Αρχισαν τα προβληματα...?

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,458
Bratislava
Το κακο ξεκινησε πριν κανενα 20ημερο... προσπαθωντας να κουμπωσω τον 70-300, βλεπω οτι αντιμετωπιζει μια δυσκολια, κατι σα να βιδωνει στραβα... δεν δινω σημασια αλλα προσπαθωντας να ρυθμισω, οι μισες ηλεκτρικες λειτουργιες δεν ανταποκρινονται... μπορουσα να ρυθμισω WB, οχι ομως ISO... μπορουσα να κανω κλικ, οχι ομως AF...

Δοκιμαζω τον 18-55 και ολα ΟΚ... Φοβουμενος οτι παρεδωσαν οι επαφες του 70-300 παω σε καποιο καταστημα που αναλαμβανει σερβις και ευτυχως ο τεχνικος, ανακαλυπτει οτι -για καποιο ανεξηγητο λογο- ειχε ξεβιδωθει η μεταλικη βαση του φακου, και γι αυτο εβρισκε δυσκολιες στο βιδωμα αλλα και δεν λειτουργουσαν ολες οι επαφες του...

Αφου δε με χρεωσε κιολας, λεω φτηνα τη γλιτωσαμε...

Για μια βδομαδα, ολα ΟΚ αλλα μετα, ξαφνικα, παλι με τον ιδιο φακο, βλεπω οτι δεν μπορω να κανω κλικ... ελεγχω το focus mode, γιατι ημουν σε σερβο -μηπως δεν κλειδωνε εστιαση, αρα δεν τραβουσε- αλλα δεν ηταν αυτο...

Επισης παλι καποια ηλεκτρικα δεν λειτουργουσαν, διαφορετικα ομως αυτη τη φορα.... το προβλημα -αν θυμαμαι καλα- δημιουργηθηκε στην προσπαθεια μου να πατησω το κουμπι του ISO και ταυτοχρονα να γυρισω τη ροδελα ρυθμισης... λεω, οτι το εκανα πολυ γρηγορα, εεε και μπλοκαρε... διορθωθηκε, αφου εβγαλα τη μπαταρια...

Για αλλη μια βδομαδα, ολα καλα, μεχρι χθες, οπου παλι, εντελως ξαφνικα αυτη τη φορα, μου εκανε τα ιδια...απο stand by mode, δοκιμαζω να κανω κλικ και.... τιποτε... δεν εμπαινε σε μενου, δεν λειτουργουσαν τα κουμπακια για WB, ISO κτλ. αλλα εκανε AF... βαλε βγαλε τη μπαταρια, ολα καλα μεχρι και σημερα....

Τι να σημαινουν τα παραπανω? Να περιμενω να παραδωσει πνευμα κατι?
Να ειναι προβλημα φακου, κλειστρου, κατι αλλο?

Μηπως δεν βιδωσε καλα τη βαση του φακου ο τεχνικος και μου κανει κολπα? Δεν εχω και ειδικο κατσαβιδι να σφιξω τις βιδες...

Να αρχισω να ψαχνω για καινουργια? :afro:

Οχι, ο φακος κουμπωνει και ξεκουμπωνει οπως παλια....

Τζογος υπηρχε απο την πρωτη στιγμη, αλλα δεν ειχα κανενα προβλημα... της ταξης του χιλιοστου... και ο Send που τον ειχα ρωτησει και ο τεχνικος τωρα, ειπαν οτι ειναι φυσιολογικος και δεν δημιουργει προβλημα...

Ηλια περιεργα πραγματα τα βλεπω εγω αυτα.
Αν θελεις στειλε μου με pm σε ποιον την πηγες τη μηχανη.Η με τηλ.

Υπαρχει περιπτωση να χρειαζεται αλλαγη το μπαγιονετ, η βαση η μεταλλικη που λες του φακου , δεδομενου ολων αυτων των προβληματων που γραφεις, ισως.

Χειροκινητα δουλευει η μηχανη?
Αν οχι το φακο τον "βλεπει" η μηχανη η κανει κολπα αλλα αντ αλλων?
αν ειναι ετσι, εχει ο φακος προμπλεμ...

Δε φταις εσυ που λες οτι πηγες να αλλαξεις asa κτλπ..ασχετο, ισως με την κινηση του τοτε ξαναδημιουργηθηκε.
Δοκιμασε λιγο αριστερα δεξια να τον κουνησεις ενω ειναι κουμπωμενος επανω...αν βγαλει χαζα και ερρορ στην οθονη , οι επαφες του εχουν προβλημα σιγουρα..Καθαρισμα η μαλλον αλλαγη.

το πιο περιεργο ομως ολων ειναι αυτο που γραφεις:

"Για αλλη μια βδομαδα, ολα καλα, μεχρι χθες, οπου παλι, εντελως ξαφνικα αυτη τη φορα, μου εκανε τα ιδια...απο stand by mode, δοκιμαζω να κανω κλικ και.... τιποτε... δεν εμπαινε σε μενου, δεν λειτουργουσαν τα κουμπακια για WB, ISO κτλ. αλλα εκανε AF... βαλε βγαλε τη μπαταρια, ολα καλα μεχρι και σημερα...."

και το λεω γιατι το WB και το ISO δεν εχουν καμια σχεση.Αν ηταν ετσι τιποτα δε θα επρεπε να λειτουργει λογικα κ οχι μονο καποια κουμπια.Πρεπει να την κλεισεις κ να την ξανανοιξεις για να δουλεψει.

Το σωμα 99% ειναι οκ, στον φακο ειναι το θεμα.Βαλε εναν αλλο φακο κ θα δεις πως ολα καλα.

Αν οχι πηγαμε στο 1% να χει προβλημα η μοντουρα, πραγμα πολυ σπανιο.

Γιαννη δεν ξερω, τι να πω... το μαγαζι που πηγα δεν ειναι Θεσσαλονικη... ειναι στο εξωτερικο http://prolaika.inshop.sk/inshop/scripts/shop_NF.asp

Ειναι το πιο γνωστο εδω και το προτιμουν οι περισσοτεροι επαγγελματιες. Ο τεχνικος ασχοληθηκε 2-3 λεπτα, αλλα οχι μπροστα μου... οπως ειπε ομως, απλως εσφιξε τη μοντουρα που ειχε ξεβιδωθει...

Πιστευω πως εκει ειναι το προβλημα...ισως δεν εσφιξε καλα... θα το παρακολουθησω...

Με τα ηλεκτρονικα τωρα κι εγω εχω απορια... οι μισες λειτουργιες βγαινουν οφ και οι αλλες δουλευουν...

Θυμαμαι πχ. στο πρωτο κολημα, το διαφραγμα εδειχνε συνεχως μηδεν και δεν αλλαζε ενω η ταχυτητα αλλαζε κανονικα. Στο δευτερο, η μικρη οθονη εδειχνε ολες τις ενδειξεις αλλα δεν μπορουσα να αλλαξω καμμια... τετοια τρελλα...

Θα αρχισω για καλο και για κακο να κοιταω καμμια...P65 (μεταχειρισμενη :BDGBGDB55:)

99.99% ειναι μπαγιονετ του φακου, θα στο πουν κι οι υπολοιποι εμπειροι εδω ή πασχοντες....(απο αυτα που εγραψες .)

Αν θελεις υπαρχουν σωστοι μαστορες να σ εξυπηρετησουν σωστα κ πολυ οικονομικα.Και να δωθει αμεσα λυση και αποτελεσματικα.

Θα αρχισω για καλο και για κακο να κοιταω καμμια...P65 (μεταχειρισμενη )

Παιζει μια αν σ ενδιαφερει...:afro::afro::firstprize:

Ενος κακου μυρια επονται... προβλεπω προβλημα κλειστρου...

Για πολυ καιρο τωρα, ειχα την εστιαση στο πισω κουμπι AF-ON και στο κλειστρο μονο τη φωτομετρηση... κανενα προβλημα !!!

Θελοντας να δω, μηπως το κουμπι αυτο (AF-ON), δεν ειναι και τοσο αξιοπιστο στη χρηση του (αλλα και για καλυτερη τεχνικη) ειπα να δοκιμασω τον απλο τροπο με το μισοπατημα του κλειστρου...

Και εδω αρχισαν τα ωραια... πολλες (μα πολλες) φορες κολλαει, δηλαδη δεν αποκρινεται στην εστιαση (και κατα συνεπεια δεν βγαζει και φωτο αφου δεν εστιαζει)... δοκιμασα ολους τους τροπους εστιασης (απλο και τα σερβο) και το αποτελεσμα ειναι το ιδιο... το μονο που δεν δοκιμασα ακομη, ειναι με αλλο φακο...

Εχω την εντυπωση, οτι με το φακο σε χειροκινητο mode λειτουργει κανονικα, χωρια κομπιασματα... αρα, τεινω να καταληξω οτι κολλαει στην εστιαση...

Απο τεχνικα δεν πολυξερω πως λειτουργουν αυτα τα συστηματα... οποτε, εχετε κατι να προτεινετε? Σας εχει τυχει, εχετε ακουσει, φανταζεστε κατι?

Κανενα τριψιμο των επαφων θα βοηθουσε?

Συνεχιζω εδω με τα προβληματα φοκους...

Εδω η αρχικη φωτο

_MG_4112_dpp1.jpg

και εδω κροπ 100%

_MG_4112_dpp.jpg

Και οι δυο φωτο με ταχυτητα 1/400 και f2,5 πρωτη και 2,8 η δευτερη. Iso στα 800.

Με βαση τα γραμματα στο βαθος, δεν τη βλεπω κουνημενη... ωστοσο δεν τη βλεπω και ευκρινη αλλα ουτε και με οξυτητα. Τα 800 iso βεβαια ειναι πολλα (για τοσο παλιο μοντελο οσο η κανον 40D) οπως και το φως ειναι χάλια...

...αλλα περιμενα κατι καλυτερο, ακομα και σε αυτες τις συνθηκες με τον υπαρχοντα συνδυασμο (85/1,8 + 40D).

Σε 300 κλικ, με χιλιους δυο συνδυασμους σε μηχανη και φακο, οι παραπανω ειναι απο τις καλυτερες που μπορεσα να εχω... κατι δεν μου αρεσει...:HTEHETH63:

τι mode εχεις στην εστιαση?
Κατ'αρχην κοιτα σε ακινητο στοχο να δεις τι περνεις..
Δες και την οξυτητα στο jpeg
Αν ειναι καλο τοτε το ψαχνουμε..

Λεωνιδα, στις συγκεκριμενες, εχω δοκιμασει ολα τα modes και σερβο και απλη εστιαση. Παντα μονου σημειου. Και ριπη... και σε ακινητο και σε κινουμενο στοχο... απο τις δυο που ανεβασα παραπανω, η δευτερη (η ξανθια) ειναι σχεδον ακινητη.

Οταν λες οξυτητα σε jpg τι εννοεις ακριβως? Μετα την επεξεργασια τι περνω σε οξυτητα ή ληψη απ ευθειας σε jpg?

Ηλία, η ασπρόμαυρη φωτο που ανέβασες, από την ίδια εκδήλωση δεν έχει πρόβλημα εστίασης. Είναι βέβαια με τον 28άρη, μπορεί άρα κανείς να συμπεράνει ότι το σώμα ( 40D ) δεν έχει κάποιο φανερό πρόβλημα. Οι παραπάνω φωτογραφίες δεν είναι κουνημένες, είναι απλά ανεστίαστες. Έχεις διαπιστώσει τουλάχιστον ότι ο φακός (85) μπορεί να εστιάσει με το χέρι; Γιατί αυτόματα να εστιάσει χλωμό το βρίσκω!

Λεωνιδα, στις συγκεκριμενες, εχω δοκιμασει ολα τα modes και σερβο και απλη εστιαση. Παντα μονου σημειου. Και ριπη... και σε ακινητο και σε κινουμενο στοχο... απο τις δυο που ανεβασα παραπανω, η δευτερη (η ξανθια) ειναι σχεδον ακινητη.

Οταν λες οξυτητα σε jpg τι εννοεις ακριβως? Μετα την επεξεργασια τι περνω σε οξυτητα ή ληψη απ ευθειας σε jpg?

Mετα την επεξεργασια τι περνεις...
Εγω παντως στις περισσοτερες που ανεβασες βλεπω ενα front focus (πχ εστιαση στο κασκολ).
Ο φακος 'ανοικτος' σε ακινητο στοχο και η μηχανη σε σταθερο σημειο πως ειναι?
Γενικα η αρχη ειναι η ακολουθη...
Βαζεις την μηχανη σε συνεχη εστιαση (οχι σταθερη) και αν ο συνδιασμος φακος-μηχανη δεν ειναι αρκετα γρηγορος (και παντα σε σχεση με το θεμα σου) κατα 'ριπας'.
Εγω σε τετοια εκδηλωση παντως με τηνD700 και τους 85 & 24-70 θα ημουν κατα ριπας. Μονο με τον 300αρι ή τον 70-200 θα θα το διακινδυνευα και αυτο αν η μηχανη ηταν σε τριποδο ή μονοποδο.
Δοκιμασε σε ακινητο στοχο και την μηχανη σταθερη με ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ εστιαση και οχι AF.
Πρωτα να δεις αν ο φακος σου ειναι καλος ανοικτος και δεν υπολοιπετε σε 'ποιοτητα' (κατι που φοβαμαι)

Last edited:
Βρε μπελα που βρηκαμε, απο κει που δεν το περιμεναμε...

Παρακατω απο ενα τεστ που εκανα προχθες...

Ο 85 στο 2

85mmf21.jpg

Ο 28 στο 2

28mmf2.jpg

Βλεπω προβλημα στα ακρα του 28ρη (λογικο)

Με δεδομενο οτι ο 85ρης εκθειαζεται στα φορα και ο 28ρης θαβεται μετα μανιας, αφου εμενα μου βγαινουν ιδιοι απο το 2,8 μαλλον ο Λεωνιδας εχει δικιο και ο 85ρης ειναι πατατα...(σιγα μην επεσα σε διαμαντι 28ρη)... αλλα παλι, σε καλο φως εχω παρει καλα αποτελεσματα.

Απλα μου τη δινει που ασχοληθηκα χθες με ολους τους πιθανους τροπους με την εστιαση, με την ησυχια μου, χωρις να με ενοχλει κανενας και δεν πηρα κατι που να κανει τη διαφορα... ουτε μια...