Σπύρος Σούρλας
AVClub Fanatic
Απάντηση: Re: Απαγόρευση του καπνίσματος σε Γαλλία και Γερμανία (κι εσύ Ψωροκώσταινα;
Mετά λύπης μου διαπιστώνω ότι κανείς δέν κατανοεί τίς άμεσες βλαπτικές συνήθειες τής καταχρήσεως και όχι τής χρήσεως αλκοόλ οι οποίες είναι τεράστιες.
Και αφορά σημαντικά ποσοστά λειτουργικών ανθρώπων.
Αυτός πού έχει εθιστεί στό αλκοόλ(και εθισμένος δέν είναι αυτός πού εμφανίζει delirium tremens)προκαλεί βαρύτατες βλάβες πολύ πιό σημαντικές από το´κάπνισμα δεκα ανθρώπων.
Καλά, χρονιάρες μέρες πάλι 39 σελίδες γράψατε;
Τελοσπάντων.
Ακόμη μία απαγόρευση. Δεν καταλαβαίνω τι προβλήματα τελικά θα έλυνε μία αντίστοιχη στη χώρα μας.
Θα σταματούσε το κάπνισμα λχ στους ανελκυστήρες των 4 ατόμων;
Θα έκανε τον διπλανό μου, ξαφνικά, να με σέβεται;
Υπάρχει μεγάλη υστερία γύρω από το ζήτημα.
Ως μη καπνιστή, δεν θα με ενοχλήσουν τα 1-2-3 τσιγάρα που θα κάνει μπροστά μου κάποιος, δεν είμα και αλλεργικός. Πιστεύω όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε πότε γίνεται η ατμόσφαιρα αποπνικτική για τον μέσο μη καπνιστή (φυσιολογικό, όχι ασθματικό). Τώρα το πώς τελικώς η ατμόσφαιρα σε πολλούς από τους χώρους που συναθροίζεται κόσμος, από ανάγκη (πχ χώροι εργασίας, εξυπηρέτησης κοινού κλπ) ή για ψυχαγωγία, καταλήγει να γίνεται αποπνικτική, είναι άλλο ζήτημα. Θα μας το έλυνε ένας τέτοιος νόμος;
Τώρα η σύγκριση με το αλκοόλ που επιχειρήθηκε παραπάνω, είναι καταφανώς λανθασμένη. Καταρχήν η συζήτηση δεν γίνεται για την βλαπτικότητα, προς όλες τις κατευθύνσεις, μίας συνήθειας, αλλά για την άμεση ενόχληση, τη στιγμή δηλαδή ακριβώς της ενάσκησης της συνήθειας, στους τριγύρω. Αλλά και πέρα από αυτό, στο αλκοόλ ο περίγυρος ενοχλείται από την κατάχρηση, όχι τη χρήση. Δηλαδή εάν 500 άτομα σε μία αίθουσα πιουν από ένα ποτήρι κρασί, δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, πέραν ενδεχομένως μίας ελαφρότατης ευφορίας (ακόμη και για αυτή απαιτούνται συνήθως δύο ποτηράκια). Εάν όμως τα παραπάνω 500 άτομα ανάψουν ταυτόχρονα τσιγάρο, η αίθουσα θα γίνει τεκές.
Mετά λύπης μου διαπιστώνω ότι κανείς δέν κατανοεί τίς άμεσες βλαπτικές συνήθειες τής καταχρήσεως και όχι τής χρήσεως αλκοόλ οι οποίες είναι τεράστιες.
Και αφορά σημαντικά ποσοστά λειτουργικών ανθρώπων.
Αυτός πού έχει εθιστεί στό αλκοόλ(και εθισμένος δέν είναι αυτός πού εμφανίζει delirium tremens)προκαλεί βαρύτατες βλάβες πολύ πιό σημαντικές από το´κάπνισμα δεκα ανθρώπων.