Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

Ναι. Ειδικά όταν η κυρία McNutt περιδιάβαινε τον πλανήτη αγκαλιά με τον "ειρηνιστή" Ομπάμα, τον πάπα Φραγκίσκο και όλον τον συρφετό της εξαπάτησης και της προπαγάνδας της "πράσινης" και πράσσειν άλογα ενέργειας.Προτιμώ να πιστέψω τις μετρήσεις. Φυσικός είσαι, γιατί δε λες για το τιτάνιο ψέμα της δήθεν "οικολογικής" πρασινάδας των φωτοβολταϊκών και των μπαταριών;

Βρε, μια μέτρηση για την αύξηση της στάθμης θα παραθέσεις;; Οι πρόεδροι της ακαδημίας επιστημών,όπως λες, αναφέρουν ως δεδομένη την αύξηση. Που είναι;; Μετρήσεις;;

Πάντως με καλή διάθεση, να προσπαθήσω να σου εξηγήσω ένα θέμα που παλιά με είχε μπερδέψει και μένα.

Είναι γνωστό ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν. Τι έγινε; Έπεσε μετεωρίτης; Έσκασαν ηφαίστεια; Τους ξεπάστρεψε κάποιος ιός; Μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις, και μετά πρέπει να ψάξουμε να βρούμε κάποια γεωλογικά στοιχεία για να στηρίξουν την υπόθεσή μας. Αλλά δεν ήμασταν εκεί να το δούμε από πρώτο χέρι.

Ας πάρουμε τώρα το θέμα ότι άλλαξε το κλίμα πριν 100.000 χρόνια. Τι έγινε; Έπεσε μετεωρίτης; Έσκασαν ηφαίστεια; Άλλαξε η τροχιά της γης; Είχε μεγάλη δραστηριότητα ο ήλιος; Μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις, και μετά πρέπει να ψάξουμε να βρούμε κάποια γεωλογικά στοιχεία για να στηρίξουν την υπόθεσή μας. Αλλά δεν ήμασταν εκεί να το δούμε από πρώτο χέρι.

ΣΗΜΕΡΑ όμως, το πράγμα αλλάζει! Γιατί αν ρωτήσουμε για τα τελευταία 50 χρόνια: "Τι έγινε; Έπεσε μετεωρίτης; Έσκασαν ηφαίστεια; Άλλαξε η τροχιά της γης; Είχε μεγάλη δραστηριότητα ο ήλιος;" ... δεν χρειάζεται να ψάχνουμε σε γεωλογικά στοιχεία, έχουμε δορυφόρους και συνεχείς παρατηρήσεις!!! Ξέρουμε άμεσα!

Αυτό είναι μια τεράστια διαφορά. Σκέψου το λίγο!

Ναι λοιπόν, το κλίμα άλλαξε και στο παρελθόν. Αλλά το θέμα είναι γιατί άλλαξε τότε; Υπάρχουν συγκεκριμένες υποθέσεις και συγκεκριμένες αιτίες. Άλλο πράγμα είναι να αλλάξει ο άνεμος, άλλο πράγμα είναι να αλλάξει η θερμοκρασία της θάλασσας. Και για το ένα, και για το άλλο, υπάρχουν αιτίες, έστω και αν τα συστήματα είναι χαοτικά και δύσκολο να επιλυθούν. Και για κάθε μια από τις αλλαγές στο παρελθόν υπάρχουν αιτίες, απλώς συνήθως είναι δύσκολο να τις βρούμε, γιατί δεν έχουμε μετρήσεις από τότε, αλλά και επειδή δεν έχει και μεγάλο ενδιαφέρον για κανένα να βρούμε τι ακριβώς έγινε πριν 100.000 χρόνια.

Ε, λοιπόν γνωρίζω ότι τις διάφορες πιθανές αιτίες για ΣΗΜΕΡΑ, και το τι αλλαγή θα μπορούσαν να προκαλέσουν, τις έχουν μελετήσει πάρα πολλοί. Πιο ειδικοί από μας. Επί δεκαετίες. Και έχουν καταλήξει ότι η μόνη αιτία που εξηγεί την κλιματική αλλαγή που συμβαίνει ΣΗΜΕΡΑ, είναι η αύξηση του CO2 και των άλλων αερίων θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Δεν είναι εξήγηση η δραστηριότητα των ηφαιστείων, διότι γνωρίζουμε πόσο ενεργά ήταν τα ηφαίστεια ήταν τα τελευταία 100 χρόνια (αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς για πριν από 100.000 χρόνια). Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία 100 χρόνια δεν έπεσε κάποιος τεράστιος μετεωρίτης, αλλά για πριν από 100.000 χρόνια δεν είναι τόσο εύκολο να πούμε. Και πάει λέγοντας.

Ότι αιτία και να σκεφτείς εσύ ή εγώ, κάποιοι άλλοι τα έχουν σκεφτεί ήδη εδώ και δεκαετίες και έκαναν διδακτορικό σε αυτό, να είσαι σίγουρος!

Οκ, σε ευχαριστώ πολύ για την προσπάθειά σου να...με κάνεις να καταλάβω, νομίζω πως το αντίστροφο δεν έχει νόημα, και δεν είναι και του χαρακτήρα μου. Εσύ έχεις κάθε δικαίωμα να πιστεύεις σε προφήτες, και εγώ επίσης κάθε δικαίωμα να θεωρώ πως μας δουλεύουν στα μούτρα μας,άλλοι επειδή τα παίρνουν, και άλλοι επειδή γνωρίζουν καλά πως άν δεν είναι mainstream θα τους φάει ο ορίζοντας γεγονότων. Όλα καλά!
PS
Καμία μέτρηση τελικά;

Και αυτά που έχω καταλάβει γενικά:

1. Κάθε αλλαγή κλίματος, έχει κάποια αιτία. Για το παρελθόν, για χιλιάδες χρόνια πριν, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε την ακριβή αιτία γιατί δεν ήμασταν παρόντες και δεν έχουμε ακριβείς μετρήσεις από τότε.

2. Για την κλιματική αλλαγή που παρατηρούμε σήμερα έχουμε ακριβείς μετρήσεις δεκαετιών πλέον.

3. Έχουν εξεταστεί πολλές και διάφορες αιτίες, από τυχαία φαινόμενα, από χαοτικά μοντέλα, μέχρι δραστηριότητες του ήλιου, κλπ. Ότι μπορείτε να σκεφτείτε σαν αιτία, ήδη το έχει σκεφτεί κάποιος άλλος και το έχει μελετήσει. Η μόνη εξήγηση που ερμηνεύει τα δεδομένα είναι η αύξηση των αερίων θερμοκηπίου λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Σε αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες, αφού εξέτασαν πολλές υποθέσεις. Σήμερα δεν υπάρχει αμφιβολία.

4. Τα μοντέλα πρόβλεψης για το μέλλον είναι δύσκολη επιστημονική δουλειά. Όμως και αυτά βελτιώνονται συνεχώς. Όμως άλλο πράγμα η πρόβλεψη, και άλλο πράγμα η εξήγηση ενός φαινομένου που ΗΔΗ συμβαίνει.

5. Οπότε: δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ζούμε μια κλιματική αλλαγή που την προκάλεσε ο άνθρωπος. Αυτό είναι 100% σίγουρο (άντε 97% !!! ). Το τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον αν η αλλαγή αυτή συνεχιστεί και δεν επιβραδυνθεί, αυτό είναι πρόβλεψη που εξαρτάται από την ακρίβεια των υπολογιστικών μοντέλων, και αυτό δεν είναι 100% σίγουρο, όμως όλα δείχνουν ότι σταδιακά θα μεγαλώνουν τα προβλήματα.

Οκ, σε ευχαριστώ πολύ για την προσπάθειά σου να...με κάνεις να καταλάβω, νομίζω πως το αντίστροφο δεν έχει νόημα, και δεν είναι και του χαρακτήρα μου. Εσύ έχεις κάθε δικαίωμα να πιστεύεις σε προφήτες, και εγώ επίσης κάθε δικαίωμα να θεωρώ πως μας δουλεύουν στα μούτρα μας,άλλοι επειδή τα παίρνουν, και άλλοι επειδή γνωρίζουν καλά πως άν δεν είναι mainstream θα τους φάει ο ορίζοντας γεγονότων. Όλα καλά!
PS
Καμία μέτρηση τελικά;

Κοίτα, σου έχω γράψει ότι δεν είμαι ειδικός, οπότε για να βρω τη μέτρηση που θέλεις θα πρέπει να ψάξω στο google. Τι νόημα έχει; Είμαι σίγουρος ότι και συ μπορείς να το κάνεις το ίδιο καλά με μένα!

Από κει και πέρα ξέρω ότι αυτά τα μελέτησαν οι ειδικοί. Δεν είναι θέμα πίστης και προφητείας, είναι θέμα επιστήμης. Δεν είμαι γιατρός, οπότε όταν η ένωση των Ιατρών των ΗΠΑ συμβουλεύει το κόψιμο του καπνίσματος, δεν τους ρωτάω λεπτομέρειες, γιατί ξέρω ότι πιο ειδικοί από μένα έχουν κοσκινίσει τις λεπτομέρειες. Έτσι λειτουργεί η επιστήμη. Δεν έχει σχέση με "πίστη" και με "προφητεία".

Δεν κατάλαβες κάτι.Όποιοι καπνίζουν(με) ξέρουν πολύ καλά πως κάνουν μ@λακία, δε χρειάζεται ο FDA να μου το πεί. Όταν όμως υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία δημιουργίας ενοχών στον κάθε άνθρωπο του πλανήτη επειδή ζει και αναπνέει και χρησιμοποιεί καύσιμα, και αυτή η προπαγάνδα εκπορεύεται απο τις...ΗΠΑ,την πλέον ββώμικη και "βρώμικη" χώρα στον κόσμο, θα μου επιτρέψεις να μην τους κάνω τη χάρη να σκίσω τα ρούχα μου απο τύψεις που ζω.Αυτά.

Δεν κατάλαβες κάτι.Όποιοι καπνίζουν(με) ξέρουν πολύ καλά πως κάνουν μ@λακία, δε χρειάζεται ο FDA να μου το πεί. Όταν όμως υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία δημιουργίας ενοχών στον κάθε άνθρωπο του πλανήτη επειδή ζει και αναπνέει και χρησιμοποιεί καύσιμα, και αυτή η προπαγάνδα εκπορεύεται απο τις...ΗΠΑ,την πλέον ββώμικη και "βρώμικη" χώρα στον κόσμο, θα μου επιτρέψεις να μην τους κάνω τη χάρη να σκίσω τα ρούχα μου απο τύψεις που ζω.Αυτά.

Συγνώμη φίλε δεν ήξερα ότι είσαι καπνιστής. Και γω ήμουν, και το έκοψα πριν 12 περίπου χρόνια... και το έκοψα για λόγους υγείας και όχι γιατί έπαψε να μου αρέσει. Ακόμη μου αρέσει η μυρωδιά του καπνού, και δεν με πειράζουν οι καπνιστές, αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος που δεν καπνίζω και δεν έχω καμιά επιθυμία να ξανα-εθιστώ στην νικοτίνη. Συμφωνώ μαζί σου ότι και πριν το κόψω ήξερα ότι ήταν κακό το κάπνισμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο πατέρας μου την δεκαετία του 1960 δεν είχε ιδέα πόσο κακό ήταν. Εσύ κι εγώ ξέραμε ότι είναι κακό γιατί οι επιστήμονες ήδη είχαν συμφωνήσει, και εμείς εμπιστευτήκαμε την επιστήμη. Δεν είναι "πίστη" ή "προφητεία", η επιστήμη έχει συγκεκριμένες διαδικασίες, και παρότι και αυτή κάνει μεγάλα λάθη, η επιστήμη είναι ότι καλύτερο έχουμε στο μάταιο αυτό κόσμο.

Από και και πέρα έχεις δίκιο ότι χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να βγάλουν λεφτά από την "ευκαιρία". Για παράδειγμα το άτμισμα. Για παράδειγμα τα αυτοκόλητα νικοτίνης. Για παράδειγμα οι κλινικές απεξάρτησης από το κάπνισμα. Οι ψυχολόγοι. Και τόσοι άλλοι, που βγάζουν λεφτά από το κόψιμο του καπνίσματος.

Όμως το ότι διάφοροι προσπαθούν να βγάλουν λεφτά από το κόψιμο του καπνίσματος, δεν σημαίνει ότι είναι λάθος ότι "το κάπνισμα βλάπτει".

Κάποιος ''fda'' (από τη βρωμικη Αμερική), το ελεγε (για το καπνισμα) σε καποιους, πριν καποια χρονια και για πολυ καιρο (μεχρι να πειστουν και να ''εχουν τυψεις'' που καπνιζουν) ετσι ωστε εσυ σημερα να το ''ξερεις''...

Πάντως δεν έχει σχέση με αμερική το θέμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Τα ίδια λένε και οι Ευρωπαίοι επιστήμονες. Τα ίδια λένε και οι Κινέζοι και ΟΛΟΙ!

Ιδού κάτι πρόσφατο από μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας (Αύγουστος 2019):

http://blogs.discovermagazine.com/d...-chinese-cities-each-year-from-climate-change

“All countries in the world need to work together to limit the global warming, since this would significantly reduce risks and the impacts of climate change,” Chinese Academy of Sciences ecologist Su Buda, who led the new research, told Discover via email.

Κάποιος ''fda'' (από τη βρωμικη Αμερική), το ελεγε (για το καπνισμα) σε καποιους, πριν καποια χρονια και για πολυ καιρο (μεχρι να πειστουν και να ''εχουν τυψεις'' που καπνιζουν) ετσι ωστε εσυ σημερα να το ''ξερεις''...

Δε μπορώ να πω ότι κατάλαβα ακριβώς το νόημα της παρέμβασής σου, είναι και αργά. Εν πάσει περιπτώσει, αν τοποθετείς το όλο θέμα της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο "σου τα' λεγα αλλά δε με πίστευες" θα μπορούσα και εγώ να πω "προτείνετε σοβαρές λύσεις και όχι ηλεκτρικά αμαξάκια των 100000 ".

Δε μπορώ να πω ότι κατάλαβα ακριβώς το νόημα της παρέμβασής σου, είναι και αργά. Εν πάσει περιπτώσει, αν τοποθετείς το όλο θέμα της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο "σου τα' λεγα αλλά δε με πίστευες" θα μπορούσα και εγώ να πω "προτείνετε σοβαρές λύσεις και όχι ηλεκτρικά αμαξάκια των 100000 ".

Σχετικά μ'αυτό, αφενός εδώ τα ηλεκρικά αμαξάκια έχουν φτάσει να κοστίζουν ήδη 20Κ κι όχι 100, αφετέρου αν προβάλεις τις επιπτώσεις στο σύνολο των αυτοκινήτων (το τι θα γίνει δηλαδη αν όλα τα αυτοκίνητα γίνουν ηλεκτρικά), δε θα'ναι τόσο αμελητέες οι συνέπειες.

Επί της ουσίας πάντως, θα ξανακάνω μια προβοκατόρικη ερώτηση που'κανα λίγους μήνες πριν και δε μου απαντήσατε: πείτε ότι κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται μόνο κατά 1% στον ανθρώπινο παράγοντα. Θεωρείτε ότι πρέπει να σταματήσουν οι διαδικασίες μείωσης εκπομπών και μείωσης της χρήσης πεπερασμένων fossil fuels; Έχουμε κάτι να κερδίσουμε αν συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη και να ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα με 2λιτρους βενζινο/ντιζελοκινητήρες; Αν ναι, τι; Αν όχι, τότε γιατί εμμένουμε τόσο σ'αυτή την κουβέντα; Επειδή κάποια σαϊνια βρήκανε τρόπο να τα 'κονομήσουνε; Ε, πάντα θα υπάρχουν αυτοί, όπως υπάρχουν και τώρα. Επειδή δηλαδή δε θα'ναι Σουδάραβες και θα'ναι Αμερικανοί; Σιγά.

Βρε, μια μέτρηση για την αύξηση της στάθμης θα παραθέσεις;; Οι πρόεδροι της ακαδημίας επιστημών,όπως λες, αναφέρουν ως δεδομένη την αύξηση. Που είναι;; Μετρήσεις;;

Νίκο είδες κάποιο σοβαρό άρθρο που να λέει ότι *αποκλειστικός* παράγοντας είναι η «αύξηση της στάθμης της θάλασσάς»
Μάλλον όχι, οπότε ξεκινάς με ένα λανθασμένο ερώτημα

Η αύξηση της στάθμης όντως προβλέπεται από τα μοντέλα και υπάρχουν και ποσοτικές προβλέψεις.

Για την Βενετία υπάρχουν πολλοί παράγοντες,
Λ.χ. ένας παράγοντας είναι ότι έχουμε όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα
Άλλος παράγοντας είναι τα πλοία που περνούν κ.ο.κ.
Το τοπικό φαινόμενο Aqua Alta
Πολλά από τα φαινόμενα αυτά συνδέονται με τις αλλαγές του κλίματος που παρατηρούμε, και τον ανθροπογενή παραγοντα / συντελεστή πες το όπως θές.
Πάντως ήταν ένα σημαντικό για τη Βενετία γεγονός, κάποια στατιστικά θα βρεις και εδώ https://www.theguardian.com/world/2...ened-venice-counts-cost-of-devastating-floods

....

Η αύξηση της στάθμης όντως προβλέπεται από τα μοντέλα και υπάρχουν και ποσοτικές προβλέψεις.

...

Κανένα λάθος δεν κάνει. Δεν μιλάει για την Βενετία.

Ρωτάει ακριβώς για αυτό το πράγμα που και εσύ ανέφερες.

Όλοι προβλέπουν αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Εδώ και καιρό.

Έχει καταγραφεί τέτοια αύξηση?

Σαφέστατο ερώτημα. :a0210:

Datasets…

Έχουμε δορυφορικά
Και ‛σημαδούρες’ επίγεια

Τα μεν δορυφορικά μπορείτε να τα κατεβάσετε ελεύθερα και να τα επεξεργαστείτε, έτσι βρέθηκε και ένα μεγάλο σφάλμα απόκλισης πριν χρόνια, από επιστήμονες που ανέλυαν τα δεδομένα.

Μια ελληνική ‛σημαδούρα’ εδώ https://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/1933.php

Φυσικά υπάρχουν και proxy

Γενικά, κατεβάζετε τα dataset το βάζετε σε εάν matlab, ή λίγη python, ή δε ξέρω το αγπημένο σας εργαλείο
Κάνετε μια αρχική ανάλυση, εύρος, trend κλπ.
Παίρνετε μια πρώτη ιδέα
Μετά προχωράτε σε εξάλειψη των όποιον δεδομένων θεωρείτε ανωμαλίες,
Και στην συνέχεια κάνετε ένα μοντέλο τυπου μοντεκάρλο
Έτσι έχετε ένα καλό πρώτο μοντέλο
Από εκεί και πέρα το εξελίσσετε

Έχουν καταγραφεί ναι, έχει καταγραφεί και αλλαγή του ρύθμου αύξησης,
άλλα θα έχετε απορίες, οπότε μπορείτε να κάνετε μια βουτιά στα datasets μονοι σας

Θεωρώ ότι κατανοείτε ότι όλα τα μοντέλα είναι μοντέλα,
Και τα μοντέλα μόνιμα γίνονται καλύτερα

Οι μετρήσεις είναι εκεί έξω πάντως
Και φυσικά μπορείτε να ξεκινήσετε και εσείς τις δικές σας μετρήσεις

Απάντηση: Re: Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές

με προλαβε ο Συριος,το ιδιο θα σου ελεγα και γω.
Αν η FDA πριν δεκαετιες δεν σου ελεγε για την βλαπτικοτητα του τσιγαρου,τωρα εσυ δεν θα ελεγες οτι κανεις μαλακια που καπνιζεις.
Θα καπνιζες και θα γελαγες με τους αλλους που δεν καπνιζουν,γιατι ενα τσιγαρακι σε χαλαρωνει και σε βοηθαει να ρυθμισεις το στρες.
Το ιδιο λες και για τη κλιματικη αλλαγη,το ιδιο ομως!
Χρειαζεται να ειναι καποιος ειδικος για να καταλαβει οτι,η υπερβολικη αποψειλωση,οι πυρκαγιες και η αυξηση της χρησης των πετρελοειδων,αυξανει το φαινομενο του θερμοκηπιου;

Έχουν καταγραφεί ναι, έχει καταγραφεί και αλλαγή του ρύθμου αύξησης,
άλλα θα έχετε απορίες, οπότε μπορείτε να κάνετε μια βουτιά στα datasets μονοι σας

Θεωρώ ότι κατανοείτε ότι όλα τα μοντέλα είναι μοντέλα,
Και τα μοντέλα μόνιμα γίνονται καλύτερα

Οι μετρήσεις είναι εκεί έξω πάντως
Και φυσικά μπορείτε να ξεκινήσετε και εσείς τις δικές σας μετρήσεις

Mάλιστα!

Βρήκα εδώ ένα πολύ βολικό χάρτη: https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends.html

Φαίνεται η τάση αύξησης για τα τελευταία 100 χρόνια.

Θα είχε ενδιαφέρον να υπήρχαν στοιχεία και για πιο πριν για να βγουν πιο μακροχρόνια συμπεράσματα.

Για παράδειγμα τον μεσαίωνα είχαμε θερμή περίοδο. Μετά υπήρξε η Little ice Age (το τελευταίο περιστατικό ήταν το 1850)

Παιδιά σας είπε κανείς πως είμαι εραστής των υδρογονανθράκων; Εγώ απλά πράματα ρωτώ, Που είναι οι επιπτώσεις που επίσης διατύπωσαν επιστήμονες 20 χρόναι πριν;;Γιατί δεν έχουν βυθιστεί τα Βανουάτου και οι Μαλδίβες που ήταν στανταράκι 10 χρόνια πρίν;; Γιατί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη τα τελευταία
50 χρόνια είναι ανεπαίσθητη;; Γιατί έκλεισε η τρύπα του όζοντος ενώ "τα ψάρια στην Αυστραλία πάθαιναν μελανώματα" ;; Γιατί ακόμα και σήμερα το βιβλίο βιολογίας που διδάσκεται στην τρίτη λυκείου περιλαμβάνει το χονδροειδέστατο-τρομολαγνικό χωρίο "υπολογίζεται πως μέχρι το 2050 η μέση θερμοκρασία θα έχει ανέβει κατά 5 βαθμούς";; Ποιά μοντέλα; Ποιά επαλήθευση;

Δηλαδή, τώρα, που σαν Ελλάδα είμστε κοντά στο να βρούμε και να εκμεταλλευτούμε τα δικά μας πετρέλαια, (έστω και μέσω ξένων εταιριών) θέλουν κάποιοι - εντός της χώρας - να καταργηθούν τα ορυκτά καύσιμα ? Ενδιαφέρον...