Αναπαραγωγή στα 24p

zafeiros

Senior Member
5 March 2009
445
ΚΑλή χρονιά σε όλους .

Έχω ένα HTPC στημένο πρόσφατα και προσπαθώ να βελτιστοποίησω την αναπαραγωγή Bluray. (CPU INTEL 5300, ATI 4670 ultimate, win 7, shark007, KURO 5090H, σύνδεση HDMI) gia player χρησιμοποιώ MPC-HC και codecs AVC, VC1 του MPC με HA, renderer EVR custom. Έκανα δοκιμές με πολλά αρχεία τόσο BR.iso όσο και mkv
Μέχρι στιγμής η προσπάθεια πάει αρκετά καλά. Τελευταία πειραματίζομαι με το refresh. Έβαλα powerstrip και εφτιαξα ρυθμίσεις 23,976 24, 50.
Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι στα 24Hz η εικόνα κάνει περιοδικά σπασίματα (~1/λεπτό)
στα 23,976 δε κάνει τα ίδια σπασίματα αλλα η αναπαραγωγή μου φαίνεται χειρότερη από αυτή στα 50Ηz (στην ομαλότητα της κίνησης) όπου αυτή την στιγμή μου φαίνεται ότι έχω την καλυτερη αναπαραγωγή.

Είναι λογικό αυτό? ¨Εχει παρατηρήσει κανείς άλλος κάτι αντίστοιχο? Εϊναι θέμα ρύθμισης ή μήπως hardware? PX sε φορουμ κάποιοι λένε ότι η αναπαραγωγή σε 24 της ΑΤΙ πάσχει...

Η μόνη σχετική πληροφορία που μπορώ να δώσω εγώ είναι ότι ότι στα 50Hz η TV εφαρμόζει τεχνικές βελτιστοποίησης ενω στα 24 οχι (όπως λέει το manual της.. drivemode purecinema etc)

Στείλε 23hz από την ATI.

Πήγαινε στο Desktop & Displays. Δεξί κλικ και configure.
HDTV support και πρόσθεσε το Add 1080p24 format to the Display Manager.

Μετά στις αναλύσεις θα δεις το 23hz (23,976hz).

Για τελειότερα αποτελέσματα εγκατέστησε το reclock.

Οπωσδήποτε στα 50hz βλέπεις λάθος...

Re: Απάντηση: Αναπαραγωγή στα 24p

Στείλε 23hz από την ATI.

Πήγαινε στο Desktop & Displays. Δεξί κλικ και configure.
HDTV support και πρόσθεσε το Add 1080p24 format to the Display Manager.

Μετά στις αναλύσεις θα δεις το 23hz (23,976hz).

Για τελειότερα αποτελέσματα εγκατέστησε το reclock.

Οπωσδήποτε στα 50hz βλέπεις λάθος...

Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε.

Το έκανα αυτό αλλά όταν ενεργοποιώ 23Ηz από το CCC panel δεν βλέπω να αλλάζει το refresh (παραμένει στα 24). Mόνο μέσα από powestrip κατάφερα να σεταρω στα 23,976.

Το reclock το δοκίμασα αλλα εκεί υπάρχουν προβληματα με το DTS ήχο. Θεωρητικά το reclock δεν είναι απαραίτητο εφόσον τόσο η TV όσο και η πηγή δουλέυουν στα 23,976Hz

ΚΑι εγώ συμφωνώ ότι το να μου δείχνει καλύτερή κίνηση στα 50Hz σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος στο σεταπ. αυτό θα ήθελα να βρώ

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναπαραγωγή στα 24p

Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε.

Το έκανα αυτό αλλά όταν ενεργοποιώ 23Ηz από το CCC panel δεν βλέπω να αλλάζει το refresh (παραμένει στα 24). Mόνο μέσα από powestrip κατάφερα να σεταρω στα 23,976.

Το reclock το δοκίμασα αλλα εκεί υπάρχουν προβληματα με το DTS ήχο. Θεωρητικά το reclock δεν είναι απαραίτητο εφόσον τόσο η TV όσο και η πηγή δουλέυουν στα 23,976Hz

ΚΑι εγώ συμφωνώ ότι το να μου δείχνει καλύτερή κίνηση στα 50Hz σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος στο σεταπ. αυτό θα ήθελα να βρώ

Υπάρχει πρόβλημα με τους catalyst τους καινούριους στην επιλογή των 23ΗΖ. Το δέχεται αλλά στο drop-down menu σου δείχνει πάλι 24. Το θέμα είναι ότι τα δέχεται τα 23 και μπορείς να το διαπιστώσεις αν εγκαταστήσεις το reclock. To reclock δεν προτείνεται για ψηφιακή έξοδο ήχου αν και παλιότερα που το δούλευα έτσι δεν είχε πρόβλημα. Πάντως να είσαι σίγουρος ότι το 23 το δέχεται η ΑΤΙ απλά δεν στο δείχνει. Την ίδια κάρτα έχουμε...Και την ίδια τηλεόραση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναπαραγωγή στα 24p

Στά 50 Hz σου δείχνει καλύτερη κίνηση ή έχεις μειωμένο judder;
Το δεύτερο είναι φυσιολογικό, το πρώτο όχι.

Λοιπόν, ο MPC-HC έχει ένα ωραίο εργαλείο για να βλέπεις κατά πόσο έχεις το σωστό refresh, και αυτό συμπίπτει με το framerate του αρχείου σου.

Δείτε εδώ:

attachment.php

Το πάνω κυκλωμένο νούμερο είναι το framerate του αρχείου. Είναι φυσικό να παίζει λίγο - κατά μέσο όρο για ταινίες θα είναι περίπου στα 23,976Hz.

Το δεύτερο κυκλωμένο νούμερο είναι το refresh της τηλεόρασης / PJ / οθόνης.

Εδώ είναι 60Hz, γιατί στα τόσα παίζει η οθόνη μου.

Αν το refresh είναι ρυθμισμένο σωστά (στα 23.976Hz), αυτό θα αναφέρεται εδώ ρητά. Αν είναι στα 24Hz, θα γράφει 24Hz.

Τώρα, όσο αφορά το γράφημα, εδώ είναι σαν πριόνι γιατί γίνεται 3:2 pulldown.

Αν το refresh είναι σωστά ρυθμισμένο, θα έχουμε δυο παράλληλες γραμμές με μικρές διακυμάνσεις.

Attachments

• mpc_refresh.jpg
    mpc_refresh.jpg
    224 KB · Views: 421
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναπαραγωγή στα 24p

Στά 50 Hz σου δείχνει καλύτερη κίνηση ή έχεις μειωμένο judder;
Το δεύτερο είναι φυσιολογικό, το πρώτο όχι.

To φαινόμενο στο οποίο αναφέρομαι είναι jerky movement είτε σε αντικείμενα κινούμενα με μικρή ταχυτηττα ή σε panning της κάμερας. Άρα μάλλον εμπιπτουν στην κατηγορία του Judder.

ΓΙατί στα 50Hz θεωρείς ότι είναι φυσιολογικό να είναι μικρότερο το πρόβλημα judder? (συγχώρεσε την άγνοιά μου φίλε είμαι ψιλοάσχετος)

Δημήτρη
Τhanx για το tip. To εργαλειο του MPC-HC είναι πολύ χρησιμο.

Nektar

THanx για το tip οσον αφορά το πρόβλημα με τους CCC drivers 9.12. Θα τσεκάρω την αλλαγή στα 23Hz με το εργαλείο του MPC-HC που πρότεινε ο Δημήτρης.

Δηλαδή εσύ Νεκταρ που έχεις παρόμοιο σεταπ, βλέπεις άψογα 24π σε bluray?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναπαραγωγή στα 24p

ΓΙατί στα 50Hz θεωρείς ότι είναι φυσιολογικό να είναι μικρότερο το πρόβλημα judder? (συγχώρεσε την άγνοιά μου φίλε είμαι ψιλοάσχετος)

Έχει να κάνει με το ρυθμό ανανέωσης, όσο μεγαλύτερος τόσο καλύτερα. Μακάρι να μπορούσες να παίξεις και στα 120Hz.

Απάντηση: Re: Αναπαραγωγή στα 24p

Δηλαδή εσύ Νεκταρ που έχεις παρόμοιο σεταπ, βλέπεις άψογα 24π σε bluray?

"24" καί "άψογα" είναι ασυμβίβαστες έννοιες...
icon10.gif

Αν δεν υπάρχει frame interpolation σε γρήγορα περάσματα της κάμερας θα βλέπεις το judder της αρκούδας.

icon10.gif

Αν δεν υπάρχει frame interpolation σε γρήγορα περάσματα της κάμερας θα βλέπεις το judder της αρκούδας.

+1

Επιβεβαιώνω τα λεγόμενα του Νέκταρ. ΑΝ και δείχνει 24 το CCC τελικα´η συχνότητα είναι 23.967!! Οπότε θα ξεφορτωθώ το POwerstrip

Δημήτρη το utility πολύ χρήσιμο... (σημείωση λειτουργεί μόνο αν έχεις επιλέξει renderer τον EVR custom!!! όχι το απλό EVR)

Τώρα με το θέμα ποιο ρεφρεσ 50 η 23,967 είναι καλύτερο στο δικό μου σεταπ για την παρακολούθηση Bluray δεν έχω καταλήξει ακόμα..... χάος
Μάλλον πρέπει να πάρει κανείς υπόψιν του πολλά πράγματα ...
Judder στην γρήγορη κίνηση λόγω του μικρού αριθμού frames/sec της λήψης (24)
Judder στην αργή κίνηση και στα pans λόγω pulldown
κλπ κλπ

Τελικά από ότι είδα στις απαντήσεις σας μάλλον δε γίνεται τίποτα για να βελτιωθεί η κατάσταση η κάνω λάθος?
Μήπως να εγκαταλείψουμε τα Home Cinemas και να βλέπουμε μονο κινηματογράφο?

icon10.gif

Γιατί Μπάμπη?

Αν το μηχανάκι κλειδώνει αληθινά σε ακέραιο πολλαπλάσιο (48,72,96) γιατί να δεις judder? Θολούρα εντάξει, αλλά, judder, γιατί??:nounder::nounder:

Γιατί Μπάμπη?

Αν το μηχανάκι κλειδώνει αληθινά σε ακέραιο πολλαπλάσιο (48,72,96) γιατί να δεις judder? Θολούρα εντάξει, αλλά, judder, γιατί??:nounder::nounder:

Γιατί δεν φτάνουν τα καρέ Γιάννη...
Άν κλειδώσει πολύ καλά η πηγή με το μέσον προβολής, κι όταν λέω καλά εννοώ πολύ καλά και με τα σωστά timings, τότε μπορεί να πετύχεις ομαλή κίνηση αλλά τη θολούρα και το judder δεν τα γλυτώνεις με τίποτε.
Στον κινηματογράφο, που δεν υπάρχει θέμα "κλειδώματος" δεν έχεις judder; Πανικός γίνεται.

(Άλλο πράγμα τα 72 και τα 96 όμως έτσι;)

Last edited:
Λοιπόν, εγώ από την ΑΤΙ στα 23hz βλέπω τέλεια (ΟΚ, το judder με τα 24p υπάρχει) αλλά στα 50hz ή 60hz κάθε ένα - δύο δευτερόλεπτα η ταινία σκαλώνει σαν να χάνει καρέ. Αυτό σημαίνει ότι το pull down δεν λειτουργεί?

Γιατί δεν φτάνουν τα καρέ Γιάννη...
Άν κλειδώσει πολύ καλά η πηγή με το μέσον προβολής, κι όταν λέω καλά εννοώ πολύ καλά και με τα σωστά timings, τότε μπορεί να πετύχεις ομαλή κίνηση αλλά τη θολούρα και το judder δεν τα γλυτώνεις με τίποτε.
Στον κινηματογράφο, που δεν υπάρχει θέμα "κλειδώματος" δεν έχεις judder; Πανικός γίνεται.

Μάλλον κάτι μου διαφεύγει. Απ' όσο γνωρίζω, το judder δημιουργείται από το pulldown 3:2. Τη θολούρα την ''τρώμε'' επειδή είναι λίγα τα καρέ. Στο DVD έχεις judder? Εμένα, τουλάχιστον, η κίνηση των 25 στα 100 Hz μου φαίνεται ζάχαρη. Αυτό που λες για το Σινεμά ισχύει, αλλά πιθανολογώ ότι συμβαίνει διότι δεν έχουμε καλά κλειδώματα...

Λοιπόν, εγώ από την ΑΤΙ στα 23hz βλέπω τέλεια (ΟΚ, το judder με τα 24p υπάρχει) αλλά στα 50hz ή 60hz κάθε ένα - δύο δευτερόλεπτα η ταινία σκαλώνει σαν να χάνει καρέ. Αυτό σημαίνει ότι το pull down δεν λειτουργεί?

Στα 50Hz είναι φυσικό να έχεις σκάλωμα κάθε τόσο. Στα 60Hz απλά θα έπρεπε να έχεις λίγο "σπαστή" κίνηση. Είσαι σίγουρος ότι κάνει το ίδιο στα 50 και στα 60Hz?

Re: Απάντηση: Re: Αναπαραγωγή στα 24p

Μάλλον κάτι μου διαφεύγει. Απ' όσο γνωρίζω, το judder δημιουργείται από το pulldown 3:2. Τη θολούρα την ''τρώμε'' επειδή είναι λίγα τα καρέ. Στο DVD έχεις judder? Εμένα, τουλάχιστον, η κίνηση των 25 στα 100 Hz μου φαίνεται ζάχαρη. Αυτό που λες για το Σινεμά ισχύει, αλλά πιθανολογώ ότι συμβαίνει διότι δεν έχουμε καλά κλειδώματα...

To judder υπάρχει γιατί τα 23.976 fps είναι λίγα για να αποτυπώσουν σωστά τη γρήγορη κίνηση. Το pulldown απλά χαλάει την κίνηση επί μονίμου βάσεως, και όχι μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες (σχετικές ταχύτητες κάμερας / θέματος).

Όσο για τα 50i της τηλεόρασης, παρότι λόγω θολούρας μασκάρεται αρκετά το πρόβλημα, εξακολουθεί να υπάρχει. Μου έκανε εντύπωση προχτές το βράδυ, που είδα λίγα λεπτά από το Illusionist που έπαιζε στην παλιά CRT των γονέων μου στην κουζίνα τους. Σε συγκεκριμένες σκηνές, έβλεπα καθαρό judder!

Στο σινεμά δεν υπάρχει θέμα κλειδώματος εξ' ορισμού, καθότι είναι αναλογικό το μέσο. Αν δεν κλείδωνε καλά, θα έφευγε η εικόνα.. :p