Αναλογικοί φακοί σε ακάθρεπτα σώματα, Αξεσουάρ, Legacy Reviews

Re: Mirrorless Center: Φακοί, Σώματα, Αξεσουαρ, Legacy Reviews

Ήρθαν στην κατοχή μου πρόσφατα μία αναλογική μηχανή και δύο φακοί. Ο ένας φακός είναι ένας Kenlock 28mm f2.8 με μοντούρα Μ42 και μία Εxakta HS-3 με φακό Exakta 35-70mm f3.5-4.5 MC Macro. Δεν έχω ασχοληθεί μαζί τους καθόλου, άλλωστε μόνον τον πρώτο μπορώ να δω τι έχει να δώσει γιατί έχω αντάπτορα M42/NX, Για το δεύτερο δεν έχω καταλήξει ακόμη τι μοντούρα έχει, καθότι σε μια πρόχειρη έρευνα που έκανα στο internet είδα ότι έβγαινε σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές μοντούρες, Pentax K, Nikon F και Minolta MD και είναι μάλλον αντιγραφή του Carl Zeiss Macro JenaZoom Lens 35-70mm F3.5 - 4.5 MC, αλλά είναι made in japan. Πρέπει να δω πρώτα σε τι μοντούρα είναι και μετά να δω τι αντάπτορα θα πάρω για να τον δοκιμάσω. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικό με του δύο φακούς θα του ήμουν ευγνώμον...

kenlock_automatic_28mm_f28-22_m42_04.jpg

00YNwC-339197584.JPG

00YNwN-339197684.JPG

Απάντηση: Mirrorless Center: Φακοί, Σώματα, Αξεσουαρ, Legacy Reviews

Παίδες δεν αξίζει να ασχολείστε με τέτοιους φακούς, ειδικά αν μιλάμε για ζουμ 40ετίας. Είναι πολύ υποδεέστεροι. Αν τους έχει ήδη κανείς, καλώς, μπορεί να πειραματιστεί μαζί τους, αλλιώς δεν αξίζει να τους ψάξει. Ειδικά αν μιλάμε για τύπου φασόν με προέλευση Σιγκαπούρη ή Αν. Γερμανία.

Υπάρχει καμιά έτοιμη λίστα με οικονομικές λύσεις που μπορούμε να ψάξουμε; ειδικά στο μ4/3 που υπάρχουν λύσεις native φακών σε προσιτές τιμές τα πράγματα είναι λίγο ποιο μπλεγμένα

Λόγω του 2x γίνεται άβολο το πράμα στα 4/3, αλλά οι παλιοί Nikkor, Asahi Pentax, Canon FD, Minolta, Olympus ασφαλώς, αρκετοί ανατολικογερμανικοί CZJ και Pentacon .... πολύ μεγάλη γκάμα.

Ο μόνος παλιός που έχω είναι ένας καλός zuiko 50/1,8 mc. Πάνω στις m4/3 έγινε ένας καλός 100/1,8 με εξαιρετικό γράψιμο ειδικά μόλις κλείσει λίγο στο 2,8. Τον πήρα πριν κανά-δυο χρόνια 50$ αν θυμάμαι καλά...

edit: δείγματα εδώ http://avclub.gr/forum/showthread.p...eviews?p=1056812017&viewfull=1#post1056812017

Last edited:
Απάντηση: Re: Mirrorless Center: Φακοί, Σώματα, Αξεσουαρ, Legacy Reviews

δεν σημαινει απαραιτητα ότι ενας καλος παλιας σχεδιασης φακος χειροκινητης εστιασης θα αποδωσει καλα σε μια ακαθρεπτη και ειδικα στο m43, ειδικα οι φωτεινοι φακοι τετοιας σχεδιασης που ειναι και πιο ακριβοι στα ανοιχτα διαφραγματα παρουσιαζουν το φαινομενο του blooming, περνα περισσοτερο φως και υπο γωνιες που δεν μπορει να διαχειριστει ο αισθητηρας με αποτελεσμα ελλειψη κοντραστ, μειωση λεπτομερειας κλπ. (γιαυτο ορισμενοι χρησιμοποιουν στο πισω οπτικο στοιχειο μια εξτρα μπαφλα που μειωνει το φως στο ελαχιστο που μπορει να αποδωσει ο αισθητηρας), ομως οσο τα διαφραγματα κλεινουν και σε τιμες ανω του f=5.6 ορισμενοι φακοι υπερερουν αντιστοιχων ψηφιακων που στοιχιζουν πολ/σια , ειδικα στα διαφραγματα πανω απο f=11 όπου η περιθλαση μειωνει σημαντικα την οξυτητα στους νεους φακους.
Αυτα γενικα πιο ειδικα στους ΟΜ που εχω κατα καιρους χρησιμοποιησει προτεινω απο αυτους που εχουν γηινες τιμες τον ΟΜ 50/1.8,50/3.5 μακρο,24/2.8,100/2.8,135/3.5 ή 2.8, περισσότερα για χρηση φακων ΟM Zuiko σε σωμα 4/3,μ4/3 στο site biofos : http://www.biofos.com/cornucop/omz_ep1.html

Απάντηση: Re: Mirrorless Center: Φακοί, Σώματα, Αξεσουαρ, Legacy Reviews

Αυτα γενικα πιο ειδικα στους ΟΜ που εχω κατα καιρους χρησιμοποιησει προτεινω απο αυτους που εχουν γηινες τιμες τον ΟΜ 50/1.8,50/3.5 μακρο,24/2.8,100/2.8,135/3.5 ή 2.8, περισσότερα για χρηση φακων ΟM Zuiko σε σωμα 4/3,μ4/3 στο site biofos : http://www.biofos.com/cornucop/omz_ep1.html

Νομίζω εδώ τα λες όλα. Καλά τα οπτικά των 30-40 και βάλε ετών, μερικά εξαιρετικά, αλλά όχι να τρελαινόμαστε για έναν κοινότατο 50ρη, που μέχρι πριν 6-7 χρόνια τους έβρισκες τρεις στον παρά. Ή να βλέπω κάτι 20ρηδες Flektogon να φεύγουν για 300 ευρώ.... κάτσε βρε αδερφέ.

Και νομίζω το πιο καλό που έχουμε να πάρουμε από τους παλιούς φακούς δεν είναι η τελειότητά τους (που μερικοί είναι όντως εξαιρετικοί) αλλά η ιδιαίτερη εικόνα που δίνουν. Αυτή η κάπως "παλιακή".

και εγω που εχω δοκιμασει 6-7 φακους νομιζω οι περισοτεροι δεν αξιζουν (ειδικα ο μιρ 37μμ και ο jupiter 85mm απο αυτα που εχω δοκιμασει), εκτος και αν θες να εχεις αυτο το vintage αποτελεσμα. το φτιαχνεις και στο photoshop, αλλα αλλο το αναλογικο:)
εχω και τον πορστ 55/1.2 , που τερμα ανοιχτος ειναι παρα πολυ μετριος (χαλια δηλαδη), αλλα βγαζει μια λαμψη γυρω απο αντικειμενα που μαρεσει και εχει ομορφο βοκεχ...
και επισης τους μ42 τους χρησιμοποιω με ενα τιλτ adaptor που εχω

Last edited:

αυτο το "παλιακη" το εχω συναντηση μονο στον Nikkor-N 35mm 1.4 λογο οτι εχει επιστρωση φθοριου, δλδ αυτη η κιτριναδα που δινει
σπαει το κορεσμο στα ψυχρα ,και τα θερμα "περνουν" περισσοτερο φως... ιδιαιτερος φακος , κατω απο 400 κατοσταρικα δεν τον βρισκεις

"φθηνα" διαμαντια δεν υπαρχουν,
για εναν καλο φακο νικον πχ 135/2.8 85/2 24/2.8 20/3.5 17/3.5(τοκινα) θες 150-200 ευρα
αν συγκρινουμε τιμη /ποιοτητα για εμε ,ειναι τζαμπα

Δεν είναι θέμα επιστρώσεων μόνο. Περισσότερη διαφορά βλέπουμε στο φόντο, λόγω πιο απλών σχεδιάσεων, με λιγότερα στοιχεία, λιγότερων διορθώσεων κλπ.
Νομίζω ότι η αίσθηση του διαφορετικού προέρχεται περισσότερο από το ότι οι περισσότεροι δοκιμάζουν παλιούς σταθερούς (κατά κανόνα γρήγορους 50ρηδες) έχοντας προηγουμένως εμπειρία μόνο από τον στάνταρ ζουμ κιτ της μηχανής τους.

Ωστόσο υπάρχουν όντως παλιά διαμάντια, θα ήμουν ο τελευταίος που θα το αρνούμουν αυτό.

Ψαχνω ρε παιδια olympus ι panasonic να εχουν focus peaking και stabilizer για mf φακους .. μτχ δεν θα με χαλαγε . προς το παρων τους εχω σε fuji xe2 αλλα στο 135 κουνιεται το συμπαν :) τι υπαρχει σε καλη τιμη ?? φακοι κιτ δεν με ενδιαφερουν σωμα μονο

Panasonic μόνο η σειρά GX με σταθεροποίηση στο σώμα, και σαφώς κατώτερη από Olympus. Μια OMD θα ήταν ότι πρέπει, αλλά προσοχή στο crop factor, o 50άρης γίνεται 100άρης κ.λ.π. - εκτός αν πάρεις κι ένα adapter τύπου metabones οπότε έχεις κέρδος και ένα στοπ φωτεινότητα...

Mm οκ cacau θα δω για omd για να βάλω πανό ένα pentacon 135mm αν και δεν θέλω να δοσω πολλα

Μια Ε10 mkII θα σε καλύψει πιστεύω, θα σου έλεγα να πάρεις μαζί και τον στάνταρ κιτ (όχι τον pancake).

μονο σωμα θελω να βαλω πανω τον 135 και να τον ξεχασω εκει .. δηλαδη στην τσαντα την fuji μου και oly/135 pentacon μαζι

Έχω την nikon j4 και ψάχνω grip για καλύτερο πιάσιμο,γιατί παρά είναι μικρή στα χέρια μου.
Πιστεύετε πως αυτό θα βοηθήσει; http://www.ebay.com/itm/Nikon-SLR-C...394876?hash=item33a3bcd9fc:g:J~kAAOSwrklVbYgu
Υπάρχει μήπως και κάποια άλλη ίσως καλύτερη επιλογή;