Αναζήτηση καλού closed circumaural portable, εως 300 ευρω
Καλησπερα σε ολη την παρεα.
Θα αναλυσω παρακατω,πως θα ηθελα να ειναι το ιδανικο,για μενα,ζευγαρι ακουστικων,ωστε ενδεχομενως να υπαρξουν και καποιες προτασεις για μελλοντικη ισως αγορα.Δεν ειναι κατι που επειγει.
Εγω λοιπον,φανταζομαι ως ιδανικο ενα ζευγαρι ακουστικων,που να εχει τα παρακατω χαρακτηριστικα:
1) Να οδηγειται οπωσδηποτε ευκολα και καλα,κατευθειαν απο ενα καλης ποιοτητας mp3 player.Δεν ακουω σε υψηλες εντασεις συνηθως,αλλα θελω σωστη αποδοση του ηχου γενικα,χωρις χρηση εξωτερικου ενισχυτη ή χρηση πολυ ακριβων φορητων player που εχουν πιο ισχυρη ενισχυση.
Φυσικα,να αποδιδει και σωστα απο σοβαρα συστηματα με ξεχωριστο ενισχυτη κτλ.
2)Να ειναι κλειστου τυπου,για μια ικανοποιητικη ηχομονωση,circumaural σχεδιασης (που καλυπτει ολο τα αυτι),και να εχει καλης ποιοτητας μαξιλαρακια απομιμησης δερματος ή δερματινα,που να αλλαζουν αν χαλασουν με το χρονο.Δε θελω βελουδινα μαξιλαρακια γιατι αν ιδρωσω στη ζεστη μουσκευουν.
3)Να ειναι ανετα,και ταυτοχρονα σταθερα στο κεφαλι,αν πχ σκυψω λιγο,ή γυρω προς τα πισω,σε λογικα πλαισια,να μην φευγουν απο τη θεση τους ευκολα.Η πιεση να ειναι σε λογικα πλαισια ωστε να δινει σταθεροτητα και σωστη εφαρμογη/μονωση,χωρις να ειναι κουραστικα.
Επειδη θα ειναι κλειστου τυπου με pleather μαξιλαρακια,η εφαρμογη να ειναι τετοια ωστε να μην υπαρχουν προβληματα στον ηχο λογω του πως θα κατσουν στο κεφαλι.
Επισης οσον αφορα την ανεση: Τα αυτια μου ειναι 6.5 cm μηκος,θα ελεγα κανονικου σχηματος για αντρα ενηλικα,δε θα ελεγα οτι εξεχουν ιδιαιτερα προς τα εξω εντονα.Σε καποια ακουστικα (πχ AKG K550,Sony MDR 1R σε μικροτερο βαθμο),το πτερυγιο του αυτιου μου ακουμπουσε μεσα στο πλαστικο που καλυπτει τα μεγαφωνα,προκαλοντας ερεθισμο και ενοχληση.
4)Παροτι για το δρομο ή για περιπατο θα επιλεξω κατι αλλο μικρο και διακριτικο,θα ηθελα να εχουν μια εμφανιση ανθρωπινη σε γενικες γραμμες,αν θελω καποια στιγμη να τα χρησιμοποιησω σε καποιο δημοσιο χωρο.Να μην ειναι εμφανισιακα υπερβολικα,με στεκα που εξεχει πολυ απο τα πλαινα (πχ τα shure srh 840 που εχω),μεγαλα ακουστικα (cups) κτλ.
5)Να εχουν καλωδιο που να αλλαζει,να μπαινει απο το ενα ακουστικο μονο (δε με ενδιαφερει τοσο απο ποια πλευρα)και το οποιο να κουμπωνει ασφαλες και σταθερα στα ακουστικα.Επισης,να μην μεταφερεται ηχος απο τις τριβες του καλωδιου σε αντικειμενα/ρουχα,προς τα ακουστικα.
Το καλωδιο να τερματιζει σε μικρο καρφι για κατευθειαν συνδεση σε φορητη συσκευη.Καλο θα ειναι να υπαρχει και καλωδιο μακρυ,για χρηση σε desktop συστημα.
6)Οταν περπαταω,να μην μεταφερονται δονησεις στα ακουστικα.Επισης αν φυσαει αερας σε εξωτερικο χωρο,να μην δημιουργουνται ενοχλητικοι ηχοι απο τυχον μικρες τρυπουλες/bass ports κτλ,τα οποια υπαρχουν πανω στα ακουστικα.(προβλημα των Sony MDR 1R αν φυσαει αερας απο μπροστα).
7)Να εχουν μια σοβαρη και καλη κατασκευη.Να ειναι ποιοτικα φτιαγμενα και να μη σου δινουν την αισθηση οτι χρειαζονται υπερβολικη προσοχη (αν και συνηθως τα προσεχω αρκετα αυτα).Να μην κανουν ηχους τα πλαστικα κτλ,οταν τα φοραω και κουναω το κεφαλι μου,μασαω κατι κτλ.Αν κανουν ηχους ενω τα πιανω με τα χερια μου δε με πειραζει.Για παραδειγμα,τα shure 840 κανουν αρκετους ηχους τα πλαστικα οταν τα πιανω,αλλα οταν τα φοραω και κουναω δεν ακουγεται κατι.
8)Να κοστιζουν καινουρια μεχρι 300 ευρω το πολυ,κατα προτιμηση μεχρι 200 ευρω θa ελεγα,αλλα αν αξιζει,εως 300 max.
Στο σημαντικο τωρα κομματι,στον ηχο.Ακουω διαφορα και αρκετα ειδη μουσικης.Απο παλια ξενα 50's-90's ολων των ειδων,απο pop,χορευτικα,ροκακια,ερωτικα/μπαλαντες,ηλεκτρονικα κοκ,μεχρι και κλασικη μουσικη.Μπορει να ακουσω επισης και Ελληνικα ολων των ειδων,απο παλια λαικα,μεχρι και σκυλαδικα τωρινα και ποπ,και πιο εντεχνα κτλ.Επισης house μουσικη,και πολλα αλλα,οτι βασικα μου υποκινησει τα συναισθηματα μου.Οποτε απο μουσικες,τα παντα σχεδον.Το μονο που δεν ακουω με τιποτα ειναι τα βαρια ροκ/heavy metal/death.
Τη μουσικη την εχω σε ενα μεγαλο ποσοστο σε cd αυθεντικα,καθως και σε Mp3 διαφορων ποιοτητων.
Αρα τα ακουστικα θα πρεπει οπωσδηποτε:
1)Να εχουν σοβαρες δυνατοτητες ωστε να παιξουν σωστα και με υψηλη ποιοτητα μια καλη εγγραφη,απο ενα καλο αρχειο ηχου,αλλα οχι τοσο αποκαλυπτικα και απολυτα,ωστε να κουραζει με λιγοτερο καλες ηχογραφησεις.Να αποδοσουν καλα γενικα οτι και αν βαλω να παιξει.Να ειναι καλα all around.Δε ψαχνω την απολυτη hi end πιστοτητα,αλλα την καλη all around hi fi αποδοση.
2)Να εχουν κατα το δυνατο ισορροπημενο συχνοτικα ηχο,απο χαμηλα προς ψηλα,χωρις μπασα εντονα που μπουκωνουν και χτυπανε και δυνατα,χωρις εντονες μεσαιες που κουδουνιζουν και ενοχλουν,και χωρις συριστικα,σκληρα πριμα.
3)Να μην ειναι αισθητα laidback ή πολυ προβολικα σαν παρουσιαση του ηχου.Μια μεση κατασταση.Λιγο laidback,χωρις ομως να χανονται πισω τα φωνητικα ή να ακουγονται καπως απομοκρα/βαρετα δε με χαλαει.Το αντιθετο μαλιστα,μ'αρεσει λιγο.
4)Να παιζουν καλα,τοσο σε αρκετα χαμηλες εντασεις,οσο και σε κανονικες και λιγο πιο υψηλες (παντα σε λογικα επιπεδα εντασης).Αυτο εχω παρατηρησει πως ειναι και απορια του (2).Σε καποια μοντελα με μια μικρη εμφαση στα ανωτερα μπασα/μεσοχαμηλα (shure 840),στα μεσαια (Sony MDR 1R),και στα μεσουψηλα και πριμα (AKG k550),παρατηρησα οτι στις υψηλοτερες εντασεις ειναι λιγο ενοχλητικα,ενα σε κανονικες προς χαμηλοτερες ειναι οκ.Στις λιγες φορες που θα ακουσω δυνατοτερα θελω να ειναι οκ.
5)Να εχουν τυπικα σωστη αποδοση των δυναμικων,και της αβιαστης ροης/ταχυτητας του ηχου,και να ειναι απαλλαγμενα,σαν κλειστου τυπου,απο ακουστες αφυσικες ανακλασεις/χρωματισμους λογω κλειστης σχεδιασης (λεγομενη κουτιλα).
6)Να εχουν καλη και ατμοσφαιρικη εικονα,με ακριβεια.Μ'αρεσει το Imaging να ειναι σωστο,με μια μικρη ψευδαισθηση του βαθους.Πιο συγκεκριμενα,μ'αρεσει η ηχητικη σκηνη να παρουσιαζεται σαν ενα ημικυκλιο ας πουμε,που ξεκινα ελαφρως πιο μπροστα απο το τελειως δεξια-αριστερα,και κατανεμεται καπως ημικυκλικα ομαλα,δινοντας τη ψευδαισθηση οτι υπαρχει λιγο βαθος προς τα μπροστα,με καπως ατμοσφαιρικη και ακριβης τοποθετηση των ηχων σε αυτο το πεδιο.
Αν η ηχητικη σκηνη δεν ειναι και η πιο ανοιχτη,δε με χαλαει και τοσο,αρκει να προσεγγιζει αυτο που περιεγραψα παραπανω.
7)Η γενικη αισθηση του ηχου να ειναι λεπτομερης(αλλα οχι υπερβολικα)με καλη καθαροτητα,λιγο ζεστη και βελουδινη στη χροια,αλλα οχι χρωματισμενη πολυ.Να ακουγεται φυσικα και λιγο ευγενικα,αλλα χωρις να χανει σε ζωηροτητα και σε μουσικοτητα/ρεαλισμο.
Κατι σαν ενα καλα οδηγουμενο sennheiser hd600,σε κλειστο τυπο.
Καποιες παρατηρησεις τωρα.Φυσικα δεν υπαρχει το τελειο.Επισης εχω καποια ακουστικα τωρα,που με καλυπτουν καλα.Αρα δε σκοπευω,οπως ειπα και στην αρχη,τη στιγμη που γραφω να αγορασω κατι (υπαρχει και οικονομικη στενοτητα).Στο μελλον ομως,οταν εχω τη δυνατοτητα,θα το ξαναψαξω,διοτι τα full size κλειστου τυπου που εχω εχουν καποιες αδυναμιες,ειτε ηχητικα,ειτε σαν εμφανιση/κατασκευη κτλ.
Ειχα ορεξη λοιπον να γραψω 5 πραματα και το εκανα,γιατι καποια στιγμη θα ηθελα να παρω ενα ακουστικο που να ελθει οσο πιο κοντα γινεται στο ιδανικο που περιεγραψα παραπανω.
Οποτε,αν καποιοι απο εσας εχετε δοκιμασει κατι που ερχεται κοντα σε αυτο,ή πεσει στην αντιληψη σας κατι στο μελλον,αναφερετε το εδω να υπαρχει σαν προταση.Και εγω εννοειται απο την πλευρα μου,οποτε μου δινεται η ευκαιρια,δοκιμαζω και ο ιδιος διαφορα μοντελα.