Αλλαγές συχνοτήτων καναλιών Nova

Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω πως ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΩ, ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ NOVA. ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝ NOVA ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Είναι άλλο πράγμα να πεις π.χ:"δεν μου αρέσει η εικόνα του History. Κάτι δεν κάνει σωστά η Nova".
Και άλλο πράγμα το παρακάτω, όπου δίνεις και οδηγίες στους τεχνικούς, για το πως να ρυθμίσουν τα μηχανήματά τους.
Μηχανήματα, που ούτε το χρώμα τους δεν ξέρεις (και που φυσικά δεν υπάρχει κονσόλα encoding/multiplexing!!!!).

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ στο μέλος malakudi σε καμία περίπτωση.
Είναι μία παρότρυνση να γράφουμε πιο προσεκτικά για θέματα που γνωρίζουμε μερικώς.

Χαρακτηριστικό π.χ. είναι το σχόλιο για τα μόνο 9 κανάλια στην 11823.
Μήπως γιατί εκεί έχουν πολλά κανάλια που κάνουν μέσω δορυφόρου διανομή στα Κέντρα Εκπομπής?
Και θέλουν να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο κατώφλι στην ποιότητα?

Μπορει φιλε να μην ειμαστε τεχνικοι και να μην ξερουμε ουτε πως ειναι τα μηχανηματα ουτε πως λειτουργουν αλλα σαφως και μπορουμε να κρινουμε απο το αποτελεσμα που φαινεται μπροστα μας στην τηλεοραση μας. οταν βλεπεις τεραστια pixel στην εικονα σε ενα καναλι και παραλληλα καρτα με 5 mb σιγουρα βγαζεις ενα συμπερασμα και ασχετος να εισαι. φιλικα παντα.

(ο σκαι η νετ και η ετ1 μια χαρα εικονα εχουν παντως σε συχνοτητα με 12 καναλια)

συμφωνω με τον χρηστη malakudi παντως.

Να κάνω μια χαζή ερώτηση; Πού βλέπετε όλες αυτές τις λεπτομέρειες στον pace, γιατί εγώ δεν έχω βρει κάτι... Ούτε καν πόσα Hz έξοδο δίνει δεν έχει...

Βλέπετε αυτές τις πληροφορίες από άλλον δέκτη; (Που φαντάζομαι δεν παίζουν τα κανάλια HD, αλλά οι πληροφορίες φαίνονται; )

Τα bitrate τα βλέπεις αναλύοντας το TS. Εγώ το βλέπω με δορυφορική κάρτα σε PC, αλλά γίνεται με πολλούς τρόπους. Δε χρειάζεται να βλέπεις τι δείχνει το κανάλι για να δεις το bitrate.

Δεν είμαι υποχρεωμένος να δώσω απαντήσεις για λογαριασμό της Nova (αν και γνωρίζω κάποιους τεχνικούς της).
Έχω όμως απαντήσεις σχεδόν σε όλα που ρωτάς, επειδή γνωρίζω και τα μηχανήματα, και τον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο.
Η ένστασή μου στο μήνυμα σου είναι γιατί:
μου θυμίζει Φαρμακοποιό να δίνει οδηγίες σε μηχανικό αυτοκινήτου πως να φτιάξει τη βλάβη.(τυχαία επαγγέλματα)
Δες λοιπόν τα επι μέρους σχόλια με κόκκινο.

Ελάχιστο κατώφλι για το χρεοκοπημένο Alter, το STAR, το ALPHA, τα MEGA και τα ANT1; Έλεος.
το Mega είχε σίγουρα μετοχές στον όμιλο προ forthnet. Νομίζω πως είχε και ο Ant1 αλλά με επιφύλαξη. Το 11823 ήταν το πρωτο transponder της νοβα και χώθηκαν εκεί τα filmnet, supersport και όσοι ιδιώτες χώρεσαν. Είναι τα κανάλια για τα οποία αγοράζουν νοβα οι Ελληνες του εξωτερικού και όσοι δεν έχουν λήψη στην επαρχία. Ξέρω πως έχουν "δυνατά" συμβόλαια μαζί τους.
Τα ΕΤ1/ΝΕΤ/ΕΤ3/ΣΚΑΙ δηλαδή που είναι σε αναμεταδότη με 12/13 κανάλια, δεν έχουν διανομή;
Εχουν. Αλλά έχουν και διαφορετικά συμβόλαια. Αυτά τα κανάλια ήρθαν μετά στη νόβα και μπήκαν στον δεύτερο χρονικά transponder που πήρε η νοβα, τον 12169.

Οι στατικές κάρτες γιατί "τρώνε" 1 ως 1,5 Mbit ενώ θα μπορούσαν να είναι πολύ χαμηλότερα;

Αν μιλάμε για MPEG2 μια χαρά είναι. Θα εξηγήσω παρακάτω.
Τα κανάλια στον αναμεταδότη 12130 γιατί είναι ρυθμισμένα σε CBR και όχι σε VBR; Γιατί να πιάνει το Sport HD 11Mbit όταν δείχνει κάρτα; Γιατί την άνοιξη για μέρες είχαν ξεχάσει το κανάλι του Στοιχήματος στα 5Mbit ενώ έδειχνε κάρτα; (είχαν μεταδώσει champions league οπότε το ανέβασαν, και μετά το ξέχασαν εκεί).

το 12130 είναι DVB-S2 και με το σχήμα διαμόρφωσης που χρησιμοποιεί δίνει 59.8Mbps. Αντίστοιχα, σε απλό DVB-S (τα άλλα transponder) δίνουν 38.014Mbps. Διαφορά περίπου 21Mbps(!) Δεν έχω dvb-s2 κουτί για να δω τι κανάλια έχουν βάλει πάνω.
Στην στατιστική πολυπλεξία (στους περισσότερους κατασκευαστές) ρυθμίζεις τα εξής: κάτω όριο bitrate,πάνω όριο bitrate, και προτεραιότητα. Το σύστημα διανέμει αυτόματα το bit rate σε κάθε κανάλι ανάλογα με τις ρυθμίσεις, αλλά και τις ανάγκες της εικόνας. ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ BIT RATE να δώσει, μπορεί να δώσει και 4Mbps σε SD στατική εικόνα.
Δεν έχω μέσον να μετρήσω αυτό το transponder, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να είναι στατιστική η πολυπλεξία, το Novasports HD να έχει τη μέγιστη προτεραιότητα, και να παίρνει τα 11Mbps που λές. Και σε αγώνα να χτυπάει 15Mbps.
Η λογική μου, μου λέει, πως στο 12130 έχουν μόνο Mpeg4 SD και HD.
Δεν θα βάλουν εκεί άλλα κανάλια γιατί οι παλιοί συνδρομητές με Panasat ΔΕΝ θα μπορούσαν να δούν ούτε DVB-S2 ούτε Mpeg4.

Αν έχεις να απαντήσεις σε τεχνικά θέματα και όχι να δίνεις ανούσιες συμβουλές, απάντησε στα παραπάνω.

Φυσικά και υπάρχει κονσόλα encoding/multiplexing, δε ξέρω τι κατάλαβες εσύ από αυτή τη λέξη. Υπάρχουν μηχανήματα σε rack και όλα είναι ρυθμιζόμενα, πλέον από web interface ή γενικότερα από εφαρμογές Η/Υ κτλ. Ο τρόπος που τα ρυθμίζουν δείχνει άγνοια.
Ετσι όπως το έγραψες νόμιζα πως εννοείς κάτι σαν τις κονσόλες μίξης......(!)
Βασικά όλα μέσω υπολογιστή γίνονται. Η λογική και ο τρόπος αλλάζουν ανάλογα με τον κατασκευαστή

Είδες λοιπόν πως είναι πολλοί οι παράγοντες για μία "τεχνική" απόφαση.
Και ο κάθε μηχανικός θα κάνει ότι μπορεί με τα μέσα που διαθέτει, σκεπτόμενος και τις "άνωθεν εντολές".....
Και αν κάνουν κάθε τόσο αναδιανομή των καναλιών στα transponders, θα γράφατε ποιο συχνά εδώ για παράπονα, και θα κοκκίνιζε το κέντρο τους από παράπονα συνδρομητών που δεν έχουν τη δική μας εξοικείωση.

Last edited:
Μπορει καποιος να εξηγήσει για ποιο λόγο καθυστερεί τοσο πολύ η υπηρεσία nova on demand στους καινουριους δεκτες ενω στον παλιο δουλευει κανονικότατα;

Τοσο δυσκολο ειναι να γινει μια μετατροπη του interface απο τον παλιο στον νεο;

Για την 12130 κάνεις λάθος, τα κανάλια είναι CBR, αυτό φαίνεται γιατί το πάνω και το κάτω όριο έχουν διακύμανση το πολύ 200-300kbit. Δε χρησιμοποιούν στατιστική πολυπλεξία, το γιατί δε το ξέρω. Είναι όλα τα κανάλια με σταθερό bitrate, και τα 5.

Τα συμβόλαια δεν έχουν σχέση με το bitrate. Θες να πιστέψω ότι έχουν κάποιο συμβόλαιο που λέει ότι θα έχει μίνιμουμ 4Mbit το MEGA; Δε το νομίζω. Απλώς, όπως λες κι εσύ, είναι ο πρώτος αναμεταδότης και δε θέλουν να το πειράξουν. Το ότι έβαλαν 9ο κανάλι τώρα είναι πραγματικά κάτι νέο, δεν έχουν πειράξει ποτέ αυτό τον αναμεταδότη. Αυτό όμως δείχνει φοβία στο χειρισμό των μηχανημάτων και όχι δέσμευση σε συμβόλαια.

Λάθη όπως αυτό που σου ανέφερα με το κανάλι του Στοιχήματος την άνοιξη, δείχνουν πως κάνουν λάθη στη ρύθμιση των encoders. Αν η στατιστική πολυπλεξία είναι ρυθμισμένη σωστά, δεν έχεις λόγο να δώσεις manually επιπλέον bitrate σε ένα κανάλι όταν δείχνει Champions League, και μετά όταν έδειχνε κάρτα να μείνει πάλι στα 5Mbit. Επίσης λάθη έκαναν πρόπερσι στις ρυθμίσεις του 16:9, τελικά μετά από πολλά παράπονα το έμαθαν να το ρυθμίζουν.

Ξεχασμένα sid που πιάνουν bitrate, ανενεργά κανάλια που πιάνουν bitrate (πχ το Nat Geo Wild μεταφέρθηκε, το παλιό δεν ανοίγει αλλά ακόμα πιάνει 2,5Mbit - γιατί;) δείχνουν, σε μένα τουλάχιστον, ότι δε μπορούν να χειριστούν τα μηχανήματα ώστε να τα αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό.

Κατά τη γνώμη σου, είναι αδύνατο ένας φαρμακοποιός να ξέρει περισσότερα για μηχανές από έναν μηχανικό αυτοκινήτου; Είναι όλοι οι μηχανικοί αυτοκινήτου το ίδιο καλοί, το ίδιο καταρτησμένοι;

Σε καμία περίπτωση δεν λέω πως η νοβα τα έχει όλα "καλώς καμωμένα".
Πριν όμως κρίνουμε τις τεχνικές επιλογές κάποιου θα πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους...

Είπα πως δεν έχω τρόπο να μετρήσω το 12130.
Εννοείς πως στο 12130 έχουν μόνο 5 κανάλια???

Είναι τα 5 HD, το Nova promo σε SD με κάρτα με μόνο 200kbit (εδώ το καταφέρνουν), και 3 ανενεργά που μαζί πιάνουν περίπου 1,5 Mbit.

Είναι τα 5 HD, το Nova promo σε SD με κάρτα με μόνο 200kbit (εδώ το καταφέρνουν), και 3 ανενεργά που μαζί πιάνουν περίπου 1,5 Mbit.

Φιλε μου μια ερωτηση:

Στην 12130 υπαρχουν και 2 καναλια τα PDC και PVOD_SERVICE_1 μηπως γνωριζεις τι ειναι αυτά και γιατι μου τα κατεβάζει; Με εναν ΚΑΟΝ που εχω το PVOD_SERVICE_1 παιζει μονιμα ενα trailer του Μαδαγασκαρη το παιδικό, και ωρες ωρες παιζει αγωνες ΝΒΑ σε HD.

Ευχαριστω πολύ.

Δηλαδή βάλε 3Mbps όλα μαζί με ήχους, SI, null, κλπ.
Από τα 59,8Mbps, μένουν 56Μbps για 5 κανάλια HD.
Δηλαδή 56/5=11,2Mbps το καθένα.
Από τις διακυμάνσεις που γράφεις (~200k) ναι, συμφωνώ είναι CBR.
Μπορεί επειδή έχουν bit rate σε αυτό το transponder να μην αγόρασαν καν τα licences για στατιστική πολυπλεξία (κανά 50.000 Ευρώ).

Μήπως έχει κάποιος άλλος πρόβλημα με τα σπορ κανάλια; Από εχθές το απόγευμα δεν μου παίζουν όλα τα novasport το MGM το MTV και το travel channel. Έχω PACE HD με φουλ συνδρομή και τους έχω καλέσει 3-4 φορές αλλά τίποτα.

Και εμένα δεν παίζουν τα συγκεκριμένα κανάλια χωρίς λόγο και αιτία. Δεν έβγαλα άκρη μαζί τους.. εσύ έβγαλες? Αν υποψιαστώ πως πάνε να υποχρεώσουν να βάλουμε ότι δέκτη γουστάρουν bye bye τότε τα κόβω όλα .. αρκετά με τις βλακείες τους. Είμαστε συνδρομητές από τότε που άνοιξαν και ας βρούνε μια λύση για την πειρατεία.. δεν φταίω εγώ να πληρώνω τη νύφη άλλων.

Γιατί κάνουν όλες αυτές τις αλλαγές;
Μήπως επειδή όπως λένε κάποιοι θα βάλει και άλλα κανάλια HD και χρειάζεται τις συχνότητες;

Απάντηση: Re: Αλλαγές συχνοτήτων καναλιών Nova

Μήπως έχει κάποιος άλλος πρόβλημα με τα σπορ κανάλια; Από εχθές το απόγευμα δεν μου παίζουν όλα τα novasport το MGM το MTV και το travel channel. Έχω PACE HD με φουλ συνδρομή και τους έχω καλέσει 3-4 φορές αλλά τίποτα.

Είχα το ίδιο πρόβλημα εχθές με απάντρευτη κάρτα zeta v5.4 και τους Vantage δέκτες που έχω.Πήρα τηλέφωνο στην εξυπηρέτηση πελατων και μετά από αναμονή 20' μίλησα με τεχνικό.Μου είπε να το γυρίσω στο Mega.Μετά από 2' μου είπε να γυρίσω στα παραπάνω κανάλια που δεν έπαιζαν πριν,να δω αν ανοίγουν τώρα.Ολα ήταν εντάξει.Πρέπει να μου ανανέωσε τα κλειδιά στην κάρτα.

Εισαι θεος!!!!!!!!
πολυ μπροστα!!!!!!!!
αυτο ακριβως γινεται.....

Last edited by a moderator:
Σε εμένα όλα παίζουν κανονικά! Μήπως έχει να κάνει με την αναβάθμιση 16/10 του Pace? Συνήθως πάντα τις πρώτες μέρες ο δέκτης κάνει νούμερα (μία αναβοσβήνουν τα φώτα συνέχεια, μία χάνεται η λίστα καναλιών και εμφανίζεται από το πουθενά κτλ.)

Re: Απάντηση: Re: Αλλαγές συχνοτήτων καναλιών Nova

Είχα το ίδιο πρόβλημα εχθές με απάντρευτη κάρτα zeta v5.4 και τους Vantage δέκτες που έχω.Πήρα τηλέφωνο στην εξυπηρέτηση πελατων και μετά από αναμονή 20' μίλησα με τεχνικό.Μου είπε να το γυρίσω στο Mega.Μετά από 2' μου είπε να γυρίσω στα παραπάνω κανάλια που δεν έπαιζαν πριν,να δω αν ανοίγουν τώρα.Ολα ήταν εντάξει.Πρέπει να μου ανανέωσε τα κλειδιά στην κάρτα.
και τι σημαίνει αυτό? αλλάζουν τα κλειδιά για να καταπολεμήσουν τους πειρατές?