Αναζήτηση σχεδίου Ραδιοφώνου ERRES KY5953

Φίλε Στέλιο δεν πιστεύω να έβαλες μεγαλύτερες τιμές από τις αναγραφόμενες γιατί με πάνω από 33μ η ΕΖ81 θα συναντήσει και αυτή τον παππού σου...

Last edited:
Πλήρως ανακαινισμένο, καθαρισμένο, και σε λειτουργική κατάσταση έτοιμο να πάρει την θέση του σε περίοπτη θέση όπως του αξίζει. Ίσως να θέλει λίγο συντονισμό αλλά δεν γνωρίζω πως γίνεται . Αν κάποιος φίλος μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση ……

Attachments

• P1010031.jpg
    P1010031.jpg
    90.6 KB · Views: 115
  • P1010034.jpg
    P1010034.jpg
    78.1 KB · Views: 108
γραφω εδω γιατι μολις ειδα οτι αυτο το ραδιοφωνο το οποιο ειναι του παππου μου ειναι της προικας μου.... και θελω να αρχισω να δω μηπως μπορει να ξαναγινει λειτουργικο..... μαρεσει πολυ και εμενα και παραδοξως και της γυναικας μου..... και θελει να το παρουμε στο σπιτι μας.....

υπαρχει περιπτωση καποιος ανθρωπος απο εδω του κλαμπ μας να θελει να με βοηθησει για αυτο το πανεμορφο εργαλειο????

καθε βοηθεια και προσφορα δεκτη......

να σημειωσω οτι δεν μπορω να παρεχω σχετικες γνωσεις... παντως αν χρειαστουν ανταλακτικα φυσιοκα να τα παρω... ευχαριστω και ελπιζω να βρεθει καποιος ανθρωπος να με βοηθησει

Στελιο πολυ ωραια δουλεια! Μπραβο!..
Βασικα ξεχασα εντελως να δω για τις λαμπες που μου ζητησες! Χιλια συγνωμη!.. Θυμησε μου τι θες σε παρακαλω να δω αποψε.

Απάντηση: Re: Αναζήτηση σχεδίου Ραδιοφώνου ERRES KY5953

Στελιο πολυ ωραια δουλεια! Μπραβο!..
Βασικα ξεχασα εντελως να δω για τις λαμπες που μου ζητησες! Χιλια συγνωμη!.. Θυμησε μου τι θες σε παρακαλω να δω αποψε.

ULTRON ECH81 / 6AJ8 – K
ULTRON EF89 / 6DA6 – K
ULTRON EBC81 – K
TELEFUNKEN ECH 81 – M
Νασε καλα Σηφη. Σε παρακαλω ριξε μια ματια, με σωζεις-bye-

Ως τώρα ήταν διακοσμητικό 'επιπλο' για το σαλόνι, αλλά αποφάσισα να το συντηρήσω και εγώ τώρα
λίγο. Χτες το άνοιξα να δω τι γίνεται μέσα..το απόλυτο χάος απο σκόνη (μέχρι και κουνούπι είχε).

Θα το καθαρίσω με πεπιεσμένο αέρα και μετά με ποτισμένο από οινόπνευμα πινελάκι θα καθαρίσω το παχύ στρώμα σκόνης που έχει
η κύρια πλακέτα. Με βάση αυτό το τόπικ, θα προχωρήσω και στην αντικατάσταση 'ύποπτων' πυκνωτών, κτλ.
Ελπίζω οι λυχνίες να μην έχουν καταστραφεί, γιατί δεν ξέρω που θα μπορέσω να τις βρω.
Βρήκα το Manual εδώ: http://www.vanderheem.com/producten_schema.html
(ο δέκτης μου είναι ο ΚΥ5953 και από ότι καταλαβαίνω το schematic είναι αυτό του ΚΥ595).
Να δούμε τι θα γίνει..

Ακόμη καθαρίζω την πλακέτα και όλο το ξύλινο περίβλημα γενικότερα - πάρα πολύ σκόνη.

Διαπίστωσα επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα στο knob του (διπλού) μεταβλητού
πυκνωτή (C5+C6, υπεύθυνος για το συντονισμό συχνότητας)
το οποίο δεν μπορεί να περιστραφεί σε όλη του την έκταση..κάπου σκαλώνει,
αλλά τα μεταλλικά 'φύλλα' του φαίνονται ευθυγραμμισμένα.

Στο διάγραμμα του κυκλώματος γίνεται αναφορά για ύπαρξη μίας ασφάλειας και 2 Πηνίων (S5, S6),
αλλά δεν τα βρίσκω?!

Ξέρει κάποιος (αναφορά στο κύκλωμα) αν οι πυκνωτές C104 και C105 είναι παράλληλοι?
Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο σύμβολο και επειδή μάλλον θα τους αντικαταστήσω δεν θέλω
να κάνω λάθος που ίσως το 'πληρώσει' η λυχνία B7 (EZ 81).

Προβλέπω δύσκολα ξεμπερδέματα..

υ.γ: φωτος έρχονται σύντομα

Απάντηση: Re: Αναζήτηση σχεδίου Ραδιοφώνου ERRES KY5953

Ακόμη καθαρίζω την πλακέτα και όλο το ξύλινο περίβλημα γενικότερα - πάρα πολύ σκόνη.

Διαπίστωσα επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα στο knob του (διπλού) μεταβλητού
πυκνωτή (C5+C6, υπεύθυνος για το συντονισμό συχνότητας)
το οποίο δεν μπορεί να περιστραφεί σε όλη του την έκταση..κάπου σκαλώνει,
αλλά τα μεταλλικά 'φύλλα' του φαίνονται ευθυγραμμισμένα.

Στο διάγραμμα του κυκλώματος γίνεται αναφορά για ύπαρξη μίας ασφάλειας και 2 Πηνίων (S5, S6),
αλλά δεν τα βρίσκω?!

Ξέρει κάποιος (αναφορά στο κύκλωμα) αν οι πυκνωτές C104 και C105 είναι παράλληλοι?
Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο σύμβολο και επειδή μάλλον θα τους αντικαταστήσω δεν θέλω
να κάνω λάθος που ίσως το 'πληρώσει' η λυχνία B7 (EZ 81).

Προβλέπω δύσκολα ξεμπερδέματα..

υ.γ: φωτος έρχονται σύντομα

Οι c104 και c105 δεν ειναι παραλληλοι. Μεσολαβει μια αντισταση. Βαλε στην θεση του καθε πυκνωτη απο ενα 47μF/450V. Οχι παραπανω. Απλα ενωνεις τα πλην και των δυο μαζι. Τα συν παει το καθε ενα στη θεση του.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Αναζήτηση σχεδίου Ραδιοφώνου ERRES KY5953

Οι c104 και c105 δεν ειναι παραλληλοι. Μεσολαβει μια αντισταση. Βαλε στην θεση του καθε πυκνωτη απο ενα 47μF/450V. Οχι παραπανω. Απλα ενωνεις τα πλην και των δυο μαζι. Τα συν παει το καθε ενα στη θεση του.

Ευχαριστώ για την πληροφορία. Έχουν λοιπόν κοινή γείωση μόνο. Ελπίζω μέσα στο Σ/Κ να προλάβω να συνεχίσω το καθάρισμα.
Έχω περάσει 2-3 χέρια καθάρισμα και ακόμη δεν μπορώ να διώξω όλη την σκόνη.

Η πλακέττα δεν αναγράφει το σύμβολο-νούμερο των εξαρτημάτων (π.χ. R103, κτλ). Το service manual έχει
εικόνες από τις θέσεις των εξαρτημάτων πάνω στην πλακέττα, αλλά γενικά θέλει κάποια 'αποκρυπτογράφηση' η όλη δουλειά,
καθώς δεν συμφωνούν πάντα με αυτά που βλέπω μπροστά μου.

Εϊναι επίσης πρώτη φορά που βάζω χέρι σε κύκλωμα με λυχνίες, και θέλει προσοχή η λειτουργία με τις
υψηλές τάσεις.. Κάπου διάβασα σε φόρουμ ότι προβληματικές λυχνίες μπορούν ακόμη και να εκραγούν!

Απομάκρυνση της πλάτης:
Photo1877.jpg

Μετά το πρώτο 'ξεσκόνισμα':

Photo1895.jpg

Photo1894.jpg

Μόλις αγόρασα τους πρώτους βασικούς πυκνωτές που πρόκειται να αντικατασταθούν.
Έχω και κάποιες σημειώσεις με παρατηρήσεις που φαίνονται παρακάτω γιατί διαπίστωσα
ότι οι τιμές 2 πυκνωτων που φαίνονται στην πλακέττα δεν συμφωνούν με αυτές του Service Manual..
Ισως παλαιότερα είχαν αντικατασταθεί οι πυκνωτές από προηγούμενη επισκευή;

Photo1974.jpg

Re: Απάντηση: Αναζήτηση σχεδίου Ραδιοφώνου ERRES KY5953

C113 είναι 3300pF/500V και ο c112 είναι 4700pf/500V.Οτι έχεις στη φωτογραφία είναι σωστό, προχώρα άφοβα.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Είδα το μήνυμά σου μετά την αντικατάσταση των πυκνωτών.
Ακολούθησα τις τιμές που έδειχνε το Service Manual, δηλαδή τοποθέτησα C112=2200pF/500V, C113=4700pF/500V.
Αντικατέστησα συνολικά 7 πυκνωτές.
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι λειτούργησε 'κάπως'.
Μήπως όμως επιβαρύνω με κάποιο τρόπο το κύκλωμα και πρέπει τους C112 και C113 τελικά να τους αντικαταστήσω
με τις τιμές όπως λες;

Έχω ένα βιντεο από το πρώτο τεστ εδώ: http://youtu.be/lmfBbcQg-jk
(κοντά στο 2ο λεπτό πιάνει και έναν ελληνικό αθλητικό σταθμό!)

To επόμενο πρόβλημα που υπάρχει τώρα είναι μηχανικό: Το σχινάκι που γυρνάει τον μεταβλητό πυκνωτή επιλογής του
σταθμού 'σκαλώνει' όταν προσπαθώ να μεταφέρω τον κόκκινο δείκτη προς τα δεξιά (όπως κοιτάει κάποιος το ράδιο από μπροστά)..
Θα δω αν μπορέσω να κάνω κάτι και με αυτό.

Last edited: