Αναζήτηση οικονομικού πικαπ για αναβίωση παλιάς συλλογής δίσκων

Ωραίος! Γιατι δεν εξεταζεις το ενδεχόμενο mm κεφαλης με jico sas βελονας; Εχω παρομοια ακουσματα με σενα και ο συνδυασμός εχει πολυ υψηλό βαθμο στην κλιμακα value for money

NAGAOKA MP-150 και οπως λεει ο φιλος pelopis85 μια καλη γεννητρια που δεχεται SAS βελονα.
MC στα 200 ευρω καλυτερα αστο.

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας! Κρατάω τις nagaoka και goldring για περαιτέρω διάβασμα και όπως λέει ο φίλος audiolytic σε αυτή την κατηγορία κοιτάω μόνο για mm.
για την jico sas βελόνα έχω διαβάσει γενικά ότι είναι πολύ vfm. Το ερώτημα είναι υπάρχει κάποια κεφαλή με αυτή τη βελόνα από το εργοστάσιο ή πρέπει να την προσθέσω aftermarket?
Γιατί προσανατολίζομαι προς κάποια έτοιμη λύση.

Εχω περιορισει την αναζητηση μου στις εξης δυο επιλογες:
1) nagaoka mp-200 η οποια ταιριαζει απολυτα με τον rb300 βραχιονα απ'οτι διαβαζω σε ολα τα forums.
Μελλοντικα σε φθορα της βελονας παιρνει και την ανωτερη diamond της mp-500 η οποια θα ειναι σημαντικη αναβαθμιση.
2)denon 103 /103R. Αυτη η κεφαλη μου ειπαν οτι δεν ειναι τοσο συμβατη με το βραχιονα μου αλλα αν εχει καποιος εμπειρια απο το συνδυασμο με τον rb300 θα ηταν πολυτιμη.
Επισης ειναι ερωτημα αν η σημαντικη διαφορα τιμης μεταξυ της απλης και της R ειναι σημαντικα ακουστη.
Σε αυτες δεν αλλαζει βελονα? Σε λιγα χρονια αλλαζω ολοκληρη κεφαλη αν δεν κανω λαθος.

Η χρηση θα ειναι κυριως για rock/blues ακουσματα.

Γενικα προσανατολιζομαι σε αγορα απο ελληνικο μαγαζι για να αναλαβουν την τοποθετηση και να υπαρχει το οποιο support.

Η denon δεν αλλάζει βελόνα (κάτι πολύ σπάνιο για κεφαλές κινητού πηνιου). Η 103R είναι ανώτερη της απλής αλλά καμία από τις δύο δεν κάνει για τον βραχιωνα σου.

Πολύ καλύτερα μια Nagaoka

Θεωρητικά η Denon 103r δεν είναι απόλυτα συμβατή με τον RB300 αλλά οι περισσότεροι που έχουν αυτό τον συνδυασμό δηλώνουν καλά αποτελέσματα.

Θεωρητικά η 103/103ρ θέλει βραχίονα υψηλής μάζας για να λειτουργήσει ιδανικά.

Διάβασε τι λένε στο audiogoN http://forum.audiogon.com/cgi-bin/fr.pl?eanlg&1249819967 δίνονται όλες οι σημαντικές πληροφορίες.

Μπορεί να αυξήσεις λίγο την μάζα του βραχίονα αν χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερες βίδες για να προσαρμόσεις την κεφαλή ή να προσθέσεις βαρίδι (υπάρχουν αρκετά τέτοια στο e-bay σε λογικές τιμές).

Η "R" είναι σαφέστατα καλύτερη από την απλή, και αν την πάρεις από τον πωλητή του ebay 2juki θα σου στοιχίσει μόλις 220 ευρώ στην παρούσα προσφορά που έχει αν δεν απατώμαι http://www.ebay.com/itm/280752089873?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT

Υπάρχουν και αλουμινένια ή ξύλινα κελύφη που μπορείς να βάλεις την 103 μέσα αφού την βγάλεις από το πλαστικό κέλυφος αλλά δεν το προτείνω ειδικά λόγω μεγάλης πιθανότητας ζημιάς κατά την αφαίρεση τους, πάντως υπάρχουν ηχητικές διαφορές προς το καλύτερο.

Ναι αν φθαρεί δεν αλλάζει η βελόνα χρειάζεται να πάρεις άλλη ή να γίνει αναβελώνοση (προτιμότερο η αγορά νέας), αλλά αυτό ισχύει για όλες τις MC ακόμα και για αυτές που κάνουν πολλά πολλά χιλιάρικα.

Για την τοποθέτηση δεν χρειάζεται να την αγοράσεις από Ελληνικό μαγαζί μπορείς να πας το πικάπ εκεί και να σου την τοποθετήσουν ή κάποιος φίλος από το φόρουμ να σε βοηθήσει, δεν είναι τίποτε σπουδαίο.

Η denon δεν αλλάζει βελόνα (κάτι πολύ σπάνιο για κεφαλές κινητού πηνιου). Η 103R είναι ανώτερη της απλής αλλά καμία από τις δύο δεν κάνει για τον βραχιωνα σου.

Πολύ καλύτερα μια Nagaoka

Ευχαριστώ πολύ για τη σύμβουλη. Και γω έκλινα προς τη nagaoka λόγω τεχνικής καταλληλότητας αλλά η προσφορά που μου υπέδειξε ο Crhis1967 μου λέει να πάω παρορμητικά στη Denon.

Και μετά να πάω σε κάποιον έμπειρο τεχνικό του χώρου ώστε να αυξήσει λίγο τη μάζα του βραχίονα.

Αυτά όσον αφορά το μηχανολογικό κομμάτι.

Όσον αφορά το κομμάτι του ηλεκτρικού σήματος θα γράψω τα specs του phono μου, αν μπορείτε να επαληθεύσετε ότι είναι συμβατό με τη denon.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Θεωρητικά η Denon 103r δεν είναι απόλυτα συμβατή με τον RB300 αλλά οι περισσότεροι που έχουν αυτό τον συνδυασμό δηλώνουν καλά αποτελέσματα.

Θεωρητικά η 103/103ρ θέλει βραχίονα υψηλής μάζας για να λειτουργήσει ιδανικά.

Διάβασε τι λένε στο audiogoN http://forum.audiogon.com/cgi-bin/fr.pl?eanlg&1249819967 δίνονται όλες οι σημαντικές πληροφορίες.

Μπορεί να αυξήσεις λίγο την μάζα του βραχίονα αν χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερες βίδες για να προσαρμόσεις την κεφαλή ή να προσθέσεις βαρίδι (υπάρχουν αρκετά τέτοια στο e-bay σε λογικές τιμές).

Η "R" είναι σαφέστατα καλύτερη από την απλή, και αν την πάρεις από τον πωλητή του ebay 2juki θα σου στοιχίσει μόλις 220 ευρώ στην παρούσα προσφορά που έχει αν δεν απατώμαι http://www.ebay.com/itm/280752089873?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT

Υπάρχουν και αλουμινένια ή ξύλινα κελύφη που μπορείς να βάλεις την 103 μέσα αφού την βγάλεις από το πλαστικό κέλυφος αλλά δεν το προτείνω ειδικά λόγω μεγάλης πιθανότητας ζημιάς κατά την αφαίρεση τους, πάντως υπάρχουν ηχητικές διαφορές προς το καλύτερο.

Ναι αν φθαρεί δεν αλλάζει η βελόνα χρειάζεται να πάρεις άλλη ή να γίνει αναβελώνοση (προτιμότερο η αγορά νέας), αλλά αυτό ισχύει για όλες τις MC ακόμα και για αυτές που κάνουν πολλά πολλά χιλιάρικα.

Για την τοποθέτηση δεν χρειάζεται να την αγοράσεις από Ελληνικό μαγαζί μπορείς να πας το πικάπ εκεί και να σου την τοποθετήσουν ή κάποιος φίλος από το φόρουμ να σε βοηθήσει, δεν είναι τίποτε σπουδαίο.

Με αυτή την τιμή του seller στο ebay η αλήθεια είναι ότι άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά μου. Και από τα reviews είναι αξιόπιστος seller με αυθεντικές denon.

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις πληροφορίες οι διάφοροι τρόποι αύξησης μάζας του άξονα φαίνονται αρκετά χρήσιμοι. Με δεδομένο ότι αν χρειαστεί κάποια επέμβαση θα γίνει από κάποιο έμπειρο χέρι και όχι από εμένα φυσικά.

Το μόνο που μένει να διευκρινίσω είναι αν είναι συμβατή με το phono μου.

Παραθέτω τα specs της denon:

Output: 0.25mV (1kHz, 50 mm/s horizontal direction)

Channel Balance: 1 dB min. ( 1 kHz)

Electrical Impedance: 14 ohms ±20%

Stylus: 0.2 mm square solid diamond

Tracking Force: 25 mN ±3 mN (2.5g 0.3 g)

Frequency Response: 20Hz to 45 kHz

Mass: 8.5 g

Load Impedance: 100 ohms min. (40 ohms when using a transformer)

Και τα specs του phono του nad c165:

Input impedance MC 40,100,600 Ω (R)
1 nF (C)

Input sensitivity MC 0.15 mV (ref. 1 kHz 500 mV out)

Gain MC in - Tape out 62.4 dB1 (ref. 1 kHz, 10 kΩ load)

Να υποθέσω ότι η σωστότερη ρύθμιση του phono είναι στα 600ohm με δεδομένο ότι η denon θέλει minimum 100ohm?

Και πάλι συγγνώμη για τα σεντόνια αλλά οδεύω προς την αγορά δε θα σας κουράσω άλλο!

Hλεκτρικα το φονο φαινεται να ειναι οκ με την denon.To load εκει που σου αρεσει περισοτερο.
Μηχανικα τωρα, παρε και ενα βαριδι για την κεφαλη/βραχιωνα και χρησιμοποιησε βιδες stainless steel η μπρουντζινες.Θα προσθεσουν καποιο βαρος,ειναι και αντιμαγνητικες.

O 2juki είναι πράγματι αξιόπιστος και έχω αγοράσει αρκετά πράγματα από αυτόν (βραχίονα, κεφαλές και άλλα μικροπράγματα), οπότε δεν έχεις φόβο κανένα ούτε τελωνείο θα περάσει.

Η Denon 103r είναι πολύ καλή επιλογή για μακροβιότητα, για εξαιρετικές επιδώσεις, ανθεκτική σε "μικροατυχήματα", είναι μια κεφαλή broadcast standard που έχει παίξει και παίζει ακόμα σε πάμπολους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Θεωρώ ότι ακόμα και χωρίς βαρίδια και βίδες θα παίξει αρκετά καλά επάνω στον Rega, αλλά μπορείς να βάλεις ένα τέτοιο στα 3gr http://www.ebay.com/itm/Headshell-w...424?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a9db4bee0

και βίδες μπρούτζινες http://www.ebay.com/itm/Alien-Tweak...655?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item338c97ebdf

μια μικρή επιβάρυνση η οποία θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα στην απόδοση της Denon.

Σημείωσε ότι το βαρίδι πρέπει να μπεί από την πάνω πλευρά του βραχίονα και όχι ανάμεσα από την κεφαλή και τον βραχίονα για να μην αλλοιώσει το VTA (που στο Rega 3 δεν ρυθμίζεται).

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τις μακρύτερε βίδες του κιτ και αυτές να περισσεύουν προς τα πάνω.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συμβατότητας με το phono του ενισχυτή σου, ότι ακριβώς σου λέει ο Audiolytic, είναι θέμα γούστου πιο σου αρέσει καλύτερα το 100 ή το 600

Η παραγγελια μπηκε για την denon καθως και για το βαριδι και τις βιδες.
Αγαπητε Χρηστο απλα lifesaver!! Με γλιτωσες πολυ χρονο και χρημα! Μεχρι και links για τα αξεσουαρ δεν εχω λογια.
Παναγιωτη (Audiolytic) επισης με γλιτωσες απο πολυ κοπο. Ευχαριστω για ολες τις πληροφοριες!
Σας χρωσταω τσιπουρο/μεζε σε φορουμοσυναξη!
Αναμενουμε λοιπον για τα delivery.

http://www.soundhifi.com/denon phono cartridges.html

Αυτα τα cartridge stabilizers που ειναι στο σχημα της denon εχουν την ιδια ακριβως επιδραση με το βαριδι που παραγγειλα που εχει διαφορετικο σχημα? Παιζει ρολο μονο το κεντρο βαρους?
Επισης βγαινει σε δυο εκδοσεις.

*7.8g (3mm thick) and 3.1g (1.2mm thick) avaible, so you can have* 3.1, 6.2, 7.8, 10.9, 14.0 and 15.6g.

Η ενεργος μαζα του rb301 ειναι περιπου στα 11.5gr.

Το κοίταξα. Μάλλον θέλεις παραπάνω από 3γρ πιο πολύ κοντά στα 8-10γρ.

Ο Audiomods προτείνει 10γρ για την 103, αλλά να έχεις υπόψιν σου ότι ο Audiomods βραχίονας είναι διάτρητος (Regga 300/250) και κάπως ελαφρύτερος.

http://www.audiomods.co.uk/cartridgechoice.pdf

Υπάρχουν δύο πράγματα που κάνουν διαφορά: αφενός η αύξηση της μάζας δηλαδή απλή πρόσθεση βάρους, και η προσπάθεια απόσβεσης κραδασμών από την γεννήτρια με την χρήση κελύφους από αλουμίνιο/τιτάνιο/ξύλο ή η χρήση κάποιου αποσβεστικού υλικού ανάμεσα από την κεφαλή και τον βραχίονα.

Δεν σου συνιστώ το κέλυφος καθώς είναι ολίγον επικίνδυνη η αφαίρεση του πλαστικού της γεννήτριας.

Επίσης δεν συνιστώ προσθήκη ανάμεσα στην κεφαλή και στον βραχίονα γιατί θα σου αλλάξει το VTA.

Πιστεύω με ένα δύο βαρίδια και με τις μπρούτζινες βίδες θα είσαι οκ.

Το κοίταξα. Μάλλον θέλεις παραπάνω από 3γρ πιο πολύ κοντά στα 8-10γρ.

Ο Audiomods προτείνει 10γρ για την 103, αλλά να έχεις υπόψιν σου ότι ο Audiomods βραχίονας είναι διάτρητος (Regga 300/250) και κάπως ελαφρύτερος.

http://www.audiomods.co.uk/cartridgechoice.pdf

Υπάρχουν δύο πράγματα που κάνουν διαφορά: αφενός η αύξηση της μάζας δηλαδή απλή πρόσθεση βάρους, και η προσπάθεια απόσβεσης κραδασμών από την γεννήτρια με την χρήση κελύφους από αλουμίνιο/τιτάνιο/ξύλο ή η χρήση κάποιου αποσβεστικού υλικού ανάμεσα από την κεφαλή και τον βραχίονα.

Δεν σου συνιστώ το κέλυφος καθώς είναι ολίγον επικίνδυνη η αφαίρεση του πλαστικού της γεννήτριας.

Επίσης δεν συνιστώ προσθήκη ανάμεσα στην κεφαλή και στον βραχίονα γιατί θα σου αλλάξει το VTA.

Πιστεύω με ένα δύο βαρίδια και με τις μπρούτζινες βίδες θα είσαι οκ.

Αυτο αραγε να ειναι οκ? Απο αλλο site ειδα οτι ειναι 8gr μπρουντζινο.
Η κολλα που εχει μαζι δεν καταλαβαινω τι ρολο βαραει!
Δεν θα βιδωσει πανω απο το βραχιονα?

http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=171258625981&alt=web

Ειχα αρκετα χρονια 103 στον πιο αμαζο βραχιονα του πλανήτη τον sme iii. Με το εξτρα πλακετακι μαζας ειχα αξιοπρεπεστατο ματσαρισμα και ηχο

Η "κόλλα" είναι για να κόψει το ringing σε περίπτωση συντονισμού σε κάποια ίδιοσυχνότητα

Αν μπαίνει ανάμεσα στο κελυφος θα σου άλλαξε το vta

http://www.soundhifi.com/denon phono cartridges.html

Αυτα τα cartridge stabilizers που ειναι στο σχημα της denon εχουν την ιδια ακριβως επιδραση με το βαριδι που παραγγειλα που εχει διαφορετικο σχημα? Παιζει ρολο μονο το κεντρο βαρους?
Επισης βγαινει σε δυο εκδοσεις.

*7.8g (3mm thick) and 3.1g (1.2mm thick) avaible, so you can have* 3.1, 6.2, 7.8, 10.9, 14.0 and 15.6g.

Η ενεργος μαζα του rb301 ειναι περιπου στα 11.5gr.

Θα προτεινα το 7.8γρ.
Το vta μπορει να ρυθμιστει αν χρειαστει http://www.ebay.com/itm/Rega-3-Poin...321?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item35c93c7951 με το ιδιο υλικο της βασης του 301
Επισης υπαρχει πιθανοτητα το συνολικο βαρος της 103/βαριδιου να ειναι εξω απο τα ορια ρυθμισης του rega counterweight και να χρειαστεις το πιο βαρυ.

Εχω παραγγειλει ενα βαριδι των 3gr αρα να παραγγειλω και αυτο των 8gr που ειναι και το πιθανοτερο να μπει?
Το βαρος της denon ειναι 8,5gr οποτε συνολικα θα παει 16,5gr + τις μπρουντζινες βιδες.
Ελπιζω να μην κανει τραμπαλα ο βραχιονας δε βρισκω και τι βαρος σηκωνει το αντιβαρο του.
Γενικα ποιο ευρος ιδιοσυχνοτητας ειναι επιθυμητο?
10-14hz?

Δες εδώ: http://www.vinylengine.com/cartridge_resonance_evaluator.php

βάλε την μάζα της Rega 11,5

Η Denon μετράει το dynamic compliance και το δίνει στα 5 x 10-6 cm/Dyne στα 100Hz ενώ η πραγματική της τιμή στα 10Hz είναι περίπου 11 x 10-6 cm/Dyne

Δεδομένου του πίνακα και της τιμής 11 υπέρ αρκούν τα 3 γραμμάρια συν τις βίδες να είσαι μέσα στην πράσινη περιοχή στα 10 Hz περίπου.

Οπότε προσωπικά θεωρώ ένα βαρίδι στα 3γρ και τις βίδες αρκετές τελικά.

Αν πας βάρος παραπάνω δεν έχεις πρόβλημα αλλά μπορεί το αντίβαρο (όπως πολύ σωστά υποπτεύθηκες) να μην κάνει για να σου δώσει τα 2,5γρ βάρους ανάγνωσης που χρειάζεσαι.

Αν πας βάρος παραπάνω δεν έχεις πρόβλημα αλλά μπορεί το αντίβαρο (όπως πολύ σωστά υποπτεύθηκες) να μην κάνει για να σου δώσει τα 2,5γρ βάρους ανάγνωσης που χρειάζεσαι.

Xρηστο, με συνολικο βαρος 16-17 γρ το θεμα ειναι αν ο 301 μπορει με το υφιαταμενο αντιβαρο να ζυγιζει την κεφαλη/βαριδι/βιδες.Αν μπορει δεν θα ειναι προβλημα να δωσει 2.5γρ βαρος αναγνωσης ,διοτι το βαρος αναγνωσης του 301 ρυθμιζεται με το πλαινο κουμπι/ελατηριο και οχι με κινηση του αντιβαρου προς τα εμπρος οπως ο 250/251

Ναι έχεις δίκιο, το ξέχασα διότι ο δικός μου RB900 έχει καταργημένο το ελατήριο και είναι μόνο static balanced.

Πάντως έχω ένα βαρίδι tungsten αν ο φίλος μας τα βρει σκούρα.