από compact σε κάτι καλύτερο

Σε υψηλότερα iso θα μπορούσε να είναι καλύτερη η nex5 ; Θα ψάξω απόψε που θα έχω χρόνο φώτο από την κάθε μηχανή. Το καλό είναι βέβαια από φακούς θα βρω τα πάντα και θα μου μείνουν αν στο μέλλον πάρω άλλο σώμα. Μου έχει γυαλίσει και ο nikon 50mm/1.8. Τέλος να πω ότι θα ασχοληθώ μόνο με raw.

Αν τραβας raw, δεν θα εχεις κανενα προβλημα να τραβας και σε 3200.
Το lightroom kai to aperture που χρησιμοποιω εγω, εχουν ηδη αναβαθμιστει και υποστηριζουν πληρως την nex5 .

Re: Απάντηση: Re: από compact σε κάτι καλύτερο

Αυτό ισχύει όταν ξέρεις εκ των προτέρων τι θα φωτογραφήσεις.

Οταν πας ταξίδια όμως που ΔΕΝ ξέρεις τι θα συναντήσεις, ο προγραμματισμός πάει περίπατο. Και είναι πολλές περιπτώσεις όπου αυτό που θα φωτογραφίσεις ΔΕΝ εξαρτάται από σένα π.χ. βόλτες με καραβάκια σε κανά ποτάμι κλπ. Τι θα πεις του βαρκάρη; σταμάτα γιατί μου βγήκε κουνημένη ή δεν ήταν καλή η γωνία του ήλιου που έπεφτε;

+1000
μετά από 35 χρόνια με μιά slr dslr ή και δύο στο σακίδιο και το σακίδιο στην πλάτη και μετά από τουλάχιστον 2 καλοκαίρια που το σακίδιο έμεινε στο σπίτι και οι φωτογραφίες βγήκαν είτε με παλιά κόμπακτ είτε με το κινητό, φέτος καταχάρηκα τις διακοπές μου με μιά καλή κόμπακτ.

Και δεν στερήθηκα τίποτα. Αντίθετα πήρα πολλά περισσότερα.

Σε υψηλότερα iso θα μπορούσε να είναι καλύτερη η nex5 ; Θα ψάξω απόψε που θα έχω χρόνο φώτο από την κάθε μηχανή. Το καλό είναι βέβαια από φακούς θα βρω τα πάντα και θα μου μείνουν αν στο μέλλον πάρω άλλο σώμα. Μου έχει γυαλίσει και ο nikon 50mm/1.8. Τέλος να πω ότι θα ασχοληθώ μόνο με raw.

Σύμφωνα με την Dxo η D90 είναι λίγο καλύτερη στα 1600, κυρίως στα σκοτεινά. Στα 3200 και πάνω αυξάνεται η διαφορά αλλά είναι λόγω της αποθορυβοποίησης που λέγαμε. Τώρα αυτή η αποθορυβοποίηση μπορεί να σου αρέσει.
Aν στην D90 τραβάς υποεκτεθειμένα 1600 αντι για 3200 κλπ. και ανεβάζεις στο σοφτγουερ το EV θα έχεις και με την D90 ανόθευτα αποτελέσματα χωρίς να χάνεις σε ποιοτητα. Αντίθετα θα έχεις και λιγότερα καψίματα στις νυχτερινές.
Το μόνο πρόβλημα είναι η προεπισκόπηση στην οθόνη της μηχανής.
Ισως ένα κόλπο που γίνεται στις Canon βοηθήσει. Aντι για 1600 και -1EV τραβάς 3200 με Highlight protection. Eίναι το ίδιο (στις Canon τουλάχιστον) και έχεις και σωστή προεπισκόπιση. Κάποιος κάτοχος ισως μπορέσει να το διασταυρώσει.

Πρέπει να κατεβάσεις τα raw δείγματα απο το image resource. Δούλεψέ τα λίγο με το lightroom 3.x or Adobe Camera Raw 6.x.

Εγώ ξαναλέω, στο επίπεδο που έχουν φτάσει πλέον οι φορητές μηχανές και σε συνδυασμό με υπέροχα software όπου με 2-3 πράγματα που είδα με τα μάτια μου πως μπορείς να φτιάξεις με software τις φωτογραφίες, αρχίζω να πιστεύω ότι τα κιλά και οι ογκώδεις φακοί, βαλίτσες και όλο το συνοθύλευμα, προορίζονται μόνο για επαγγελματική χρήση για να βγάζεις και κανά φράγκο από την τρέλα σου.

Κάνεις παπάδες πλέον με 2-3 κλικ. Μιλάω πάντα για τον καθημερινό μέσο φωτογράφο που θέλει να αποθανατίσει κάθε στιγμή της εξόρμησής του, της εκδρομής του, της βόλτας του κλπ

Για τους "πορωμένους" δεν υπάρχει γιατρειά. θα είναι μια ζωή καταδικασμένοι στο κουβάλημα.

Re: Απάντηση: από compact σε κάτι καλύτερο

Εγώ ξαναλέω, στο επίπεδο που έχουν φτάσει πλέον οι φορητές μηχανές και σε συνδυασμό με υπέροχα software όπου με 2-3 πράγματα που είδα με τα μάτια μου πως μπορείς να φτιάξεις με software τις φωτογραφίες, αρχίζω να πιστεύω ότι τα κιλά και οι ογκώδεις φακοί, βαλίτσες και όλο το συνοθύλευμα, προορίζονται μόνο για επαγγελματική χρήση για να βγάζεις και κανά φράγκο από την τρέλα σου.

Κάνεις παπάδες πλέον με 2-3 κλικ. Μιλάω πάντα για τον καθημερινό μέσο φωτογράφο που θέλει να αποθανατίσει κάθε στιγμή της εξόρμησής του, της εκδρομής του, της βόλτας του κλπ

Για τους "πορωμένους" δεν υπάρχει γιατρειά. θα είναι μια ζωή καταδικασμένοι στο κουβάλημα.

Σωστός! Σε όλα... Πάρε μια G11 τώρα που ανακοινώθηκε η G12, ή μια LX3 στα ~300 αν προλάβεις. Πολύ λίγα πράγματα θα σου λείψουν (και αν!).

Ρε γαμώτο πως γίνεται με τις πορδές φακούς να έχουν 12Χ οπτικό και εδώ με τα γομάρια πάμε με το ζόρι 3Χ;;;;
Ναι ξέρω θα μου πείτε σένσορας...
Αλλά όταν ο άλλος θα φέρει στην μούρη του το άγαλμα που είναι στον θεό, εμείς θα ψάχνουμε τα μπουριά....

Re: Απάντηση: από compact σε κάτι καλύτερο

Ρε γαμώτο πως γίνεται με τις πορδές φακούς να έχουν 12Χ οπτικό και εδώ με τα γομάρια πάμε με το ζόρι 3Χ;;;;
Ναι ξέρω θα μου πείτε σένσορας...
Αλλά όταν ο άλλος θα φέρει στην μούρη του το άγαλμα που είναι στον θεό, εμείς θα ψάχνουμε τα μπουριά....

δεν θα τα ψάχνουμε Τάσο. Τα φοράμε στο δεύτερο σώμα μηχανής που έχουμε στο άλλο ώμο. Γιατί νομίζεις μας έδωσε ο Θεός δυο χέρια;:Banane0::Banane0::Banane0:

Απάντηση: Re: Απάντηση: από compact σε κάτι καλύτερο

δεν θα τα ψάχνουμε Τάσο. Τα φοράμε στο δεύτερο σώμα μηχανής που έχουμε στο άλλο ώμο. Γιατί νομίζεις μας έδωσε ο Θεός δυο χέρια;:Banane0::Banane0::Banane0:

Α ναι σωστά. Και από τον λαιμό η βαλίτσα , και από την πλάτη το τρίποδο και από την μέση οι μπαταρίες, φορτιστές και λοιπά αξεσουάρ. Σιγά το πράγμα. Κάπως έτσι δηλαδη είναι το φυσιολογικό να είμαστε: :flipout::flipout::flipout:

attachment.php

Attachments

• gaidaros.jpg
    gaidaros.jpg
    40.2 KB · Views: 42
Μια λξ3 και μια τζ10 και τέλος.

Πάντα έβλεπα τους συνταξιούχους ταξιδιώτες με μιά τσέπης στην κοιλιά (εντάξει υπήρχαν και κάτι ...καλλιτέχνες που κουβαλούσανε 5 βαλίτσες και δυό στο λαιμό) και έλεγα
γιατί, μα γιατί οι περισσότεροι δεν παίρνουν μιά slr της προκοπής ΤΩΡΑ που πήραν και το εφάπαξ?

Eγω παντως στη προχθεσινη βολτα στη πλακα, ειδα τους περισσοτερους τουριστες να κουβαλανε dslr ... και μαλιστα οι περισσοτεροι ειχαν και παιδια , γυναικες κλπ.

Eγω παντως στη προχθεσινη βολτα στη πλακα, ειδα τους περισσοτερους τουριστες να κουβαλανε dslr ... και μαλιστα οι περισσοτεροι ειχαν και παιδια , γυναικες κλπ.

Καποιοι απο αυτους, για να μην πω οι περισσοτεροι, νομιζουν (ταχα) οτι θα βγαλουν καλυτερες φωτος με dslr....

ξέρεις γιατί?
γιατί μιά entry level dslr κάνει όσο μιά καλή κόμπακτ.
Και φυσικά στην Ελλάδα ή και έξω γιά πολύ καιρό (=χρόνια) οι slr ήταν φετίχ...

Όλοι νομίζουν ότι το πεντάπρισμα κάνει τη μηχανή.
Δυστυχώς τη μηχανή την έκανε πάντα ένα και μόνο πράγμα. Ο φακός.