Αλλαγή τοποθέτησης ηχοσυστήματος στο χώρο

Πιθανόν να έχεις δίκιο, όπως είπα δεν μπορώ να γνωρίζω σίγουρα μόνο από τα specs.
το ηχείο πάντως είναι τρίδρομο με μεγάλες μονάδες και μεγάλο όγκο.

Aν βοηθάει ρίξε μια ματιά και σε αυτό το review (σε μένα μοιάζει αξιόπιστο)
Ο reviewer τα συνδύασε και με ένα Bryston 4BST και πάλι διαπίστωσε πρόβλημα στο μπάσο:
- "there are signs of lack of control in the low frequencies, despite being driven by the 250 watt Bryston"
- και στα cons: "Bass can be tighter"
πηγή: http://sites.thestar.com.my/audio/story.asp?file=/2002/2/21/audiofile/21jamo
¨
Έχεις δοκιμάσει κάποιο καλώδιο που θα περιορίσει το μπάσο? Έχεις δει βελτίωση ή έστω χειροτέρευση?
Επίσης δοκίμασε να κλείσεις τα bass ports και πες μας ποια είναι η διαφορά.
Θεωρώ επιβεβλημένες τέτοιες δοκιμές, ώστε να διαπιστώσεις πόσο μεγάλη είναι η επίδραση του χώρου στο θέμα των χαμηλών συχνοτήτων.

Το είδα ίσως να είναι ελάχιστα αργό αλλα είναι λεπτομέρεια της λεπτομέρειας δεν ενοχλεί σε καμία περίπτωση. Δεν έτυχε να δοκιμάσω κάτι άλλο σε καλώδιο. Θα μου πρότεινες κάτι? στο πλαίσιο μιας λογικής τιμής.

Ψάχνοντας για περισσότερα στοιχεία βρήκα τις μετρήσεις του stereophile για τον marantz. δες εδώ
αναφέρει ότι "this amplifier is indeed uncomfortable driving loads of less than 4 ohms."
Δυστυχώς δεν κατάφερα το ίδιο για τα ηχεία, οπότε δεν ξέρω αν πέφτουν από τα 4Ohms και πόσο. Το σίγουρο είναι ότι αν πέφτουν (γνώμη μου είναι ο τι θα πέφτουν), αυτό θα γίνεται σε κάποιες απο τις χαμηλές συχνότητες.

Καλώδια μην αγοράσεις στα τυφλά ή με γνώμες από το internet. Καλύτερα να σου δανείσει κάποιο φιλαράκι απο τα μέρη σου και να δοκιμάσεις.
Αν έχουν "καλή" επίδραση στο πρόβλημά σου, προχωράς, αλλιώς συνεχίζεις την αναζήτηση. Μην μπεις σε έξοδα που ενέχουν ρίσκο imo. Πρώτα διαπίστωσε το πρόβλημα και μετά αναζήτησε τη λύση του.

Να σου πω ακόμα, μιας και εγώ το ένα ηχείο το έχω μπροστά απο τζάκι (και αυτό με εσωτερική φραγή σαν το δικό σου) ότι ενισχύει / δεν ρουφάει τον ήχο (τα ανοιχτά το κάνουν αυτό).
Μια πρόχειρη οικονομική δοκιμή, ώστε να διαπιστώσεις την επίδρασή του είναι να το κλείσεις με μια φορητή ιδιοκατασκευή με κόντρα πλακέ επενδυμένο απο αυγοθήκες/χαρτόνια στήριξης πρίντερ (ή ότι άλλο παρόμοιο έχεις πρόσβαση) και να ακούσεις τη διαφορά.
Η σκληρότητα στον ήχο (αν κατάλαβα καλά) πιθανότατα προέρχεται απο τις μεσουψηλές που προσκρούουν στους τοίχους πιστεύω και πάλι με διαχύτες ή κάποια μεγάλα μαξιλάρια στην πρώτη ανάκλαση θα μπορέσεις να καταλάβεις τη διαφορά (ή όχι)

Γενικά όσον αφορά το χώρο μόνο τα χοντρά μπορείς να διορθώσεις και ώς ένα σημείο βέβαια.
Μετρήσεις του χώρου και πρόταση ειδικού για υλικά ή ισοστάθμιση είναι η μόνη και σίγουρη λύση.

:ernaehrung004:

Η τηλεοραση αν κρεμαστει στον τοιχο δεν θα προκαλεσει σοβαρο προβλημα γιατι οι βασεις τοιχου αφηνουν πισω απο την τηλεοραση αρκετο κενο ωστε να κυκλοφορει ελευθερα ο αερας,οποτε αφου την κρεμασεις θα ακουσεις αν υπαρχει διαφορα στον ηχο.

Ψάχνοντας για περισσότερα στοιχεία βρήκα τις μετρήσεις του stereophile για τον marantz. δες εδώ
αναφέρει ότι "this amplifier is indeed uncomfortable driving loads of less than 4 ohms."
Δυστυχώς δεν κατάφερα το ίδιο για τα ηχεία, οπότε δεν ξέρω αν πέφτουν από τα 4Ohms και πόσο. Το σίγουρο είναι ότι αν πέφτουν (γνώμη μου είναι ο τι θα πέφτουν), αυτό θα γίνεται σε κάποιες απο τις χαμηλές συχνότητες.

Καλώδια μην αγοράσεις στα τυφλά ή με γνώμες από το internet. Καλύτερα να σου δανείσει κάποιο φιλαράκι απο τα μέρη σου και να δοκιμάσεις.
Αν έχουν "καλή" επίδραση στο πρόβλημά σου, προχωράς, αλλιώς συνεχίζεις την αναζήτηση. Μην μπεις σε έξοδα που ενέχουν ρίσκο imo. Πρώτα διαπίστωσε το πρόβλημα και μετά αναζήτησε τη λύση του.

Να σου πω ακόμα, μιας και εγώ το ένα ηχείο το έχω μπροστά απο τζάκι (και αυτό με εσωτερική φραγή σαν το δικό σου) ότι ενισχύει / δεν ρουφάει τον ήχο (τα ανοιχτά το κάνουν αυτό).
Μια πρόχειρη οικονομική δοκιμή, ώστε να διαπιστώσεις την επίδρασή του είναι να το κλείσεις με μια φορητή ιδιοκατασκευή με κόντρα πλακέ επενδυμένο απο αυγοθήκες/χαρτόνια στήριξης πρίντερ (ή ότι άλλο παρόμοιο έχεις πρόσβαση) και να ακούσεις τη διαφορά.
Η σκληρότητα στον ήχο (αν κατάλαβα καλά) πιθανότατα προέρχεται απο τις μεσουψηλές που προσκρούουν στους τοίχους πιστεύω και πάλι με διαχύτες ή κάποια μεγάλα μαξιλάρια στην πρώτη ανάκλαση θα μπορέσεις να καταλάβεις τη διαφορά (ή όχι)

Γενικά όσον αφορά το χώρο μόνο τα χοντρά μπορείς να διορθώσεις και ώς ένα σημείο βέβαια.
Μετρήσεις του χώρου και πρόταση ειδικού για υλικά ή ισοστάθμιση είναι η μόνη και σίγουρη λύση.

:ernaehrung004:

Στο link που έβαλες έχει τον SM11S1 και όχι τον PM11S1. Θα το ψάξω με τα καλώδια. Για τις πρώτες ανακλάσεις απο τους πλάγιους τοίχους θα βάλω μια βιβλιοθήκη. Συμφωνώ οτι ένας ειδικός είναι η μόνη και σίγουρη λύση.

Απάντηση: Re: Αλλαγή τοποθέτησης ηχοσυστήματος στο χώρο

Η τηλεοραση αν κρεμαστει στον τοιχο δεν θα προκαλεσει σοβαρο προβλημα γιατι οι βασεις τοιχου αφηνουν πισω απο την τηλεοραση αρκετο κενο ωστε να κυκλοφορει ελευθερα ο αερας,οποτε αφου την κρεμασεις θα ακουσεις αν υπαρχει διαφορα στον ηχο.

Η συγκεκριμένη βάση αφήνει μόλις 2.5 εκατοστά.

Στο link που έβαλες έχει τον SM11S1 και όχι τον PM11S1. Θα το ψάξω με τα καλώδια. Για τις πρώτες ανακλάσεις απο τους πλάγιους τοίχους θα βάλω μια βιβλιοθήκη. Συμφωνώ οτι ένας ειδικός είναι η μόνη και σίγουρη λύση.

Σωστός, το μπέρδεψα και o PM είναι σαφώς καλύτερος! :a0210:
Άρα μάλλον αποκλείουμε την περίπτωση συνέργειας ενισχυτή με ηχεία και εστιάζουμε στο χώρο.

Αναμένουμε φωτό!

Οι αλλάγες των επίπλων θα πραγματοποιηθούν εντός ολίγων ημερών. Πάντως είναι πολύ μεγάλη αρρώστια ο ήχος μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα εκεί που το θέλουμε. Τόσα λεφτά και πάντα κάτι λείπει. Βγήκαν και τα χαλιά , κλάφτα χαράλαμπε έγινε το ηχοσύστημα. Να πάρω εναν ισοσταθμιστή να τελειώσει η υπόθεση? και ας μην είναι high end αμαν πια. :twoguns: Θα κάνω ότι μπορώ πρώτα με τον χώρο βέβαια. Πώς θα μειώσω κι άλλο αυτό το μπέρδεμα μπουμάρισμα στα χαμηλά? θα ήθελα λίγα περισσότερα γκάζια ώρες ώρες! Θέλω να νιώθω την μπότα στο στήθος! να προσθέσω κάνα sub? Θέλω να λύσω το μπουμάρισμα και σκεφτομαι να πάρω και sub τρομάρα μου. τι λέτε?

Re: Απάντηση: Αλλαγή τοποθέτησης ηχοσυστήματος στο χώρο

Οι αλλάγες των επίπλων θα πραγματοποιηθούν εντός ολίγων ημερών. Πάντως είναι πολύ μεγάλη αρρώστια ο ήχος μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα εκεί που το θέλουμε. Τόσα λεφτά και πάντα κάτι λείπει. Βγήκαν και τα χαλιά , κλάφτα χαράλαμπε έγινε το ηχοσύστημα. Να πάρω εναν ισοσταθμιστή να τελειώσει η υπόθεση? και ας μην είναι high end αμαν πια. :twoguns: Θα κάνω ότι μπορώ πρώτα με τον χώρο βέβαια. Πώς θα μειώσω κι άλλο αυτό το μπέρδεμα μπουμάρισμα στα χαμηλά? θα ήθελα λίγα περισσότερα γκάζια ώρες ώρες! Θέλω να νιώθω την μπότα στο στήθος! να προσθέσω κάνα sub? Θέλω να λύσω το μπουμάρισμα και σκεφτομαι να πάρω και sub τρομάρα μου. τι λέτε?

Don't panic!!

Σιγά-σιγά και με μελετημένες κινήσεις θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα
(όσο το επιτρέπουν τα μηχανήματα, και κυρίως τα ηχεία) σε αυτό που θες..

Λοιπόν..
Ας πάμε στην υπόθεση προσθήκης ενός ισοσταθμιστή πρώτα, μιας και έθεσες αυτό το θέμα ιεραρχικά
πάνω στην απελπισία σου!..

Αν επιλέξεις κάτι τέτοιο, ένα αναλογικό ισοσταθμιστή, δηλαδή..

View attachment 93504

To σίγουρο είναι πως θα σπαταλήσεις άδικα χρήματα και ώρες
να το φέρεις εκεί που νομίζεις πως σε ικανοποιεί..Δυστυχώς αλλάζοντας μουσικό κομμάτι
θα διαπιστώσεις πως θα πρέπει να κάνεις εκ νέου αλλαγές και πάει λέγοντας..

Καλύτερη λύση στην περίπτωση σου η ψηφιακή ισοστάθμιση, που θα φέρει
μια ισορροπία σε όλο το ακουστικό φάσμα, βάσει των δεδομένων του χώρου σου.

http://www.lyngdorf.com/products/processors/rp-1/product

http://www.mcintoshlabs.com/us/Products/pages/ProductDetails.aspx?CatId=accessories&ProductId=MEN220

Προσωπικά και πριν την ισοστάθμιση θα σου πρότεινα (όπως ήδη έχει αναφερθεί παραπάνω)
την μέτρηση του χώρου από τεχνικό και την προσθήκη πάνελ και basstraps σαν την καλύτερη και πιο ενδεδειγμένη λύση.
Και φυσικά ξεχνάς την προσθήκη sub για να λυθεί το μπουμάρισμα!!

Όλα τα έπιπλα στο σαλόνι μηχανηματα τηλέοραση κλπ άλλαξαν θέση ρωτήστε και την μέση μου :hahaha: . Λοιπόν διαφορές καλύτερο χαμηλό απο πρίν δεν μπουμάρει τόσο και νιώθω ότι ο χώρος γεμίζει περισσότερο τώρα πως γινεται αυτο? μεσαία και ψηλά πολύ καλύτερα δεν είναι σκληρά πλέον. Ένα προβληματάκι που θα λυθεί είναι στην αριστερή πλευρά του τοίχου θέλει να βρώ να βάλω κάτι για την πρώτη ανάκλαση ( το αριστερό αυτάκι μου ακόμα κουφό είναι) αυτο το πρόβλημα το είχα πρίν απο την δεξια πλευρά που ήταν η τηλεόραση και πλέον είναι η βιβλιοθήκη , καμία σχέση απλά. Τώρα μένει να να βάλω ηχοαπορροφητικά με επένδυση ξύλου σε όλο τον τοίχο γύρω απο την τηλεόραση γιατί φαίνεται χάλια τώρα σαν γιαπί είναι. Ακόμα και το ράκ που ήταν πάνω(4 γυάλινα ράφια) αλλάχτηκε πλέον είναι σε ένα χαμηλό ξύλινο έπιπλο , μπορεί και αυτό να έκανε κάποια διαφορα. Αφού γίνει και ο τοίχος θα ανεβάσω φωτογραφίες με το πρίν και το μετά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αλλαγή τοποθέτησης ηχοσυστήματος στο χώρο

Don't panic!!

Σιγά-σιγά και με μελετημένες κινήσεις θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα
(όσο το επιτρέπουν τα μηχανήματα, και κυρίως τα ηχεία) σε αυτό που θες..

Λοιπόν..
Ας πάμε στην υπόθεση προσθήκης ενός ισοσταθμιστή πρώτα, μιας και έθεσες αυτό το θέμα ιεραρχικά
πάνω στην απελπισία σου!..

Αν επιλέξεις κάτι τέτοιο, ένα αναλογικό ισοσταθμιστή, δηλαδή..

View attachment 93504

To σίγουρο είναι πως θα σπαταλήσεις άδικα χρήματα και ώρες
να το φέρεις εκεί που νομίζεις πως σε ικανοποιεί..Δυστυχώς αλλάζοντας μουσικό κομμάτι
θα διαπιστώσεις πως θα πρέπει να κάνεις εκ νέου αλλαγές και πάει λέγοντας..

Καλύτερη λύση στην περίπτωση σου η ψηφιακή ισοστάθμιση, που θα φέρει
μια ισορροπία σε όλο το ακουστικό φάσμα, βάσει των δεδομένων του χώρου σου.

http://www.lyngdorf.com/products/processors/rp-1/product

http://www.mcintoshlabs.com/us/Products/pages/ProductDetails.aspx?CatId=accessories&ProductId=MEN220

Προσωπικά και πριν την ισοστάθμιση θα σου πρότεινα (όπως ήδη έχει αναφερθεί παραπάνω)
την μέτρηση του χώρου από τεχνικό και την προσθήκη πάνελ και basstraps σαν την καλύτερη και πιο ενδεδειγμένη λύση.
Και φυσικά ξεχνάς την προσθήκη sub για να λυθεί το μπουμάρισμα!!

Οπότε αναλογικο ισοσταθμιστη τον ξεχνάμε. Υπάρχει τεχνικός στην θεσσαλονίκη για να κάνει αυτές τις μετρήσεις ?γνωρίζει κάποιος? Ωραία μηχανήματα αλλα δυστυχώς σε τέτοιες εποχές δύσκολο να αγοραστούν.
Κάτι πιο οικονομικό υπάρχει που να αξίζει? αυτό μου κάνει ας πούμε http://www.krksys.com/krk-ergo.html ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αλλαγή τοποθέτησης ηχοσυστήματος στο χώρο

Κάτι πιο οικονομικό υπάρχει που να αξίζει? αυτό μου κάνει ας πούμε http://www.krksys.com/krk-ergo.html ?

Οχι δεν κάνει.
Αν και χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Room Perfect της Lyngdorf ( όπως και το McIntosh)
η περίπτωση του krk ergo είναι διαφορετική καθώς εμπεριέχει μια λαιτ στούντιο εκδοχή του
για τις συχνότητες απο τα 500Hz και πάνω, και για χρήση near field.

Από το manual

The RoomPerfect algorithm in ERGO works on frequencies up to 500Hz, which equates to around 2ft, this works well in the studio environment where the user is working in a near-field mode and has a considerably smaller sweet spot than that of the home theatre. Lyngdorf offer a high end full-bandwidth solution for home theatre systems based on the same algorithms, which is considered by many to be one of the industry leading solutions.
Once your room is calibrated and ERGO is applying the RoomPerfect correction, you will notice the difference. Over time you will be able to “trust” the sound of your room, concentrate on your music, mix faster and more accurately, with results that will properly translate to other listening environments.
To read more about RoomPerfect and its benefits please visit the Lyngdorf Audio website: http://www.lyngdorf.com/

Οχι δεν κάνει.
Αν και χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Room Perfect της Lyngdorf ( όπως και το McIntosh)
η περίπτωση του krk ergo είναι διαφορετική καθώς εμπεριέχει μια λαιτ στούντιο εκδοχή του
για τις συχνότητες απο τα 500Hz και πάνω, και για χρήση near field.

Από το manual

The RoomPerfect algorithm in ERGO works on frequencies up to 500Hz, which equates to around 2ft, this works well in the studio environment where the user is working in a near-field mode and has a considerably smaller sweet spot than that of the home theatre. Lyngdorf offer a high end full-bandwidth solution for home theatre systems based on the same algorithms, which is considered by many to be one of the industry leading solutions.
Once your room is calibrated and ERGO is applying the RoomPerfect correction, you will notice the difference. Over time you will be able to “trust” the sound of your room, concentrate on your music, mix faster and more accurately, with results that will properly translate to other listening environments.
To read more about RoomPerfect and its benefits please visit the Lyngdorf Audio website: http://www.lyngdorf.com/

Από τα 500hz και κάτω ρυθμίζει το krk.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αλλαγή τοποθέτησης ηχοσυστήματος στο χώρο

Υπάρχει τεχνικός στην θεσσαλονίκη για να κάνει αυτές τις μετρήσεις ?γνωρίζει κάποιος?
Ο Παναγιώτης Καραμπατζάκης από τους Αρχιτέκτονες του ΑΠΘ.
http://www.acoustic.gr/

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αλλαγή τοποθέτησης ηχοσυστήματος στο χώρο

Αρα το 3χιλιαρο δεν το γλιτώνω ε ?

Ξεκίνα από την τοποθέτηση, μετά έλεγξε τη συμπεριφορά του χώρου, μετά τη συνέργεια των μηχανημάτων καθώς και αν τονίζουν τα αρνητικά του χώρου (που θα βρεις).
Τελευταία λύση η ισοστάθμιση. Μη ξοδεύεσαι χωρίς να έχεις κάνει τα προηγούμενα. Θα πετάξεις χρήματα imo

φίλε hunter έχω το krk ergo εδώ και αρκετό καιρό.

Δεν έχω καταφέρει να κάνω room eq επειδή μου βγάζει βόμβο από τη firewire.

Σαν dac με ποτενσιόμετρο είναι από τα καλύτερα που έχω ακούσει, νομίζω ότι είναι τσάμπα για τα λεφτά του.

Θα ήθελα να έχει ψηφιακή έξοδο εκτός από είσοδο αλλά... μη τα θέλουμε και όλα δικά μας!

τώρα που το σκέφτομαι δοκίμασε να βάλεις σε κάποιο laptop πρόγραμμα RTA και να "τρέξεις" κάποιους σχετικούς ήχους για να δεις που έχεις βυθίσεις και που εξάρσεις.

Ακόμα και από ένα smartphone μπορείς να βγάλεις άκρη (ίσως με όχι τόσο μεγάλη ακρίβεια).

Νομίζω ότι είναι εύκολο. Αν δεν έχεις κάποιον σχετικό ήχο ή δε μπορείς να βρεις βάλε ένα ραδιόφωνο στα fm αλλά σε σημείο που να μη πιάνει σταθμό και...μέτρα.

αυτό το χχχχχχχχχχχχ είναι ότι πρέπει!