Photis
Supreme Member
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:Οι άμεσοι φόροι με κύριο εκπροσωπο τον ΦΠΑ, επιβάλλεται σε όλους τους καταναλωτές. Αλλά εαν εγώ ο χαμηλού εισοδήματος αγοράσω ένα Hyundai tvn 10.000ευρώ θα πληρώσω ΦΠΑ 1900,00 και ΤΤ 450,00. Πάμε τώρα στον υψηλότερο εισοδηματία που θα αγοράσει ένα των 60.000,00 θα πληρώσει ΦΠΑ 11.400,οο και ΤΤ 8.000-12.000. Και αν πάμε και σε μεγάλοβιομήχανους που θα αγοράσουν των 300.000,οο θα πληρώσουν ΦΠΑ 57.000,00 και ΤΤ 40.000,00. Αυτό συμβαίνει σε όλη την κλίμακα των καταναλωτικών αγαθών.
Μην μου πείς ότι γλυτώνει τον ΦΠΑ βάζοντας το στην εταιρία γιατί ο ΦΠΑ του ΙΧΕ δεν εκπίπτει.
Το θέμα τονίζω ότι είναι καθαρά ποσοτικό κύριε Κυρίτση. Πόσα αυτοκίνητα τον 10.000 ευρώ πωλούνται, πόσα τον 60.000 και πόσα των 300.000; Και για να το πάμε και αλλού, δεν είναι μόνο η αγορά. Η βενζίνη που καίμε κοστίζει και φορολογείται για όλους το ίδιο. Ο φόρος στα καύσιμα είναι για όλους το ίδιο. Και όλα αυτά δεν είναι μία και έξω. Θα μου πείτε ότι άλλα είναι τα έξοδα κίνησης ενός Hyundai και άλλα ενός Jeep Cherokee, και θα έχετε δίκαιο. Αλλά γι αυτό υπήρχε το τεκμήριο διαβίωσης στα αυτοκίνητα (το οποίο για το Cherokee καταργήθηκε). Άσχετα αν εφαρμόζοταν λάθος, αφού δεν λάμβανε υπόψην το κόστος αγοράς.
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:Δηλαδή υπονοείται ότι η UNILEVER (ΕΛΑΙΣ, ΑΛΓΙΔΑ κλπ), coca-cola, 3e, taper κλπ νοθεύουν τα προιόντα για να κερδίσει. Λοιπόν τα χρήματα που πληρώνονται απο τις πολυεθνικές σε εσωτερικούς ελεγχους ποιότητας και διαχείρησης είναι τρομαχτικά ποσά. Αν συλληφθεί κάτι πέρα απο το επίσημο συνταγολόγιο της εταιρίας, όλη η παρτίδα αποσύρρεται και όλοι οι εμπλεκόμενοι απολύονται (εφόσον δεν οφείλεται σε παράγοντες άλλουσ) και η μονάδα μπαίνει σε καθημερινή επιτήρηση. Οι λοιποί εργοστασιάρχες που κλέβουν σβήνουν, τους γίνεται πλέον κτήμα ότι η θέση στην αγορά (μέγεθος, ποιότητα, καλυπτόμενη ανάγκη) σου φέρνει κέρδη, ειδικά μετά την άνοδο των διαδικτυακών αγορών.
Τώρα ποιος είναι αυτός που φαντασιώνεται; Εγώ σας έφερα απτό παράδειγμα τόσο από προσωπική εμπειρία όσο και από εμπειρία στενού συγγενικού μου προσώπου. Εσείς μου παραθέτετε 5 ονόματα μεγάλων επιχειρήσεων. Να υπθέσω ότι είστε εκεί μέσα και ελέγχετε τί γίνεται; Τους ελέγχους που έκανε ο CocaCola Company στην 3Ε και τη λύση και το buy out δεν τα ακούσατε; Γιατί έγιναν ότι έγιναν; Έχει κανένας κρατικός φορέας δικαίωμα να ελέγξει τη συνταγή της κόκα κόλα; Δεν νομίζω... Υπόκεινται σε πραγματικό έλεγο η φύρα; Σωστό αυτό που λέτε για το όνομα που κάνει κάποιος στην πιάτσα. Αλλά όταν βλέπεις κολοσσούς στην παγκοσμια αγορά να ρίχνουν την ποιότητα και την αξιοπιστία των προϊόντων τους, ο Έλληνας θα έρθει και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους; Και στην τελική ποιος θα μάθει στην αγορά ποιος κλέβει και πως; Συνήθως όταν ανακαλύπτονται τέτοιες ρεμούλες, ή που θα πάρουν το κατιτίς τους αυτοί που το ανακαλύψανε και θα σιωπήσουν, ή τα πρόστιμα που πέφτουν είναι τέτοια που το εγοστάσιο κλείνει.
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:Χωρίς να είναι τελικό, αλλά μας το ανακόινωσε ο Κος Μπέζας στο Πανελλήνιο συνέδριο που είχαμε στην Πτολεμαίδα, ότι επικρατέστερο είναι αφορολόγητο 13.000, έως 15000 15%, έως 50000 29% για φέτος και του χρόνου το 29% θα μειωθεί σε 25.. Για μείωση μισθών δεν ξέρω.
Περίεργο, γιατί στο οικονομικό ένθετο της καθημερινής της Κυριακής, ανέφερε για κατάργηση του φορολογικού συντελεστή του 15%. και επιβολή του ανώτατου φορολογικού συντελεστή σε ατομικά εισοδήματα άνω των 25.000 Ευρώ (ίσως το 50.000 που αναφέρετε να αντιστοιχεί σε οικογενειακό εισόδημα). Το θέμα είναι όμως ότι όσοι έχουν πραγματικά μεγάλα εισοδήματα συνήθως δεν τα έχουν από μισθωτές υπηρεσίες, αλλά από μερίσματα, επενδύσεις, τόκους καταθέσεων τα οποία φορολογούνται με ειδικό τρόπο και συντελεστή χαμηλότερο της φορολογικής κλίμακας. Το target group της εισπραχτικής πολιτικής του Δημοσίου όσον αφορά το φόρο εισοδήματος είναι η πλειψηφία των φορολογουμένων που βρισκεται σε εισοδήματα μεταξύ 12000 και 20000 Ευρώ. Φανταστείται να πληρώνετε το 1/3 των εσόδων που έχετε για κάθε ευρώ που βγάζετε πάνω από τις 12.000.
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:Η εμπειρία μου με το δημόσιο στις ΔΟΥ, ΙΚΑ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΑΕΔ λεέι ότι υπάρχουν και ευσυνείδητοι υπάλληλοι (με όλη τη σημασία της λέξης) αλλά δυστυχώς είναι λίγοι και δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Την άποψη μου για το πως λειτουργούν οι υπάλληλοι του δημοσιου που έρχονται σε επαφή με το κοινό την έχω αναφέρει στο τόπικ περί ιδιωτικοποίησης. Γενικά υπάρχει πρόβλημα (άσχετα αν εγώ είμαι τυχερός και δεν το έχω βιώσει ιδιαίτερα).
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:Σας είπα οι OFF SHORE στην αρχή άρχισαν να καταδιώκονται απο την interpol και στη συνέχεια η Ελλάδα για να μην θεωρηθεί συνένοχος νομοθέτησε και εδωσε ευκαιρία πληρώνοντα 3.5 % φόρο στα ακίνητα να μεταγραφόυν σε εσωχώριες εταιρίες ή σε φυσικά πρόσωπα. Πληρωθήκαν κανονικά οι φόροικλπ.
Off shore εταιρίες με έδρα την Ελλάδα δεν υπήρξαν διότι δεν προβλέπεται απο την νομοθεσία, υπήρξαν όμως παμπολες στην Κύπρο και ήταν και ένας απο τους λόγους που δεν την ήθελαν να μπεί στην ΕΕ.
Ίσα ίσα που ακριβώς γι αυτόν τον λόγο την ήθελαν την Κύπρο στην Ε.Ε. Πείτε μου, μια εταιρία off shore με έδρα της ακτές της Κύπρου νομιμοποιείται να έχει περιουσία στην Ελλάδα ή στην Αγγλία ή σε άλλη χώρα της Ε.Ε; Και με ποιο σκεπτικό η Interpol καταδίωκε τις offshore; Καταδίωκε γενικά ή εξέταζε περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος; Δεν μπορούμε να λέμε έτσι αβίαστα ότι όλες οι off shore είναι πλυντήρια. Ή μήπως μπορούμε;
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:Με το πρώτο πακέτο Ντελορ (ο περιφημοσ 1262/82) πήγε ολόκληρος σε μικρά κομμάτια των 40.000.000 - 100.000.000δρχ στους πρασινοφρουρούς και σαυτούς που πάντα είναι στα πράγματα και κατασπαταλήθηκε για την επιθυμία του Παπανδρέου να γίνει αναδιανομή του πλούτου. Δεν ήταν κατά ανάγκη κακή ιδέα αλλά δυστυχώς εκεί έφαγε ο κάθε πικραμένος, έχουν συμβεί τραγελαφικά πράγματα. Και δεν θα υπήρχε πρόβλημα (θα υπήρχε σε αυτούς που αδικηθήκαν) εαν τους επιτηρούσε και τους υποχρέωνε να δουλέψουν και μετά να πάρουν Μερσεντέ, δυστυχώε δεν έγινε. Μετατραπήκαν όλα σε βίλες και μερσεντε και φτιάχνα κα απο ένα κτίριο με ταμπέλα και μεταχειρισμένα μηχανήματα. Στην Θράκη χρηματοδότήθηκαν 117 μεγάλα επενδυτικά σχέδια σήμερα λειτουργούν 4 (δεν ξέρω τι κάνει η ΔΙΑΝΑ).
Θεωρώ κακή ιδέα να χρηματοδοτήται κάποιος επειδή ανήκει πολιτικά σε έναν χώρο που βρίσκεται στην εξουσία και διαχειρίζεται πακέτα. Εγώ δεν κάνω διαχωρισμό των επιχειρηματιών σε Πασόκους και Νεοδημοκράτες. Εγώ κάνω διαχωρισμό σε σωστούς επιχειρηματίες και σε όχι σωστούς (υπάρχει λέξη για αυτό αλλά δεν θέλω να ρίξω το επίπεδο της κουβέντας μας). Ούτε και θεωρώ ότι επι Πασοκ τα πράγματα ήταν καλύτερα. Την υποτίμηση του νομίσματος κατά 14% την ξεχνάμε; Το χρηματιστήριο το ξεχνάμε; Εχώ στα χέρια μου την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για τα έτη 2002 και 2003. 490 Ευρώ ο κατώτατος μισθός. Δηλαδή κάποιος νέος μισθωτός που δουλεύει 8 ώρες την ημέρα 5 ημέρες την εβδομάδα προβλέποταν να παίρνει 490 Ευρώ το μήνα. Που θα γίνοταν 498 τον Ιούλιο του 2002. Αυτά για να μην νομιζετε ότι δεν τα ξέρω. Αλλά και επι ΝΔ τα πραγματα δεν ήταν καλύτερα. Και αυτή η κυβέρνηση διαχειρίστηκε κοινοτικά κονδύλια, και αυτή τάισε τους ημέτερους. Τα ξέρουμε αυτά. Και εγώ προσωπικά τα θεωρώ λάθος. Ακόμα και αν το 1981 η εθνική συμφιλίωση ήταν σημαντικότερη των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη εποπτεία της διαχείρησης. Λες και αν ο άλλος έπαιρνε Mercedes θα λύνοταν τα προβλήματά του.
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:Το ΧΑΑ, όχι ότι δεν ήταν σκάνδαλο αλλά συνέβη σε μεγάλο βάθος χρόνου 5ετίας-6ετίας.
Το ΧΑΑ και ότι ακολούθησε με το κουκούλωμα της υπόθεσης από όλους, κάνει το σκάνδαλο Κοσκωτά να μοιάζει πταίσμα μπροστά του. Αυτή είναι η άποψή μου.
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:Και ερχόμαστε τώρα στο ζουμί:
είμαι λογιστής με δικόμου γραφείο, πως να κάνω απεργία: Θα πληρώσει ο πελάτης μου πρόστιμα εκπροθέσμου γιατί έκανα απεργία; νομίζετε ότι παίρνουμε κάθε χρόνο αύξηση; αστεία πράγματα!! δουλεύουμε 8ωρο και 5θήμερο;
Οι επιλογές που κάνει ο καθένας γίνονται με βάση κρητήρια που ο ίδιος θέτει για τη ζωή του. Το ερώτημα είναι, αν κάνετε αναγωγή το πραγματικό εισόδημά σας σε συνδυασμό με τον πραγματικό χρόνο εργασίας, στο 5θήμερο και το 8αωρο, είστε πάνω ή κάτω από τα 900 Ευρώ που έχει ο δάσκαλος, ή τα 1500 ευρω που είναι ο καταληκτικός μισθός του (για να είμαστε απολύτως δίκαιοι μιας και η εμπειρία σας είναι μεγαλύτερη από του πρωτοδιόριστου); Γνώμη μου είναι ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι μισθός ζωής και όχι επιβίωσης. Λογιστής είστε. Πείτε μου πώς τα βγάζει πέρα ένας νεοδιόριστος με 900 Ευρώ καθαρά το μήνα, μακρυά από το σπίτι του; Όσο για το τί θα γίνει αν κάνετε απεργία, θα χάσετε πελάτες και κατά συνέπεια εισόδημα, αλλά θα διαμαρτυρειθείτε. Αυτό όμως δεν γίνεται και με τους μισθωτούς; Ή θα διαλυθεί το κράτος αν για μια εβδομάδα κλείσουν όλα τα λογιστικά γραφεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων; Ίσα ίσα που εσείς που είστε αφεντικό του εαυτού σας μπορείτε να απεργήσετε πιο εύκολα (σε συνεννόηση με τους συναδέλφους σας) από ότι ο μισθωτός που μπορεί και να τον στείλουν να περάσει απο το λογιστήριο μετά το τέλος της απεργίας.
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:Mε τους ναυτεργάτες σαφώς και ήμουν μαζί με οποιδήποτε κόστος γιατί αγωνίζονταν για τον επιούσιο. Και προσέξτε την διαφορά αγωνίσθηκαν για το ψωμί και όχι για το βούτυρο στο ψωμί. Ο ναυτεργάτης δεν έχει χρόνο να κάνει και δεύτερη δουλειά γιατι δουλεύει απο το πρωί μεχρι το βράδυ,
Ο ναυτεργάτης που δουλέυει στην ακτοπλοϊα πληρώνεται τον χρόνο που δουλεύει στο καράβι. Αν έχει βάρδια από το πρωϊ μέχρι το άλλο πρωϊ, πληρώνεται. Αν κοιμηθεί ενδιάμεσα ο χρόνος δεν μετράει. Ο Ναυτικός των υπερπόντιων πλοίων πληρώνεται τον χρόνο που είναι στο καράβι, άσχετα με το πόσες βάρδιες κάνει μέσα στην ημέρα. Εκεί είναι η διαφορά και η αδικία αν θέλετε και όχι στον ψωμί ή το βούτυρο. Συν το γεγονός ότι κύριο αίτημα εκείνης της απεργίας ήταν η κατάργηση των φωτογραφικών διατάξεων που ευνοούσαν συκγεκριμένους πλοικτήτες που έβγαζαν στη θάλασσα σαπιοκάραβα. Άρα ετιθετο θέμα ασφάλειας στον χώρο της εργασίας.
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:...ενώ ο δάσκαλος πέρα απο τις καλίτερες αμοιβές δουλεύει 5 ωρες και έχει ένα ολόκληρο οκτάωρο για να κάνει ότι θέλει. Και ρωτώ τώρα αν δώσει στους δασκάλους που θα επεκταθεί σε ολόκληρο το δημόσιο τι θα δώσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (και τους ναυτεργάτες);
Καταρχήν ο δάσκαλος δεν συγκρίνεται σαν βαθμίδα με τον ναυτεργάτη αλλά με τον απόφοιτο σχολής εμποροπλοιάρχων ή μηχανικών. Εκεί θα δούμε αν αμοίβεται καλύτερα. Κατα δευτερον, δεν ισχύει επ' ουδενί ότι στο δημόσιο παίρνουν όλοι τα ίδια λεφτά. Πόσα παίρνει ο Διευθυντής του υπουργείου πολιτισμού και πόσα αυτός του υπουργείου οικονομικών; Ο πρώτος θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός αν "καθαρίζει" όσα η καθαρίστρια στο Υπουργείο οικονομικών. Τρίτον, ποιος σας είπε ότι ο δάσκαλος μπορεί να δουλέψει εκτός υπηρεσίας. Έχετε δει τις συμβάσεις που υπογράφονται στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ; Δηλαδή θα πρέπει να παρανομήσει ο δάσκαλος για να τα βγάλει πέρα; Οι μόνη απασχόληση έξω από το δημόσιο που προβλέπεται από τη σύμβαση που υπογράφουμε (ακόμα και εμείς στις ΔΕΚΟ που υπογράφουμε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) έχει να κάνει με συμμετοχή σε επιτροπές ή απασχόληση σε άλλους φορείς του δημοσίου σε θέσεις που δεν προβλέπουν πλήρη απασχόληση (πχ εργαστηριακοί ή επιστημονικοί συνεργάτες σε ΑΕΙ/ΤΕΙ). Και αυτό κατόπιν άδειας από την υπηρεσία. Όλοι οι άλλοι που δουλέυουν έξω είναι απλά παράνομοι. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι πανεπιστημιακοί, που έχουν δικαίωμα να εξασκούν το επάγγελμά τους και έξω από το χώρο του πανεπιστημίου. Μην λέμε λοιπόν έτσι αβίαστα να βγει να δουλέψει ο δάσκαλος αν θέλει το βούτυρο. Ούτε και θέλουν να ρισκάρουν οτιδήποτε. Να σας πω τί μου είπε φιλος μου -πρώην λογιστής Α' τάξης- που έχει διοριστεί στην περιφέρεια στερεάς Ελλάδας, στη Λιβαδειά, όταν του πρότεινα να συντάξει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να αυξήσει λίγο τον μισθό του (που δεν ξεπερνά τα 1100 ευρώ με 10 χρόνια αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας); "Μα αν το κάνω αυτό θα με καρφώσουν οι ντόπιοι λογιστές, και θα έχουν και δίκιο". Τί να λέμε τώρα.
Έχω όμως ένα ερώτημα απέναντι σε όσους θεωρούν την απεργία των δασκάλων υπερβολική. Θεωρούν ότι η απεργία που γίνεται τώρα είναι σε άμεση συνάρτηση με το γεγονός ότι απέναντί τους οι δάσκαλοι έχουν την κυβέρνηση της ΝΔ και όχι του ΠΑΣΟΚ; Να το πούμε δηλαδή ξεκάθαρα. Θεωρείτε ότι η απεργία έχει κομματικά κριτήρια; Αν θελετε την άποψή μου, δεν έχω το σημερινό ΠΑΣΟΚ ικανό να ξεσηκώσει τόσο πολύ τον κόσμο. Ειδικά μετά το μαύρο που έφαγε στις εκλογές που πέρασαν, εξαιτίας της ίδιας αλλαζονικής συμπεριφοράς που βλέπουμε και σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μπορεί φυσικά να κάνω και λάθος.
Last edited: