Δημήτριος Ντοκατζής said:Ας ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν . Γιατί εμένα τουλάχιστον μου δημιουργήθηκαν ορισμένες απορίες και πραγματικά επιθυμώ απαντήσεις χωρίς συγκρούσεις και αποστροφές . . Και τι καλύτερος τρόπος από τις προκηρύξεις / ανακοινώσεις που δημοσιεύει από την αρχή του αγώνα των δασκάλων ο Βαγγέλης Νικολουδάκος .
Γιατί λοιπόν απεργούν οι δάσκαλοι :
« . . .Απέναντι σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα αγωνιζόμαστε για:
• Ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, σ´ όλες τις βαθμίδες χωρίς αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις. Λέμε όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος.
Απορίες : Α) Γιατί πρέπει να απολαμβάνουν δωρεάν παιδεία τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν ένα ικανοποιητικό οικογενειακό εισόδημα ( π.χ από 35.000 ευρώ και πάνω ) . Νομίζω πως οι έχοντες ανάλογα εισοδήματα μπορούν κάλλιστα να πληρώνουν για την αγορά των βιβλίων π.χ.
Β) γιατί δεν υπάρχει ως αίτημα να καθιερωθεί η πλήρης αυτοτέλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων , όπου τα ίδια θα αποφασίζουν κυρίαρχα για τον αριθμό των εισακτέων κάθε χρονιά ;
Γ) τι ακριβώς σημαίνει «χωρίς αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις» ; Μήπως πανεπιστημιακή γνώση για όλους ; Μήπως θεσμοθέτηση του δημοκρατικού πεντε ( 5) ως βαθμολογία κάθε φοιτητού ; Μήπως να μην υπάρχουν στάσιμοι μαθητές ( αν και δεν ξέρω αν μένει πλέον κανείς στην ίδια τάξη ) Μήπως αυτό που λέγεται λίγο πιο κάτω σε άλλη ανακοίνωση « . . .Χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιολόγησης – απόρριψης των μαθητών αποτελεί ο φετινός αποκλεισμός του 50% (περίπου) των παιδιών από τα ΑΕΙ – ΤΕΙ . . .» δηλαδή ελεύθερη εισαγωγή στα ΤΕΙ και ΑΕΙ με βαθμό 3ή 4 ή 6 ( και άριστα το 20 )
• Μείωση των μαθητών ανά τμήμα στο 1:20 και 1:15 στο νηπιαγωγείο.
Δεκτό . Οσο λιγότεροι μαθητές τόσο το καλύτερο και γι αυτούς και για τον δάσκαλο . Μήπως μπορούν να παρατεθούν στοιχεία από τον μέσο όρο της Ε.Ε για σύγκριση ;
• Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που να εξυπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, την κριτική σκέψη και την ολόπλευρη γνώση.
Τι ακριβώς είναι η ολόπλευρη γνώση και η κριτική σκέψη , ειδικά όταν αναφερόμεθα σε παιδιά Δημοτικού ;
• Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία.
Νεφελώδεις έννοιες . Τι σημαίνει δημοκρατία στα σχολεία ; Γιατί δεν υπάρχει αυτή την στιγμή δημοκρατία στα ελληνικά σχολεία ; ( υποθέτω πως δεν υπάρχει διότι αν υπήρχε τότε δεν θα χρειαζόταν ως αίτημα )
Τι είναι η παιδαγωγική ελευθερία ; Για ποιόν ; τον μαθητή ή τον δάσκαλο
Λίγο πιο κάτω τα αιτήματα συμπληρώνονται ως εξής :
« . ..να αγωνιστούμε για:
• τη μείωση των συντάξιμων χρόνων με αύξηση των συντάξιμων αποδοχών,
• τη μείωση του εργάσιμου χρόνου,
• τη σταθερή και μόνιμη εργασία. . .»
Μήπως μπορεί να εξηγηθεί πως θα επιτευχθεί η μείωση των συντάξιμων χρόνων με αύξηση των συντάξιμων αποδοχών αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν μας τον συνεχώς αυξανόμενο προσδόκιμο μέσο όρο ζωής . Καλύτερες συντάξεις σημαίνει αύξηση των κρατήσεων , το σύστημα είναι ανταποδοτικό .
Η μείωση του εργάσιμου χρόνου πως συμβαδίζει με το μόλις ανωτέρω διατυπωθέν αίτημα της επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού ; Και τι σημαίνει μείωση εργάσιμου χρόνου ; Κάτω από το οκτάωρο ; Σύμφωνοι , αλλά όχι μόνον για τους εκπαιδευτικούς αλλά για όλους τους εργαζόμενους .
Παρακάτω σε άλλη ανακοίνωση στηλιτεύεται το συμπέρασμα του ΕΣΥΠ « . . .πρέπει να πάψει αυτή η αδικαιολόγητη προτίμηση των γονιών προς τα πανεπιστήμια . . .»!! Δηλαδή οι απεργοί δάσκαλοι οραματίζονται μια κοινωνία που αποτελείται μόνον από πτυχιούχους ; Ουδείς θα κατασκευάζει ψωμί , ουδείς θα φτιάχνει τα υδραυλικά των σπιτιών όλων μας , ουδείς θα επιδιορθώνει τις ζημιές του αυτοκινήτου του μετά από μια σύγκρουση , ουδείς θα οδηγεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς , ουδείς θα καλλιεργεί , ουδείς θα σπέρνει .
• Το νηπιαγωγείο, που συνεχίζει να είναι το αποπαίδι της γενικής εκπαίδευσηςΕντάξει κι εμείς που δεν πήγαμε καν στο νηπιαγωγείο , τι πάθαμε ;
• Την άτυπη κατάργηση των τάξεων υποδοχής για τους αλλοδαπούς μαθητές, η οποία εντείνει την ανισότητα, τις διαχωριστικές γραμμές, τα φαινόμενα αποκλεισμού,
Αρκεί οι μετανάστες να έχουν διάθεση να προσπαθήσουν διπλά . Μήπως τους παραχαϊδεύουμε ;
• Την ένταση των φαινομένων σχολικής αποτυχίας και απόρριψης και την αύξηση του αριθμού των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείοΜήπως φταίνε οι υπερβολικές προσδοκίες των γονέων ; Μήπως δεν κάνουν όλοι για τα γράμματα που έλεγαν και παλιά ;
• Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο –όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Γιατί όχι ; Τι σημαίνει όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση – κατηγοριοποίηση των σχολείων;
Υπ 'όψιν συμφωνώ πλήρως με την άυξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών . Οι αποδοχές τους είναι πενιχρές . Δεν θέλω να εμπιστευτώ το παιδί μου σε έναν δάσκαλο που δυσκολεύεται να επιζήσει , όπως δεν θέλω να εμπιστεύομαι την δικαιοδοτική κρίση δικαστών που δεν αμοίβονται πλουσιοπάροχα .![]()
Photis said:Εγώ πάλι έχοντας δουλέψει και στον ιδιωτικό και στον (ημι)δημόσιο τομέα έχω να πω ότι το πόσο θα δουλέψεις τελικά είναι σχετικό. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κωλοβαράει επί ένα χρόνο επειδή έκανα το λάθος (!!!) να τελειώσω πολύ νωρίτερα το project μου, και σκέφτομαι το ερχόμενο ΣΚ που θα είμαι μέσα στο εργαστηριο μέχρι τις .2 το βράδυ του Σαββάτου και από τις 07.30 μέχρι τις 15.00 το πρωί της Κυριακής.
Η μεγάλη πλάκα είναι ότι δεν γίνεται η παραμικρή κουβέντα από κανέναν για τα οφέλη της τεχνολογικής εξέλιξης και το ποιος τελικά τα καρπώνεται στο θέμα της παραγωγικότητας και της εργασίας. Η τεχνολογία έκανε την παραγωγή πολύ πιο εύκολη. Εντούτοις η εργασιακές συνθήκες και τα ωράρια έγιναν πιο απάνθρωπα. Όταν κάποιος μου δώσει πειστική εξήγηση στο γιατί θα πρέπει εγώ να δουλέυω τον διπλάσιο χρόνο από όσο δούλευε ο πατέρας μου πριν 20 χρόνια, τη στιγμή που μπορώ να παράγω τα διπλάσια από όσα παρήγαγε ο πατέρας μου στον μισό χρόνο εργασίας, τότε ίσως η κουβέντα αποκτήσει νόημα...
Δημήτριος Ντοκατζής said:Κάτω από το οκτάωρο
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:Καταρχήν δεν σας τα χρωστάει, απλώς εσείς τα διεκδικείτε επειδή τα πήραν και άλλοι δημόσιοι υπαλληλοι. Και με τον ίδιο τρόπο θα διεκδικήσουν και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπαλληλοι αύξηση 47,3% αν την πάρετε εσείς.
Τα 6δις είναι στην φαντασία σας.
Θα τα βρεί εκεί που θα βρεί να πληρώσει τις επιστροφές για το κτηματολόγιο και την ποιότητα των δημοσίων έργων.
Θα τα βρεί εκεί που θα πληρώσει 9,6δις € για τόκους του δημοσίου απο δάνεια του παρελθόντος, που τα περισσότερα ήταν για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων.
Ακόμα δεν κατάλαβα γιατί ο δάσκαλος κάνει απεργάι 15 μέρες για το άρθρο 16;
Δημοκρατία στα σχολεία για να κλείνουν οι δάσκαλοι τα παιδιά στις αποθήκες, να τα βαράνε, να καπνίζουν μέσα στην αίθουσα; και απο πέρυσι ακόμη το πειθαρχικό να μην έχει βγάλει απόφαση;
Βέβαια αναρωτιέμαι ότι κατά πόσο μπορεί μια συντεχνία να έχει δωρεάν βήμα για τις προκηρύξεις της και μάλιστα σε ειδικό forum;
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said:Καταρχήν δεν σας τα χρωστάει, απλώς εσείς τα διεκδικείτε επειδή τα πήραν και άλλοι δημόσιοι υπαλληλοι. Και με τον ίδιο τρόπο θα διεκδικήσουν και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπαλληλοι αύξηση 47,3% αν την πάρετε εσείς.
Τα 6δις είναι στην φαντασία σας.
Θα τα βρεί εκεί που θα βρεί να πληρώσει τις επιστροφές για το κτηματολόγιο και την ποιότητα των δημοσίων έργων.
Θα τα βρεί εκεί που θα πληρώσει 9,6δις για τόκους του δημοσίου απο δάνεια του παρελθόντος, που τα περισσότερα ήταν για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων.
Ακόμα δεν κατάλαβα γιατί ο δάσκαλος κάνει απεργάι 15 μέρες για το άρθρο 16;
Δημοκρατία στα σχολεία για να κλείνουν οι δάσκαλοι τα παιδιά στις αποθήκες, να τα βαράνε, να καπνίζουν μέσα στην αίθουσα; και απο πέρυσι ακόμη το πειθαρχικό να μην έχει βγάλει απόφαση;
Βέβαια αναρωτιέμαι ότι κατά πόσο μπορεί μια συντεχνία να έχει δωρεάν βήμα για τις προκηρύξεις της και μάλιστα σε ειδικό forum;
Πέτρος Μακρής said:μα για ποιο οκταωρο λες? ποιος εκπαιδευτκος δουλευει οκταωρο? 16-20 45αλεπτα την εβδομαδα δουλευουν στη δευτεροβαθμια.
Αυτές είναι οι ώρες διδασκαλίας μέσα στην τάξη. Από κει και μετά είναι πολλά...
Με την λογική σου ένας διευθυντής σχολικής μονάδας που έχει μόνο 4 ώρες μάθημα την εβδομάδα είναι ο μέγιστος τεμπέλης. Το γεγονός ότι σπάνια φτάνει το ωράριο λειτουργίας του σχολείου για να ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του είναι αδιάφορο....
το εγραψα και πριν. φιλος μου εχει ρεπο ΚΑΘΕ παρασκευη. το καταλαβαινεις αυτο? Σχολαει πεμπτη μεσημερι και ξαναδουλευει δευτερα πρωι, ΚΑΘΕ εβδομαδα. 3,5 καθαρες ημερες διακοπων ΚΑΘΕ εβδομαδα!!!!
Αυτό είναι απλά παράνομο!
Δεν υπάρχουν τέτοια ρεπό και ο φίλος σου απλά την κοπανάει από την υπηρεσία αν λέει αλήθεια. Και αν 5 ή 10 λουφαδόροι έχουν βρεί τρόπο να λουφάρουν πανελλαδικά αυτό δεν χαρακτηρίζει δεκάδες χιλιάδες δασκάλους.
Αν λέει αλήθεια, γιατί κάποιοι νέοι συνάδελφοι συνηθίζουν να υπερβάλουν καταστάσεις για να πικάρουν φίλους κλπ...
ηθελα να ηξερα, δε σεβεστε τον κοπο που κανετε ως εργαζομενοι? Δηλαδη, δεν μπορει το υπουργειο να τον βαλει να μαζευει τα καλοπαιδα μας στο σχολειο 2-3 ωρες καθε σαββατο για να τα γυμναζει/απασχολει? τι θα παθει?
σορρυ, αλλα αγανακτω. ας ζηταγαν οι δασκαλοι να δουλευουν και τα σαββατα και να επαιρναν 100 για καθε σαββατο, δηλαδη 400 /μηνα, εστω και αν επρεπε ο καθε γονιος να δινει 5 καθε σαββατο για να πληρωνει το δασκαλο. Ποιος θα διαφωνουσε? Αν ζητουσαν κατι τετοιο θα ειχαν απολυτο δικιο. ομως, μαλλον βαζουν το καθισιο τους ΠΑΝΩ και απο το μισθολογικο θεμα.
Πέτρος Μακρής said:Δηλαδη, δεν μπορει το υπουργειο να τον βαλει να μαζευει τα καλοπαιδα μας στο σχολειο 2-3 ωρες καθε σαββατο για να τα γυμναζει/απασχολει? τι θα παθει?
σορρυ, αλλα αγανακτω. ας ζηταγαν οι δασκαλοι να δουλευουν και τα σαββατα και να επαιρναν 100 για καθε σαββατο, δηλαδη 400 /μηνα, εστω και αν επρεπε ο καθε γονιος να δινει 5 καθε σαββατο για να πληρωνει το δασκαλο. Ποιος θα διαφωνουσε? Αν ζητουσαν κατι τετοιο θα ειχαν απολυτο δικιο. ομως, μαλλον βαζουν το καθισιο τους ΠΑΝΩ και απο το μισθολογικο θεμα.
Fuse said:Αυτό είναι απλά παράνομο!
Δεν υπάρχουν τέτοια ρεπό και ο φίλος σου απλά την κοπανάει από την υπηρεσία αν λέει αλήθεια.
Βαγγέλης Νικολουδάκος said:το πενθήμερο εργασίας - με ανάλογη αύξηση των ωρών της καθημερινής εργασίας - έχει κατακτηθεί και καθιερωθεί από τότε που εγώ πήγαινα στο δημοτικό, εδώ και ΜΟΝΟ τριάντα χρόνια δηλαδή.
Σπύρος Σούρλας said:Πέτρο μάλλον άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις.Τό πενθήμερο είναι κατάκτηση τών εργαζομένων εδώ και τριάντα χρόνια.Και εγώ πήγαινα,στο δημοτικό σχολείο και το Σάββατο,και εν συνεχεία απο το 1976 νομίζω εφαρμόσθηκε το πενθήμερο για τους εργαζομένους,γεγονός σημαντικό γιά όλους.Αυτο γράφει ο κυριος Νικολουδάκος και τού επιτίθεσαι εντελώς άδικα.
Επίσης επειδή έχεις εντελώς τυφλωθεί απο το μένος σου εναντίον τών ´τεμπέληδων´κατάλαβες μήπως τί εννοεί ο Fuse για την εργασία και την Κυριακή??
Πάντως ροκ και Pearl Jam δεν ταιριάζουν με τόσο ακραίες απόψεις.Μάλλον πρός Heavy metal πάει το πράμα.
Και εν πάσει περιπτώσει ο διάλογος γινεται για να διαβάζουμε και τι γράφουν και οι άλλοι.
Και απο τον προβληματισμό σου απουσιάζουν εντελώς οι συνθήκες που´φτιάχνουν εργαζομένους ρομπότ ή αυτό πού γράφει παραπάνω ο φώτης.
Πάντως όσο θα με ενοχλούσε ένα δήθεν ψευτοπροοδευτικός δάσκαλος τόσο και περισσότερο θα με ενοχλούσε ο δάσκαλος που θα δίδασκε μόνον την υποταγή στο παιδί μου.
Πέτρος Μακρής said:Σπυρο, με ενοχλει που ΜΟΝΟ ζητανε και δεν διανοουνται να δωσουν τιποτα. Καποιος που δουλευει κανονικα 7-8 ωρες και πενθημερο, ας ζηταει οτι θελει. Αλλα οι καθηγητες που δουλευουν περιπου 37 εβδομαδες το χρονο, για ποιο πενθημερο μιλανε? Ειναι στην ιδια θεση με τον εργαζομενο των 48 εβδομαδων?
Φυσικα και καταλαβαινω αυτο που λεει ο Fuse οπως και ολα τα υπολοιπα. Επισης ειμαι φανατικος της παιδειας και θα ηθελα οι δασκαλοι του παιδιου μου να ΑΞΙΖΟΥΝ να παιρνουν πολυ περισσοτερα απο εμενα. Να ειναι δασκαλοι ομως, οχι διεκπεραιωτες.
Σπύρος Σούρλας said:Πέτρο το πενθήμερο και το οκτάωρο δεν σημαίνει ακριβής χρονομέτρηση τών ωρών.
ΑΠΕΡΓΕΙ ?Έκτωρ Κατσίκης said:ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Καθηγητής Χημείας σε Γυμνάσιο ακριτικού νησιού εργάζεται σε σχολείο με το εξής πρόγραμμα
1η ώρα 8.00-8.45
2η ώρα 8.50-9.35
3η ώρα 9.45-10.30
4η ώρα 10.40-11.25
5η ώρα 11.35-12.20
6η ώρα 12.30-13.15
7η ώρα 13.20-14.00
ως εξής:
Δευτέρα: 1η, 3η, 4η, 6η
Τρίτη: 2η, 3η, 4η, 6η, 7η
Τετάρτη: 1η, 3η, 5η, 7η
Πέμπτη: 2η, 4η, 5η, 7η
Παρασκευή: 1η, 2η, 4η, 6η
Λόγω απόστασης απο την πόλη που μένει δεν δύναται στα κενά του να ψωνίζει φασολάκια, χώρια που τα κενά του καλύπτονται απο εξωδιδακτικά καθήκοντα που ανέφερε ο κ. Αντώνογλου.
Ερώτηση πρώτη: Πόσες ώρες δουλεύει στο σχολείο.
Ερώτηση δεύτερη: Επειδή τα παίρνει εύκολα τα γράμματα -χώρια που είναι και τεμπέλης- ασχολείται κατα μέσο όρο μόνο μία ώρα στο σπίτι για την προετοιμασία του μαθήματος και μερικές ακόμη όταν έχει να διορθώσει γραπτά. Πόσες ώρες δουλεύει την εβδομάδα συνολικά;
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.