Αρχισαν τα προβληματα...?

Ο Ηλίας μένει στη Μπρατισλάβα.

Μαρτυριαρη... -bye-

ΑΑΑ!!!
Αψογος :music-smiley-005:
Προσφερομαι εγω (και φανταζομαι ο Βλασης και ο Τασος) για βοηθος σου...-bye-

Πλακα πλακα Λεωνιδα, εχει κατι καναρινια :antlers:εδω... να θες να αφησεις τον τηλεφακο και να πιασεις τον fisheye... :award:

Απάντηση: Re: Αρχισαν τα προβληματα...?

Τις τιμες τις βλεπω απο το ελληνικο αντοραμα...

Εδώ είναι το λάθος. Το adorama στις Nikon είναι πολύ ακριβό και είναι και παραεισαγωγέας. Δεν θα δεις τιμές Νικον απο το ιντερνετ, παρα μόνο αν πας ή τηλεφωνήσεις και φυσικά αν σε ξέρουν μόνο, στον Σταυρινάκη, Γαλαίο, Παπαδάκη, Γιαννάτο και δυό τρεις άλλους. Τιμές καλές δεν λένε στο διαδίκτυο ούτε σε αγνώστους στο τηλέφωνο για να μην τους κόψει ο Δαμκαλίδης την έκπτωση για αθέμιτο ανταγωνισμό. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα έχουμε καλές τιμές στα Nikon, αλλα δεν δημοσιοποιούνται.

:furious3: Kαθε φωτογραφιση και νεα εμπειρεια... χθες βεβαιωθηκα οτι πρεπει να εχω τον μοναδικο -παγκοσμιως- φακο που εχει καλυτερα ακρα απο οτι κεντρο... και εις ανωτερα... :Banane0:

Παρακατω, ολοκληρο το καδρο στα 85mm με f2,8 και βλεπετε και το σημειο εστιασης, καρακεντρο...

untitled.jpg

Εδω, κροπ απο το κεντρο

_MG_4804_dpp.jpg

Και εδω, κροπ απο το αποκεντρο

_MG_4804_dpp1.jpg

Επειδη εχω και μυωπια, εσεις βλεπετε κατι διαφορετικο? Ποσο να πιανει στο ebay ενας τετοιος φακος? Ή μηπως ειναι θεμα μηχανης? Ή συνδυασμου?

Μπορει να ειναι τυχαια αστοχια, δηλαδη να συμβαινει μια στις χιλιες?
Μηπως φταιει το οτι ειμαι υπο γωνια με το σημειο εστιασης και ο τοιχος στο πλαι ειναι πιο παραλληλος στον αισθητηρα?
Μηπως πλησιαζοντας η εστιαση προς το απειρο (εδω πρεπει να ειμαι πανω απο 10 μετρα αποσταση, ποτε θεωρειται οτι εστιαζουμε στο απειρο? το ειχα ξαναρωτησει αυτο) ψιλομπερδευονται τα συστηματα? Και αν ναι, ειναι θεμα φακου η σωματος το συγκεκριμενο? (εχω διαβασει ποικιλα παραπονα για φακους και μη εστιαση στο απειρο, αλλα δεν καταλαβα ουτε το προβλημα ακριβως ουτε και δοθηκε ποτε καποια συγκεκριμενη απαντηση, περαν μιας που ελεγε να βγαλεις -εαν εχεις- καποιο φιλτρο μπροστα, το οποιο εγω, δεν εχω).

Το οτι και αυτη ειναι στα 800iso δεν πιστευω να φταιει...:smash:

Last edited:
Εμένα μου φαίνεται για αστοχία στο focus... συμβαίνει και εξαρτάται και από τη μηχανή και από το φακό. Τα περισσότερα συγκριτικά το μετράνε και αυτό.

Κρινω απο αυτη γιατι μου ηρθε καπως... αποτομα το χάλι της...! Οι υπολοιπες μια απο τα ιδια... στα 800iso, μηδεν λεπτομερεια στο 100%, αλλες ετσι, αλλες αλλοιως...
Στο φως του ήλιου, κατι εγινε οπως αυτη που ανεβασα στα πορτραιτα... μου φαινεται πολυ καλη απο αποψη εστιασης και ευκρινειας.
Οπως και η παρακατω, νομιζω ειναι οτι καλυτερο μπορω να παρω στις συγκεκριμενες συνθηκες...καλη μου φαινεται...

_MG_4808 by 1L1as, on Flickr

Θα ψαξω να βρω δευτερο σωμα να δοκιμασω...

Ας πως εδω, οτι τελευταια, ανοιγω τις φωτο με το DPP οπου κανω μια βασικη επεξεργασια και μετα παω κατ ευθειαν στο φωτοσοπ... νομιζω εχω πολυ καλυτερα αποτελεσματα απο οτι αν τις ανοιξω στο ACR στους εξης τομεις...

Χρωμα... εχω τα γνησια προφιλ της κανον
Pre-sharpen... το βρισκω πολυ καλο με ρυθμιση στο +5, +6
WB... συνηθως το φερνει πιο καλα σε συνδυασμο με το σταγονομετρο στη δευτερη οθονη (RGB).

Aυτο που δεν μπορω να αποφασισω ειναι αν πρεπει να κανω την επεξεργασια σε adobe ή σε sRGB. Αν εχω Adobe πρεπει να κανω μετατροπη στο τελος στο φωτοσοπ και δεν ειμαι σιγουρος αν το sRGB του φωτοσοπ ειναι ιδιο με αυτο της κανον.
Αν κρατησω το sRGB απο την αρχη, ειμαι λιγο περιορισμενος στο ευρος επεξεργασιας.

Το μονο προβληματικο που βρηκα στο DPP ειναι η διορθωση του distortion (στον τελευταιο πινακα)... θολωνει πολυ την εικονα και χανεις πολυ λεπτομερεια...

Ας πως εδω, οτι τελευταια, ανοιγω τις φωτο με το DPP οπου κανω μια βασικη επεξεργασια και μετα παω κατ ευθειαν στο φωτοσοπ... νομιζω εχω πολυ καλυτερα αποτελεσματα απο οτι αν τις ανοιξω στο ACR στους εξης τομεις...

Χρωμα... εχω τα γνησια προφιλ της κανον
Pre-sharpen... το βρισκω πολυ καλο με ρυθμιση στο +5, +6
WB... συνηθως το φερνει πιο καλα σε συνδυασμο με το σταγονομετρο στη δευτερη οθονη (RGB).

Aυτο που δεν μπορω να αποφασισω ειναι αν πρεπει να κανω την επεξεργασια σε adobe ή σε sRGB. Αν εχω Adobe πρεπει να κανω μετατροπη στο τελος στο φωτοσοπ και δεν ειμαι σιγουρος αν το sRGB του φωτοσοπ ειναι ιδιο με αυτο της κανον.
Αν κρατησω το sRGB απο την αρχη, ειμαι λιγο περιορισμενος στο ευρος επεξεργασιας.

Το μονο προβληματικο που βρηκα στο DPP ειναι η διορθωση του distortion (στον τελευταιο πινακα)... θολωνει πολυ την εικονα και χανεις πολυ λεπτομερεια...

Γιατι δε βαζεις Lightroom να μην παιδευεσαι?

Το εχω το λαιτρουμ, αλλα δεν το πολυχρησιμοποιω... μονο οταν θελω μαζικη μετατροπη, χωρις κατι ιδιαιτερο... πχ. απο την επιδειξη μοδας που ειχα 100 φωτο που ηθελα να κρατησω, ξεχωρισα 10 να τις φτιαξω καλυτερα στο φωτοσοπ και τις υπολοιπες 90 τις περασα απο το λαιτρουμ.

Ωστοσο, θεωρω πολυ χάλια το σαρπενινγκ του λαιτρουμ, πολυ δυνατο το φιλτρο και προς λαθος κατευθυνση... νομιζω. Επσιης, τα χρωματικα του προφιλ ειναι παρομοια με το φωτοσοπ...

Αν δεν βαριεσαι καποια στιγμη, ανοιξε μια φωτο σε sRGB στο DPP και σωσε την σε jpg και κανε το ιδιο με το λαιτρουμ ή το ACR και πες μου αν βλεπεις διαφορα στα χρωματα... αν θες, προχωρα και την επεξεργασια κανονικα μεχρι το τελος και δες αν περνεις διαφορά...

:furious3: Kαθε φωτογραφιση και νεα εμπειρεια... χθες βεβαιωθηκα οτι πρεπει να εχω τον μοναδικο -παγκοσμιως- φακο που εχει καλυτερα ακρα απο οτι κεντρο... και εις ανωτερα... :Banane0:

Παρακατω, ολοκληρο το καδρο στα 85mm με f2,8 και βλεπετε και το σημειο εστιασης, καρακεντρο...

Αγαπούλα....
όταν λες σημείο εστίασης, εννοείς το σημείο που εστίασε (AF) η μηχανή, προφανώς.
Δοκίμασε αντίστοιχη δοκιμή με εστίαση στο 10x του liveview, και ανάφερε αποτελέσματα.
Υποψιάζομαι πρόβλημα front focus. Κατά τα λοιπά ο φακός μου φαίνεται ό-α-σ-η.

Τι εννοεις με το..."αγαπουλα"...? Κατα πως λεει η διαφημιση "αγαπουλα, πουλα"...?:idea: :music-smiley-005:

Και αν ναι εννοεις τη μηχανη? Γιατι παρακατω κατι λες για φακο οαση... δεν το καταλαβα, τι εννοεις με το οαση? Ποια ειναι τα λοιπά που βλεπεις να διαπρεπει ο φακος?

Οταν λεω σημειο εστιασης, εννοω το σημειο που ηθελα να εστιασω...!!!

Ξανακανα δοκιμες σε σταθερο αντικειμενο (και εκεινο το τσαρτ απο το ιντερνετ) και ο φακος ειναι καρα νετ... σε καλο φως ομως... υποψιαζομαι δυσλειτουργιες της εστιασης σε χαμηλο φως (χωρις να αποκλειω βεβαια σε αρκετες περιπτωσεις user error). Το φασουλι με το να εστιαζει οπου να ναι, με τοσο μεγαλη αποκλιση, ειναι καινουργιο (μενει να δω τη συχνοτητα εμφανισης) . Μεχρι τωρα με απασχολουσε η μερικη ελλειψη ευκρινειας που παρατηρουσα ομως συχνοτατα.

Χθες δοκιμασα σε καλο φως, ηλιο, με 1600iso. Θελω να δω μηπως οι ταχυτητες 1/320 ή και 1/400 που πιανω για κινουμενα θεματα (πχ επειδειξη μοδας) ειναι αργες και δεν παγωνουν την κινηση με αποτελεσμα τη θολουρα. Με τα 1600 iso χθες, επιανα 1/1000... απλα δεν τις.... εμφανισα ακομη...

Δοκιμες ομως σε χαμηλο φωτισμο, προυποθετουν τριποδο και εκει... κωλυομαι ολιγον τι...

untitled.jpg

Εδω, κροπ απο το κεντρο

_MG_4804_dpp.jpg

Και εδω, κροπ απο το αποκεντρο

_MG_4804_dpp1.jpg

Επειδη εχω και μυωπια, εσεις βλεπετε κατι διαφορετικο? Ποσο να πιανει στο ebay ενας τετοιος φακος? Ή μηπως ειναι θεμα μηχανης? Ή συνδυασμου?

Μπορει να ειναι τυχαια αστοχια, δηλαδη να συμβαινει μια στις χιλιες?
Μηπως φταιει το οτι ειμαι υπο γωνια με το σημειο εστιασης και ο τοιχος στο πλαι ειναι πιο παραλληλος στον αισθητηρα?
Μηπως πλησιαζοντας η εστιαση προς το απειρο (εδω πρεπει να ειμαι πανω απο 10 μετρα αποσταση, ποτε θεωρειται οτι εστιαζουμε στο απειρο? το ειχα ξαναρωτησει αυτο) ψιλομπερδευονται τα συστηματα? Και αν ναι, ειναι θεμα φακου η σωματος το συγκεκριμενο? (εχω διαβασει ποικιλα παραπονα για φακους και μη εστιαση στο απειρο, αλλα δεν καταλαβα ουτε το προβλημα ακριβως ουτε και δοθηκε ποτε καποια συγκεκριμενη απαντηση, περαν μιας που ελεγε να βγαλεις -εαν εχεις- καποιο φιλτρο μπροστα, το οποιο εγω, δεν εχω).

Το οτι και αυτη ειναι στα 800iso δεν πιστευω να φταιει...:smash:

Και εμένα για αστοχία στο φόκους μου κάνει. Δοκίμασε να τραβήξεις μια με τρίποδο και υπο καλύτερες συνθήκες να δεις μήπως έχεις τα ίδια αποτελέσματα αλλά νομίζω ότι δεν φταίει ο φακός..

Εχει και τις καλες του στιγμες βεβαια... πχ στις παρακατω δεν εχω παραπονο

400iso 1/320 f4 με θεμα σε κινηση και μπορουσα να κανω και παραπανω σαρπεν

_MG_4908.jpg

400iso 1/640 f4 περιπου 50% κροπ της αρχικης, οποτε δεν ζηταω κατι παραπανω σε λεπτομερεια

_MG_4925.jpg

Τί λες ρε Ηλία. Εγώ με 1/500 παγώνω κίνηση σε ποδόσφαιρο (παιδικό) και μάλιστα παίρνω 5 καρέ καθαρά (όταν καταφέρω να ακολουθώ τον παίκτη κι όχι τη λινάτσα στο βάθος του γηπέδου .

Eχω και μερικες... "καλες κατα λαθος":award:

800iso 1/30 f3,5 (στο χερι)

_MG_4936.jpg

και εδω 100% κροπ, τα γραμματα μου φαινονται μια χαρα

_MG_4936_dpp.jpg

Δεν ξερω τι βλεπετε εσεις, αλλα η παραπανω μου αρεσει και δεν θα ειχα παραπονο αν ηταν οι περισσοτερες ετσι...

Τί λες ρε Ηλία. Εγώ με 1/500 παγώνω κίνηση σε ποδόσφαιρο (παιδικό) και μάλιστα παίρνω 5 καρέ καθαρά (όταν καταφέρω να ακολουθώ τον παίκτη κι όχι τη λινάτσα στο βάθος του γηπέδου .

Κι εγω ετσι πιστευω, οτι ειναι υπερ αρκετη ταχυτητα για ανθρωπο που περπαταει, ακομα και το 1/200...

Δεν ξερω τι γινεται ομως οταν δουλευεις το σερβο (ποσο γρηγορα ακολουθει το θεμα και απο ποια αποσταση ακριβως το κλειδωνει) και δεν τραβας και ριπη, αλλα μεμονωμενα κλικ (ποσο γρηγορα κλειδωνει στο θεμα) και οταν δεν κανεις και πανινγκ (αφου το θεμα ερχεται προς το μερος σου)...

Βασικα η τεχνικη που ακολουθω ειναι...

Εστιαζω με το πισω κουμπι σε servo mode...
Περιμενω μερικα δευτερολεπτα για να κλειδωσει το φοκους...
Κανω ενα κλικ (χωρις να αφηνω το πισω κουμπι)

Ξανακανω κλικ μετα απο λιγο...

Αφηνω το πισω κουμπι εστιασης και το ξαναπαταω
Περιμενω
Κλικ...κλικ...

και παει λεγοντας...

Αυτό μου ακούγεται σαν να τραβάς δύο καρέ με κλειδωμένη εστίαση ή δεν κατάλαβα καλά; Και καλά το πρώτο, το δεύτερο όμως;

Κι εγω ετσι πιστευω, οτι ειναι υπερ αρκετη ταχυτητα για ανθρωπο που περπαταει, ακομα και το 1/200...

Δεν ξερω τι γινεται ομως οταν δουλευεις το σερβο (ποσο γρηγορα ακολουθει το θεμα και απο ποια αποσταση ακριβως το κλειδωνει) και δεν τραβας και ριπη, αλλα μεμονωμενα κλικ (ποσο γρηγορα κλειδωνει στο θεμα) και οταν δεν κανεις και πανινγκ (αφου το θεμα ερχεται προς το μερος σου)...

Βασικα η τεχνικη που ακολουθω ειναι...

Εστιαζω με το πισω κουμπι σε servo mode...
Περιμενω μερικα δευτερολεπτα για να κλειδωσει το φοκους...
Κανω ενα κλικ (χωρις να αφηνω το πισω κουμπι)

Ξανακανω κλικ μετα απο λιγο...

Αφηνω το πισω κουμπι εστιασης και το ξαναπαταω
Περιμενω
Κλικ...κλικ...

και παει λεγοντας...

Ηλία κάνε τα εξής:

Απενεργοποίησε τα πίσω κουμπιά, και βάλε την εστίαση στο κουμπί του κλείστρου. Κάνε μια δοκιμή και μετά τα ξαναλέμε. Το λέω διότι όταν είχα CANON 350D είχα τα ίδια προβλήματα σε μηχανοκίνητα θέματα, τα οποία όμως δεν υπήρχαν όταν χρησιμοποιούσα τις CANON 1D/1DS γνωστών μου επαγγελματιών. Όταν μετέφερα τις λειτουργίες μπροστά η κατάσταση βελτιώθηκε.

Οταν λεω σημειο εστιασης, εννοω το σημειο που ηθελα να εστιασω...!!!

Βρε αγαπούλα...
το τι ήθελες εσύ, όταν χρησιμοποιείς AF, δεν λέει κάτι... μόνο με 10x λαιβιού και εστίαση στο χέρι έχει νόημα το πού πραγματικά εστιάζεις. Το ότι η μηχανή μαρκάρει το "εστιασμένο" με το σημείο εστίασης, δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικά εστιασμένο (σε επίπεδο αισθητήρα εννοείται, γιατί η μηχανή στο σκόπευτρο μπορεί να το βλέπει εστιασμένο). Για δοκίμασε έστω αυτόματη εστίαση μέσω λαιβιού, εάν δεν μπορείς να την κάνεις εσύ με το χέρι (που γιατί να μην μπορείς, κουλό είναι; )

Αυτό μου ακούγεται σαν να τραβάς δύο καρέ με κλειδωμένη εστίαση ή δεν κατάλαβα καλά; Και καλά το πρώτο, το δεύτερο όμως;

Δεν ειναι κλειδωμενη γιατι την εχω σε σερβο... δηλαδη να ακολουθει συνεχως το αντικειμενο, ανεξαρτητα το ποτε κανω εγω κλικ... η εστιαση σε αλλο κουμπι απο αυτο του κλειστρου και συνεχως πατημενο δηλαδη...