Ανθελληνικές προκλήσεις στα Σκόπια

Βλαση αν μου επιτρεπεις να βαλω ακομη μια παραμετρο στο θεμα.Ενω το συνολο σχεδον της ηπειρωτικης Ελλαδος βρισκοταν κατω υπο Τουρκικη κατοχη για 400 χρονια ,καποιες νησιωτικες περιοχες περασαν στη κατοχη αλλων,Επτανησα ,Δωδεκανησα, Κυπρος.Οι καινουργιοι αφεντες πολιτισμικα ηταν πολυ ανωτεροι απο τους Τουρκους και ηταν επιπλεον πιο οργανωμενοι ως κρατοςΦυσικο λοιπον ηταν καποιοι πληθυσμοι να εντυπωσιασθουν απο τον οργανωμενο νεο κατακτητη και να επιρρεασθουν απο λιγο εως πολυ απο αυτον Καποιοι μαλιστα,δεν θελησαν να κοψουν ποτε τον ομφαλιο λωρο που τους συνεδεε με αυτον
 
Προς τον φιλο mpokeras,μαλλον καλε μου φιλε η δεν ειχες γεννηθει τοτε η ησουν πολυ μικρος,ηλικιακα, η δεν ζουσες στην Ελλαδα.Δεν χρειαζοταν να ησουν στρατιωτικος αναλυτης για να καταλαβεις το τι θα γινοταν.Και ουτε τοτε δειλιασε κανενας,το αντιθετο μαλιστα.Αλλα οταν τα αρματα εμεναν στο δρομο απο καυσιμα,οταν οι επιστρατοι δεν ειχαν σφαιρες,αρβυλα ρουχα κλπ,παρα μονον το ψυχικο σθενος να πολεμησουν,νομιζεις δεν θα ειχαμε εκατομβες νεκρων ,χωρις ελπιδα επιτυχιας.Δεν νομιζω οτι ο Καραμανλης να μην ηθελε μια νικη και μια εθνικη αναταση,οπως και ολοι οι πολιτικοι αρχηγοι,αλλα μαλλον γνωριζανε πολυ περισσοτερα απο αυτα που αντικρυσαμε εμεις ,οταν στρατευθηκαμε και γνωρισαμε απο μεσα το απολυτο μπαχαλο
 
Η Φραγκοκρατία στίς περιοχές αυτές απετέλεσε μιά σπουδή αποικιοκρατίας τών Δυτικών.
Η Κρήτη μενει στα χέρια τών Δυτικών απο το 1204-1699,τα Ιόνια απο το 1204-1861 και η Κύπρος απο το 1191-1571
Εν συνεχεία η Κύπρος παραδίδεται στούς Οθωμανούς για 3 αιώνες και επιστρέφει πάλι στούς Εγγλέζους τον 19ο αιώνα.
Η πιό αισχρή κατοχή τής Κύπρου υπήρξε επι δυναστείας τών Λουζινιάν για 300 ολόκληρα χρόνια.
Εκεί έγιναν όλες οι ασκήσεις αποικιοκρατίας που εφάρμοσαν οι Δυτικοί και που εν συνεχεία τίς επεξέτειναν στίς ´Νεες Χώρες´3 αιώνες αργότερα.
Και όμως οι Κύπριοι δεν έχασαν την ταυτότητά τους,όπως δεν τήν έχασαν και οι Κρητικοί.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία για εξεγέρσεις,αλλά και για το γεγονός οτι δεν έχασαν ποτέ την γλώσσα τους,ούτε εκλατινίστηκαν παρά τίς πολλές προσπάθειες που έγιναν.
Το 1571 εσφαγιάστησαν 20000 κάτοικοι τής Λευκωσίας στην κατάληψη απο τούς Τουρκους σε σύνολο 30000,που ησαν ολοι οι κάτοικοί της.
 
Last edited:
Σπυρο καλο θα ειναι να μην συγκρινουμε Κρητη και Κυπρο,ειναι προσβολη για τους νεκρους Κρητες Οι νεκροι μιας και μονον Κρητικης εξεγερσεως ειναι περισσοτεροι απο τους νεκρους ολων των εξεγερσεων στη Κυπρο,και στη Κρητη μας εγιναν πολλες εξεγερσεις
 
Δεν διαφωνώ οτι έγιναν πολλές εξεγέρσεις στην Κρήτη ,αλλά αυτό δεν σημαινει οτι οι Κυπριοι καλοπέρασαν.
Ειχαν μεταβληθεί σε ´παροίκους´με μεγάλους κεφαλικούς φόρους,κυρίως λόγω τής μεγαλης παραγωγής σε ζαχαροκάλαμο.
Και βεβαια κριτήριο δεν είναι πάντα ο αριθμός τών εξεγέρσεων ενός λαού αλλά το πώς κάτω απο δυσμενείς συνθήκες καταφέρνει να διατηρήσει την ταυτότητά του.
Και γι´αυτό οι σημερινοί Κύπριοι αποτελούν ζωντανή απόδειξη.
Για τα επαχθεστατα καθεστώτα σκλαβιάς τών Ενετών στην Κύπρο υπάρχουν πολλές ιστορικές πηγές.Οπως και για τίς εξεγέρσεις που έγιναν.
Εν πάσει περιπτώσει δεν κατανοώ γιατί η Κύπρος πρεπει να εξοβελιστεί απο τον εθνικό κορμό.
Με κατι τέτοια εκτιμώ την εξωτερική πολιτική τών Τούρκων που δεν διανοούνται να αφήσουν το κατεχόμενο τμημα τής Κύπρου.
Στην Ελλάδα ομως επικρατεί η λογική τού να έχουμε γενικώς την ησυχία μας και ας φτάσουνε τα σύνορα ως την Λαμία.Λογική διαρκούς συρρικνώσεως του Ελληνισμού.
 
Αγαπητε Σπυρο,δεν εννοω σε καμμια περιπτωση να εξοβελισθη η Κυπρος απο τον εθνικο κορμο,απλα ας μας καταστησουν σαφες το τι θελουν και τι ακριβως επιδεδο σχεσεων και δεσμων θελουν με την Ελλαδα Η αποφαση τους,οποια και ειναι ,ειναι αποδεκτη Και κατι σημαντικο ΠΟΤΕ η Ελλαδα δεν εδιωξε την Κυπρο απο τους κολπους της,απλα καποια στιγμη η Κυπρος αλλαξε γραμμη πλευσης.Και κλεινοντας ας κανουμε μια υποθεση εργασιας.Αυριο,υποθετουμε, οτι γινονται δυο ταυτοχρονα δημοψηφισματα σε Ελλαδα και Κυπρο ,με το ερωτημα στους Ελληνες, αν θελουν την ενωση με την Κυπρο και στους Κυπριους ,αν θελουν την ενωση με την Ελλαδα,ποιο πιστευετε οτι θα ειναι το αποτελεσμα?
 
Άμα θέλετε να "φτιάξετε" κεφάλι μπορείτε να πάτε σε αυτά τα λίνκ που είναι και σχετικά με το topic όπως ξεκίνησε.

Code:
http://doncat.blogspot.com/2006/11/to-abecedar.html
Ν.Δήμου και άλλες δημοκρατικές δυναμεις...

Code:
http://www.triaridis.gr/keimena/keimD046.htm
Τούτος εδώ φαίνεται να είναι ειδική περίπτωση, δεν τον είχα υπόψιν μου...

Code:
http://www.florina.org/html/2007/2007_consul_general_us_gr.html
Τα αμερικανά στην Φλώρινα....
 
Πέτρο δεν τίθεται θέμα ένωσης.Ουτε μιλά κανείς για ένωση πιά.
Το γεγονός επίσης οτι η Κύπρος έχει χαράξει δική της γραμμή πλεύσης,μάλλον οφείλεται στην στάση τών Ελλήνων πολιτικών που εντελώς αντίθετα απο το λαϊκό αίσθημα επεξεργάζονται λύσεις με μόνον γνώμονα να ´κλείσει´το θέμα.
.
Μερικές φορές και ανάλογα με τούς διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων αφήνεις τα ´θέματα´άλυτα.
Αν και αυτή την στιγμή στην Κύπρο(κατά την γνώμη μου)επιδιώκεται η πλήρης ´συμμορφωσίς´της με τίς επιθυμίες τών Αμερικανοβρεττανών.
Οι επόμενες εκλογές στο Νησί θα δείξουν.
 
Ε,αλλοίμονο στο blog του κυρίου Δημου έχουν μαζευτεί όλες οι ´καταπιεζόμενες μειονότητες´τού κυρίου Βοσκοπουλου-Ποπώφ και τού Ουρανίου Τοξου.
Εκεί να δείτε προπαγάνδα για το ´Μακεδονικό αλφαβητάρι´.
Και απο δίπλα να τούς υποστηρίζουν οι γνωστοί Σωμερίτης,Βασιλάκης,Γαβριηλίδης.
Εκεί υπάρχουν όλες οι θεωρίες περί του δικαιώματος του κάθε λαού να αυτοπροσδιορίζεται.Αυτά βεβαια μονον για τού Σκοπιανούς φυσικά τα δικαιώματα.
Υπάρχουν και άλλα μαργαριτάρια τέτοια στο διαδίκτυο.
 
Το ΣΟΚ που πέρασα το 1973



Όταν εισέρχεσαι στο έδαφος της Γερμανίας από την Αυστρία π.χ. βλέπεις σημαίες τόσο της Γερμανίας όσο και της Βαυαρίας. Σε καλωσορίζουν δε επιγραφές του στιλ: ΚΑΛΟΣ ΟΡΙΖΑΤΕ ΣΤΗΝ ΒΑΥΑΡΙΑ. Το ίδιο όταν εισέρχεσαι στην Βαυαρία από το εσωτερικό της Γερμανίας. Στην Β. Ελλάδα έχω δει επιγραφές που αναφέρουν: ΚΑΛΟΣ ΟΡΙΖΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ και αλλού. Έχει δει ποτέ κανείς σας επιγραφή που να λέει: ΚΑΛΟΣ ΟΡΙΖΑΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;
Όταν ήταν της μόδας ο τουρισμός με ΙΧ αυτοκίνητο, οίδε ποτέ κανένας ευρωπαίος τουρίστας τέτοια επιγραφή;
Ερχόμενος όμως από Γιουγκοσλαβία οίδε πολλές τέτοιες στο εκεί έδαφος.
Προφανώς οι γνώσεις γεωγραφίας (και ιστορίας) του μέσου Γερμανού ούτε είναι ούτε ήταν αξιόλογες. Το επιχείρημα ότι έτσι έχει καθιερωθεί στη "λαϊκή" συνείδηση και τις ανακοινώσεις των συμμετοχών στη Γιουροβίζιον κάτι, απλά δεν είναι επιχείρημα. Η εφήμερη "λαϊκή" μνήμη δεν μπορεί να αντιτάσσεται σε απαράβατα αξιώματα, όπως το scripta manent, λόγου χάρη, τουλάχιστον ως επιχείρημα σε επίπεδο κρατών.
Οι γνώσεις γεωγραφίας του Γερμανού ήταν μια χαρά. Γι´αυτόν όπως και για όλον τον κόσμο ο όρος Μακεδονία ήταν αντίστοιχος με τον όρο Βαυαρία, ένα κράτος, μέλος μια ομοσπονδίας. Και η Γιουγκοσλαβία και η Γερμανία ως ομόσπονδα κράτη ήταν λογικό να κάνουν διακριτή τη μετάβαση από το ένα κράτος της ομοσπονδίας στο άλλο, στην Ελλάδα δεν υπήρχε τέτοιος λόγος. Οι λόγοι έχουν να κάνουν κυρίως με νομικά θέματα και θέματα συμπεριφοράς (κυρίως για τη Γερμανία, όχι τόσο για τη Γιουγκοσλαβία) Η Ελλάδα είναι ενιαίο κράτος και μάλιστα τώρα πια δεν υπάρχει και Μακεδονία για την διοίκηση. Υπάρχει Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο μέσος Έλληνας ήταν τόσα χρόνια (50 και βάλε) μπούφος που έμμεσα αναγνώριζε το κράτος της Μακεδονίας, Λουξεμβοργοποιώντας την ονομασία του, και τσεπώνοντας τα δηνάρια των Γιουγκοσλάβων τουριστών που έρχονταν στις παραλίες της Μακεδονίας. Το πλεονέκτημα των γειτόνων ήταν ότι τόσα χρόνια δηλώνονταν επίσημα ως Μακεδόνες αλλά καλύπτονταν και από το συλλογικό Γιουγκοσλάβοι. Εμείς είμαστε όλοι Έλληνες, δεν υπάρχουν ούτε Μακεδόνες, ούτε Κρητικοί, ούτε Θρακιώτες κ.α. (πάντα φυσικά στα τυπικά διοικητικά και νομικά θέματα) Και το αστέρι της Βεργίνας που θυμηθήκαμε να το κατοχυρώσουμε σαν εθνικό σύμβολο το 90 κάτι είναι σύμβολο της Ελλάδας και όχι της Μακεδονίας ως τμήμα της Ελλάδας. Αυτή η γενίκευση είναι που μπερδεύει τον μέσο Γερμανό ή τον μέσο Αμερικάνο.
Πρέπει επίσης κάποτε να ξεκαθαρίσουμε σαν Ελλάδα ποια είναι η διαφορά μας με τη γείτονα. Το αν θα λέγονται δημοκρατίας της μακεδονίας, το αν έχουν σχέση με τους αρχαίους μακεδόνες, το αν υπάρχουν "μακεδόνες" ως μειονότητα στην Ελλάδα; Αυτά είναι ζητήματα που δεν είναι ξεκάθαρα ακόμα και στους περισσότερους Έλληνες. Στο εξωτερικό γενικά δεν αμφισβητούν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες είναι άλλο από τους σύγχρονους "Μακεδόνες", ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πιθανότατα δεν έχει σχέση με τον Κίρο Γκλιγκόρωφ. Οπότε δεν είναι αυτό σημαντικό θέμα για εμάς. Το θέμα είναι αν όντως υπάρχει στην Ελλάδα μειονότητα. Γιατί με το να λυθεί το θέμα του ονόματος δεν θα λυθεί το θέμα της "μειονότητας". Ακόμα και Σκόπια να ονομαστεί το κράτος θα μιλάνε για σκοπιανή μειονότητα.
 
Re: Απάντηση: Ανθελληνικές προκλήσεις στα Σκόπια

Το ΣΟΚ που πέρασα το 1973

Εργαζόμουνα τότε στην Siemens στο Μόναχο και μου λέει γερμανός συνάδελφος αναφερόμενος σε βορειοελλαδίτη συνάδελφο και φίλο:
- Είναι και αυτός από Αθήνα, όπως κι εσύ;
- Όχι.. Είναι Μακεδόνας.
- Σοβαρά! Και πως είχα την εντύπωση ότι είναι Έλληνας! Δεν κατάλαβα καν ότι είναι Γιουγκοσλάβος!

Έμεινα άφωνος και αφού συνήλθα λίγο απʼ το σοκ προσπάθησα να του εξηγήσω μερικά πράγματα.
Πάντως με θλίψη κατάλαβα ότι σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε FIROM, ούτε κινήσεις ανεξαρτησίας του κρατιδίου, ο μέσος γερμανός ακούγοντας την λέξι Μακεδονία, του ερχόταν στον νου η Γιουγκοσλαβία.
Γιατί;
Διότι ο Τίτο επειδή έβγαζε γλώσσα στου σοβιετικούς ήταν το αγαπημένο παιδί της δύσης. Δεν επιτρεπόταν καμία κριτική σε βάρος του και αυτό το τηρούσαν από τους πρώτους οι δικοί μας ξεπουλημένοι ηγέτες. Η προπαγάνδα οργίαζε έξω και εμείς τσιμουδιά.
Και κάτι ακόμα.
Όταν εισέρχεσαι στο έδαφος της Γερμανίας από την Αυστρία π.χ. βλέπεις σημαίες τόσο της Γερμανίας όσο και της Βαυαρίας. Σε καλωσορίζουν δε επιγραφές του στιλ: ΚΑΛΟΣ ΟΡΙΖΑΤΕ ΣΤΗΝ ΒΑΥΑΡΙΑ. Το ίδιο όταν εισέρχεσαι στην Βαυαρία από το εσωτερικό της Γερμανίας. Στην Β. Ελλάδα έχω δει επιγραφές που αναφέρουν: ΚΑΛΟΣ ΟΡΙΖΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ και αλλού. Έχει δει ποτέ κανείς σας επιγραφή που να λέει: ΚΑΛΟΣ ΟΡΙΖΑΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;
Όταν ήταν της μόδας ο τουρισμός με ΙΧ αυτοκίνητο, οίδε ποτέ κανένας ευρωπαίος τουρίστας τέτοια επιγραφή;
Ερχόμενος όμως από Γιουγκοσλαβία οίδε πολλές τέτοιες στο εκεί έδαφος.

Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι από το 1992 τουλάχιστον που γνωρίζω, όλες οι συνοριακές διαβάσεις της Ελλάδας στην περιφέρεια της Μακεδονίας έχουν τις εξής επιγραφές:

Νίκη (περιοχή Φλώρινας)
Ελλάς Καλώς ορίσατε στη Μακεδονία Hellenic Republic Wellcome to Macedonia (Βέβαια μέχρι πριν 3 χρόνια η πινακίδα είχε λανθασμένα το Hellenic Democracy και ζοριστήκαμε πολύ για να αλλάξει).

Εύζωνοι
Καλωσήλθατε στην Ελλάδα
Καλωσήλθατε στη Μακεδονία
Wellcome to Greece
Wellcome to Macedonia

Δοιράνη
Ελλάς
Hellas
Macedonia is Greece

Προμαχώνας
Ελλάς
Καλωσήλθατε στην Ελλάδα
Καλωσήλθατε στη Μακεδονία
Wellcome to Greece
Wellcome to Macedonia
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ανθελληνικές προκλήσεις στα Σκόπια

Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι από το 1992 τουλάχιστον που γνωρίζω, όλες οι συνοριακές διαβάσεις της Ελλάδας στην περιφέρεια της Μακεδονίας έχουν τις εξής επιγραφές:

Νίκη (περιοχή Φλώρινας)
Ελλάς Καλώς ορίσατε στη Μακεδονία Hellenic Republic Wellcome to Macedonia (Βέβαια μέχρι πριν 3 χρόνια η πινακίδα είχε λανθασμένα το Hellenic Democracy και ζοριστήκαμε πολύ για να αλλάξει).

Εύζωνοι
Καλωσήλθατε στην Ελλάδα
Καλωσήλθατε στη Μακεδονία
Wellcome to Greece
Wellcome to Macedonia

Δοιράνη
Ελλάς
Hellas
Macedonia is Greece

Προμαχώνας
Ελλάς
Καλωσήλθατε στην Ελλάδα
Καλωσήλθατε στη Μακεδονία
Wellcome to Greece
Wellcome to Macedonia
και δεν είναι τυχαίο που τις έχουν από το 92. Γιατί πιο πριν δεν μας έκοβε. Όταν φάγαμε το αγγούρι, μάθαμε.
 
Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, πρέπει να τονίσω ότι η Κύπρος είναι Κυπριακή. Ή η ελληνική πολιτική για το νησί θα πρέπει να ακολουθείται από τους Κυπρίους ή η Ελλάδα θα κοιτάξει τα συμφέροντα της ως κράτος θεωρώντας την Κύπρο ανεξάρτητη να πράξει ότι θέλει. Τώρα που η Κύπρος είναι στην Ε.Ε. αυτή έχει το μπαλάκι και θα αποδείξει αν είναι ελληνική ή αν είναι η Αυστρία της Ελλάδας.
 
Ειλικρινά δεν ξέρω αν μπήκαν τότε ή πιο πριν. Από τότε έχω τις φωτογραφίες. Ειδικά για τους Ευζώνους (κύρια είσοδος) νομίζω ότι προυπήρχαν, αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.
 
Πριν δέκα μέρες η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Έφεσος/Μίλητος τον τόμο "Μακεδονισμός" η σύγχρονη αλυτρωτική πολιτική των Σκοπίων. Ο τόμος θα εκδοθεί και στα αγγλικά τον Δεκέμβριο του 2007.
 
Θεωρώ ότι σαν μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος μπορεί να απεμπλακεί από το σύμπλεγμα του προτεκτοράτου. Εγγυήτριες δυνάμεις, εξωτερική πολιτική δέσμια των άνωθεν εντολών τώρα είναι ευκαιρία να γλιτώσει από αυτά η Κύπρος.
Αντί να απαιτεί αναγνώριση από την Τουρκία για να άρει το βέτο της, να πάρουν ως θέση οι Κύπριοι ότι δεν δέχονται την Τουρκία στην Ένωση γιατί κατέχει τμήμα της επικράτειας της και εμποδίζει κύπριους πολίτες να ασκήσουν να δικαιώματα τους ως πολίτες της Ε.Ε.
 
καλά έκανες και το ανέφερες, θέλω να θέσω ένα θέμα όρων. Πιο επίθετο χρησιμοποιείται ως παράγωγο του μακεδονία συνηθέστερα; το μακεδονικός ή το μακεδονίτικος;