"αναλογικο" dac

Δεν γραφει οτι θελει λεει μια γνωμη βασισμενη καπου. Πες την δικη σου. Οχι ομως με το να προσβάλλεις.

Δεν ειπα να βγει κανόνας. Το εχεις δοκιμασει αυτό που ρωτω; εαν ναι με ποιο dac?

Gojakla θελω και την δικη σου γνωμη.... Ειπες το λαπτοπ δεν είναι καλύτερο.... Τοτε ποιο θεωρεις καλο;

3 σελιδες μιρλα και ειρωνεια.

Κανεις δεν αναφερθηκε στο site που ποσταρα.

Κανεις δεν αναφερθηκε για το sony που κανει remastering.

Kανεις δεν αναφερθηκε για αρχεια pcm εαν υπαρχει νοημα να γινουν dsd.

Κανεις δεν αναφερθηκε για εαν το λαπτοπ ειναι το καλυτερο μεσο για τα ψηφιακα μας.

Κανεις δεν ειπε για την ρύθμιση στο eac και εαν οντως ειναι ο καλυτερος τροπος αυτος.

Κανεις δεν ειπε καποιο dac που να μην εχει λαμπα και να παιζει ομορφα χωρις laid back και αλλου τετοιου ειδους τρικ αλλα με αρμονικες, και την οση ζεστη βγαζει η φωνη σαν φωνη και οχι να τονιζονται τα γράμματα σ, φ, χ, ψ, ξ εστω και ελαφρως σε τιμες ανθρωπινες τυπου 1000ε με 1500ε.

Περί "Sony remastering": δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σε συσκευή. Θέλεις masters και στούντιο.

Για pcm -> dsd: μόνο κακό μπορεί να κάνει, εκτός αν έχεις DAC το οποίο για κάποιο λόγο παίζει πολύ καλύτερα τα DSD από τα PCM. Σε αυτή την περίπτωση, ΙΜΗΟ η καλύτερη λύση είναι να αλλάξεις το DAC σου, όχι να μετατρέψεις όλη τη συλλογή σου σε DSD.

Για "λαπτοπ ως το καλύτερο transport": έχουν ειπωθεί όλα, ποιο συγκεκριμένο laptop, με τι λ.σ., με τι software, με τι ρυθμίσεις, κτλ. Ενδεικτικά, μηχάνημα με Windows και Foobar παίζοντας υλικό 44.1/16 ακουγόταν διαφορετικά αν έβαζες στο foobar έξοδο 16bit ή 24bit. Όλα είναι πιθανά.

Το EAC όμως είναι σίγουρα ΟΚ. Καρά-τσεκαρισμένο από όλο τον πλανήτη.

Εμπορικό dac όπως το περιγράφεις στην τιμή που αναφέρεις IMO δεν υπάρχει. Αν είσαι πραγματικά σοβαρός για το dac σου, υπολόγισε πεντοχίλιαρο+.

Τα πράγματα δεν είναι έτσι τουλάχιστον έτσι απλά .
Μιλάμε για τσιπ και όχι για λογισμικό .

Και το τσιπ λογισμικό τρέχει τη στιγμή που κάνει μετατροπές και/ή upsampling, και οι διαθέσιμοι πόροι που έχει είναι ένα μικρό κλάσμα από αυτούς ενός μέσου laptop.

Δημήτρη σε ευχαριστώ. Ειμαι σίγουρος εχεις ακουσει πολλα μηχάνηματα.... Ποιο σου εχει κανει εντυπωση; λαπτοπ. Ή κατι αλλο; εαν ηταν λαπροπ... ποιο ηταν κ με τι ρυθμισεις;

Εχει ειπωθεί πολλάκις κατά το παρελθόν ότι όσοι κυνηγούν την απόλυτη αναπαραγωγή, επιλέγουν λάμπες στα ενισχυτικά τους, είτε είναι στο προενισχυτικό στάδιο είτε στα τελικά στάδια. Τρανό παράδειγμα η Audio Research.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να έχουμε λάμπα και στους DA converters, με πρωτοπόρο πάλι την Audio Research, Ayon Audio Κλπ κατασκευαστές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό και σε αυτό πρέπει να στοχεύουν όλοι όσοι απαιτούν την απόλυτη αναπαραγωγή, χωρίς να χάνουν σε φυσικότητα, μουσικότητα, ανάλυση, αληθοφάνεια χροιών.

Ο λόγος είναι απλός και έχει εξηγηθεί εδώ και πολύ καιρό από την Φυσική επιστήμη, αλλά το marketing είναι τόσο δυνατό και μας παραπλανεί για να εξυπηρετήσει αλλότροια συμφέροντα από τα δικά μας.

Ισχύουν τα παραπάνω στον απόλυτο βαθμό διότι όπως γνωρίζουμε, στις λάμπες έχουμε κίνηση ηλεκτρονίων στο κενό. Δλδ έχουμε μετατροπή ενέργειας και μάλιστα στις ακόλουθες μορφές. Ηλεκτρική Φωτεινή, Μηχανική (Κινητική), Θερμική ενέργεια.
Επειδή τα ηλεκτρόνια έχουν όλες αυτές τις εναλλαγές στο είδος τις κινητικής ενέργειας που κάθε φορά μετατρέπεται, αλλάζει και η κβαντική στάση αυτών με αποτέλεσμα να παραμαρφώνεται το φάσμα στα 20Hz-20kHz. Είναι οι λεγόμενες τονικές ή αρμονικές αλλοιώσεις, όπως αλλιώς ονομάζονται, οι οποίες όμως είναι φυσικέςΑληθινές Γήινες διότι συμβαίνουν καθε μέρα, ζούμε με αυτές και αυτές εκλαμβάνουν οι αισθήσεις μας.

Θα ισχυριστεί κανείς βέβαια ότι και στα τρανζίστορ ισχύει μετατροπή ενέργειας σε μορφές.

Φυσικά και ισχύει αυτό.

Τότε, γιατί δεν ακούγονται το ίδιο λάμπες και τρανζίστορ?

Διότι δεν παίζει μόνο ρόλο η μετατροπή της ενέργειας από μια μορφή σε μια άλλη στην μουσική αναπαραγωγή αλλά και το πλήθος των μετατροπων αυτών. Και στους ενισχυτές με λυχνίες έχουμε μεγαλύτερο πλήθος μετατροπών.

Επεται λοιπόν ότι όσο μεγαλύτερο το πλήθος, τόσο πιο φυσικό και γήινο, αληθινο το αποτέλεσμα.

Λυχνίες ακόμα και στa dac μας λοιπόν, αν θέλουμε να είμααστε πιστοί στην απόλυτη αναπαραγωγή του μουσικού γεγονότος, οργάνων και φωνών με σεβασμό στο καλλιτέχνη, τον παραγωγό, τη αληθινή πραγματικότητα και γήινο άκουσμα.

WTF did I just read? :D

Περισσότερες μετατροπές ενέργειας = πιο γήινο και αληθινό το αποτέλεσμα;

"Είναι οι λεγόμενες τονικές ή αρμονικές αλλοιώσεις, όπως αλλιώς ονομάζονται, οι οποίες όμως είναι φυσικέςΑληθινές Γήινες διότι συμβαίνουν καθε μέρα, ζούμε με αυτές και αυτές εκλαμβάνουν οι αισθήσεις μας."

Ποιος τα γράφει αυτά και τι πίνει και δεν μας δίνει;

Σόρρυ, αλλά μόνο ως τρολλιά μπορώ να το εκλάβω το συγκεκριμένο μήνυμα. :flipout: :flipout:

Πάντως Νίκο ,περιμένω να συνοψίσεις σε 5 γραμμές τις αναζητήσεις σου ,γιά να μπορέσουμε -αν μπορούμε- να βοηθήσουμε .
Οταν γράφω 5 γραμμές το εννοώ και να είναι ξεκάθαρο το τι αναζητάς από αυτό το νήμα και όσους συμμετέχουν .Γιατί από το mk 2 στο dsd -eac -laptop δεν είναι ένα τσιγάρο δρόμος [που λέει ο λαός] ,αλλά ένα μεγάλο μίξερ όπου μπήκαν το πάντα μέσα [ή σχεδόν τα πάντα]
Περιμένω .

Δημήτρη σε ευχαριστώ. Ειμαι σίγουρος εχεις ακουσει πολλα μηχάνηματα.... Ποιο σου εχει κανει εντυπωση; λαπτοπ. Ή κατι αλλο; εαν ηταν λαπροπ... ποιο ηταν κ με τι ρυθμισεις;

Εντύπωση; Το RPi, που με ένα πενηντάρικο παίρνεις ολόκληρο μηχάνημα που μπορεί να γίνει εξαιρετικό transport αλλά και να χαρίσει άπειρες ώρες ευχάριστου πειραματισμού με hw και sw.

Απάντηση για το τι παίζει τελικά καλύτερα, δεν υπάρχει. Όλα διαφορετικά ακούγονται, αλλά αφενός οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, αφετέρου από ένα σημείο και πέρα μπαίνει ο υποκειμενικός παράγοντας.

Εγώ έχω αποφασίσει να μην ασχολούμαι τόσο με το transport. Εξακολουθώ να έχω για πηγή το Squeezebox Touch, το οποίο με βολεύει τρελά και μ'αρέσει πολύ να το βλέπω να παίζει. :p

Αν κάποια στιγμή αποφασίσει να ψοφήσει, λογικά θα πάω σε RPi.

Εγώ έχω αποφασίσει να μην ασχολούμαι τόσο με το transport. Εξακολουθώ να έχω για πηγή το Squeezebox Touch, το οποίο με βολεύει τρελά και μ'αρέσει πολύ να το βλέπω να παίζει. :p

μαζί σου...
εγώ έχω δυό για σιγουριά κι αν συμβεί κακό θα βρώ μτχ.

Εντύπωση; Το RPi, που με ένα πενηντάρικο παίρνεις ολόκληρο μηχάνημα που μπορεί να γίνει εξαιρετικό transport αλλά και να χαρίσει άπειρες ώρες ευχάριστου πειραματισμού με hw και sw.

Απάντηση για το τι παίζει τελικά καλύτερα, δεν υπάρχει. Όλα διαφορετικά ακούγονται, αλλά αφενός οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, αφετέρου από ένα σημείο και πέρα μπαίνει ο υποκειμενικός παράγοντας.

Ότι είπε ο Δημητρακούδης.
Και σε ίδια λογική υπάρχει και το Odroid το οποίο είναι και λίγο πιο δυνατό.

Θέλουν όμως να μπλέξεις με διανομές linux. Να ξέρεις 2-3 πράγματα στο στήσιμο. Εμένα αυτό με αποθαρρύνει.
Δεν είναι όμως και πυρινική φυσική. Εγώ απλώς βαριέμαι να διαβάσω έστω και 2-3 γραμμές. It's just me.

Και επειδή όπως προανέφερα εγώ βαριέμαι να διαβάζω και μου αρέσουν οι plug 'n' play λύσεις, θα συνιστούσα να ρίξετε μια ματιά και στην "έτοιμη" λύση που ακούει στο όνομα "Volumio Mini86 Σtreamer"
Έρχεται με έτοιμο στημένο Volumio, το βάζεις στη πρίζα, συνδέεις το dac και πατάς play.
Για μένα μετράει ότι είναι και όμορφο. Αντιγραφή του Mac Mini.

WTF did I just read? :D

Περισσότερες μετατροπές ενέργειας = πιο γήινο και αληθινό το αποτέλεσμα;

"Είναι οι λεγόμενες τονικές ή αρμονικές αλλοιώσεις, όπως αλλιώς ονομάζονται, οι οποίες όμως είναι φυσικέςΑληθινές Γήινες διότι συμβαίνουν καθε μέρα, ζούμε με αυτές και αυτές εκλαμβάνουν οι αισθήσεις μας."

Οι αρμονικές παραμορφώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την λυχνία , τα ηλεκτρόνια , την κβαντική φυσική κλπ κλπ.
Οφείλονται στο υπόλοιπο ηλεκτρονικό κύκλωμα που υποστηρίζει την λυχνία και ακολουθεί υποχρεωτικά συγκεκριμένη σχεδίαση λόγω της φύσης λειτουργίας της.
Υπάρχουν ως γνωστόν πολύ προσεκτικές υλοποιήσεις γύρω από λυχνίες που μετράνε σχεδόν όπως αντίστοιχες σταθερής κατάστασης.
Επίσης η παραγωγή φωτός και θερμότητας είναι υποπροϊόντα της ενίσχυσης και δεν επηρεάζουν την ροή των ηλεκτρονίων στο κενό άρα δεν συμμετέχουν στο τελικό αποτέλεσμα.
Τέλος την λυχνία δεν την ενδιαφέρει η μηχανική κίνηση των ηλεκτρονίων αλλά μόνο η ροή τους.

Απάντηση: Re: "αναλογικο" dac

Εκεί είναι που θα πέσει το γέλιο της αρκούδας.

Η μέθοδος μια χαρά είναι για να συγκρίνεις 2-3 πραγματάκια, αλλά εάν θελήσεις να δοκιμάσεις 500 transport X 500 dac Χ συνοδά , δε φτάνουν τα χρόνια …
Χρόνια Πολλά ! πάντα ευχόμαστε βέβαια

Δεν έχω την εμπειρία σας αλλά από τα λίγα που έχω καταλάβει από τα λιγοστά προσωπικά βιώματα περί ήχου είναι ότι από όλους τους κρίκους της αλυσίδας, την περισσότερη διάφορα στον ήχο (τόσο μεγάλη που την ακούει και ο άσχετος εβδομηντάχρονος πατέρας μου) την κάνουν τα ηχεία και η στιβαρή οδήγηση.

Δηλαδή αν κάποιος καταφέρνει να ακούσει διαφορές σε dac laptop και software players, τότε φανταστείτε τι διαφορά θα ακούσει αν αγοράσει ηχεία που του ταιριάζουν και τα τροφοδοτήσει επαρκώς.

Nick ξέρω ότι ίσως δεν είναι αυτό που θέλεις να ακούσεις αλλά σκέψου και αυτόν τον δρόμο. Άλλο να μιλάμε για διαφορές στα πχ dac (πόσο διαφορά να έχουν στον συνολικό ήχο; 5,10, άντε 15%) και άλλο να αλλάξεις ένα ηχείο που οι διαφορές θα είναι η μέρα με την νύχτα. Επίσης φρόντισε λίγο τον χώρο σου κλπ......τα ξέρεις, τα έχουμε πει και από το τηλέφωνο.....αλλά εχεις φαγωθεί να ξοδέψεις πολύ χρήμα...όχι αστεία.

για να το παμε αλλιως....

αυτο το εντονο στα γραμματα....που οφειλεται; κυριως στα γραμματα σ,χ,φ.....στου μακη....με το dac υπηρχε και στο δυο dac ...αλλα στο βινυλιο πουθενα. Άρα δεν ειναι απο καλωδια και ενισχυτες.

Ειναι απο πηγη.Ειτε το dac...ειτε το λαπτοπ....ειτε το κομματι που πιθανον δεν ειναι συμπιεσμενο.εχει κανεις αποψη;
επισης ενα αλλο που καταλαβα ειναι οτι η φωνη που συμπιεζεται εστω και λιγο στα ψηλα....θα μου πει καποιος λογικο για φθηνα dac....και εν μερη απαντηθησα σε αυτο....οτι ευθυνεται το dac και οτι χρειαζεται καποιος 5000 και για κατι καλο. Πανω σε αυτο αναφερθηκα σε rega και schiit που ειναι στα χρηματικα μου ορια...κ γινεται λογος στο ιντερνετ για το φυσικο τους αποτελεσμα.

spynet....αυτη η συσκευη που λες θα παιξει καλυτερα απο rsp και u-05?!εαν οχι δεν αξιζει.εαν παιξει εστω και λιγο το συζηταμε. επισης το σονυ γιατι το απορριπτεις λογο κοστους;

teddy το νημα το ανοιξα σαν προσωπικη απορια. εαν δλδ καποιος ενα συστημα Α....ποια θα ηταν η καλυτερη επιλογη-καλυτερος τροπος να παιξει τα ψηφιακα του με τα μεγιστα αποτελεσματα σε αυτοτο Χ λογικο ποσο.

για να το παμε αλλιως....

αυτο το εντονο στα γραμματα....που οφειλεται; κυριως στα γραμματα σ,χ,φ.....στου μακη....με το dac υπηρχε και στο δυο dac ...αλλα στο βινυλιο πουθενα. Άρα δεν ειναι απο καλωδια και ενισχυτες.

Ειναι απο πηγη.Ειτε το dac...ειτε το λαπτοπ....ειτε το κομματι που πιθανον δεν ειναι συμπιεσμενο.εχει κανεις αποψη;
επισης ενα αλλο που καταλαβα ειναι οτι η φωνη που συμπιεζεται εστω και λιγο στα ψηλα....θα μου πει καποιος λογικο για φθηνα dac....και εν μερη απαντηθησα σε αυτο....οτι ευθυνεται το dac και οτι χρειαζεται καποιος 5000 και για κατι καλο. Πανω σε αυτο αναφερθηκα σε rega και schiit που ειναι στα χρηματικα μου ορια...κ γινεται λογος στο ιντερνετ για το φυσικο τους αποτελεσμα.

ας ρωτήσει κανείς άλλος, γιατί αν πω εγώ θα πείς ότι κάτι έχω μαζί σου.