Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

Re: Απάντηση: Re: Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

Οχι ακριβως δυο διαφορετικες κεφαλες,αλλα δυο με ιδια ενδοτικοτητα,βαρος και βαρος αναγνωσης,αυτα δηλαδη που οι κατασκευαστες μας δινουν στα specs.Ομως λογω υλικου,το δαμπινγ της αναρτησης τους μπορει (και στις πλειστες περιπτωσεις ειναι) να ειναι διαφορετικο,οποτε και θα συμπεριφερονται διαφορετικα.
Επισης ενας συνδυασμος βραχιονα/κεφαλης που δινει σχετικα χαμηλη συχνοτητα συντονισμου τοτε με την βοηθεια του damping θα βοηθησει πολυ ωστε να ελεγχθει καλυτερα ο συντονισμος αυτος με αποτελεσμα καλυτερο tracking συγκριτικα με τον ιδιο συνδυασμο χωρις το damping.Το damping κανει διαφορα πραγματα προς το καλυτερο ακομη και να ελεγξει κραδασμους στον ιδιο τον βραχιονα.Το "καλο" ειναι οτι ακομη και να μην το χρειαζεσαι,απλα αφαιρεις το κουπακι και δεν το εχεις,παρα μονον οταν το χρειαζεται η κεφαλη.Επειδη τον τελευταιο χρονο,μετα απο διακοπη αρκετου καιρου χρησιμοποιω βραχιονες με damping, δεν νομιζω οτι χαθηκε κατι συγκριτικα με τους βραχιονες που χρησιμοποιουσα (και ακομη εχω),το αντιθετο θα ελεγα,οτι με την σωστη πυκνοτητα & ποσοτητα λαδιου, οι βελτιωσεις που εντοπισα ειναι εμφανεις.Στον δισκο της Telarc η πλειοψηφια των κεφαλων απλα πεταγεται εξω απο το αυλακι στις κανονιες.Ακραια περιπτωση μεν, αλλα εξαιρετικο τεστ,περα απο την εκπληκτικη ηχογραφηση.Αν μεγαλωσεις την εικονα θα δεις πως αντιδρα και αντιστεκεται η βελονα με την βοηθεια του damping στις κανονιες.
Σαφως και οι κανονιες δεν καλυπτουν ολα οσα πρεπει σχετικα με το tracking,σημαντικο ρολο παιζουν η ακιδα,το στελεχος,η αναρτηση,τα ρουλεμαν του βραχιονα κλπ.......
Παρ'ολα αυτα ομως,μια μετρια ακιδα σε τετοιο βραχιονα,θα περασει και τις κανονιες την στιγμη που σε αλλους συνδυασμους,μια καλυτερη ακιδα δεν θα τα καταφερει.Τωρα αν εχεις και εναν ικανο βραχιονα και μια καλυτερη κεφαλη/ακιδα, ακομη καλυτερα.

θα μπορεσεις να εχεις τον δισκο οταν ξαναρθεις απο τα μερη μας;
:hmmmm:

Re: Απάντηση: Re: Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

Θα ελεγα οχι διοτι πολλες φορες δυο κεφαλες με ιδια ενδοτικοτητα ακομη και βαρος,δεν εχουν το ιδιο damping απο πλευρας αναρτησης.Αυτο σημαινει οτι οι δυο χρειαζονται διαφορετικο damping για να δωσουν αν ειναι δυνατον το ιδιο αποτελεσμα με τον ιδιο δισκο.Το fluid damping επηρεαζει κυριως την καθετη κινηση του βραχιονα,βοηθωντας τον να κρατησει την βελονα οσο γινεται πιο σταθερα στο αυλακι στην περιπτωση στραβου δισκου & βαριου modulation.Eνα ενδιαφερον βιντεακι με τον γνωστο δισκο της Telarc , που αποτελει ισως το πιο δυσκολο τεστ tracking.
O βραχιονας ειναι o audiocraft ac-3000mc με oil damping.

https://www.youtube.com/watch?v=GKJNkEUDpeY

στα μικρα μεγαφωνα του λαπτοπ ακουστηκε σαν να περασε χοντρη γρατζουνια. με ακουστικα που παιζουν "καλο" μπασο ακουστηκαν τα κανονια και καταλαβα τι μαρτυριο ηταν για το συνολο να το περασει.
η εικονα δεν γινεται να μεγαλωσει, αλλα με ιδιαιτερη προσοχη μπορεις να δεις τις δονησεις.
το οτι την στιγμη που "σκαγαν" τα κανονια, τα υπολοιπα οργανα "χαμηλωναν", ηταν αδυναμια της αναγνωσης ή το λαπτοπ αδυνατουσε;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

Γιωργο, πως την λαμβανεις την ελαφρια παραμορφωση; ειναι ακουστη στα ηχεια;

Στον παλμογράφο

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

Στον παλμογράφο

κατσε να σε ρωτησω κατι να μου πεις την γνωμη σου.
θυμασαι τον τετραγωνο παλμο της shure που το ενα καναλι ηταν αναποδα; μετα απο μηνες και σε αλλο σπιτι πια αλλα με τα ιδια μηχανακια, η κεφαλη αρχισε να κανει κατι παραξενα..
δλδ.. χωρις να διαβαζει δισκο αν ανεβαζες πολυ το volume ακουγες ενα περιοδικο θορυβο σαν πυροβολισμοι να πω; σαν χτυπηματα; αν δε ακουμπαγες την κεφαλη με το δακτυλο χαλαγε ο κοσμος απο τον βομβο.
οταν επαιζε δισκο, καθε λιγο και λιγακι εδειχνε σαν να "γεμιζε" με στατικο. τοσο πολυ που "τραβαγε" πανω της οτι αιωρουταν στον αερα. το κατω μερος του σωματος της κεφαλης γεμιζε χνουδια, σκονες, ινες απο ρουχα. καποιες ινες ικανου μηκους την ωρα που επαιζε ο δισκος, κολλαγαν στην κεφαλη, ακουμπαγαν παραλληλα στον δισκο και αυτο που ακουγα απο τα ηχεια, δυσκολο να το περιγραψω.
ντζζζζζζζζζ....... καπως ετσι.
ψαχτηκα με washers, μη την γειωση του πικαπ, της εδω εγκαταστασης, τπτ..
υποψην οτι τωρα υπαρχει παραλληλα και ενα project debut με ιδια κεφαλη πανω στο peak της αποδοσης της. τιποτα απο τα παραπανω δεν ισχυαν σε αυτη! ησυχη, γλυκια, δεν "μαζευε" απο τον αερα κατι,...
καποια δοση θυμαμαι την αλλαγη που καναμε στα headshell wires για να φτιαξουμε το αναποδο καναλι. τα γυριζω στην προτερη κατασταση και ως δια μαγειας ολα τα παραπανω φαινομενα εγιναν παρελθον.
τι να εφταιξε;; μηπως το οτι οταν μετρησαμε την κεφαλη ειχε μόνο λιγες ωρες λειτουργιας; αστρωτη δλδ;
μη με ρωτησεις πως την ακουσα οταν πηγα σπιτι μετα απο σενα.. τιποτα παραξενο δεν ειχα ακουσει/δει.
ολα αρχισαν μηνες μετα, στη νεα οικια. και οχι αμεσως.
ο ηχος της δε, ...μαγεια! "κοντραρει" στα ισα την MC Denon που μετραγε καλυτερα αν θυμασαι, plus την μουσικοτητα στις μεσες. (φωνες,κιθαρες,πιανα,σαξοφωνα κλπ, οπου η Denon μπροστα της ακουγεται σαν να παιζει cd. καλο cd ..δε λεω).
τι να εγινε;;;;;

Απάντηση: Re: Αλλαγη ηχου στο πικαπ μου ( Technics sl 1210 M5G)

Οχι ακριβως δυο διαφορετικες κεφαλες,αλλα δυο με ιδια ενδοτικοτητα,βαρος και βαρος αναγνωσης,αυτα δηλαδη που οι κατασκευαστες μας δινουν στα specs.Ομως λογω υλικου,το δαμπινγ της αναρτησης τους μπορει (και στις πλειστες περιπτωσεις ειναι) να ειναι διαφορετικο,οποτε και θα συμπεριφερονται διαφορετικα.
Επισης ενας συνδυασμος βραχιονα/κεφαλης που δινει σχετικα χαμηλη συχνοτητα συντονισμου τοτε με την βοηθεια του damping θα βοηθησει πολυ ωστε να ελεγχθει καλυτερα ο συντονισμος αυτος με αποτελεσμα καλυτερο tracking συγκριτικα με τον ιδιο συνδυασμο χωρις το damping.Το damping κανει διαφορα πραγματα προς το καλυτερο ακομη και να ελεγξει κραδασμους στον ιδιο τον βραχιονα.Το "καλο" ειναι οτι ακομη και να μην το χρειαζεσαι,απλα αφαιρεις το κουπακι και δεν το εχεις,παρα μονον οταν το χρειαζεται η κεφαλη.Επειδη τον τελευταιο χρονο,μετα απο διακοπη αρκετου καιρου χρησιμοποιω βραχιονες με damping, δεν νομιζω οτι χαθηκε κατι συγκριτικα με τους βραχιονες που χρησιμοποιουσα (και ακομη εχω),το αντιθετο θα ελεγα,οτι με την σωστη πυκνοτητα & ποσοτητα λαδιου, οι βελτιωσεις που εντοπισα ειναι εμφανεις.Στον δισκο της Telarc η πλειοψηφια των κεφαλων απλα πεταγεται εξω απο το αυλακι στις κανονιες.Ακραια περιπτωση μεν, αλλα εξαιρετικο τεστ,περα απο την εκπληκτικη ηχογραφηση.Αν μεγαλωσεις την εικονα θα δεις πως αντιδρα και αντιστεκεται η βελονα με την βοηθεια του damping στις κανονιες.
Σαφως και οι κανονιες δεν καλυπτουν ολα οσα πρεπει σχετικα με το tracking,σημαντικο ρολο παιζουν η ακιδα,το στελεχος,η αναρτηση,τα ρουλεμαν του βραχιονα κλπ.......
Παρ'ολα αυτα ομως,μια μετρια ακιδα σε τετοιο βραχιονα,θα περασει και τις κανονιες την στιγμη που σε αλλους συνδυασμους,μια καλυτερη ακιδα δεν θα τα καταφερει.Τωρα αν εχεις και εναν ικανο βραχιονα και μια καλυτερη κεφαλη/ακιδα, ακομη καλυτερα.
Δηλαδή τώρα τι μου λες;; Καταλήγω για μια συγκεκριμένη κεφαλή και βραχίωνα, αρχίζω να πειραματίζομαι με τη πυκνότητα του αποσβεστικού υλικού και με τα πολλά βρίσκω το συνδυασμό που διαβάζει τη κανονιά. Και αν χρειαστεί ν´αλλάξω κεφαλή.... φτου κι'από την αρχή. Να πω επίσης πως μου είναι άγνωστο πώς "γράφτηκε" η κανονιά. Στο δίσκο τεστ υπάρχουν τα τεχνικά δεδομένα . Ο δίσκος στον οποίο αναφέρομαι,λέγεται και το πιστεύω,πως τον χρησιμοποιεί η Ortofon για διάφορες αξιολογήσεις . Άρα κατά τη γνώμη μου ένας καλός δίσκος τεστ φτάνει και περισσεύει πόσο μάλλον όταν μιλάμε για οικιακά συστήματα μουσικής

Δηλαδή τώρα τι μου λες;; Καταλήγω για μια συγκεκριμένη κεφαλή και βραχίωνα, αρχίζω να πειραματίζομαι με τη πυκνότητα του αποσβεστικού υλικού και με τα πολλά βρίσκω το συνδυασμό που διαβάζει τη κανονιά. Και αν χρειαστεί ν´αλλάξω κεφαλή.... φτου κι'από την αρχή. Να πω επίσης πως μου είναι άγνωστο πώς "γράφτηκε" η κανονιά. Στο δίσκο τεστ υπάρχουν τα τεχνικά δεδομένα . Ο δίσκος στον οποίο αναφέρομαι,λέγεται και το πιστεύω,πως τον χρησιμοποιεί η Ortofon για διάφορες αξιολογήσεις . Άρα κατά τη γνώμη μου ένας καλός δίσκος τεστ φτάνει και περισσεύει πόσο μάλλον όταν μιλάμε για οικιακά συστήματα μουσικής
1.Δεν σου ειπε ΚΑΝΕΝΑΣ αγορασεις τον συγκεκριμενο δισκο και να ρυθμισεις τον βραχιονα/κεφαλη σου.Αυτο καταλαβες?
2.Οταν ακολουθησεις τις οδηγιες του κατασκευαστη του βραχιονα που διαθετει oil damping θα εισαι ενταξει.Και αυτοι τεχνικοι ειναι και στα τεχνικα βασιστηκαν οταν εφτιαχναν τους βραχιονες τους,και αυτοι εκαναν μετρησεις.Και οταν γινουν αυτα θα περασει η βελονα σου ΚΑΙ απο αυτο το κοματι.
3.Ναι,αν θελεις να πειραματιστεις περισοτερο για οποια δηποτε κεφαλη,μπορεις με εναν τετοιο βραχιονα,φτανει να θελεις και να μπορεις.Υπαρχουν βραχιονες με ρυθμιζομενο damping που σε περιπτωση αλλαγης κεφαλης αυτο γινεται σε 5 δευτερολεπτα.
4.Η κανονια στον δισκο της Telarc ηταν πραγματικη,κανενα εφφε.Ξερεις τον δισκο?Τον ακουσες καμια φορα?Τεστ δισκους εχω και γω 6-7,σε καποια τεστ δεν συμφωνουν ο ενας με τον αλλο !!!!!
5.Προς τι το επιθετικο υφος? Αν δεν γουσταρεις δεν το κανεις.Απλα,τα πλεονεκτηματα που προσφερει το damping,δεν μπορει να αμφισβητηθουν τεχνικα.Αντιθετως επιβεβαιωνονται τεχνικα.
Αν εισαι ευχαριστημενος με οτι εχεις,καλως,μην κανεις τιποτα.Και γω ημουν πριν.Αλλοι δεν συμφωνουν μαζι σου,και κυριως μερικοι απο τους καλυτερους κατασκευαστες βραχιονων του παροντος και του παρελθοντος.

1.Δεν σου ειπε ΚΑΝΕΝΑΣ αγορασεις τον συγκεκριμενο δισκο και να ρυθμισεις τον βραχιονα/κεφαλη σου.Αυτο καταλαβες?
2.Οταν ακολουθησεις τις οδηγιες του κατασκευαστη του βραχιονα που διαθετει oil damping θα εισαι ενταξει.Και αυτοι τεχνικοι ειναι και στα τεχνικα βασιστηκαν οταν εφτιαχναν τους βραχιονες τους,και αυτοι εκαναν μετρησεις.Και οταν γινουν αυτα θα περασει η βελονα σου ΚΑΙ απο αυτο το κοματι.
3.Ναι,αν θελεις να πειραματιστεις περισοτερο για οποια δηποτε κεφαλη,μπορεις με εναν τετοιο βραχιονα,φτανει να θελεις και να μπορεις.Υπαρχουν βραχιονες με ρυθμιζομενο damping που σε περιπτωση αλλαγης κεφαλης αυτο γινεται σε 5 δευτερολεπτα.
4.Η κανονια στον δισκο της Telarc ηταν πραγματικη,κανενα εφφε.Ξερεις τον δισκο?Τον ακουσες καμια φορα?Τεστ δισκους εχω και γω 6-7,σε καποια τεστ δεν συμφωνουν ο ενας με τον αλλο !!!!!
5.Προς τι το επιθετικο υφος? Αν δεν γουσταρεις δεν το κανεις.Απλα,τα πλεονεκτηματα που προσφερει το damping,δεν μπορει να αμφισβητηθουν τεχνικα.Αντιθετως επιβεβαιωνονται τεχνικα.
Αν εισαι ευχαριστημενος με οτι εχεις,καλως,μην κανεις τιποτα.Και γω ημουν πριν.Αλλοι δεν συμφωνουν μαζι σου,και κυριως μερικοι απο τους καλυτερους κατασκευαστες βραχιονων του παροντος και του παρελθοντος.
Αγαπητέ καμία πρόθεση επιθετικότητας δεν έχω,αν κάτι τέτοιο διακρίνεις ζητώ συγνώμη. Θέλω να πω όμως τη γνώμη μου για το "Περί Αναγνωστικοτητας" θέμα που είναι: Πάρτε ένα δίσκο τεστ,ας πούμε τον κλασικό της Ortofon,πάτε τη βελόνα να διαβάσει τα σχετικά αυλάκια. Αν διαβάσει τα 315Hz στα 70μm lateral modulation είσαι μια χαρά,αν διαβάσει και τα 80 σταμάτα να προβληματίζεσαι για κανόνια και τα συναφή και άκου τα δισκάκια σου. Αν στα 70μm έχεις παραμόρφωση το τελευταίο που θα έψαχνα θα ήταν η σιλικόνη και η πυκνότητα της.
Τελεία και παύλα από μέρους μου.
ΥΓ1.Δεν κατάλαβα που αναφέρεσαι στη Παρ.1 "Δεν σου ειπε ΚΑΝΕΝΑΣ αγορασεις(sic) τον συγκεκριμενο δισκο και να ρυθμισεις τον βραχιονα/κεφαλη σου.Αυτο καταλαβες?" Ποιος μου είπε τί,που δεν κατάλαβα;;

Επανέρχομαι γιατί:
1.Ήθελα,αλλά ξέχασα,να απαντήσω στο αν έχω το δίσκο της Telarc. Όχι δεν... Προτιμώ αυτό https://www.youtube.com/watch?v=ZrsYD46W1U0.
2.Το miss tracking είναι πιο πιθανό να θεραπευτεί με άλλα μέσα πριν καταφύγουμε στο fluid damping όπως ισχυρίζεσαι. Βέβαια διατηρώ κάποια επιφύλαξη, για τα λεγόμενά μου, επειδή εσύ είσαι ένας αναγνωρισμένος κατασκευαστής μηχανημάτων αναπαραγωγής ήχου, ενώ εγώ ένας απλός ερασιτέχνης που του αρέσει ν'ακούει μουσική όσο μπορεί και ξέρει καλλίτερα .
3. Το Λίνκ (https://forums.stevehoffman.tv/threads/damping-fluid.101041/ ) που αναφέρεις είναι του 2006 και, αν διαβάσεις προσεκτικά, ήδη από τότε πολλοί αμφισβητούσαν τη χρήση damping fluids.
4. Νομίζω πως άθελά σου παραπληροφορείς τα λιγότερο έμπειρα μέλη του Φόρουμ.
Αυτά .-

4. Νομίζω πως άθελά σου παραπληροφορείς τα λιγότερο έμπειρα μέλη του Φόρουμ.
Αυτά .-
Οπως και αυτοι φανταζομα :
Audiocraft,Grace,SME,JELCO,TOKYO SOUND,STAX,Technics,Yamaha,Denon,Toenshend,Jasmin,Graham,Kuzma,VPI,Well Tempered,Wand master,Oracle,Infinity,DECCA,Mayware και πολλοι αλλοι που δεν θυμαμαι τωρα προχειρα.
Αυτα.......διοτι δεν θελω να σχολιασω το ειρωνικο μερος του ποστ σου περι "αναγνωρισμενου..............κλπ"......δεν σχολιασα καθολου για μηχανηματα στων οποιων την κατασκευη εμπλεκομαι.

@ απαντες..
ο Πανικος απλοχερα μοιραζεται τις γνωσεις του. φτανει ενα πμ, ενα email, ή ενα τηλ.
@ geovar.. τι θεμα εχεις με το πληκτρολογιο; αφου live εισαι διαφορετικος!

εγώ το δικό μου στον sme III το έχω βγάλει....
μάζευε πολλή σκόνη....

Για ωπα..! thorens TD166 MKII δεν εχεις; σε φωτο που εχεις βαλει δεν μου φανηκε να εχει SME πανω, αλλά τον δικο του.
κρυβεις πραγματα;;;
κατα τα άλλα ειχες πει στον Μανο οτι δεν ανηκεις στην "στερεο ελιτ" του φορουμ. καπως ετσι τελος παντων.
Α ρε Μανο... καλα που δεν διαβαζεις το νημα... :laugh::laugh:

αν δεν σου φανηκε δεν φταιω εγω...

σιγα την ελιτ...αγοράσαμε εναν βραχιονα στη ζωη μας...αλλοι τα τρωνε στο Λόττο και στα τσιγαρα...

αν δεν σου φανηκε δεν φταιω εγω...

σιγα την ελιτ...αγοράσαμε εναν βραχιονα στη ζωη μας...αλλοι τα τρωνε στο Λόττο και στα τσιγαρα...

φταις γιατι το καπακι ηταν κλειστο, ειχε εκεινο το κασετοφωνο πανω και δεν ηταν πολυ ..διαφανο.. :laugh:
τον δικο του τον εχεις; ετσι απο περιεργεια ρωταω.

στο thorens ειναι.
Αν ψαξεις υπαρχουν σιγουρα 10 ποστ που γινεται αναφορα

κεφαλη ποια εχω δεν ξερεις;
σκετη δεν την εχω βαλει ποτε.
Παντα πανω σε βραχιονα.
Και ο βραχιονας κανει μπαμ

κεφαλη ποια εχω δεν ξερεις;
σκετη δεν την εχω βαλει ποτε.
Παντα πανω σε βραχιονα.
Και ο βραχιονας κανει μπαμ

dynavector karat.
κατσε μετα την δουλεια να ψαξω τις φωτο σου γιατι ετσι οπως μου τα λες ειναι σαν να'χεις 2 βραχιονες στο thorens.
και κατι τετοιο δεν ειχε πεσει στην αντιληψη μου.
ισως να θολωσα στην οψη της κεφαλης.

οχι δεν εχω δυο.
Δυο σε ενα ειχα πριν 30 χρονια.
Του θορενς αφαιρεθηκε. Δωρησα σε φιλο και το κελυφος και τωρα ειναι αχρηστος στην ακρη.
Μαλλον αυτό εγινε σε αλλο θορενς που κάθεται στην αποθηκη. Αυτο που ειδες ηρθε χωρις βραχιονα ήταν το 160Β μαλλον

@ απαντες..
ο Πανικος απλοχερα μοιραζεται τις γνωσεις του. φτανει ενα πμ, ενα email, ή ενα τηλ.
@ geovar.. τι θεμα εχεις με το πληκτρολογιο; αφου live εισαι διαφορετικος!

-Ρε Βλαδίμηρε αυτό το @ άπαντες μου κάνει σαν Προεδρικό Διάγγελμα,για δες το λίγο...
-Τι θέμα έχω με το πληκτρολόγιο,για πες.