπόν που κάνεις χάνεις την προηγούμενη, οπότε αν η προηγούμενη είναι καλύτερη δεν μπορείς εύκολα να ξαναγυρίσεις.

Ο μόνος τρόπος είναι να έχεις καταγράψει κάπου τις ακριβείς θέσεις του μικροφώνου.

συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω. Όλα τα λεφτά είναι οι θέσεις που θα τοποθετηθεί το μικρόφωνο. Επίσης η όλη διαδικασία καταντά αρκετά κουραστική, αφού θα πρέπει να πειραματιστείς με το μικρόφωνο πέραν της μιας φοράς σε απόλυτη ησυχία, καταγραφή των θέσεων, μετά δοκιμές και φτου και απ' την αρχή.
Προσωπικά έχω αφήσει το audyssey να κάνει τη δουλειά του και έχω επέμβει στα σημεία που θεωρώ οτι ταιριάζουν στα γούστα μου.
Ευχαριστημένος 100% δεν είμαι αλλά όπως είπα όταν δεν υπάρχει επιλογή "save" σε αποτρέπει από το να δοκιμάσεις ξανά και ξανά.

Πάντως σύμφωνα και τον Chris CEO της Audyssey, μετα το καλιμπράρισμα μπορείτε κάλλιστα να επέμβετε στα ηχεία και να αλλάξετε τις αποστάσεις, τις συχνότητες αποκοπής κλπ. Δεν επηρεάζει το calibration, λέει.

όχι μπορείς να κάνεις οτι θες αλλά αν πχ αφήσεις 3 σημεία σταθερά και αλλάζεις τη θέση του μικροφώνου στις επόμενες 3 θέσεις που απομένουν, βγάζει άλλα αποτελέσματα.
Συνεπώς οι 2 ή 3 που κάθονται απέναντι από το κεντρικό, θα ακούνε σχετικά καλά. Οι υπόλοιποι θα τους φάει το ...Audyssey.
Παράδειγμα:
Έστω πως έχουμε 2 καναπέδες στο σαλόνι ένας απέναντι από το κεντρικό και ένας πλάγια (δηλαδή έχουμε ένα Γ). To manual προτείνει και τις 6 θέσεις γύρω από τον κεντρικό καναπέ. Τι κάνουμε σ' αυτή την περίπτωση που είναι και η πιο συνηθισμένη; Που είναι καλύτερα να πάρουμε μετρήσεις;
Παντού ή μόνο για τους 2-3 που θα κάθονται στον κεντρικό καναπέ;

Η δικες μου εντυπωσεις απο το audyssey ( denon 4308 ) ειναι σε γενικες γραμμες αριστες. Δεδομενου οτι τα ηχεια μου ειναι τοποθετημενα σε δυσκολο σημειο δηλ. στη γυψοσανιδα, η διαφορα πριν με μετα ειναι εμφανης. Ειδικα στις ταινιες σου δινει την εντυπωση οτι βρισκεσαι στο επικεντρο της δρασης, και γεμιζει περισσοτερο το χωρο. Προσωπικα χρησιμοποιησα και τις 8 θεσεις του μικροφωνου, οπου και πηρα τα καλυτερα αποτελεσματα.
Αν και ειναι λιγο απαιτητικο στη χρηση του - θελει απολυτη ησυχια, χρηση τριποδου, και αρκετο χρονο μεχρι να πετυχεις την καλυτερη ρυθμιση- πιστευω οτι το αποτελεσμα τελικα αξιζει τον κοπο, γιατι βελτιωνει σημαντικα τον ηχο του συστηματος , οποτε σε καθε περιπτωση τετοια συστηματα ειναι καλοδεχουμενα στους ενισχυτες μας.:firstprize:

Έχω έναν AV ενισχυτή με το audyssey XT (ONKYO 805), και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τη λειτουργία του audyssey (βέβαια, ο χώρος μου αλλά και η θέση των ηχείων είναι ιδιαίτερα προβληματικά, οπότε είναι λογικό να μου βελτιώνει τον ήχο το Audyssey) , εκτός από μερικά προβληματάκια τα οποία τα εντοπίζω στο απλοϊκό user interface.
Για ‛μένα, το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Audyssey XT σε σχέση με το pro, είναι (πέραν της, όπως αναφέρει και η εταιρία, μικρότερης διακριτικότητας των φίλτρων), η αδυναμία αποθήκευσης και επαναφοράς των παλιών ρυθμίσεων.

Ο μόνος τρόπος είναι να έχεις καταγράψει κάπου τις ακριβείς θέσεις του μικροφώνου. Έχω βρει πολύ πρακτικό να βγάζω μια κοντινή φωτογραφία για κάθε θέση και να καταγράφω το ύψος.
συγνωμη...
δεν μπορεις να δεις το αποτελεσμα της ισοσταθμησης και να παρεμβεις ωστε να εχεις και μια τουλαχιστον καστομ μνημη?
αυτο ειναι πολυ σοβαρο αν ισχυει

παιχτε με την θεση του μικροφωνου και βαλτε και ατομα στις θεσεις ακροασης
την ωρα που μετρατε
θα δειτε μεγαλες διαφορες
αναλογα με το τι τονιζει βαλτε και σε αναλογη θεση το μικροφωνο
ενα δυο ατομα ακομη σιγουρα
λογικο ειναι .εξαλου ποσες ταινιες βλεπουμε μονοι?

συγνωμη...
δεν μπορεις να δεις το αποτελεσμα της ισοσταθμησης και να παρεμβεις ωστε να εχεις και μια τουλαχιστον καστομ μνημη?
αυτο ειναι πολυ σοβαρο αν ισχυει

Τα αποτελέσματα της ισοστάθμισης δεν μπορεις παντα να τα δεις (στους ONKYO π.χ.) αλλά και να τα έβλεπες (όπως στους Denon)είναι σαν να μην τα έβλεπες, γιατί είναι υποβαθμισμένα στο αντίστοιχο ενός ισοσταθμιστή μόλις 7 περιοχών (αν δεν κάνω λάθος... δεν έχω Denon αλλά Onkyo).
Και ναι, θα συμφωνήσω ότι είναι αρκετά σοβαρό, ειδικά για εμάς που έχουμε την μανία της βελτιστοποίησης.

Και δεν παίρνω ένα τελικό με 500 ευρώ...αν το σύστημα μου έκανε 5-6Κ και πάνω, πιθανόν να "έσκαγα" και 300 ευρώπουλα για ρύθμιση. Τώρα προτιμώ είτε να τα κρατήσω είτε να τα σκάσω/σπρώξω αλλού. Ας κάνει το audyssey οτι νομίζει. Γι'αυτό το πλήρωσα. Και επεμβαίνω όπου νομίζω εγώ μετά.

Άλλωστε και οι "ειδικοί" δεν νομίζω οτι ενδιαφέρονται και τόσο για "απλά" συστήματα τύπου av-dvd-lcd, παρά έχουν άλλες προτεραιότητες...
Πολλά τα 300, πάρα πολλά.