Αναβαθμιση σωματος ή αγορα φακων?? Και τα δυο, αδυνατον...

Εγώ προβλέπω 2 περιπτώσεις :P
Η μια είναι να σου φαίνεται πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα με τον tamron και να μη μένεις ικανοποιημένος με τον Nikon ή να σε διευκολύνει ο 18-105 και να μη χρησιμοποιείς τον tamron. Δύσκολο το βλέπω να χρησιμοποιείς και τους 2 φακούς... Ίσως θα ήταν καλύτερο να πάρεις τον 55-200 VR, με γειές πάραυτα :)

Ο 18-105 θα σου φανει πιο χρησιμος αν και δεν ξερω πως θα παιζει στην 7000... πιθανως να εκτεθει ο φακος.. σε μενα παιζει μια χαρα (3100)

Ο 18-105 παίζει υπέροχα και είναι πολύ φωτεινός και αυτός, ο 55-200 μου είπαν πως είναι χειρότερος ποιοτικά από τον 18-105 και γι αυτό πηρά αυτόν.
Ο 55-200( 175 ) είναι φτηνότερος του 18-105(250 ), εμένα μου έδωσαν τον 18-105 στην τιμή του πακέτου 170 , γιατί το Body που πήρα το έβγαλαν μέσα από πακέτο.

αν με τον 18-105 εχεις τις ίδιες εντυπώσεις με τον tamron 17-50 δυο πράγματα συμβαίνουν.

1. Τα θέματα που τραβάς δεν είναι δύσκολα, άρα η διαφορά δεν φαίνεται.

2. Δεν γνωρίζεις πώ να ξεχωρίσεις μια άριστη τεχνικά φωτογραφία σε σχέση με μια λιγότερο καλή.

Τα δυο παραπάνω με τη σειρά τους σημαίνουν ότι η μηχανή έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από τις δικές σου απαιτήσεις όπως εκφράζονται σήμερα.

Και φυσικά για να δει κανείς τα πάνω όρια ενός φακού ή μια μηχανή θα πρέπει να τραβά nef αρχεία κι όχι κατευθείαν Jpgs.

Last edited:
Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ νέος στο χόμπι της DSLR για να ξεχωρίσω τις διαφορές των δυο φακών άπλα μου φάνηκε ευκαιρία γι αυτό πήγα και πήρα τον 18-105 μια και μου τον έδωσαν στην τιμή του κίτ.

Τελικά είμαι πολύ ευχαριστημένος και με τον Nikon 15-105, βλέπω πως το AF του είναι πολύ γρήγορο και αθόρυβο ,πράγμα που βοηθά πολύ στο Video. ΤουTamron το AF και πολύ αργό και θορυβώδης, στο Video ακούγετε το μοτέρ μέσα στην λήψη.
Από την άλλη ο Tamron είναι πιο φωτεινός, όσο για το καλυτέρα χρώματα δεν είμαι ακόμη σε κατάσταση να τα εκτιμήσω.
Στην φωτογραφία σιγά σιγά θα καταλάβω τις διαφορές.
Πάντως στο κατάστημα μου είπαν πως πολλές φορές οι φακοί που δίνονται σε κιτ είναι παρεξηγημένοι.
Κάθε μέρα ρίχνω αρκετή μελέτη, αλλά τραβάω φωτογραφείς και βλέπω πως κάνω πολλά λάθη, μια ξεχνάω την μια ρύθμιση μια την άλλη, πολλές ρυθμίσεις ???? που θα πάει θα την μάθω, μετά πρέπει να εκπαιδευτώ στην φωτογραφική τέχνη. Ευτυχώ έχω πολύ υπομονή .

Παράλληλα όμως πρέπει να ασχοληθείς και με το βασικό: τα θέματά σου, κάδρο, φως κ.λ.π.
Η γνώση του μέσου είναι βέβαια προϋπόθεση, για να μην αποτελεί εμπόδιο στην έκφραση, αλλά μην ξεχνιόμαστε, αντικείμενο είναι η φωτογραφία!
Κουράγιο, περιμένουμε να μας ανεβάσεις λήψεις...

Είναι απόλυτα φυσιολογικό ένας zoom μεγάλου ευρους να σε βολευει περισσότερο ειδικά όταν προέρχεσαι από compact. Οι δοκιμές και το διαβασμα είναι το καλύτερο που έχεις να κάνεις. Ετσι θα ανακαλύψεις και τις "ανάγκες" σου

Μια ερώτηση, γιατί όταν τραβάω από ματάκι είναι πιο σκοτεινή η φωτογραφία από όταν τραβά και βλέπω από την LCD οθόνη ;;;; με τι ίδιες βέβαια ρυθμίσεις.
Διαβάζω κατ αρχήν τώρα την μηχανή και μετά θα αρχίσω αυτό :THE TECHNIQUE OF ANALOG AND DIGITAL PHOTOGRAPHY
Tassos Schizas

Last edited:
Μια ερώτηση, γιατί όταν τραβάω από ματάκι είναι πιο σκοτεινή η φωτογραφία από όταν τραβά και βλέπω από την LCD οθόνη ;;;; με τι ίδιες βέβαια ρυθμίσεις.
Διαβάζω κατ αρχήν τώρα την μηχανή και μετά θα αρχίσω αυτό :THE TECHNIQUE OF ANALOG AND DIGITAL PHOTOGRAPHY
Tassos Schizas

Δεν ειναι προβλημα. Μην ανησυχεις.
Μπορεις να ρυθμισεις τη φωτεινοτητα της οθονης αν σε ενοχλει να ειναι τοσο φωτεινη. (--->setup Menu---->LCD brightness----> +/-

Παντως σχετικα με την συγκεκριμενη μηχανη με εχουν βοηθησει αφανταστα τα tips που βρισκω στο internet. (google: tips for D7000). Πολυ περισσοτερο απο το εγχειριδιο.

Δεν ειναι προβλημα. Μην ανησυχεις.
Μπορεις να ρυθμισεις τη φωτεινοτητα της οθονης αν σε ενοχλει να ειναι τοσο φωτεινη. (--->setup Menu---->LCD brightness----> +/-

Παντως σχετικα με την συγκεκριμενη μηχανη με εχουν βοηθησει αφανταστα τα tips που βρισκω στο internet. (google: tips for D7000). Πολυ περισσοτερο απο το εγχειριδιο.
Η φωτογραφία που βγάζω είναι πιο φωτεινή όταν βλέπω από την οθόνη, η φωτογραφία όχι αυτό που βλέπω. Ενώ η φωτογραφία που βγάζω όταν βλέπω από το σκόπευτρο είναι πιο σκοτεινή.

Η φωτογραφία που βγάζω είναι πιο φωτεινή όταν βλέπω από την οθόνη, η φωτογραφία όχι αυτό που βλέπω. Ενώ η φωτογραφία που βγάζω όταν βλέπω από το σκόπευτρο είναι πιο σκοτεινή.

Τοτε ισως μπαινει φως απο το σκοπευτρο. Καλυψε το οταν τραβας με live view και δεν θα εχεις διαφορα.
Μεσα στη συσκευασια εχει ενα μικρο πλαστικο καλυπτρο για αυτον ακριβως τον λογο. Παντως ειναι βαρετο να το βαζεις-βγαζεις.

Eγω ηδη συνηθισα να βγαζω φωτογραφιες απο το σκοπευτρο και μονο.
Ειχα συνηθισει να χρησιμοποιω την οθονη αλλα το σκοπευτρο ειναι αλλο πραμα στις (καλες) dslr!

Last edited:
Το κάλυψα με το δάκτυλο μου αλλά δεν άλλαξε τίποτα, αυτό που είδα είναι και πως οι ρυθμίσεις του AF είναι διαφορετικές από την οθόνη σου δίνει μια λιγότερη, είναι δυο στην οθόνη ενώ από το σκόπευτρο τρεις.
Και εγώ χρησιμοποιούσα το σκόπευτρο αλλά δοκίμασα την οθόνη και ανακαλύψα τις διαφορές αυτές.

Last edited:
Το κάλυψα με το δάκτυλο μου αλλά δεν άλλαξε τίποτα, αυτό που είδα είναι και πως οι ρυθμίσεις του AF είναι διαφορετικές από την οθόνη σου δίνει μια λιγότερη, είναι δυο στην οθόνη ενώ από το σκόπευτρο τρεις.
Και εγώ χρησιμοποιούσα το σκόπευτρο αλλά δοκίμασα την οθόνη και ανακαλύψα τις διαφορές αυτές.

Ναι, εχεις δικιο, δεν φαινεται να ειναι το φως απο το σκοπευτρο.

Ειδα ομως, παρ'ολες τις ιδιες ρυθμισεις, οτι το ISO ειναι διαφορετικο και εκει οφειλεται η διαφορα φωτεινοτητας.

Έχεις δίκιο αλλάζει το ISO αλλά αυτό το κάνει με το φως της ημέρας, μέσα στο σπίτι που είναι αρκετά σκοτεινά και τραβάω με το φως της λαμπάς δεν το κάνει.

Το πόσο φωτεινή είναι η εικόνα που βλέπεις στο σκόπευτρο έχει να κάνει αφενός με το σκόπευτρο αυτό καθεαυτό (pentaprism vs pentamirror) και κατά βάση με το μέγιστο διάφραγμα του φακού που χρησιμοποιείς.
Π.χ. ο Νίκον 18-105/3.5-5.6 είναι πιο σκοτεινός από τον Τάμρον 17-50/2.8 που είναι πιο σκοτεινός απο τον 50/1.8 και ούτω καθεξής.
Τώρα αυτό που βλέπεις στη LCD έχει να κάνεις αφενός με το τι φως έχει γύρω σου (π.χ. αν δοκιμάσεις με ήλιο, δε νομίζω να ξεχωρίσεις τίποτα) και με το αν δίνει extra iso η μηχανή σου για να μπορείς να βλέπεις εικόνα...