Αναβάθμιση προενισχυτή audiolab 8000Q

Ναί, εννοώ την διαδρομή που ακολουθεί το καλώδιο μέσα στον ενισχυτή. Όδευση λέγεται, ή διαδρομή. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι η καλύτερη δυνατή, για διαφόρους λόγους. Σε γιαπωνέζικους ενισχυτές παλιότερα (δεν ξέρω για τώρα) τα καλώδια τροφοδοσίας των πλακετών δένονταν μαζί με τα καλώδια που πήγαιναν το σήμα στις μπόρνες ηχείων, λόγω των εκεί κανονισμών. Στο σάιτ του Αμίρ πάλι, βρέθηκε ότι σε κάποιες φθηνές συσκευές η όδευση του καλωδίου από το τροφοδοτικό δίπλα σε ευαίσθητες πλακέτες χειροτέρευε τις μετρήσεις θορύβου.
Εδώ προφανώς ήταν αμέλεια στην υλοποίηση.

• Like
Reactions: Th.ARvan
Ναί, εννοώ την διαδρομή που ακολουθεί το καλώδιο μέσα στον ενισχυτή. Όδευση λέγεται, ή διαδρομή. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι η καλύτερη δυνατή, για διαφόρους λόγους. Σε γιαπωνέζικους ενισχυτές παλιότερα (δεν ξέρω για τώρα) τα καλώδια τροφοδοσίας των πλακετών δένονταν μαζί με τα καλώδια που πήγαιναν το σήμα στις μπόρνες ηχείων, λόγω των εκεί κανονισμών. Στο σάιτ του Αμίρ πάλι, βρέθηκε ότι σε κάποιες φθηνές συσκευές η όδευση του καλωδίου από το τροφοδοτικό δίπλα σε ευαίσθητες πλακέτες χειροτέρευε τις μετρήσεις θορύβου.
Εδώ προφανώς ήταν αμέλεια στην υλοποίηση.

Τεραστιο και με μεγαλη επιδραση στο τελικο αποτελεσμα κεφαλαιο.
Η διαδρομη των καλωδιων αλλα και το lay out των εξαρτηματων, πλακετων κλπ.
Σε αναβαθμισεις μαλλον δεν μπορεις να κανεις και πολλα χωρις να αλλαξεις καλωδια.

• Like
Reactions: kimon
Όχι βέβαια Vlad, απλώς έκανα μια ερώτηση. Σε έναν ΑΚΑΙ ΑΜ49, τα καλώδια από το δευτερευον του μετασχηματιστή τροφοδοσίας προς το τροφοδοτικό δένονταν μαζί με εκείνα των ηχείων, κάτι που φυσικα δεν είναι σωστό, όμως γινόταν λόγω κανονισμών της ιαπωνικής "ΔΕΗ" (σου λέει και τα δυό μεταφέρουν ισχύ), όπως εξηγούσε παλιά ο East Electronics.

Δεν θέλω να σου βάλω ιδέες!

Όχι βέβαια Vlad, απλώς έκανα μια ερώτηση. Σε έναν ΑΚΑΙ ΑΜ49, τα καλώδια από το δευτερευον του μετασχηματιστή τροφοδοσίας προς το τροφοδοτικό δένονταν μαζί με εκείνα των ηχείων, κάτι που φυσικα δεν είναι σωστό, όμως γινόταν λόγω κανονισμών της ιαπωνικής "ΔΕΗ" (σου λέει και τα δυό μεταφέρουν ισχύ), όπως εξηγούσε παλιά ο East Electronics.

Δεν θέλω να σου βάλω ιδέες!
ωχωχωχ βλέπω τον vlad να φορτίζει τα κατσαβίδια του!

Ξαναβάζω την τελευταία φωτογραφία που δυστυχώς δεν είναι καθαρή γιατί το κινητό είχε κόντρα το φως από το παράθυρο, αλλά φαίνονται καθαρά οι μόνες καλωδιώσεις που έχει το μηχάνημα και από που περνάνε.

IMG_20260501_104213_HDR.jpg

Όπως καταλαβαίνετε οι 2 ερωτήσεις στο ποστ #542 , ήταν ρητορικές....

Ίσως θα πρέπει να θυμίσω ότι το μηχάνημα είναι προενισχυτής και όχι ολοκληρωμένος, άρα δεν έχει μπόρνες ηχείων.

Last edited:
Αλήμονον (το λεξικάκι μου επιμένει ότι αυτή είναι η σωστή γραφή!) εάν σύγχρονοι προενισχυτές είχαν τα χιλιόμετρα καλωδιώσεων του παρελθόντος. Το παράδειγμα ήταν από άλλες καταστάσεις και μηχανήματα.

• Like
Reactions: Th.ARvan and vlad66
Ξέμεινα από δουλειά στο εργαστήρι και με έπιασε κάτι σαν στερητικό σύνδρομο.. μια ανασφάλεια, ένα κενό, μια ματαιότης ματαιοτήτων... , δεν μπορώ να το περιγράψω...

Σκέφτηκα να βάλω ξανά τον Sansui στον πάγκο αλλά η ώρα είναι περασμένη και σε λίγο θα πρέπει να φύγω για δουλειά..

Έπρεπε να πάρω την δόση μου με κάτι γρήγορο..

Α ναι !!
Το βρήκα !!

Βαθύ καθάρισμα την πρόσοψη (και τα κουμπιά) του audiolab !!
Και ότι άλλο χρήσιμο δω εκεί για συντήρηση..

Τόσες δακτυλιές, λάδια κλπ, δεν έβγαιναν πια με νωπό πανί με μικροϊνες.

IMG_20260909_202224.jpg

IMG_20260909_202622.jpg

Και να το χρήσιμο που είδα, ειδικά για τον @Ge0rge .

Γιώργο, δεν μου είπες αν στο σέρβις στον δικό σου , σου "μάζεψαν" τα μπόσικα στο κουμπί του gain..

Είναι πάρα πολύ απλό:

IMG_20260909_202310.jpg

Χαλαρώνει μόνο του το παξιμάδι που βλέπεις στην φωτογραφία.

Αν το σφίξεις πάρα πολύ για να μην χαλαρώνει, θα σφίξει υπερβολικά ο άξονας και δεν θα μπορεί να γυρίσει το κουμπί εύκολα και γλυκά..

Το ίδιο ισχύει και για αυτό του RECORD που άρχισε τα μπόσικα στο δικό μου, σαν να κουνιέται λίγο ένα δόντι..

IMG_20260909_202503.jpg

Η λύση θα ήταν ένα 2ο παξιμάδι με μια ασφάλεια ανάμεσα τους..

Αλλά....

Τα κουμπιά τα έχουν ασφαλίσει (οι βλάκες) με βενζινόκολλα !

IMG_20260909_202523.jpg

Για να βγει θέλει καθάρισμα με βενζίνη (πράγμα επικίνδυνο για το χρώμα) και μεγάλη πίεση προς τα έξω, πράγμα επικίνδυνο για τις κολλήσεις...

Άρα τα αφήνουμε στην ησυχία τους και απλά σφίγγουμε το παξιμάδι μέχρι εκεί που πρέπει και αν θέλεις το ασφαλίζεις με ήπια κόλλα (ναι και η βενζινόκολλα κάνει) ή Loctite

IMG_20260909_205034.jpg

Τα 2 από τα 4 κουμπιά έχουν αυτή την "απαίτηση" και μόνο αυτά λύνουν μόνα τους με την πάροδο του χρόνου (όταν είναι ανασφάλιστα)

Αυτά στις άκρες (gain & record)

Τα 2 μεσαία δεν θέλουν τίποτα παρά μόνο λαδάκι προαιρετικά.

IMG_20260909_205532.jpg

Εγώ θα βάλω λαδάκι και Loctite και θα αφήσω το (πολύ εύκολο) δέσιμο της πρόσοψης για αύριο για να έχω κάτι να κάνω...

Ξέμεινα από δουλειά στο εργαστήρι και με έπιασε κάτι σαν στερητικό σύνδρομο.. μια ανασφάλεια, ένα κενό, μια ματαιότης ματαιοτήτων... , δεν μπορώ να το περιγράψω...

Σκέφτηκα να βάλω ξανά τον Sansui στον πάγκο αλλά η ώρα είναι περασμένη και σε λίγο θα πρέπει να φύγω για δουλειά..

Έπρεπε να πάρω την δόση μου με κάτι γρήγορο..

Α ναι !!
Το βρήκα !!

Βαρύ καθάρισμα την πρόσοψη (και τα κουμπιά) του audiolab !!
Και ότι άλλο χρήσιμο δω εκεί για συντήρηση..

Τόσες δακτυλιές, λάδια κλπ, δεν έβγαιναν πια με νωπό πανί με μικροϊνες.

View attachment 276980

View attachment 276981

Και να το χρήσιμο που είδα, ειδικά για τον @Ge0rge .

Γιώργο, δεν μου είπες αν στο σέρβις στον δικό σου , σου "μάζεψαν" τα μπόσικα στο κουμπί του gain..

Είναι πάρα πολύ απλό:

View attachment 276982

Χαλαρώνει μόνο του το παξιμάδι που βλέπεις στην φωτογραφία.

Αν το σφίξεις πάρα πολύ για να μην χαλαρώνει, θα σφίξει υπερβολικά ο άξονας και δεν θα μπορεί να γυρίσει το κουμπί εύκολα..

Το ίδιο ισχύει και για αυτό του RECORD που άρχισε τα μπόσικα στο δικό μου, σαν να κουνιέται λίγο ένα δόντι..

View attachment 276983

Η λύση θα ήταν ένα 2ο παξιμάδι με μια ασφάλεια ανάμεσα τους..

Αλλά....

Τα κουμπιά τα έχουν ασφαλίσει (οι βλάκες) με βενζινόκολλα !

View attachment 276984

Για να βγει θέλει καθάρισμα με βενζίνη (πράγμα επικίνδυνο για το χρώμα) και μεγάλη πίεση προς τα έξω, πράγμα επικίνδυνο για τις κολλήσεις...

Άρα τα αφήνουμε στην ησυχία τους και απλά σφίγγουμε το παξιμάδι μέχρι εκεί που πρέπει και αν θέλεις το ασφαλίζεις με ήπια κόλλα (ναι και η βενζινόκολλα κάνει) ή Loctite

View attachment 276985

Τα 2 από τα 4 κουμπιά έχουν αυτή την "απαίτηση" και μόνο αυτά λύνουν μόνα τους με την πάροδο του χρόνου (όταν είναι ανασφάλιστα)

Αυτά στις άκρες (gain & record)

Τα 2 μεσαία δεν θέλουν τίποτα παρά μόνο λαδάκι προαιρετικά.

View attachment 276986

Εγώ θα βάλω λαδάκι και Loctite και θα αφήσω το (πολύ εύκολο) δέσιμο της πρόσοψης για αύριο για να έχω κάτι να κάνω...

Εξαιρετικό!! Ευχαριστώ πολύ.
Ακόμα δεν έχω αξιωθεί να τον πάω για service.... Δεν έχω πάρει απόφαση ακόμα να τους αποχωριστώ για 1 εβδομάδα. Ακούω 4-5 ώρες κάθε μέρα και ταυτόχρονα παίζω με τα λογισμικά. Ο καθ ένας στην μούρλα του..... μέχρι που θα ανοίξει ο πυκνωτής και θα τρέχω..... Πάντως τους πυκνωτές τους έχω αγοράσει το πρώτο βήμα έγινε;). Vishay Blue τροφοδοσία προ, Panasonic FR και FC και στους δύο εσωτερικά και Nippon τροφοδοσία τελικού

Να δω ποτε θα δεησεις να έλθεις και να πεις,βραχυκυκλωτηρα δέσου!
Εγώ τα παράτησα πριν καν αρχίσω.Οι μπορνες της ATC είναι τύπου σκαλοπατιων.Zig-Zag στο καλώδιο;

• Haha
Reactions: vlad66
Σου έχω βρει και άλλες δουλειές για τον Audiolab..

Δρομο τα εργοστασιακά rca, βάλε αλλά καλής ποιότητας (ο Γάλλος έχει τα πάντα σε ότι τιμές θες), νέα καλώδια από τα rca μέχρι την πλακέτα, (κατά προτίμηση Neotech Soct 18), αλλαγή ρευματοληπτη (με Αudiophile) επιλογές υπάρχουν πολλές ανάλογα το κόστος, (πχ Furutech Rhodium), το έχει ο Γάλλος 20 ευρώ, αλλαγή τα καλώδια ρεύματος από το IEC μέχρι τον διακόπτη και από εκεί μέχρι την πλακέτα, (κατά προτίμηση Neotech), πολυκλωνο STDC 14...
Αυτά για αρχή..😁

Να δω ποτε θα δεησεις να έλθεις και να πεις,βραχυκυκλωτηρα δέσου!
Όταν πιάσει το κρύο..

Εγώ τα παράτησα πριν καν αρχίσω.
Γιατί ρε τεμπέλη ;;;

Οι μπορνες της ATC είναι τύπου σκαλοπατιων.Zig-Zag στο καλώδιο;
Όχι zig zag στο καλώδιο.
Όμορφη καμπύλη σαν της γειτόνισσας...
;)

Σου έχω βρει και άλλες δουλειές για τον Audiolab..

Δρομο τα εργοστασιακά rca, βάλε αλλά καλής ποιότητας (ο Γάλλος έχει τα πάντα σε ότι τιμές θες), νέα καλώδια από τα rca μέχρι την πλακέτα, (κατά προτίμηση Neotech Soct 18), αλλαγή ρευματοληπτη (με Αudiophile) επιλογές υπάρχουν πολλές ανάλογα το κόστος, (πχ Furutech Rhodium), το έχει ο Γάλλος 20 ευρώ, αλλαγή τα καλώδια ρεύματος από το IEC μέχρι τον διακόπτη και από εκεί μέχρι την πλακέτα, (κατά προτίμηση Neotech), πολυκλωνο STDC 14...
Αυτά για αρχή..😁

Εσύ είσαι πιο άρρωστος από μένα... :ROFLMAO: